ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Yılmaz Mataracı
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
1
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
27 Eylül 2012 15:43
Son Ziyaret:
09 Temmuz 2013 13:41
Toplam Mesaj:
12 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Yılmaz Mataracı
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Yılmaz Mataracı

SON 10 MESAJI

Led mi Floresan mı?
Silikonlu Mantar ledleri bir ara bende denemiştim, hatta yeğenim minik tankında halen kullanıyor. Şerid ledlerden daha iyi olduğuna bende katılıyorum, lakin dikkatli seçilmeli, alınırken etiketi varsa iyice kontrol edilmeli zira genelde gün ışığı var. Soğuk beyaz özelikle seçilmeli, şerit led gibi heryerde bulunmaması dezavantajı.

Güven bey aşağıda video da göreceksiniz (orada kullanılan silikonsuzu) biraz uğraştırıyor ama son derece kolay.

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=hqG6-Etj4xQ[/VID]
Power Led Aydınlatma Araştırması
Ledleri lens ile kullanırsanız ışığı toplar. Akvaryumunuz oldukca küçük ve söylediğiniz sayı yinede fazla benim tavsiyem 3 beyaz, 1 kırmızı 1 mavi yapın. Beyazlar 10.000 kelvinse zaten beyazların içindede kırmızı ve mavi dalga boyu var. Çin menşei ürünlerin çoğunda etiket üzerinde yazanların çoğu tutmaz malesef. Yeni resimleri bekliyorum.
bitkili akvaryum için ışıklandırma düşünceleriniz
[QUOTE=cagdasbay] Sylvania aquastar bitki floresanı değil, akvaryum floresanıdır. Sylvania grolux ise başlı başına bitki floresanıdır. Tek başına grolux, en iyi bitki gelişimini sağlar. Ancak akvaryumlarda pembe, renk geriverimi düşük bir floresan kullanmak pek tercih edilemeyeceği için günlük iç mekan aydınlatmalarında kullanılan floresanlarla yada sylvania aquastar gibi özel akvaryum floresanı başlığıyla üretilmiş floresanlarla desteklenir. Çokca bahsedilen kelvin değerleri, floresan tüpler için renk anlamında belirleyici değer olamamaktadır. Çünkü floresanların renk tayfı kesiklidir. Bazı dalga boylarında çokça ışıma yaparken bazılarında hiç yapamamaktadır. Bu yüzden renk sıcaklığı, ortalama bir değer olarak verilebilmektedir. Yani 8000k olarak verilen groluxün ışığı pembe iken, gök mavisi rengi veren 8000kelvin renk sıcaklığına sahip ampule de denk gelebilirsiniz. Bu sebeple kelvin değerleri üzerinden konuşmak oldukça mantıksızdır. Aquastarın spektrumunu incelediğinizde daha çok mavi ağırlıklı ışıma yaptığını görürsünüz. Bu da, ancak tuzlu su akvaryumlarında güneş ışığının, yoğun suyun dibine ulaşabilen şeklini taklit eden floresanlarla birlikte mercan, anemon gibi tuzlu su canlılarını yaşatmakta faydalı olarak kullanılabilir. Ayrıca tuzlu su akvaryumlarında, coral star floresanın çok düşük renk kalitesi, hatta mavi dışında ışıma yapmaması sebebiyle, tuzlu su canlılarının gerçek renklerini görmek için aquastar tercih edilebilir. Eğer bitkili akvaryumda kullanılacaksa, grolux ile desteklenmesi bitkiler açısından çok daha yararlı olacaktır. Yani aquastar, hem tuzlu su hem tatlı su akvaryumlarında, daha çok görselliği arttırmak amacıyla kullanılmaktadır, yada daha çok bu işi yapabilmektedir. Üretici şuanda neler diyerek piyasaya sürüyor bilmiyorum ama, bu bahsettiğim iki farklı ürünün kutularını elinize alıp karşılaştırsanız dahi kullanım yerlerinin farkına varabilirsiniz. Gördüğüm aquastar kutularının üzerinde genelde tuzlu su bitkileri, balıkları, mercanlar, kestaneler ağırlıktayken; grolux, yeşil rengiyle, yoğun bitkiler içindeki tatlı su balıklarıyla bitki floresanı olduğunu göstermekte.
Ayrıca, çokça önerilen 6500kelvin gün ışığı renkli floresanların yerine 2700-3000k renk sıcaklığına sahip, sarımsı renklerde ışık veren floresanlar bitki gelişimi ve yosun oluşmaması için çok daha yararlı denilebilir. Hatta aquastar yerine 2700k standart floresan kullanmak belki de bitkiler için daha faydalı olur. Gün ışığı renkli floresan kullanmak, görselliği yüksek olduğu için tercih edilmektedir. Bildiğiniz gibi bitki için ihtiyacımız olan ışığın uzun dalga boylarında daha çok ışıma yapması gerekmektedir. Bunu en ucuz ve en verimli şekilde sağlayan floresanlar ise fluora, grolux gibi floresanlardır. İster masaüstünde domates yetiştirin, ister akvaryumda zeytin. Groluxün yerini aquastar tutamaz. Yada 3 grolux kullanmak varken farklı bir 3lü kombinasyon daha çok yarar sağlamaz. Amaç klorofile hizmet etmekse kullanılacak floresan grolux olmalı.
[/QUOTE]
cagdasbay'ın "Sylvania grolux ise başlı başına bitki floresanıdır." yorumuna kesinlikle katılıyorum, yerinde bir tespit. Grolux bitki florasanıdır, ülkemizde bir çok kişi bunu yanlış bilir. 640-655nm dalga boyunda ışık üretebilen tek florasan sylvania groluxtur. Lakin Aquastar için bir nebzede olsa bitki florasanı denilebilir, yinede grolux kadar değildir. Renk spektrumlarına bakıldığında Aquastar flolarında çok fazla yeşil ve sarı renk spektrumununda olduğu, bu renk spektrumunun bitkiler için birşey ifade etmediğini sadece insan gözü için yapıldığı anlaşılmaktadır. Bitki tankları için grolux yoksa osram fluora ikinci tercih olarak kullanılmasını tavsiye ederim. Yinede power led'in yerini hiç birisi tutmaz.
Konu Silinebilir !
Grbz, söylediğim silikonlu mantar led dene yalnız led alacağın yerde abi bundan yok sana silikonlu şerit led verelim derse alma. Zira onların silikonları zamanla dökülüp, devreleri oksitleniyor ve akvaryumunu bitiriyor.  25 tane takmak istersen ortalam 3w 200mA elektirik harcar, bu değerlerde kullanmadığın cep telefonu adaptörü varsa onuda bağlayabilirsin.
Kapağını değiştirmeden biraz el becerisiyle bu sorunu halledersin.
Kolay gelsin.
Power Led Aydınlatma Araştırması
[QUOTE=kaelthas]  Power led ile 2. ayım. en son;
3 x kırmızı
3 x royal mavi
6 x 10k beyaz a döndüm. Misket gübre, mayalı co2 ile sonuçlar;

Gül - durdurak bilmeden çoğalıyor, sürekli fotosentez.
Micra - durdurak bilmeden çoğalıyor, sürekli fotosentez.
Javamoss - durduramıyorum
Tilki kuyruğu - hergün biraz daha uzuyor.
Kırmızı tütün - en ufak bir gelişme yok, üzerinde yosunlanma başladı
Marsilea - hiç bir gelişme yok, üzerinde yosunlanma başladı.
Adını bilmediğim bodur kırmızı yapraklı bir tür -  tamamen yok oldu.
Tilki kuyruğuna çok benzeyen bir tür - ilk önce bütün çam ağacı filizleri gibi olan yapraklarını döktü, sadece sapı kaldı, şimdi hepsi yeniden yeşeriyor, kendini toparlıyor.






[/QUOTE]

Güzel bir çalışma olmuş, lakin akvaryum biraz küçük hacimli, ledler fazla olmuş kanısındayım. Bodur kalan ve yosunlanlaşan bitkilerin mavi ışıktan çok fazla etkilenmesinden dolayı gelişemediğini düşünüyorum, zira bir sitede 440-453nm (mavi) dalga boyundaki ışık fazlalığının bitkilerin bodur bıraktığını ve yosunlaştırdığını, UV ışıklarınında bitkilerde aşırı tüylenme ve mantar oluşturduğunu okumuştum.
Kullandığınız mavilerin, royal blue led olduğuna eminmisiniz? Akvaryumunuzda daha az ışık alan bir bölme yapıp gelişemeyen bitkileri oraya alabilirseniz (bu küçüklükte olurmu bilmem) bu sorunları yaşamayacağınızı düşünüyorum.
Işıklandırma
Belliki elektrikten anlamıyormuşsun, gerçeklerle yüzleşme vakti
Floların T5 mi T8'mi (umarım bunlar ne demezsin). Florasanları direkt elektriğe bağlayamazsın çalıştırmak için balast kullanmalısın, özellikle elektronik ataşlemeli olanlardan. Aldığın florasanlarlar kaç Watt'lık 2sininde 18 olduğuna eminsen, takacağın diğer floyla birlikte kaliteli markaların 3x18W balastları var onlardan takarsın olur biter, tahminen 20-24 tl arası. Daha ucuzlarıda var tırt markaların lakin onlardan uzak dur.
Duvara asili Akvaryum (akvaryum bitti resimler 4 cu sayfada )
Silikon yerine (reklamcılarda bulursun) alt kısma olduğu gibi 1cm kalınlığında dekota kestirip koysan da olurdu, yumuşak bir malzeme. Akvaryum seyirlik olmuş tebrikler.
sehpa yerine duvara asmak?
Resimdeki L ile kesinlikle taşımaz. Lama demirden ayak yapman lazım. Duvara asılan akvaryumlar görmüştüm, bir akvaryumcu yapıyor. Sitesi de var hatta. Fakat iç genişlikleri 14-15 cm. Sitede basit bir duvar hesaplama cetveli de var, kaç m2 kaç kilo taşır diye bak istersen.
BeZGiN2013-01-22 15:19:44
led aydınlatma hakkında ?
[QUOTE=cako35]Akvaryumum bitkisiz görsel amaçlı olcak sadece 1m beyaz 1 m mavi düşünüyorumn yeterlimidir? Akvaryum ölçüleri 100*50*50 . Bide illaki trafo bağlamam gerekiyormu 12 v luk adaptör yetermi tek başına?[/QUOTE]

Ersin'in yazdığına katılıyorum, en az 3'er metre alman gerek... Ayrıca şerit ledlerin tek çipli, üç çipli olanı var, 3 çipli olandan almalısın.
Led aydınlatma hüsranı
[QUOTE=-DOGUKAN-]

Bende bugün sipariş ettim 5 Metre 3çip (60) led şerit.Mehmet Koçak ın yazdıklarını okuduktan sonra kafam karıştı ve aradım firmayı.Çünkü bana 5 metre için 5 amperlik adaptör yeterli olacağını söylemişti firma. "1 metre 3 çipli (60) led şerit için 0,8 amper güç gerekiyormuş . 5*0,8 = 4 amper yapar dedi. Ve bende size 5 amper veriyorum gayet tabi yeterli olacaktır" dedi.Mehmet Koçak ise 8 hatta 12 lik alın demiş.Doğru olan ne anlamadım..

[/QUOTE]

Bunu anlamanın en doğru yolu, 5metre şerit led i aldığın yerde, ledleri bir ampermetreye taktırıp ölçtürmen olacak.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

KULLANICILAR

  • 20 Online Kullanıcı, 11 Üye

Online Kullanıcılar

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.