ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
DrBD
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
10
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
09 Şubat 2012 13:14
Son Ziyaret:
15 Ağustos 2015 00:29
Toplam Mesaj:
147 [0.03 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Burak Demirkaya
Doğum Tarihi:
07 Mart 1986
Yaş:
38
İl:
Istanbul
Meslek:
Elektronik ve Haberleşme Mühendisi
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Burak Demirkaya
Frontosa Mpimbwe Blue

SON 10 MESAJI

3 aylık diskler
Çok güzel harika balıklar maşallah diyelim. Yeni çiftleriniz de hayırlı olsun. Bol bol sağlıklı yavrular almanız dileğiyle. 
500 Lt. Bitkili Discus - Yeni Akvaryumla Devam :)
Ümit Bey maşallah diyorum çok güzel bir kurulum ve harika sağlıklı balıklar ve bitkiler ve de çok güzel bir kompozisyon, yerleştirme elinize sağlık çok emek harcamışsınız tekrardan tebrik ediyorum.  DrBD2013-05-05 14:02:10
Discus Adaptasyon (Resimli)
Alper Bey tekrardan merhabalar :)

Tolga Bey de belirtmişler fakat ben hala tam emin olamadım. Ben hala balıkların Checker Board olduklarına inanıyorum. Nedeni gelince pigeon dediğimiz balıkla checker boardlar aslında birbirlerine çok benziyorlar. Aralarındaki tek fark pigeonların ana renkleri turuncu, kırmızı  ve buna yakın renkler de iken desenlerinin beyaz olması. Checker boardlar ise bunun tam kontrastı oluyorlar. Ana renkleri beyaz desenleri ise turuncu ve kırmızıya yakın renklerde olmaları. Bunun yanında pigeon geni baskındır. Eğer balıklarınızın anaçlarının anaçlarının herhangi birinde mavi rengi taşıyan bir gen olsaydı da bu gen taşınmayacaktı çünkü pigeon geni baskındır hangi discusla çiftleşmiş olursa olsun mavi yada turkuaza yakın renkler taşımayacaklardı. Anaçlarda biraz mavilik var finlerinde o belli bu yüzden anaçlarınızın daha önceki anaçlarından birinin turkuaz yada ne biliyim cobalt olma olasılığı çok yüksek :) ama asıl baskın özelliklerini checker boarddan almışlar diye düşünüyorum.

Ama hepsinin ötesinde discuslarda sınıflandırma yapmak çok zor gerçekten bir çok farklı ataların genlerini taşıdıkları için isimlendirme konusunda özgür olabiliyoruz. Örneğin resimlerdeki anaçlarınızdan soldakine mozaik checkerboard pigeon diyenler de var ve bence ne dediğimizin çok bir önemi de yok konu discus olunca isim işi çok kafa karıştırıcı olabiliyor (tanganyika türlerinin bir çoğunu beslediğim için böyle bir karışıklık orda mevcut değil balıklar böyle ufacık desen farklılıklarına sahip olmadıklarından türleri kesin bir şekilde ayırabiliyorlar). En önemlisi kocaman tabak gibi :) sağlıklı discuslara (Tolga Bey'in discusları gibi) sahip olmak diye düşünüyorum. 

Sizde kendiniz emin olabilmeniz için geçenlerde çevirdiğim bir makaleye göz atabilirsiniz.
http://www.akvaryum.com/Forum/discuslarin_siniflandirilmasi_k658753.asp
http://www.akvaryum.com/discuslarin_siniflandirilmasi_makaler_11_5693.asp#b

Bununla birlikte aydınlatma konusuna gelince bence gündüz de ışığı kısmayın normal aydınlıkta yansın. Stres sorunu gerçekten çok can sıkıcı olabiliyor emin olun frontosalardan dolayı konuyu çok iyi biliyorum. Umarım en kısa zamanda balıklarınız bu çekingenlikten kurtulurlar. Çünkü stres uzun süre devam edeerse balıklarda parazit olaylarını çok tetikleyebiliyor o noktaya gelmeden çözülmesi dileğiyle sağlıklı balıklar.

  
DrBD2013-03-14 11:52:27
Discus Adaptasyon (Resimli)
Alper Bey merhabalar
Balıklarınızın anaçları Checker Board'dur şüpheniz olmasın yavrular iyi bir bakımla büyüdükçe renklenecek ve desenleri ortaya çıkacaktır. Pigment sorununa gelince stres artı ortam parametreleri diye düşünüyorum. Ortam parametrelerinden kastım ise arka plan ve aydınlatma. Çünkü balıklarda herhangi bir stres belirtisi olmasa dahi karanlık ortamlarda discuslar kamuflajlarını güçlendirmek için pigment salarlar. Stres de aynı şey tabi ki balık korkuyor ve saklanma ihtiyacı duyuyorsa pigment atacaktır yine. Sorunun stresten mi yoksa aydınlatmadan mı olduğuna gelince. Balıkları yeni temin ettiğiniz için kesinlikle stresten kaynaklandığını düşünüyorum zaten arka planınız da açık renkli (ama siz yine de aydınlatma konusunda emin değilseniz ve akvaryum gündüz yeterli ışığı almıyorsa aydınlatmayı gündüz de açmanızı tavsiye ederim gece de 8-10 saat tam karanlık ve tabi ki temiz bir su). 
Bir de şu video da ki balık gibi Checker Board görmedim :/
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=CGefpY5G9Cc[/VID]
Karides Hobihanem (istanbul)taiwanbee Sayfa 11
Alifuad Bey tebrik ederim emeklerinize sağlık.
Discustan soğuyorum valla..
[QUOTE=caia]    Var arkadaşım var, yakın zamanda istanbulda bir abimizden aldığımız 30 a yakın yavru vede genç halde aldığımız discusumuz çeşme suyunda yaşıyor, sizin buradaki sorununuz, aldığınız balıkların dayanıksız olması değil, aynı yerden gelememiş olmalarından dolayı farklı bakteri kültürü olan ortamda yaşayamamaları (bakteri çakışması). Discusu karma olarak beslemeye çalışıyorsunuz, farklı yerden gelen yeni eklediğinizi kaybetme ihtimaliniz yüksek, hatta yeni aldıklarınız yaşar elinizdekini kaybedebilirsiniz. Yeni aldığınız balıklar için yem cinsi-yemleme-ısı-kullanılan su-filtre içeriği- su şartlarını öğrenin, 15-21 gün karantina tankında ana tankın suyuna alıştırın.[/QUOTE]

Coşkun Bey karantina konusunda size katılıyorum eğer bir karantina tankı varsa her zaman yeni gelen balıkları bir süre orada misafir edip gözlemlemek her zaman en akıllıca olanı bence de. Birkaç arkadaşımız daha belirtmişler ama bu bakteri çakışması dediğiniz olayı biraz daha açar bilir misiniz acaba? Bende tür değişikliği düşünüyorum bu aralar discuslar çok çekici gerçekten sürekli forum konularını takip ediyorum doğal olarak da.  Bakteriden kastınız parazit mi yoksa başka bir durum mu tam olarak anlayamadım. Biraz daha detay verebilir misiniz?
DrBD2013-03-07 12:12:14
Tanganyika akvaryumum (Frontosa Brundi) Yeni fotolar 2. sayfada
Mustafa Bey hayırlı olsun çok güzel bir kurulum olmuş. Akvaryumun ölçüleri dikkat çekici her şeyden önce. Normalde alışılanın dışında yüksek bir akvaryum yaptırmışsınız ilginç bir tasarım olmuş :) Arka fondaki resim de çok hoş olmuş. Çok güçlü olmayan bir aydınlatma koymamış olmanız çok iyi ışık seçiminizi çok güzel.
Ben de daha fazla dekor eklemenizden yanayım belirteyim siz ne kadar balıklar alışsın isteseniz de. Son olarak koloniye yeni balık eklerken özellikle hem dekor sayısını arttırmanızı hemde mevcut dekorların yerlerini değiştirmenizi tavsiye ederim. Balıklar arasındaki hiyeraşiyi daha rahat kurmanız açısından faydalı olacaktır.
Discusların Sınıflandırılması
[QUOTE=bektas]Böyle bir konu lazımdı çok iyi olmuş teşekkürler. Devamını bekliyoruz...[/QUOTE]

Forumda bulunmayan ve bizleri bilgilendirecek başka yabancı bir dokümana rastlarsam yardım etmekten bende çok büyük mutluluk duyarım.
Discusların Sınıflandırılması

Discusların Sınıflandırılması:

Günümüzde ticari olarak piyasada bulunan discuslar kafa karıştıracak kadar çok farklı varyetelerde satılmaktadırlar. Peki, biz bu kadar farklı özelliklere sahip türleri birbirlerinden nasıl ayıracağız?

Bu kadar farklı renk ve çeşitliliğe sahip discuslar birbirleriyle çaprazlanarak elde edilmişlerdir. Örneğin bazı discus türleri Pigeon Blood yada Blue Diamonds kolayca ayırt edilebilirken bazılarında ise bu o kadar da kolay olmamaktadır. Bizde bu makalede discus türlerini farklı kategorilerde nasıl sınıflandırıldıklarını ve mevcut discus türlerini akvaristlere göstermek istiyoruz.

Discuslar birbirlerinden nasıl ayrılırlar ve ne gibi benzerlikler barındırırlar? Discuslar öncelikle Güney Amerika’nın Amazon bölgesinde doğmuş vahşi discuslar ya da akvaryumlarda doğup yetişen evcil discuslar olarak iki sınıfa ayrılırlar. Daha sonrasında da fiziksel özelliklerine bakılarak yeni sınıflandırmalar yapılmıştır. Farklı renk ve desenler altında discuslar dikey bantlara sahip olanları ve olmayanları bulunmaktadır. Yeni doğmuş bir discusun ilk ayırt edilebilir özelliği bu bantlara sahip olup olmadığıdır. Birkaç hafta sonra balığın desenleri ortaya çıkarken, son olarak da renklenmeye başlayacaktır.

O zaman işe vahşi discuslarla başlayabiliriz. Bütün vahşi discuslar çeşitli desen ve renklerin üstünde dikey bantlara sahiptir. Vahşi discuslar geleneksel olarak dört farklı sınıf altında toplanırlar.


Class 1 Heckle (Symphysodon heckel):

Heckeller diğer discuslardan üzerlerinde bulunan dokuz dikey bantın üçünün diğerlerine göre daha belirgin olmasıyla ayrılırlar. Bu daha belirgin çizgilerin birincisi göz üzerinde, ikincisi beşinci ya da orta bantta ve sonuncusu da kuyruk veya kuyruk çubuğu üzerinde bulunur. 


Class 2 Brown (Kahverengiler) (Symphysodon aequifasciata axelrodi):


Class 3 Blue (Maviler) (Symphysodon aequifasciata haraldi):


Class 4 Green (Yeşiller) (Symphysodon aequifasciata aequifasciata):

Vahşi Red Spotted Green türleri ana renk olarak yeşilimsi bir renge sahiptirler. Kırmızı lekeliler oldukça değerlidir ve discus koleksiyonerleri bu tür discuslarda kırmızı noktaların balığın vücudunun büyük bir bölümüne yayılıp yayılmadığıyla ilgilenirler.


Evcil Red Spotted Green Discus (Kırmızı Noktalı Yeşil Discus):

Vahşi Red Spotted Green discuslar evcil diğer discus türleriyle çiftleştirilerek aşağıdaki balığa benzer balıklar elde edilmiştir.

Evcil balıklara geri dönecek olursak bu discus türleri sınıflandırılırken renk ve üzerlerinde bulunan işaretler temel alınarak sınıflandırılmışlardır. Temel olarak kalın ve ince çizgili olmaları ve üzerinde bulunan desen ve bu desenin rengine göre isimlendirilmişlerdir.


Class 5 Thick Line (Kalın Çizgililer):

İlk evcil discuslar vahşi discuslara görünüş olarak çok benzemektedir. Bu balıklar yatay desenler üzerine bantlara sahiptirler. Bu bantlar kalın ve ince bantlar olmak üzere iki sınıfa ayrılır. Turkuaz discuslar bir çok discus türü arasındaki bu kalın bantlara sahip balıklardandır.


Class 6 Thin Line (İnce Çizgililer):

Snakeskin discuslar bu ince çizgi ve desene sahiplerdir. Birçoğu bu 14 adet dikey banda sahiptir. Bu türler solungaçları üzerinde sık çizgi ve noktaları içeren diğer bir ayırt edici özelliğe de sahiptirler.

Class 7 Pattern (Desenliler):

Bu sınıftaki discuslara karışık desenlerdeki örneğin Ring Leopard (halkalı leopar) türü dahil edilebilir. Resimdeki balık bir Ring Leopard’a aittir. Damalı ve inci desenleri de diğer yaygın discus desenleri arasındadır.


Class 8 Spotted (Noktalılar):

Ayrıca yine noktalılar sınıfında Red Leopard (Kırmızı Leopar),  evcil Red Spotted Green (Kırmızı Noktalı Yeşil) ve Leopard Spotted Snakeskin (Leopar Noktalı Yılanderisi) türleri bu kategori altında toplanabilir.


Class 9 Open Pattern (Açık Desenliler):

Bu sınıfa Albino Spotted (Albino Noktalı), Albino Snakeskin (Albino Yılanderisi), Golden Leopar Snakeskin (Altın Leopar Yılanderisi) türleri dahil edilebilir.

Evcil discusları ayırt etmenin diğer yollarından biride discusları renklerine göre ayırmaktır. Discuslar renklerine göre genel olarak aşağıdaki gibi ayrılırlar.


Class 10 Blue (Maviler) (Blue Diamond, Cobalt vb.):


Class 11 Red (Kırmızılılar) (Bütün Kırmızı Discuslar):


Class 12 Yellow (Sarılar) (Pigeon Blood, Golden, Yellow Cyrstal, Golden Spotted):


Class 13 White (Tüm Beyaz Discuslar):

Bir Snow White (Kar Beyazı) örneği


Bir White Pigeon Blood (Beyaz Güvercin) örneği


Class 14 Open (Yellow White, Red White Calico, Ghost):

Yellow White örneği


Red White örneği


Calico örneği


Ghost örneği


Bütün discus türleri birbirleriyle çift tutup yavru verebildikleri için, bazen balığın en iyi hangi sınıf veya sınıflara ait olduğuna karar verebilmek zor bir hal almaktadır. Bu tip durumlarda balığın sahibi balığın hangi sınf veya sınıflara ait olduğu kararını kendisi vermek zorunda kalıcaktır.

Aşağıdaki resimlerdeki discusları ayırt etmek kolaydır ve bu balıklar hobideki en popüler türler arasında yer almaktadır.

Turkuaz discus balığının desenleri kırmızı, mavi yanık bir ten rengini andırır. Bu tür en eski evcil discus türleri arasında yer almaktadır. Aşağıdaki resimde bir turkuaz discus örneği yer almaktadır.


Leopard ve snakeskin örneklerinde solungaç üzerindeki noktalar ve dikey çizgiler ayırt edici özelliklerinden biridir. Snakeskin türünün birçok başarılı çaprazlaması mevcuttur. Örneğin Leopard Snakeskin, Pigeon Snakeskin,  Blue Diamond Snakeskin ve hatta Red Spotted Golden Leopard Snakeskin adı altında discuslar bulmamız mümkündür.

Red Leopard Snakeskin örneği


Red Leopard örneği


Pigeon Blood örneklerinde katı beyaz, sarı ve turuncu renkler göze batar. Pigeon Blood geni dominanttır. Safkan bir pigeonla çiftleştirilecek olan bütün discusların yavruları pigeon blood olacaktır. Eğer dikey bantlara sahip bir discusla çiftleştirilirse yavrular büyük ihtimal çizgileri dağılmış dalgalı desenlere sahip balıklar olacaktır. Pigeon genini sahip farklı tür discuslar piyasada Marlboro, Melon, Tangerine, Whitebutterfly, Blue Panda ve Golden isimleri altında bulunabilir.

Pigeon Blood Örneği


Marlboro discus örneği


Tangerine örneği


Blue Panda örneği


White Butterfly (çizgili) örneği


Golden discus örneği


Blue Diamondlar da katı ve soğuk bir mavi renk hakimdir. Yüzünde veya yüzgeçlerinde herhangi bir leke bulunmamalıdır ve kırmızı gözler her zaman daha çok kabul görür. Blue Diamond geni çekinik olduğu için sadece iki blue diamond çiftleştiği zaman yavrular blue diamond erişkeni olacaktır. 

Blue Diamond örneği 


White discuslarda  bazılarının yüzlerinde hafif sarı lekeler bulunabilir ve farklı ışıklarda parlak mavi bir tona kaçan güzel bir görüntü ortaya çıkarırlar. Yüz ve yüzgeçlerinde herhangi bir çizgi veya desen bulunmaz ve en ayırt edici özellikleri beyaz gözleridir.


Discus sınıflandırmalarında diğer akvaryum balıklarında olduğu gibi (frontosa, tropheus vb.) katı ve kesin kurallar geçerli değildir. Balıkların birçoğunun ait olduğu renklere kavuşalı 30 yıla yakın kısa bir süre geçmiş olmasından dolayı bu renkler tam olarak sabitlenmemiştir.  Üreticiler hala yeni çaprazlamalar ile yeni renk ve desenlerde balıklar üretmek için çaılşamalarına devam etmektedir. Son yıllarda ortaya çıkan yeni discus türleri bize bu konuda fikir vermek açısından çok faydalı olacaktır.

1988 – Ghost Discus, Brown discusun bir mutasyonu olarak keşfedildi.

1990/91 – Golden Discus, Brown discusun başka bir mutasyonu.

1990/91 – Dokuz Bantlı bir Snakeskin Tayland’dan ithal edildi.

1992 – Blue Diamond ve Ocean Green populer oldu.

1993 – Penang’ta keşfedilen 14 bantlı Snakeskin’in vahşi discus özellikleri taşıdığı düşünülüyor.

1995 –  Seçilen Red Diamond türünden Leopard Skin geliştirilmiştir.

1997 –  White Discus çok geliştirildi.

1998 –  Red-White ve Yellow-White satışa sunuldu.

2000 –  Sun Merah ve Red Melon ithal edildi ve lekeleri arttırıldı.

(Yukarıdaki zaman çizelgesi Brooklyn Aquarium web sitesinde yayınlana Joe Szelesi’ye aittir. Makalenin tamamına HTTP://WWW.BROOKLYNAQUARIUMSOCIETY.ORG/ARTICLES/2002-SEPT-PG%2029.HTM linkinden ulaşılabilir)

Red Spotted Golden örneği


Discus isimleri kafa karıştırıcı olabilmektedir.  Bazen bir discusun dış görünüşüne bakarak tahminde bulunmak kolay olmayabilir. Bu makalede kısaca kendi discusunuzun türünü belirleme yardımcı olmak amacıyla bir takım özelliklerden bahsedilmiştir.

Snakeskinler en popüler çaprazlamalardan biridir. Onları hemen tespit edebilmek için solungaçları üzerindeki sık çizgi ve noktalara ve özgün desenlerine bakın. Birçoğunun 14 dikey banta sahip olduğunu görebilirsiniz. Gözleri genellikle kırmızı ve kehribar rengindedir.

Ghostların vücutları üzerinde dikey bantları yoktur.  Ama bazılarında gözleri ve kuyruğu üzerinde kısmi bir çizgi görülebilir. Siyah göz bebeği ve beyaz gözlere sahiptirler (bazıları kırmızı pigmente sahip olabilir).

Beyaz discuslar da siyah göz bebeği ve beyaz gözlere sahiptirler (bazıları kırmızı pigmente sahip olabilir).

Albino discuslar pigment eksikliğinden dolayı belirgin çizgi ve bantlara sahip değillerdir ve gözleri pembe renktedir.

Pigeon Bloodların katı dikey çizgileri yoktur. Herhangi bir desene sahip olabilirler ve genellikle turuncuya yakın birçok farklı renk tonlarında bulunabilirler. Genellikle yüzlerinde pepper denilen siyah benekler bulunabilir ve balık hasta ve stresli olduğu zamanlarda daha da belirginleşir. Gözler kırmızı ve kehribar rengindedir.

 Blue Diamondlarda dikey çizgi veya herhangi bir desen bulunmaz. Gözler kırmızı ve kehribar rengindedir. Blue Diamond üretmenin tek yolu bir çift blue diamonda sahip olmaktır.

Bir discusta sınıflandırma yapabilmek için her zaman öncelikle çizgi ve bantlarına daha sonra vücut rengine ve noktalarına en son olarak da gözlerinin rengine bakın.

Kaynak Linki: http://www.discusnada.org/classification.html

Çeviren: Burak DEMİRKAYA 

Not: Çeviri sırasında eksik gördüğüm bir kaç yerde eklemede bulundum (resimler). Düzenleme esnasında daha akıcı bir yazı olması için kendi yorumumu da katmak zorunda kaldım.

DrBD2013-02-10 11:37:16

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.