Led aydınlatma hüsranı
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Merhaba Atıl bey, benimde akvaryumum arkadaşın verdiği ölçülere yakın (65/24/37) kapakla birlikte yükseklik ortalama 45cm. Bende bitkili bi akvaryum kurmak istiyorum yetiştirmek istediğim bitkiler moss türleri, gül, limon, tilki kuyruğu. Akvaryumumda lepistes,vatoz ve çöpçü türü balıklar mevcut. Bana ne tür led tavsiye edersiniz, birde hangi renkten ne kadar dizmeliyim ve marka olarak hangi ledten almalıyım. Yazılarda hep 3 çipli, power led veya RGB led yazılmış bunların belli başlı markaları varmı, varsa hangi marka led almalıyım
[QUOTE=Orhun1907fb]Arkadaşlar öncelikle herkese merhaba , tam bende yeni bir konu açıcaktım led hakkında bilgi almak için buraya rastlamam güzel oldu.Bende 200*45*35 akvaryum var şuan eski akvaryumumdan kalma 1mt silikonlu led var ve 10 liraya aldığım bir adaptörle çalıştırıyorum.Tabiki yeni akvaryumuma çok yetersiz geliyor 1mt led'imBen 2mt daha ilave led almak istiyorum nasıl bir led almalıyım ve adaptörüm hangi değerlerde olmalı?
[/QUOTE]
Sanırım deneme yanılma yöntemi ile ledleri kullanacağım. Biraz araştırma yaptığımda Şerit ledlerin okadarda kötü olmadığı fikrine vardım.
Şöyleki:
3 çipli metrede 60 led olan şerit led'in her bir led'in 6000-6500K, Işık gücü olarak 5845-7072 mcd olduğu yazılmakta.
mcd (milicandela) Lümen olarak çevirildiğinde 18.3 Lümen değer çıkıyor. 1metrelik böyle bir şerit led kullanıldığında minimum değerler hesaplandığında;
60 led x 18.3 = 1.098 Lümen
60 led x 6.000 Kelvin =360.000 Kelvin ürettiği hesabı çıkıyor.
http://31.169.85.155/Urun/Cool-White-Three-Chips-Indoor-Led-Strip-pmu256.html
Şimdi bu hesapla 4 metre soğuk beyaz, 1 metre mavi led'i akvaryumuma monte etsem ortaya çıkacak kelvin ve lümen değerlerini hiç bir florasan verememiş olacak yanılıyormuyum?
Elektrik hesabına gelirsek;
1 metre 3 çipli 60 ledli şerit = 14,4 Watt 1,2A
elektrik tüketiyorsa 5metre X 14.4= 72W elektrik tüketmiş olacakki, buda kulandığım 30w lık 4 filorasandan daha ekonomik olmuyormu?
Sanırım deneme yanılma yöntemi ile ledleri kullanacağım. Biraz araştırma yaptığımda Şerit ledlerin okadarda kötü olmadığı fikrine vardım.
Şöyleki:
3 çipli metrede 60 led olan şerit led'in her bir led'in 6000-6500K, Işık gücü olarak 5845-7072 mcd olduğu yazılmakta.
mcd (milicandela) Lümen olarak çevirildiğinde 18.3 Lümen değer çıkıyor. 1metrelik böyle bir şerit led kullanıldığında minimum değerler hesaplandığında;
60 led x 18.3 = 1.098 Lümen
http://31.169.85.155/Urun/Cool-White-Three-Chips-Indoor-Led-Strip-pmu256.html
Şimdi bu hesapla 4 metre soğuk beyaz, 1 metre mavi led'i akvaryumuma monte etsem ortaya çıkacak kelvin ve lümen değerlerini hiç bir florasan verememiş olacak yanılıyormuyum?
Elektrik hesabına gelirsek;
1 metre 3 çipli 60 ledli şerit = 14,4 Watt 1,2A
elektrik tüketiyorsa 5metre X 14.4= 72W elektrik tüketmiş olacakki, buda kulandığım 30w lık 4 filorasandan daha ekonomik olmuyormu? [/QUOTE]
Hesabınızda sadece bu satır yanlış;
Kaç led olursa olsun Kelvin hesabı aynı kalır. Kelvin renk sıcaklığıdır. (demir elementinin 6500 K ısıda aldığı renk.)
Bunun yanında led hesabı yapan arkadaşlar adaptörlerdeki güç kaybını hesaba katmıyorlar, ortalama %10-%15 arası güç kaybı meydana gelmektedir. Bunuda hesaba katmak gerekir. Yani sizin 72W hesapladığınız değer 80W civarı güç çeker.
Normalde benim armatürde 2 adet Aquastar var her biri 10.000kelvin. Neticede her ikisinin üretmiş olduğu renk sıcaklığı 20.000 k değilde 10.000 kelvinmi olmuş oluyor. Yani 10 tanede aquastar koysam toplamda 10.000kelvin lik renk sıcaklığımı üretmiş oluyor?
Kusura bakma bu konulara pek hakim değilim, bu biraz mantıksız geldi. Bu konuyu biraz daha açarsan sevinirim.
Güç kaybınıda hesaba katıp 80w tüketim benim için gayet mantıklı. Dediğim gibi 30Wx4 filorasan=120w ondada güç kaybı oluyormu? bilmiyorum. Neticede led ve floların ömürlerinide katarsak ekonomik olduğu aşikar. Elektrikten yarı yarıya tasarruf etmiş oluyorum, ayrıca her yıl flo değiştirmektende kurtulurum.
Tabiki asıl konu, ledlerin akvaryum canlıların ihtiyac duyduğu enerjiyi üretip üretmemesi kalıyorki onuda deneme yanılmadan başka öğrenme şansımız yok sanırım.
Bende bugün sipariş ettim 5 Metre 3çip (60) led şerit.Mehmet Koçak ın yazdıklarını okuduktan sonra kafam karıştı ve aradım firmayı.Çünkü bana 5 metre için 5 amperlik adaptör yeterli olacağını söylemişti firma. "1 metre 3 çipli (60) led şerit için 0,8 amper güç gerekiyormuş . 5*0,8 = 4 amper yapar dedi. Ve bende size 5 amper veriyorum gayet tabi yeterli olacaktır" dedi.Mehmet Koçak ise 8 hatta 12 lik alın demiş.Doğru olan ne anlamadım..
Normalde benim armatürde 2 adet Aquastar var her biri 10.000kelvin. Neticede her ikisinin üretmiş olduğu renk sıcaklığı 20.000 k değilde 10.000 kelvinmi olmuş oluyor. Yani 10 tanede aquastar koysam toplamda 10.000kelvin lik renk sıcaklığımı üretmiş oluyor?
Kusura bakma bu konulara pek hakim değilim, bu biraz mantıksız geldi. Bu konuyu biraz daha açarsan sevinirim.
Güç kaybınıda hesaba katıp 80w tüketim benim için gayet mantıklı. Dediğim gibi 30Wx4 filorasan=120w ondada güç kaybı oluyormu? bilmiyorum. Neticede led ve floların ömürlerinide katarsak ekonomik olduğu aşikar. Elektrikten yarı yarıya tasarruf etmiş oluyorum, ayrıca her yıl flo değiştirmektende kurtulurum.
Tabiki asıl konu, ledlerin akvaryum canlıların ihtiyac duyduğu enerjiyi üretip üretmemesi kalıyorki onuda deneme yanılmadan başka öğrenme şansımız yok sanırım.
[/QUOTE]
Kelvin değerini aydınlatma branşı için gayet güzel açıklamışsın; aynı Kelvin değerinde ne kadar floresan bağlarsan bağla hep aynı Kelvin (renk sıcaklığı) olur.
"Normalde benim armatürde 2 adet Aquastar var her biri 10.000kelvin. Neticede her ikisinin üretmiş olduğu renk sıcaklığı 20.000 k değilde 10.000 kelvinmi olmuş oluyor. Yani 10 tanede aquastar koysam toplamda 10.000kelvin lik renk sıcaklığı üretmiş oluyor. "
Floresanlara gelince balast-adaptör kayıpları her türlü aydınlatma ürününde mevcuttur. Yeni nesil elektronik balastlarda kayıp hesaplanmıyor ama en iyi firmanın balastı bile %95 verimle çalışıyor. Bu demektir ki %5 lik bir kayıp var.
Manyetik balastın ise durumu içler acısıdır. Güç verimleri %50-%60 civarındadır, bunun yanında manyetik balastın neden olduğu kontolsüz akımlar floresan lamba ömrünü %20-%50 oranında azaltır. Eğer pahalı floresan kullanılacaksa uygun bir elektronik balast kullanmalıyız ki lambamızın ömrüde uzun olsun.
Gelelim akvaryumda led konusuna;
Son 3 senedir ledli armatür tasarımı yapıyorum, ledlerin tek dezavantajı çok dar bir ışık spectrumunda aydınlatma yapmasıdır. Bu durum mimari aydınlatmada çok işime gelirken akvaryumda dezavantaj oluşturuyor çünkü canlıların ve bitkilerin farklı spectrumlarda ışığa aynı anda ihtiyaçları vardır. Benim kişisel tecrübem eğer akvaryum doğal ışık alıyorsa ki pencereden giren ışık yeterlidir, led kullanmakta bir sıkıntı olmaz. Tabi bitkili akvaryumlar farklı bir konu onun hakkında yeni tecrübeler edinmeye başladım zamanı geldiğinde onları da paylaşmayı düşünüyorum.
Saygılar.
Bende bugün sipariş ettim 5 Metre 3çip (60) led şerit.Mehmet Koçak ın yazdıklarını okuduktan sonra kafam karıştı ve aradım firmayı.Çünkü bana 5 metre için 5 amperlik adaptör yeterli olacağını söylemişti firma. "1 metre 3 çipli (60) led şerit için 0,8 amper güç gerekiyormuş . 5*0,8 = 4 amper yapar dedi. Ve bende size 5 amper veriyorum gayet tabi yeterli olacaktır" dedi.Mehmet Koçak ise 8 hatta 12 lik alın demiş.Doğru olan ne anlamadım..
[/QUOTE]Bunu anlamanın en doğru yolu, 5metre şerit led i aldığın yerde, ledleri bir ampermetreye taktırıp ölçtürmen olacak.