Kusturma Üzerine Görüşler
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sayın Arkadaşlar...
Ağzı dolu bir balığı seyretmenin, günlerini saymanın, yavrular çıktığında annenin onları en küçük tehlike sezdiğinde tekrar ağzına toplamasının ve koyun güder gibi dolaştırmasının zevkini alamayacaksak hiç cichlid beslemeyelim derim ben...(Yumurta döken cichlidler hariç.)
Az-çok deneyimim olduğu halde (uzun yıllar) kusturmaya karşı olduğumu her fırsatta belirttim. Amaç satıp, para kazanmaksa yumurta dökenler olabilir.(Çok sayıda yavru veriyorlar ve bende de var.) Bana göre kusturulan her balık -kürtaj- oluyor demektir ki, bu onların doğasına da aykırıdır.Başka bir yorumda bulunmak istemiyorum...
RobiNSoN'dan: Sağlıklı balıklar.
[/QUOTE]Ben bu yorumu çok doğru buldum bence bu balıkları beslememin en önemli nedeni onları seyretmek, gittikçe duyarlılığı bir çok konuda yitirmeye başlamış bir toplum olmamız bu konudada kendini gösteriyor. Ama bu olay bırakın duyarlı olmayı zevk sahibi olmayı bile beceremediğimizi de göstermiş oluyor.
Birde ilave etmek istediğim bir konu var geçen balık alamaya gittim bir hobicinin evine, evime gidiş geliş 100 km mesafede balıklar için verilen ilan 3-4 cm yazıyor balıklar 1-2 cm civarı az bir miktarı belki 3 cm gelir. Bu hırsın bir göstergesi bence bu balıkları erkenden kustur bit kadarken sat. Ürettiğimiz balıkları biraz daha az ticari düşünüp sanki akvaryum'cuymuşuz gibi dükkan fiyatlarına satmaktan da vaz geçsek belki maddi imkanları kısıtlı arkadaşlar da bu forum sayesinde balık sahibi olabilir. Bu sayede kanamalı bir yaraya idrar dökerek faydalı olunmuş olunur.
Hepinize saygılar
Murat Bey,merhaba.Öncelikle söylemeliyim ki akvaryumunuzun hacmi beslediğiniz balıklar için yetersiz.Türünüz çok fazla olduğu gibi balık sayınızda çok fazla.Ağzı dolu balıklarınızı şu anki akvaryumunuzun içersinde bölme ile ayırırsanız bu balıklar için yumurta tutma süreçleri daha sağlıklı olur.Fakat;diğer balıklar için aynı şeyi söylemem mümkün değil.Akvaryumunuzu böldüğünüz vakit diğer balıklarınızın alanlarıda kısalacak ve balık sayınızda fazla olduğu için balıklarınızın strese girmeleri kaçınılmaz olacaktır.Benim size nacizane tavsiyelerim:
Öncelikle akvaryumunuzun hacmini büyütün veya balık sayınızı azaltın.Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Fatih bey düşüncelerinizin büyük çoğunluğuna katılmakla beraber bence o doğal ortamı ve yavru balıkların kurtulma şansını artırmak için minimum 600 litre ila 1000 litre arasında bir tanka ihtiyacımız olacaktır aksi takdirde anaç balıkları yavruların hepsini yerler ne kadar kaya koyarsak koyalım örneğin 300 litrede afra haralar dipte dolaşan yavrularını veya kayaların arasına kaçmaya çalışan yavrularını yiyeceklerdir.Bence küçük tanklarda kusturma yöntemi eğer besleyen arkadaşların balık satma gibi bir düşüncesi varsa gereklidir.Fakat eğer gerçekten balık beslemek istiyorsakda tabi ki bırakalım kendi yerlerinde doğumlarını yapsınlar.Saygılarımla....
Bence doğal olanı en güzeli...balığı kendi haline bırakmak...