Malavilerde Üreme.
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2008 20:17
Merhabalar;Arkadaşlar yaklaşık 1 yıldır üye olduğum bu forumda uzun zamandır yapmak isteyipte yapamadığım bir şeydi Malavi türlerinin üretimi hakkında makale yazmak.12 yıldır üretimde edindiğim tecrübeleri sizlerle paylaşmak istedim.
reis 2009-01-13 18:11:53
Malavi türlerinde üretimi anlatmak için öncelikle şu Malavi genellemesini biraz değiştirmek istiyorum.Bu sebeple Mbuna türleri ve Haplochromis türlerini aslında benzer olan ama aradaki farklılıkları belirterek anlatacağım.
1)MBUNA TÜRLERİ;Bu türün varyeteleri şunlardır.
a)Cynotilapia'lar.
b)Labidochromis'ler.
c)Labeotropheus'lar.
d)Pseudotropheus'lar.
e)Petrotilapia'lar.
f)Melanochromis'ler.
g) Metriaclima (Maylandia)'lar.
h)Tropheops'lar.
i)Genyachromis'ler.
k)Iodotropheus'lar.
l)Gephyrochromis'ler.
m)Cyahtochromis'ler.
m)Cyahtochromis'ler.
Bu balıkların ortak adı kısaca Mbuna'dır.
Haplochromis'ler.Şimdide Haplochromis varyetelerini tanıyalım.
a)Aristochromis'ler.
b)Astatotilapia'lar.
c)Aulonocara'lar.
d)Buccochromis'ler.
e)Chelichromis'ler.
f)Chaumpsochromis'ler.
g)Chilothromis'ler.
h)Copadichromis'ler.
ı)Stigmathochromis'ler.
i)Ctenopharynx'ler.
j)Cyrtocara'lar.
k)Dimidiochromis'ler.
L)Diplotaxodon'lar.
m)Exochochromis'ler.
n)Fossorochromis'ler.
o)Hemitaeniochromis'ler.
ö)Sciaenochromis'ler.
p)Hemitilapia'lar.
r)Lethrinops'lar.
ş)Rhamphochromis'ler.
s)Mchenga'lar.
t)Mylochromis'ler.
u)Nimbochromis'ler.
ü)Nyassachromis'ler.
v)Otopharynx'ler.
y)Placidochromis'ler.
z)Protamelas'lar.
q)Taeniochromis'ler.
Görüldüğü gibi Haplochromis genel adı ile toplanan Malavilerin daha fazla türü vardır.
Damızlık balık seçimi.
Malavi üretmek için herşeyden önce sağlıklı bir kolonimiz olması gerekir.Benim tavsiyem kesinlikle yavru alıp büyütmeniz yönünde olacaktır.Yavru iken alınıp beraber büyütülüp koloni yapılan balıklardan alınan verim,toplama koloniden asla alınamaz.Dişi erkek oranını Mbuna'larda (400 lt. lik bir akvaryumu örnek veriyorum)5 erkek,25-35arası, dişi gibi yapabilirsiniz.Oysa bu rakam Haplochromis'lerde türlere göre değişgenlik gösterebilir ama genelde 2 erkek,10-15 kadarda dişi olmalıdır.
Mbuna'larda sağlıklı bir koloni yapabilmek için(akvaryum büyüklüğüne göre değişecektir)25-50 tane arası yavru almanızı tavsiye ederim.Alacağınız 3-4 cm. boyundaki Mbuna yavruları uygun büyüklükteki bir akvaryumda zaten 3-6 ay arası bir zamanda damızlık hale gelecektir.Ortak yapılan yanlış bu balıkları damızlık altı boya geldiklerinde erkeklerini ayırıp dişileri erken yavru vermelerini engellemek için ayrı büyütmek olacaktır.Bu çok büyük bir hatadır.Asla damızlık yapacağınız balıkları bir birinden ayrı büyütmeyin.Bazı dişiler küçük boyda yavru verebilirler bu durum büyümelerini biraz engelleyebilir ama küçük boyda yavru veren dişileri yavrularını aldıktan sonra bir süre ayrı bir akvaryumda besleyip kondüsyon yükleyip aradaki açığı kapattırabilirsiniz.
Mbuna'lar genelde bol kayalı ve saklanma alanları bol olan akvaryumları severler.Doğal ortamlarını en yakın akvaryumu kopya etmek onların üreme iç güdülerini tetikleyecektir.
Haplochromis'lerde damızlık koloni yapabilmek için ise yine akvaryum büyüklüğüne uygun (bu oranı en kolay şu şekilde hesaplayabilirsiniz)Akvaryumunuzun hacminde kaç tane damızlık boyda balık yaşayabilir ise o rakamı 2 ile çarpın.Örnek 300 lt. de 10 tane yunus üretebilirsiniz ama bu balıkları yavru alıp büyütecekseniz 20-25 tane almanız yeterli olacaktır.Haplochromis'ler genelde iri ırk Malavi türleridir.Erkekleri dişilere karşı çok acımasız olurlar.Yavru aldığınız balıklar büyürken damızlık altı boya geldiklerinde her zaman en baskın olan erkeği alfa erkek yapmanızda fayda vardır.Alfa erkekler genelde diğer erkeklerden daha fazla dişileri hırpalarlar ama en baskın erkek her zaman en iyi üreme faaliyetleri gösteren erkek olur.Haplochromis'ler mbuna'ların aksine yüzme alanları bol olan akvaryumlardan hoşlanırlar.Bazı istisna durumlar hariç bu türün damızlık akvaryumlarında kayanın az miktarda olması yeterlidir.
Balıklar damızlık boya geldikten sonra yapılacaklar.
Mbuna veya Haplochromis türlerinden olan Malavileriniz damızlık boya geldiler ve yavru vermeye başladılar diyelim.
Bu konudada yapılan en büyük yanlış dişilerin yumurta tutma tecrübelerini arttırmasını beklemeden,ilk yumurtalarının ağzından alınmasıdır.Tecrübesiz anneler mutlaka ilk 4-5. kuluçka dönemlerinde erken kusturulmamalıdır,hatta hiç kusturulmamalıdır.Bu durumda annenin ana akvaryumda kalması en uygun olanıdır.Eğer erkek çok fazla rahatsız etmiyorsa dişi mutlaka ana akvaryumda kalmalıdır.Kuluçka dönemi sıcaklıkla orantılı olarak 15 ila 25 gün arasında sürer.Mbuna anneleri yumurtalarına Haplochromis annelerinden daha sadıktırlar.Ağzı dolu iken ayırdığınız anne eğer mbuna türü ise yaklaşık 25 gün süre ile yavrularını bırakmaz ama haplochromis anneleri ağızlarındaki yavruların keselerinin kaybolduğunu anladıkları anda bırakırlar.
Birde yumurta tutmayan sürekli atan veya yiyen dişiler vardır.Eğer koloni yavru iken alınıp beraber büyütüldüyse bu durumla pek karşılaşmazsınız ama koloni toplama ise bu durumla sık sık karşılacaksınız demektir.Bu durumda pek etik olmasada yumurtalarını yiyen anneyi kuluçka dönemi boyunca aç bırakmak bazen sorunu çözüyor.
Diyelimki anne yavrularını bıraktı (kusturdunuz veya kendisi yavrulukta bıraktı)bu durumda dişiyi hemen ana akvaryuma atmamalısınız.Kuluçka dönemi boyunca aç kalmış olan anne güçten düşeceği için ana akvaryumda diğer balıklar tarafından hırpalanabilir.Dişiyi ayrı bir akvaryumda 1 hafta süre boyunca sıkı şekilde beslemeniz hem kısa dönemde yeniden yumurta almasına,hemde diğer balıklar tarafından hırpalanmamasına sebep olur.Ağzı dolu iken yem yiyebilen bazı dişiler vardırki onlara bu uygulamayı yapmanıza hiç gerek yok.Eğer dişi balığınız ağzı dolu iken yem yiyorsa şaşırmayın çok şanslısınız,çünki bu dişiler diğer dişilerden çok daha çabuk ve fazla sayıda yumurta verirler.
Damızlık akvaryumları nasıl olmalıdır.
Yukarıdada kısaca anlattığım gibi mbuna'lar bol kayalıklı ve saklanma alanları olan akvaryumları severken,Haplochromis'ler daha çok açık alanları ve bol yüzme alanları olan akvaryumları severler.
Her zaman tartışılmıştır ve bence kesin bir sonuç çıkmamıştır,damızlık akvaryumlarında kum ve kaya olmalımıdır,olmamalımıdır?
Ben damızlık akvaryumlarında kum ve kaya kullanıyorum,hatta yaprak,yaşayan kaya,venüstüs gibi bazı iri ırk malavilerin damızlık akvaryumlarında bol bol kaya ekledim.Bu türlerde (genelde haplochromis'lerin çoğunda)anormal kavgalar vardır.Erkekler bir biri ile,dişilerde bir birleri ile devamlı sürtüşürler.Bu soruna engel olmak için kayalık alanlar oluşturursanız,burada saklanacak ağzı dolu dişiler bu atışmalardan en az zarar ile kurtulabilirler.Şimdi diyebilirsiniz ''Damızlık akvaryumuna kum ve kaya koymasak yavru alamazmıyız''tabiki alabilirsiniz ama dediğim gibi bana doğru gelen yöntem kum ve kayanın olmasıdır.
Damızlık akvaryumlarında su kalitesini ne kadar yüksek tutarsanız üremede o oranda fazla olacaktır.Eğer Malavilerde karma üretim yapacaksanız,aynı akvaryuma bir biri ile yakın varyeteler koymayınız.Örnek vermek gerekirse;Aynı akvaryuma red rubin ile sarı imparator koymanız bu iki türün melezlenmesine sebep olabilir.
Şimdi size bir tüyo;Diyelimki uygun koloniyi kurdunuz,fakat balıklar bir türlü üreme faaliyetleri göstermiyorlar.Bu durumda dişileri gözlemleyin,eğer dişiler tüpçük çıkarıp hazır olduklarını belli ediyorlarsa sorun büyük ihtimalle erkektedir.Eğer tüm şartlar uygun olduğu halde yinede üreme yoksa,bu koloninin yanına hızlı üreyen bir çift balık atmanız sorunu düzeltecektir.Malavi dişileri senenin belli bölümünde üreme faaliyetlerine ara verip kendilerini bir süre dinlendirirler.Bu dönemde balıklarınıza bolca kondüsyon yükleyip bu süreyi minimuma indirebilirsiniz.
Yapılan bir diğer önemli yanlışta damızlık balıkların akvaryumlarında yapacağınız değişikliklerdir.Damızlık balıkların akvaryumlarında mümkün olduğu kadar değişiklik yapmayın,asla balıkları farklı akvaryuma almayın,bu hatayı ben yaptım ve yunus kolonim yaklaşık 4 ay yavru vermediler.
Şimdi buraya kadar damızlık balıkları nasıl seçeceğimizi ve neleri yapıp, neleri yapmamamız gerektiğini anlatabilmişimdir.
Şimdi biraz ağzı dolu balık fotoğrafları ekleyeyim.
Ağzı dolu bir snow dişisi.Mbuna dişilerine örnek.
Buda bir socolofi yani bilinen adı ile Mavi prenses dişisi.
Buda Haplochromis'lere örnek olabilecek bir ağzı dolu Borleyi kadango dişisi.
Buda daha tüpçüğü kaybolmamış bir Euchilus dişisi.
Buda ağzı dolu bir electra dişisi.
Buda ağzı dolu bir yunus dişisi.
Ağzı dolu imparator dişileri.
Fotoğraflarda ağzı dolu dişileri gördünüz.Malaviler için damızlık koloni yapmayı öğrendik.Şimdi sıra aldığımız yavruları nasıl büyüteceğimizde.
Malavi yavrularını büyütme.
Malavi yavruları anne ağzında kusturulduktan sonra eğer keseleri varsa serbest yüzebilecekleri hale gelene kadar (yaklaşık 1 hafta)ufak bir tasta bekletilmelidir.Serbest yüzebilen yavrular uygun büyüklükte akvaryumda bir arada büyütülebilir.
Fotoğrafta yeni kusturulmuş keseli ahli ve snow yavruları var.
Burada dikkat etmemiz gereken şey,iri ırklarla mbuna yavrularını aynı akvaryumda büyütecek isek mutlaka sık sık boylama yapmamız gerekir.Boyları bir birlerine yakın olursa yavruların gelişmesi bir o kadar daha hızlı olacaktır.
Örnek vermek gerekirse nisbeten daha yavaş büyüyen sarı prenses yavruları ile çok hızlı büyüyen yaşayan kaya yavrularını bir arada büyütmenizi tavsiye etmem.Keseleri kaybolduktan sonra bir araya koyacağınız yavrular en fazla 15 gün içinde doğmuş olmalıdır.Yavruların büyümesi aşamasındada en az ayda bir defa boylanması gerekir.Hızlı büyüyen yavrular diğerlerinin gelişimine engel olacaktır.Yavrularda yanık kalmanın (gelişememenin)en büyük sebebi boylanmadan irili ufaklı bir arada büyütülen yavrulardır.
Bazı malavi türü yavrularıda vardırki karışık ortamda zor büyürler.Bunlara örnek olarak kral ve yaprak yavrularını söyleyebilirim.Bu iki türünde yavruları son derece hassastır.Diğer türlerle birlikte büyütmemenizi tavsiye ederim.
Boylanmış ve büyütme tankına alınmış karışık malavi yavruları.
Şimdide yavruları nasıl beslememiz gerektiğinden bahsedelim.
Malavi yavruları için ilk 15-20 gün çok önemlidir,bu dönemde artemia ile beslenen ve büyümeye başlayan yavrular çok daha hızlı büyürler.Yavru büyütmede bir diğer önemli faktörde sudur.Su değişimini ihmal etmemek gerekir.Sık sık yapacağımız su değişimleri yavruların büyümesinde önemli rol oynar.İlk 20 günden sonra artemia dışında farklı markaların yavru yemlerindende verebiliriz.Dikkat etmemiz gereken şey,sık sık ama azar azar yemlemek olmalıdır.
Fotoğrafta 1 aylık malavi yavruları.
Buda 2 aylık ve 2-2,5 cm. olmuş yavruların fotoğrafı
Buda 3 aylık ve 3,5-4 cm. olmuş yavruların fotoğrafları.
Evet arkadaşlar.Fazla kafanızı karıştırmadan,çok fazla detaya girmeden üretim işini anlatmaya çalıştım.Bu konuda sormak istedikleriniz olursa lütfen özel mesaj ile değil,buradan konunun üzerinden sorunki gözümden kaçan,eksik kalan bişey varsa herkes öğrensin.
Makal fotoğraflarında benden yardımlarını esirgemeyen Doğan (Jacobsen)Kardeşime teşekkür ederim.
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2008 20:44
Uğur abi gerçekten çok güzel bir çalışma olmuş. Ama o resimleri koyman hata olmuş çünkü ben İstanbula ziyaretine geleceğim bir fırsat bulduğumda, işte ozaman nedenini anlarsın. Eline, emeğine sağlık...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2008 20:46
Kardeşim mükemmel olmuş gerçektende bilmediğim birçok şeyi öğrendim.Bende dediğin gibi yavrudan alıp damızlık hale getirmeyi tercih ettim.Ama daha çok yeni olduğum için hala yavru sayılırlar.Boyları 4 cm civarı.Balıklarım imzamda yazıyo kardeşim,o balıklara bakarak bi sarı prenses kolonisi yapmaya çalıştım.Üretime çok hevesliyim.Fakat bilmediğim baya şey var ve tecrübesizim.Kardeşim yavrular doğduğu zaman alıp bi kaptamı besliyecez?Peki bişey soracam hava ihtiyaçlarını bu yavrular nasıl karşılayacak öyle.Ama gerçektende makalen süper olmuş.Öğreneceğim daha çok şey var buna eminim.Sağlıklı balıklar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2008 20:46
[QUOTE=efendy06]Uğur abi gerçekten çok güzel bir çalışma olmuş. Ama o resimleri koyman hata olmuş çünkü ben İstanbula ziyaretine geleceğim bir fırsat bulduğumda, işte ozaman nedenini anlarsın. Eline, emeğine sağlık...[/QUOTE]
Arkadaşlar,hepinize teşekkür ederim.
Murat,sen İstanbul'a gelde bak o fotoğrafların birde gerçeklerini gör bakalım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2008 20:52
Uğur Bey,
Foruma katkılarınızdan ve bu değerli bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim.
Saygılarımla...
Foruma katkılarınızdan ve bu değerli bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim.
Saygılarımla...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2008 20:54
[QUOTE=akvaryumvakti]Uğur Bey,
Foruma katkılarınızdan ve bu değerli bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim.
Saygılarımla...[/QUOTE]
Foruma katkılarınızdan ve bu değerli bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim.
Saygılarımla...
Rica ederim Koray bey.
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2008 20:54
[QUOTE=reis][QUOTE=efendy06]Uğur abi gerçekten çok güzel bir çalışma olmuş. Ama o resimleri koyman hata olmuş çünkü ben İstanbula ziyaretine geleceğim bir fırsat bulduğumda, işte ozaman nedenini anlarsın. Eline, emeğine sağlık...[/QUOTE]
Arkadaşlar,hepinize teşekkür ederim.
Murat,sen İstanbul'a gelde bak o fotoğrafların birde gerçeklerini gör bakalım.
[/QUOTE]
Merak etme abi, gerçeklerini görünce muhtemelen birkaç tanesinin üstüne yatarım. Bak 89kg 700g olmuşum, güreştede kazanamazsın haberin olsun...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2008 20:57
[QUOTE=efendy06][QUOTE=reis][QUOTE=efendy06]Uğur abi gerçekten çok güzel bir çalışma olmuş. Ama o resimleri koyman hata olmuş çünkü ben İstanbula ziyaretine geleceğim bir fırsat bulduğumda, işte ozaman nedenini anlarsın. Eline, emeğine sağlık...[/QUOTE]
Arkadaşlar,hepinize teşekkür ederim.
Murat,sen İstanbul'a gelde bak o fotoğrafların birde gerçeklerini gör bakalım.
[/QUOTE]
Merak etme abi, gerçeklerini görünce muhtemelen birkaç tanesinin üstüne yatarım. Bak 89kg 700g olmuşum, güreştede kazanamazsın haberin olsun...
[/QUOTE]
Üstüne yatmana gerek yok.
Sen hangisini istersen ben sana hediye ederim.
Demek 89 kg. 700 gr. olmuşsun iyi bende 152 kg. 500 gr. oldum,görüşürüz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2008 20:59
Güreşte Uğur Bey'i tek geçerim. Ne de olsa tecrübe söz konusu
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2008 21:01
[QUOTE=akvaryumvakti]Güreşte Uğur Bey'i tek geçerim. Ne de olsa tecrübe söz konusu [/QUOTE]
Farketmez, tecrübeli ama yaşlandı artık. Gerçi kilo farkı var. Uğur abi ben kung fu yapsam?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2008 21:02
Uğur abi eline, emeğine sağlık çok güzel olmuş. Yakında bende İstanbul'a geleceğim benide misafir edersin artık. Saygılar ...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2008 21:03
[QUOTE=efendy06][QUOTE=akvaryumvakti]Güreşte Uğur Bey'i tek geçerim. Ne de olsa tecrübe söz konusu [/QUOTE]
Farketmez, tecrübeli ama yaşlandı artık. Gerçi kilo farkı var. Uğur abi ben kung fu yapsam?
[/QUOTE]
Olur ama eski lisanslı sporcu olduğumu hatırlatırım sana.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2008 21:04
Uğur Bey,
Eğer misafir kabul ederseniz bir gün bende gelerek sizinle tanışmak ve bir çayınızı içmek istiyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2008 21:04
Abi,merak ettiğim sorular şunlar:
1- Bu işe girdiğine memnun musun?
2-6000-7000 yavru demişsin.Müşteri bulup kar edebiliyor musun?
3-Bir de benim yunusum benim bir hatam yüzünden yavrularını 5. günde saldı.Toplayabiliyormuş tekrar ama ben bunu bilmediğimden ayırdım.15 tane yavru vardı.3 tane kaldı.Bugün yumurta alışından 7.günü.
Sorum:Buna göre tahminen ne zaman keselerini kaybedip yüzmeye başlarlar?
Not:Biraz özele girdiğimi biliyorum ama bu beni yönlendirmeniz için çok önemli.Olumlu cevaplar alabilirsem ben de üretimhane düşünüyorum.(Tabi biraz daha büyüyünce)
Hevesimi kırmayıp cevap yazarsanız çok mutlu olurum.
Saygılar..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir