ÖZELLİKLER
Kullanıcı Adı:
metebeder
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
4
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Son Ziyaret:
23 Eylül 2013 20:29
Toplam Mesaj:
15 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:
BİLGİLER
Ad Soyad:
aytuğ mete beder
Doğum Tarihi:
Girilmedi
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:
İMZA
acemi akvaryumkolik
Mete beder
Mete beder
SON 10 MESAJI
600 litre akvaryuma yan sump nasıl yaparım
150*70*60 boyutlarında tankıma yan sump yapmak istiyorum. Bunun için acaba kafa motorumu almak lazım? Bir de kafa motorlarının yukarıya su basma görevini iptal edeceğimizi var sayarak, kaç litre çevirebilen bir kafa motoru yada iç motor almalıyız?
metebeder 2013-09-21 04:29:47
150*70*60 boyutlarında tankıma yan sump yapmak istiyorum. Bunun için acaba kafa motorumu almak lazım? Bir de kafa motorlarının yukarıya su basma görevini iptal edeceğimizi var sayarak, kaç litre çevirebilen bir kafa motoru yada iç motor almalıyız?
Baya bir araştırdım ama yan sump yapımı ile ilgili konular epey eski olduğundan, resimler hep silinmiş. Acaba bildiğiniz bir anlatım videosu yada resimli bir konu var mıdır?
Besleyeceğim balık sarı prenses ve yunus.
Yardımlarınız için teşekkürler, saygılar.
Çok ama Çok ilginç olay
Akvaryumda demokrasi var yahu bildiğin
Akvaryumda demokrasi var yahu bildiğin
Büyük Akvaryum Büyük Aydınlatma Sorunu
Selamlar herkeze,
Selamlar herkeze,
150, 60, 70 boyutlarında bir akvaryumu, forumda bir abimizden satın aldım. Bitkili bir akvaryum kurmaya heveslendim, içerisinde farklı türden bir çok bitki ve moss çeşidi yetiştirmek istiyorum. Ama karşımda iki tane kocaman problem duruyor. İlki ışık, ikincisi ise toprak. Maliyetten ötürü dere kumu kullanacağım ve az ışık ihtiyacı olan bitkilere yöneleceğim.
1-) Yükseliği fazla olduğundan, akvaryumun ışık ihtiyacıda bir hayli fazla olacak diyebiliriz. Reflektörlü armatür kullansam daha az sayıda floresan kullanabilir miyim? Örneğin, yaklaşık 300w güç gerektiği yazıyor. Bu kadar güç ise günde 10 saat aydınlatma ile aylık 25Tl + elektrik faturası demek. Bunu bi şekilde düşürmem icap ediyor. Led armatürlere gelirsekte, bu hacme kaçtane power led ve hangi renklerde kullanmam gerekir?
2-) Hacmi fazla olduğundan DIY mayalı sistem CO2'ler bu akvaryumda işe yarar mı?
3-) 600 koca litre'yi kalorifer'in yanına koymam, ısıtma sorununu ortadan kaldırabilir mi?
4-) yıkanmış dere kumu düşünüyorum tabana da... yahu inşaatçılardan alsam bunu nasıl temizleyecem. Hazır temizlenmişi varsa nerde ne kadar bulabilirim.
Günlerdir forum ve google'ı talan eden şu kardeşinize yardımcı olabilirseniz, pek bir makbule geçer.
Saygı ve sevgilerimle.
power led merak edenler okusun
[QUOTE=FaMeBa]Ben bugün izmirde araştırdım. Her elektrpnikci anlaşmış gibi tanesi 3 tl diyor. Ayrıyeten bu power ledlerin monte edileceği aliminyum plakası var onuda almak gerekiyor sanırım. Hesaplattım toplamda 120 felan tutuyor. Herşeyi ile ama işçiliği kendim yapıcam artık. Şuan düşünme aşamasındayım. [/QUOTE]
[QUOTE=FaMeBa]Ben bugün izmirde araştırdım. Her elektrpnikci anlaşmış gibi tanesi 3 tl diyor. Ayrıyeten bu power ledlerin monte edileceği aliminyum plakası var onuda almak gerekiyor sanırım. Hesaplattım toplamda 120 felan tutuyor. Herşeyi ile ama işçiliği kendim yapıcam artık. Şuan düşünme aşamasındayım. [/QUOTE]
Bende istanbuldayım internetten sipariş verecem, işçilik konusunda ise baya baya araştırma yapıyorum (ünv. sınavına bu kadar çalışaydım zamanında, boğaziçine girerdim kesin),
Projenize başlarsanız paylaşın, biraz örnek alalım
Bitkili akvaryumumda led yetersiz?
Ledler hakkında bende yeni yeni bir şeyler öğrenmeye başladım. Yabancı sitelerdeki yorumlardan edindiğim bilgi Ledlerin kesinlikle moss dahil bir çok bitki gelişiminde pozitif katkı sağladıkları yönünde. Ama sorun şu led var.... led var....
Ledler hakkında bende yeni yeni bir şeyler öğrenmeye başladım. Yabancı sitelerdeki yorumlardan edindiğim bilgi Ledlerin kesinlikle moss dahil bir çok bitki gelişiminde pozitif katkı sağladıkları yönünde. Ama sorun şu led var.... led var....
Sunsun marka led armatür'de kullanılan ledler yüksek ihtimal sadece aydınlatmaya yönelik ve sadece beyaz ledlerden oluşuyor olmalı. Kaldıki uygun renklerde dahi olsa, eski led teknolojisiyle üretilmiş tek çipli ledlerin sağladığı 20-30 lümenlik ışık (beyaz ledler için bu rakam) çok düşük kalır.
Bence power led'leri araştırın derim, bitkili akvaryum içinse, spectrum değerleri büyük bir önem arz ediyor. Bizim gibi acemiler için önerilen ise, 2 mavi power led e karşılık 1 beyaz 15000k gün ışığı power led kullanılması yönünde.
Led lamba yeterlimidir?
Bitkili akvaryumunuz için şerit led mi kullanacaksınız ? Eğer cevabınız evetse, emin olun bitkili akvaryuma yetmeyecektir, tecrübe ettim küçük akvaryumumda. Şimdi 600 litreye geçiyorum ve elektrik sarfiyatını düşünerek Led teknolojileri hakkında biraz kurcalıyorum.metebeder 2013-09-21 00:02:08
Bitkili akvaryumunuz için şerit led mi kullanacaksınız ? Eğer cevabınız evetse, emin olun bitkili akvaryuma yetmeyecektir, tecrübe ettim küçük akvaryumumda. Şimdi 600 litreye geçiyorum ve elektrik sarfiyatını düşünerek Led teknolojileri hakkında biraz kurcalıyorum.
Eminim Power Led'leri duymuşsunuzdur. Bu işi soğutucu aliminyum profil, power led ve led driverlar ile çözebilirsin.
140 litre için Aliminyum perde profili bence işinizi görebilir. Bu noktada takriben 3000 lümen gibi bir ışık değerine ihtiyacınız var ki, takriben 1w 10 adet beyaz 15000k power led,1w 15 adet mavi power led ve1w 5 adet kırmızını power led kullanmanız kullanmanız anlamına gelir.
50 watt'a bu işi kotarırsınız kanımca. Power led'lerin fiyatları uygun denilebilir. Ama led driver'lar (power led'lerde kullanmanız şart) ve fanlarla soğutucu sistem kurma işi, maliyeti arttırıcı unsurlar. Kurulum olaraksa elektrikçi arkadaşınıza bir hayli işiniz düşecek :)
su yüksekliği ile aydınlatma hesaplama
Suyun yüksekliği elbette ve daha çok önem taşıyor. Ne kadar çok yükseklik o kadar çok ışığın soğurması yani şiddetini kaybetmesi (CRI/Lümen) anlamına geliyor. Bununla beraber watt hesabı ise pek bir değer taşımıyor. Zira bir led 1w ile 100 lümen ışık şiddeti sağlarken, bir florosan 1w ile 30 lümen kadar ışık gücü üretebiliyor.
Suyun yüksekliği elbette ve daha çok önem taşıyor. Ne kadar çok yükseklik o kadar çok ışığın soğurması yani şiddetini kaybetmesi (CRI/Lümen) anlamına geliyor. Bununla beraber watt hesabı ise pek bir değer taşımıyor. Zira bir led 1w ile 100 lümen ışık şiddeti sağlarken, bir florosan 1w ile 30 lümen kadar ışık gücü üretebiliyor.
Tabi olay lümenlede bitmiyor. Bide işin içine CRI değerleri giriyor. Yani gün ışığı spectrumunu yakalaman için farklı değerler.
Şöyle bir örnekle anlatıyım. 150*70*60 bir akvaryumum var. hesaplayıcıya göre http://www.akvaryum.com/hesaplayici/filtrasyon_isitici_kum.asp benim 300w ışık kaynağına ihtiyacım var. Ama bu hesap florosan lambalar için düşünülmüş bir hesap. 300w florosan lamba ile 9000 lümen yapmakta. Aynı lümen değerine, 90 led ile erişebiliyorum. Son olarakta aldığın power ledlerin kırmızı ve mavi olmasına göre başka bir hesap işin içine giriyor. Zira kırmızı ve mavi ledlerin ürettiği lümen değerleri daha aşağıda. Yani benim takriben 150w güç üreten bir led sistemi kurmam anlamına geliyor.
Açıkçası bu konuda günlerdir araştırma yapıyorum. Elde ettiğim sonuç : Bütçen ve vaktin el veriyorsa ve DIY sistemlerden haz ediyorsan, forumdaki benzer akvaryumların ışıklandırmalarını araştır ve kendine led armatür imal et.
Onun dışında emin ol tam ışık ihtiyacı konusunda usta fizikçilerin hesap yapması gerektiren formülasyonlar söz konusu. (derinlik, yüzey alanı, alanı kaplayın bitiklerin ortalama yaprak sayısı ve cinsi gibi)
Gri balık Sarı kılıç kuyruğuma napıyor?
[QUOTE=Emmanuel_Emenike]Sarı kılıç kuyruk hamile. Valiferanın da amacı yavruları yemek. [/QUOTE]
[QUOTE=Emmanuel_Emenike]Sarı kılıç kuyruk hamile. Valiferanın da amacı yavruları yemek. [/QUOTE]
O zaman tül yavruluğun içine mi alıyım sarı kuyruğu doğuma kadar, günlerce ufacıcık tül yavrulukta bunalacak gerçi ama napalım
Gri balık Sarı kılıç kuyruğuma napıyor?
Videoda görüleceği üzere, gri balık durmadan dişi kılıç kuyruğun poposunda sürekli, naptığını anlayamıyorum. Ayırmam gerekir mi bu ikisini? Sinirlerim bozuldu resmen.
Videoda görüleceği üzere, gri balık durmadan dişi kılıç kuyruğun poposunda sürekli, naptığını anlayamıyorum. Ayırmam gerekir mi bu ikisini? Sinirlerim bozuldu resmen.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=Xv7L5sIU9Zw&feature=youtu.be[/VID]
SON MESAJLAR
- İlk Akvaryumum/tavsiyelerenize İhtiyacim Var Hidro Dinamik, 19:37
Yeni Üye Forumu - Hangi Hava Motoru Daha Sessiz Akvaryum2000, 19:35
Filtreleme Seçenekleri - Kökün Suya Saldığı Mantar ntolgayilmaz, 19:30
Yeni Üye Forumu - Akvaryumda Net Berraklığı Nasıl Saglıyabilirim Hidro Dinamik, 19:18
Filtreleme Seçenekleri - Akvaryum Sürecimdeki Sorunlar. (izmir) Kubilaya, 19:17
Yeni Üye Forumu - Kaybolan Ve Akıntıya Karşı Yüzen Tetralar musavavo, 19:13
Amerikan Tetraları - Akvaryuma Meşe Yaprağı Koymak Lulu lulu, 19:07
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Yeni Akvaryumda Bulanıklık Hamdi bayram, 18:59
Yeni Üye Forumu - Sakal Yosunu Mu? Ve Tedavi Yöntemi? bearse22, 18:57
Yeni Üye Forumu - Bitki Solması KaanE, 18:43
Yeni Üye Forumu - 4a Konsept Tanıtım KaanE, 18:40
Akvaryum Tanıtımı - 3d Akvaryum Dekor Esedullah54, 18:37
Yeni Üye Forumu - Katil Ve Adi Salyangoz Bitki Yer Mi? eren12345, 18:35
Omurgasızlar - Şelale Filtre Debisi Fazla KaanE, 18:26
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Bu 2 Yem Japon Balığına Verilir Mi? Tataaa, 18:24
Sazansıgiller - Lepistesim Ne Zaman Doğurur 1Balikci, 17:49
Yeni Üye Forumu - Black Flame Ve Seiryu Stone İçin Kum Önerisi osmandbnl, 17:49
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Melek Balığım 1 Aydır Dipte Yüzemiyor . DorukGuppy, 17:41
Hastalıklar ve İlaçlar - Beta Balığım Çok Garip Duruyor DorukGuppy, 17:31
Yeni Üye Forumu - Bitkili Akvaryumum 1Balikci, 17:14
Akvaryum Tanıtımı - Tanganyika Cikletleri Neden Bu Kadar Az Popüler? 1Balikci, 17:01
Tanganyika Cichlidleri - Elma Salyangozu Yavrusu? visamlord, 16:59
Omurgasızlar - Ista 1lt Tup Dolumu rayed, 16:58
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Co2siz Arkaplan Ve Zemin Bitkisi Ömer Kaan, 16:56
Bitki Akvaryumları Genel - Akvaryum Altın Oran caga71, 16:33
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - 55 Litrelik Akvaryuma Hava Motoru Seçimi? Orhan76, 16:12
Sazansıgiller - Minik Lepistes Akvaryumum 1Balikci, 15:51
Akvaryum Tanıtımı - Altın Oran Fotografcılık caga71, 15:44
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Kayalık Akvaryum: Amatör Dokunuş “tanganyika” 1Balikci, 15:42
Akvaryum Tanıtımı - Sunsun 603b Hakkında Mithrandirr, 15:01
Yeni Üye Forumu - Yem Tavsiyesi Orhan76, 15:01
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Akvaryumda Görülen 11 Böcek Aguamentist, 14:47
Omurgasızlar - Tavsiye Aguamentist, 14:38
Yeni Üye Forumu - Bitkili Akvaryum Ehtiyar, 13:45
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Zebra Danio Yumurtlama Sogan, 13:43
Sazansıgiller - Vadi AETHM, 13:14
Akvaryum Tanıtımı - Aquawing Aq301hf Şelale Filtre İyi Mi? yggdrasils, 12:42
Sazansıgiller - Yati kökü Seyit çağlar, 12:19
Bitki Akvaryumları Genel - Yine Mi Betta Splendens :) Fukushuu, 12:00
Labirentliler Tanıtımı - Bacopa Monnieri Bakmak İçin Ne Yapmalıyım Yagiz55, 11:12
Bitki Türleri ve Bakımı - Astra 2212 Dış Filtre Elektrik Kesilince Corumlu Kral, 11:04
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Bloody Mary Karides Serüvenim pilatin, 10:26
Akvaryum Tanıtımı - 750 Litre Karma Amerikan Akvaryumu neomeo, 09:37
Akvaryum Tanıtımı - 60*40*40 Akvaryuma Hangi Filtre Hainz, 09:21
Filtreleme Seçenekleri - Karides Akvaryumu Kurulumu visamlord, 08:52
Akvaryum Tanıtımı - Hobiye Dönüş BeyzPl, 07:48
Yeni Üye Forumu - İç Motor Seçiminde Tavsiye ahmetfiratozkaya, 07:36
Yeni Üye Forumu - Bettam Çok Kötü Durumda İskorpit, 06:38
Hastalıklar ve İlaçlar - En güzel fotoğraflarınızı gösterin İskorpit, 06:36
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - İç filtreyi kapatmak sorun yaratır mı? ahmetfiratozkaya, 06:30
Malzemeler ve Yemler Forumu
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Neolamprologus Caudopunctatus Çiftler Özşahin 19:35
- Cyprichromis Leptosoma Kitumba Özşahin 19:35
- Cryptocoryne Wenditti Brown(fiyat Düştü) ballantines 19:22
- Çok Uyguna Apistogramma Kakadu TayfunSylkn 19:07
- Seachem Phosphorus-nitrogen-trace 4,5 Lt TayfunSylkn 19:07
- Ultra Clear Akvaryum Seti TayfunSylkn 19:07
- Afrika Cichlidleri devito 19:07
- Black Ramirezi Ve Poso Rabbit Salyangoz devito 19:07
- Sera Flora Nature- Tetra Enerjy Pro Pul Yemler FULL RED MEHMET 19:03
- Albino Full Red Big Dorsal Mükemmel Kalitede FULL RED MEHMET 19:03
- L144 Longfin Mavi Göz Vatozlar FULL RED MEHMET 19:03
- Çeşitli Malzemeler Koksal Gurkan 19:03
- High Tech Bitkili Akvaryum hakanmidilic 19:02
- Extra Clear Mobilyalı Akvaryum hakanmidilic 19:02
- Taeniacara Candidi & Abacaxis & Cacatuoides HarunYILDIRIM 19:01
- Saz Bitkisi selfish 18:49
- 3 Adet Akvaryum Ve Eheım 2012 İç Filtre JapoJupo 18:33
- Aquel Ultra 1200 Dış Filtre Ve Tetratec 200 W! JapoJupo 18:33
- Albino Cennet Balığı Arıyorum Rafayel 18:07
- 8mm Kalın Camlı 72 Litre Akvaryum Rafayel 18:07
- 40 X 40 X 30 X 3mm Akvaryum Rafayel 18:07
- Super Red Pleco Damızlık Altı Çiftler Tuby 17:51
- Satılık 1,5 Metrelik Profesyonel Akvaryum - Sumplu SGY 17:49
- Elindeki Balıkları Değerlendirmek İsteyenler İçin Theguardian 17:43
- Malawi - Canlı Doğruran - Tetra - Cüce Vatoz Theguardian 17:43
- Son 30 Adet Karışık Boy Sarı Ateş Neon Karides Theguardian 17:43
- Çeşitli Cikletler Satılık adem5454 17:30
- Jbl Manado Ve Mangrow Kök aupqua 17:21
- Damızlık Dişi Betta aupqua 17:21
- German Blue Tül Ramirezi Erkek FISHERMAN01 16:47
- 2 Litre Co2 Karbondioksit Tüp Serdariekrem 16:34
- 2 Adet Erkek Tam Damızlık Gökkuşağı Serdariekrem 16:34
- Black Flame Wood cagdas_0606 16:28
- Co2 İndikatör Set cagdas_0606 16:28
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 16:27
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 16:27
- Bitki Çeşitleri emreemin 16:27
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 16:27
- Akvaryum Yem Çesitleri emreemin 16:27
- Elma Salyangoz Yavruları Sogan 16:24
- Akvaryum İçin Herşey karadadas 15:32
- Adwa Tds Metre Ve Ph Metre ootkn 14:53
- Akvaryum Bitkileri + Red Tail Filkulak Lepistes umutuyar 14:50
- Hakiki Doğal Katkısız Yeşil Su -micro Kurt umutuyar 14:50
- 2024 Yıl Sonu Kampanyası Akvaryum Arıtma Sistemler zafer3885 14:39
- Zateksuaritma Akvaryum Arıtma Sistemleri Reef Seri zafer3885 14:39
- Ful Red Lepistes , Yerli Lepistes , Zebra Dan Cucevatozcu 14:24
- Siyah Cüce Vatoz Yavru Cucevatozcu 14:24
- Nerite Salyangoz Ve Hava Motorları, Yemler Cucevatozcu 14:24
- 8 Adet Cüce Ornatus Golden Julie abunil 14:08
KULLANICILAR
- 160 Online Kullanıcı, 87 Üye
Online Kullanıcılar
oguzhn,
ArifhbsAquatics,
Azizdurdenn,
musavavo,
Esedullah54,
surreal,
Taha Yanık,
Ömer Kaan,
darkaura,
Başak u,
muratdeg,
Kubilaya,
DTxLorD,
lethian,
arukas,
KartalŞafak,
fotografcini,
BAHADIR_71,
vagus,
YOTHAN,
Onrakr,
Meryemmm,
BİTKİ SETİ,
Kturan06,
muhengin26,
Hidro Dinamik,
Koksal Gurkan,
bpamuk92,
rayed,
Hsrt,
Ozii35,
Umt61,
Aquasch,
erkanmazici,
Ehtiyar,
Oasis,
halit2,
giyotyn,
osmandbnl,
Tataaa,
barskels,
Qnur89,
ShowaSanshoku,
veneficus,
Bibliyorlar,
MiSoSiKiaN,
Balikcidede,
Akvaryum2000,
FullBLAcK26,
Topal34,
Lepistes..,
Muhendishane,
ballantines,
Anektod,
1Balikci,
Emreua,
hpehlivan,
emree06,
mehmetbt,
Mali89,
Lulu lulu,
umtbra,
Kerems06,
Theguardian,
aziz_basak,
cemonur,
Gursoyhasan,
şansal,
kerem1135,
Furcifer,
mevlutyildirimmm,
ozan_1903,
Kaya0606,
caga71,
mitii,
Acemiresif,
Ramboy,
CevdetSERBEST,
erkamgok,
Cardinalfish,
ahmetfiratozkaya,
Keweln09,
devito,
Emregll,
TayfunSylkn,
ulasyigitalp,
Goldfish2000,
kaganbozkurt,
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.