Kusturma Üzerine Görüşler
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Merhaba arkadaşlar öncelikle hobimizin amacını unutmayalım ve doğal ortamda yaşayan canlıları ,kendi yaptığımız yapay ortamda beslediğimizi unutmayalım.Ne kadar doğal ortamını taklit edersek o kadar balıklarımız sağlıklı olur ve bizde keyif alırız.
Konuyu ‘üretmek ve kusturmak’ adı altında tartışmak isterim öncelikle kendi düşüncelerimi paylaşacağım.Madde madde tartışalım.
-Kusturulan anne kısa süre sonra yeniden ağzına yavru alır ve bu doğal olmayan süreç balığı forman düşürür.
Öncelikle balığı doğal ortamında beslemediğimiz için kusturmak yararlıolabilir ama şartları vardır
1-Anne adayı ilk yavrusunu ağzında kuluçkaladığında onun kendisinin bırakmasına izin vermeliyiz.Bu annelik içgüdüsü için ve ilerde yavru tutmasını öğrenmesi için.
2-Tam erişkin olmayan dişiler için,zayıf düşebilme ihtimali düşünülerek ve profosyonel anne olmadığı düşünülerek 3.hafta kusturulması gerekir(15-21.gün).Sebebi ise doğal ortamındaki gibi hem yavrusunu ağzında gelişmesine izin verip hemde kendine bakamayabilir.4. Gün kusturulan balık ve nasılsa yapay kuluçka ile yavrularıbüyütürüm diyen kişi tamamen ticari düşündüğüne inanırım belkide bu yüzdendir 2 3 yaşında balığın tam yetişkin olduğu,tam verimli olduğu dönemde satıştatır ve balıkların formu iyi olmasına rağmen yavaş yavaş yeni alanda kötüleşecektir.
3-Tam erişkin,damızlık…vs gibi nitelendirdiğimiz balıkların kusturulmaması önemlidir çünkü hem seyir zevki güzeldir ve doğallığa yakındır.Yalnız bu yaştaki balıkların bulunduğu akvaryum kendini rahat hissedebileceği büyüklükte olmalıdır.Emin olun ki kendi saldığı balıkları izlemenin keyfi mükemmeldir.
–Kusturulan yavrular anne ağzında tam olarak gelişemedikleri için,normal doğan yavruya nazaran daha yavaş büyür,gelişir ve direnci az olur.
1-Şöyle bir örnekte açıklarsak 3 tane kadango dişim vardı.2sini normal kendi bırakmasını beklerken diğer dişiyi kusturuyordum.4 ayda 2 dişiden toplamda yaklaşık 60 yavru aldım.Diğer dişiden ise 4 ayda toplamda 60 yavru aldım.Bu 4 ay da gözlemlediğim kadango da(kusturduğum) yapı olarak diğerlerinden küçük kaldığı,renginin tam oturmadığı ve çok korkak,stresli olduğu idi.Çıkan yavrular ise kusturduğum dişinin yavruları 6 ay sonunda boyları 2 3 4 5 6 cm di karışık durdukları için.Diğer dişilerin yavrularının boyları ise 3 4 5 6 7 cm di ve şu an erkek kendini belli etmiş dişileri de yanında tankımda yüzüyorlar.(içlerinden kendini belli edenleri seçtim).Sonuçta toplam da yaklaşık 120 yavrum olması gerekirken(6 ay sonunda) 95 yavrum vardı.
Bir kişinin sorusuna cevabımı söylemek ve ortamdaki düşünceleri size aktarmak isterim.
İsimleri vermemek için kendim uyduruyorum.
Murtaza- Abi 120-50-40 ölçülerinde tankım var mbuna beslemek istiyorum.Ne önerirsin.
Cem- Mbuna için çok güzel bir tank.Bol kayalıklı bir ortamda hem balıkların mutlu olur sende izlerken keyif alırsın.Balık seçimini kendin yapmalısın çünkü senin zevkin ama örnek olması açısından.1 e 5 dişi demasoni,1 e 5 dişi sarı prenses hem renk açısından da hem adet açısından da bir örnek olabilir.
Garamel- Abi ben o tank bende de var ben 3 e böldüm birinde 2 e 6 dişi demo var,birinde 2 e 4 dişi beyaz kuyruk iceman var.Diğerinde de 2 e 8 dişi sarı prenses var ve hepsinden yavru alıyorum.Murtaza bence akvaryum büyük içine 20-30 tane rahat rahat balık at bir şey olmaz.
Cem- Murtaza amacın balık üretmekmi? Yoksa güzel bir mbuna tankı kurmak mı ? Gargamel sana gelince temizliği zor olmuyor mu o tankı?
Murtaza- Abi tabiki güzel bir tank olsun istiyorum ama millet çatır çatır üretiyor satıyor ve masraflarını karşılıyor.Murtaza abartmışsın bence git üretimhane aç ne yaptın öyle.
Gargamel- Abi hepsinde pipo filtre var zaten kuralı 2 3 ay oldu.Bir sorun olmaz millet ne tanklarda ne besliyor yavru alıyor.Murtaza üretimhaneye gerek yok evde de yapabilirsin.
.
.
. 5 ,6 ay sonra
Murtaza- Abi sp ve demasoni yavru istermisin? Yeni tank alacam da
Cem-tabiki ne varsa getir.Peki gargamel sen ne yaptın satışlar nasıl?
Gargamel- Abi eski balıkların hepsi öldü bende akvaryumlarısattım şimdi muhabbet kuşu üretiyorum.Birde eve 100 40 40 akvaryum aldım mpanga besliyorum…..
Arkadaşlar bu konuşmayı şu an 3 ümüzde yanyana oturup yazıyoruz.Anlatmak istediğimiz.Hobici ruhuna sahipseniz bazen para sizi çekebilir ve balıklarımızı para uğruna beslemek isteyebilirsiniz.Elbet içinizdeki ses sizi kendinize getirecektir.Hobimize sahip çıkalım yeni hobicilere yardımcıolalım.
Konunun tamamını sabırla okudum. Öncelikle verilen bilgiler için arkadaşlara teşekkür etmek isterim.
1-Sağmayı destekleyenler ve desteklemeyenler.
Düşüncelerime göre her iki taraf da kendi içerisinde çelişkiler taşıyor ve bazı gerekçelerle amaçlarını somutlaştırmak istiyor. Örneğin, balığa müdahale etmeden üremesini savunanlar balığın doğal ortamından uzak olduğu ve belki de o balığın ve atalarının malavi gölünü hiç görmediği gerçeğini kendilerinden gizlemek istiyor, küçücük bir tankta insan eli değmesi gerektiği anları kabullenemiyorlar.
Aynı zamanda, sağma sürecini destekleyenler de onların birer canlı olduğunu, aldığımız yavruları kendimizin yaratmadığını, onların bir sahibi olduğunu ve yeryüzündeki tüm canlıların müdahalesiz ürediği gerçeğini görmezden geliyorlardır.
Kendi doğasında milyonlarca balığın büyük balıklar tarafından yutulduğu (balinalar gerçeği), milyonlarca hayvanın yine milyonlarca avcılar tarafından parçalanıp yenildiği gerçeğini nedense kabullenmek istemiyorlar.
Bu döngünün akvaryum içerisinde de gerekli ortam yaratılarak yaşanılması bence gayet doğal görünüyor.
Bu konuda ilk sayfalarda bir arkadaşımızın yazdığı gibi; en önemli nokta şudur:
Ben nasıl müdahale etmeden balıklarıma tıpkı doğadaki gibi kısır döngü ortamı sağlayabilirim?
Bu soruyu gerçek anlamda özümseyip gereğini getirebilen gerçek akvaristlerin gerçek manada canlı beslemenin hazzına ulaşabileceğini düşünüyorum.
Bu arada sizinle bir tecrübemi paylaşmak isterim, ki bu işe başlayan kişiler istifade edebilsin:
Mavi prensesimin doğal yoldan yavrularını bırakabilmesi için hazırlamış olduğum 30 lt tanka hiç stres yaptırmadan koydum. Yanılmıyorsam 2 gün sonra annenin yavruları ağzından çıkardığına şahit oldum. (15.gününde) Bu benim için inanılmaz bir hazdı. Fakat yavrular keseli çıktı ve ben yavrular çıktıktan 3-4 saat sonra anneyi ana tanka koydum. 25-30 adet yavrularım 2 gün içerisinde birer birer öldü. Belki ilk yavru tutuşuydu annenin böyle oldu, belki de başka bir nedenden, bilemiyorum.
Yani demek istediğim anne balığı başka akvaryuma almak her zaman %100 çözüm değildir, iyice araştırıp gereken müdahaleleri yapmak gerekir.
Benim gibi ilk yavrularını kaybetmenin acısını yaşamamanız dileğiyle.
Saygı ve Sevgilerimle
9 aydır hobiyle uğraşıyorum ve bu kusturma - kusturmama çelişkisinde dokuz doğurdum bende ,
sahsen ben de dokuz yerine altıncı ayımda bu konuda kusturulupta çözüme ulaşmayı tercih ederdim fakat !
Yavruları keseli bir şekilde hep kusturarak alıyordum , gerek kadeh , gerek egg tumber sisteminde inanılmaz kayıplar yaşadım , zaten kusturma olayının damızlık balığa zararının olduğunu bile düşünmeyecek kadar cahildim,
Bahsedildiği gibi 11. günüde sağılan balık 15 gün sonra doğası gereği tekrar ağzını dolduruyor ve piyasada bolca bulabileceğiniz "suyu çıkmış damızlık" mertebesine erişiyor, yani miladını dolduruyor , formdan düşüyor , bu noktada ben işin ticari kaygısında değilim söylemleri maalesef bana inandırıcı gelmiyor , " bu da benim doğrum" cümlesine de atıfta bulunmuş olalım.
Ama maalesef dediğim gibi cahilliğimden ben bu dokuz ay süresince canlılara eziyet ettim, fakat hep kafamı kurcalamıyor değildi , nasıl kendi hallerine bırakıp yavru da alabilirim ?
Bu sorunun cevabını bulamadım , ama en nihayetinde üç gün önce saolsun Kaan dostum hobihaneme ziyaretime geldiğinde "cem dedi masva tankında yavrunun ne işi var " dedi , ben bi ufak dişi vardı ondan bahsediyor zannetmiştim fakat "kayaların altına bak dedi kafamı çevirdim ve şok oldum 2.5-3 cm iki yavru gezişiyor, sonradan arayınca 3. sünüde bulduk o da soldaki kayalıklara saklanmıştı, bu soruma(kusturmadan nasıl üretim yapabilirim ) cevap değil fakat doğanın seleksiyonuydu önünde eğilmek gerekiyordu.
Konuyu okuyunca ufkum daha da açıldı saolun Çetin bey , şimdi kayalıkları çoğaltmak ve kusturmamak ya da yavrularıyla yaşayan , doğduklarında zarar vermeyen türlere yönelmeyi düşünüyorum. En azından böylece ne kendime ne de doğaya ihanet etmemiş olurum, bu arda iyiki 9 ay azap çekmişim kusturulmadan , saygılar.
Teşekkür Edenler: [T]195896,emin5454[/T]
Sayın Arkadaşlar...
Ağzı dolu bir balığı seyretmenin, günlerini saymanın, yavrular çıktığında annenin onları en küçük tehlike sezdiğinde tekrar ağzına toplamasının ve koyun güder gibi dolaştırmasının zevkini alamayacaksak hiç cichlid beslemeyelim derim ben...(Yumurta döken cichlidler hariç.)
Az-çok deneyimim olduğu halde (uzun yıllar) kusturmaya karşı olduğumu her fırsatta belirttim. Amaç satıp, para kazanmaksa yumurta dökenler olabilir.(Çok sayıda yavru veriyorlar ve bende de var.) Bana göre kusturulan her balık -kürtaj- oluyor demektir ki, bu onların doğasına da aykırıdır.Başka bir yorumda bulunmak istemiyorum...
RobiNSoN'dan: Sağlıklı balıklar.
[/QUOTE]Yorumunuza aynen katılıyorum bende uzun yıllar akvaristlik yaptım fakat bölük börçük 1 yıl olmadı ciclid beslemeye başlayalı herkesin olduğu gibi benimde bilmediklerim bildiklerimde de hatalar var ama şüan iki calicomunda ağzı dolu ne çıkarsa bahtıma diyorum ve sabırla her gün çaktırmadan ürkütmeden onların çıkacağı günü bekliyorum bekliyorum ki bu zevki sonuna kadar yaşayıp sabrımla gurur duymak için ağzına yavru alan balığıma tek yaptığım ayrı bir tanka aldım ve gözlemledim ilk ciclid yavrularım olacak nasipse sizce ortalama kaç gün içersinde salar anaçlar
Herkese saygı ve selamlar