ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
VeteranBetta
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
54
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
08 Nisan 2016 03:48
Son Ziyaret:
13 Mart 2019 07:23
Toplam Mesaj:
38 [0.01 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Kemal Çelik
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Istanbul
Meslek:
Veteriner Hekimlik/ Öğrenci
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

VeteranBetta by Kemal Çelik 1x (100x45x55) Betta Fry Grow Out Tank 1x (80x45x60) Betta Fry Grow Out Tank 2x (50x25x30) Breeding Tank for Betta And others.

SON 10 MESAJI

Labirent Organı Ve Labirentliler #veteranbetta
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/184918/170220190505221.jpg[/IMG]

Su yüzeyinden hava alan balıklar, bildiğimiz bettalar ve guramiler. Ve sayamayacağım 320 cins daha, labirent organı nedir!

Minik açıklamalar geliyor :)

Bettalar akciğer solunumu yapmazlar, balıkların pek çoğunda olduğu gibi bettalar da solungaçlarındaki lamel (galsama içindeki su geçişinin olduğu dar kesitli bölgeler) yapılarından geçen suyun içinde çözünen oksijeni alıp filamentlere taşır ve bu sayede oksijen kanda çözünmüş olur. Bettaların su yüzeyinden hava alması durumu labirent organları sayesinde olur. Labirent organı ve genel olarak su yüzeyinden hava alma işlemi balıklarda iki şekilde olur ve iki şekilde kullanılır;
Biri yetenek olarak isteğe bağlı kullandıkları durumdur, diğeri ise zorunluluktan kullanılan durumdur.

Bettalarda labirent organı: Su yüzeyinden hava alma işlemi zorunluluktan yani suda çözünen oksijenin varlığının az olması durumunda taraflarınca kullanılır. Bu zorunluluktan kullandıkları organın ve ayrıca su yüzeyine yaptıkları mesafeli yüzüşün bir bedeli vardır ki o da balığın ölümle sonuçlanmasına kadar gidebilecek form kaybı, metabolizmal yavaşlamadır. Bu süreçte yapılacak beslemeler bettayı kabızlığa sürükleyebilir, dropsy - bloat gibi hastalıklara sebebiyet verebilir. Çok basitinden su sıcaklığını 26 - 28'e sabitleyip, düzenli besleme yapıp, su havalandırılırsa formu iyileşen, düzelen bettalara çok sık rastlanır.

Her canlı gibi bettalar da suda çözünmüş oksijene ihtiyaç duyar, herkese sık su değişmini sıklıkla önerme sebebim budur en temelinde, nitrat ve amonyak 2 - 3 günde su içinde balığı öldürecek kadar birikmez ama sürekli oksijen azlığı balığı uyuşturur. Su değişimi taze suyla birlikte oksijeni de getirir.

Bettalarda sık su değişimi hayati önem taşır.

Sık su değişimi yapılmayan durumlarda hava motoru ihtiyaç duyulan bir ekipman haline gelir.

Ekstra yapılabilecekler: Akvaryum bol bitkilendirilebilir, yüzey bitkileri ve orta seviye bitkiler kullanılabilir. Suda çözünmüş oksijeni arttırmaya yönelik ve bettanın su yüzeyine uyumasına imkan sağlayacak bu yöntem bettanızı daha mutlu yapacaktır!

#veteranbetta #bettalogy

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/184918/170220190508411.jpg[/IMG]
Betta Balığı Aldığımızda Sağlanacak Şartlar!
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/184918/130220190506501.jpg[/IMG]

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
Şu sıralar ve genel olarak bettada yüzgeçlerin sağlığını korumada ve genel sağlığını korumasına devam ettirmede sorun yaşayabiliyoruz, bunun için bir yazı ve ihtiyacımız olabilecek ürünlerin genel listesini hazırladım, dilerim herkese faydası olacaktır.

Herkesin günü güzel geçsin, gününüz aydın olsun, minik dostlarımıza sevgiler, bettayla kalın, mutlu kalın ^_^
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
Betta bakımında ve yüzgeç - gövde formunun - sağlığının korunmasında belli ihtiyaçlarımız vardır evimizde akan çeşme suyunu direkt bettamızın suyu olarak kullanmamız genelde değil hemen hiçbir zaman yeterli olmamaktadır ve beslenmesine özen göstermemiz gerekir, dikkat etmemiz gereken hususlar şunlardır:
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

✅Su sıcaklığı ve hacmi:


24 - 28 arası sabit sıcaklık.
Ve bu sıcaklığı sağlayabileceğimiz 40 - 45 litreyi aşmayacak bir hacim.
Üreticiler ve kısa süreli betta bakımı yapan kişiler 3 - 12 litrelik hacimlerde bakabilirler, bunları görebilirsiniz ancak bettaya tek bir tane bakma lüksüne de sahip olduğumuzu hatırlatmalıyım. Bizlerde bir salgın gibi 1 betta alan, hemen üreteyim, para kazanayım mantığı ile ilerleyip bir ipin ucundan tutmaya çalışıyor. Ancak hobicilerimizin yönelimi 1 bettayı alıp ona en iyi şekilde bakmayı amaçlamak da olabilir. Pek çoğumuz betta bakanlar olarak bunu pek kabullenemiyoruz. Çünkü örneklerini sosyal medyada görmekte zorlanıyoruz. Diliyorum ki bu değişecek!

Hacim küçüldükçe bakım zorlaşır, su değişimini her gün yapmamız gerekir. Yoksa yüzgeçlerde yıpranma ve erime görürüz. Ani ölümler yaşayabiliriz.


✅Betta solüsyonu kullanımı:


BettaSpa veya Betta Bonny veya Betta Minerals ürünlerinden birine sahip olalım ve sularında "sürekli" kullanalım. Bettaların yüzgeçlerinin erimemesi için yıpranmaması için sürekli taze suya ve bol minerale ihtiyaçları vardır. Mineral ihtiyaçlarını gidermek için çeşme suyuyla değişim yapmak yeterli değildir, solüsyon eklemesi yapmak durumundayız. Ayrıca eğer çeşme suyunu dinlendirip bettalara veriyorsak bunun yetersiz olduğunu bilmeli ve çeşme suyundaki zararlı elementleri nötralize etmeli, uygun iz elementleri ise uygun solüsyonlar ile (catappa extract, dark water extract, discus trace gibi ürünler) suya katmalıyız.


✅Yem kullanımı:


Kaliteli yemler kullanmalıyız ve bunlar betta yemi olmalı,
Prodac Betta
Atison BettaPro
Hikari Betta Bio-Gold
Omega Betta Pellets
New Life Spectrum Betta Formula gibi ürünlerden bir ya da imkan varsa birkaçı - hepsini temin edip, dönüşümlü olarak günlük beslemelerini bu granüllerle yapmaya özen gösterelim.


✅Canlı yem - donmuş yem:


Granül yemler tek başına bettaların formunu korumasında yeterli olmayabilir veya sindirim sistemleri için başa çıkmakta güçlük çekebilirler, bu durumda canlı yem ve donmuş yemleri her gün en azından bir öğün vermek faydalı olur. Artemia, su piresi, tubifex kullanabileceğimiz canlı yemlerdendir.
Donmuş yem olarak, kan kurdu, tubifex, yetişkin artemia, su piresi kullanabiliriz.


✅Su değişim sıklığı ve catappa, meşe, çınar yaprağı kullanımı:


Su değişim sıklığı yüzgeç yıpranmasına en büyük etkenlerdendir, aksatılmadan 2 - 3 günde bir yapılmalıdır ve mümkün mertebe bettalarda su değişimi yüksek oranlarda yapılmalıdır (%50 - 80 arası), dinlenmiş çeşme suyu kullanılarak catappa, çınar, meşe yapraklarından faydalanıp suya tanin verip, betta solüsyonu kullanıp suya mineral vereceğimiz suları kullanmalıyız.


✅Tuz kullanımı:


İyotsuz kaya tuzunu 1 litre için çeyrek çay kaşığı olacak şekilde sürekli olarak kullanabiliriz, iyotsuz olması kesinlikle ama kesinlikle şarttır, alırken bunu özellikle vurgulamaya özen gösterelim ve su değişimlerinde bu oranı koruyacak şekilde suyu hazırlayalım.


Dediklerime dikkat edersek bettalarımızın yüzgeçlerinde yıpranma, erime görmeyiz, keza bu şartları sağlayan hobicilerimizin ben böyle sorunlar yaşadığına şahit olmuyorum ve kendim de bu şartları sağlayarak kuyruk ve yüzgeçlerde erime, yıpranma yaşamıyorum ^_^

🐟
Görsel alıntıdır;
Bettanın kuyruk tipi isimlendirmesi: Crowntail
Bettanın renk desen isimlendirmesi: Gold Dragon Butterfly
🐟

Grup içinde arama yaparak bu gönderiye ulaşabileceğiniz anahtar kelimeler listesi:
Betta bakımı
Betta
Bettaların ihtiyaçları
Yeni başlayanlar için tavsiyeler
su kalitesi
beslenme
diyet
hacim
sıcaklık
veteranbetta
#veteranbetta
betta kuyruk erimesi
kuyruk erimesi
kuyruklarda yıpranma
yıpranma
erime
hastalık
#bettalogy
bettalogy [:)))]
Beta Akvaryumuna Baska Bir Balık Eklemek
Selamlar :) Hadi biraz tartışalım bu konuyu, Bettanın mutlu olduğunu nasıl anladın? Sence mutlu bir balık, sağlıklı bir balıkta olması gerekenler nelerdir ve bize fotoğraflayabilir misin mutlu bir betta ile kalabalık akvaryumda bakılan bettanın fin yapısının örneklemelerini :)

[QUOTE=Bir Dünyalı :)] bunu neye dayanarak söylüyorsunuz bilmiyorum ama betalarda agresiflik derecesine göre canlı doğuran veya tropikal türler bakabilirsiniz . Ben agresif bir betanın 30 litre akvaryumda 25 tane neon ile mutlu mutlu yaşadığını gördüm ( tabi balık sayısı akvaryum a göre fazla) [/QUOTE]
Betta Nekropsisi
Pet hayvanlarına sahip olmak onları anlamaktan geçiyor, bilmediğimiz ne varsa hepsini yavaş yavaş öğreniyoruz. Emeklerinize sağlık. İlginize sağlık.
Bu tarz pet hayvanlarında cidden yem konusu çok ama çok üzerine düşülmesi gereken ve dikkat edilmesi gereken bir konu.

[QUOTE=kaanssenol]Balık diğer akvaryum sakinlerinin göre daha sakin hareket etmekte, yem yemede isteksizlik tek tük yem tüketimi, dışkılama yemesine göre normal. Yüzgeçler genelde kısık huzursuz tavırlar. Canlı olan betta 3 dk içerisinde dipte bulundu ve öldüğü anlaşıldı.
BULGULAR
Bu tür ani ölümler genelde toksikasyon durumlarında gelişmektedir fakat diğer akvaryum sakinlerinde bir değişiklik olmadığı için bu durum elenip akla ikinci sırada gelen karaciğerin uzun süre yorgunluğu olmuştur. Nekropsi için açılacak olan balıkta anormal karın şişliğinin ardından dikkatli şekilde açılmasına rağmen balıktan ilk olarak safra kesesi patlamıştır ve anormal miktarda safra çıkışı olmuştur. Karaciğer yapısı normal olup diğer organlarda değişiklik yoktur.
Bence uzun süre türe özgü olmayan yüksek yağ ve protein içeren alabalık yemiyle beslendiği için vücut bu yağı parçalamak için anormal derecede safra üretti ve yakın zamanda ani yem değişikliğine gidildiği için (Ocean’s Nutrition BettaPro) vücut bu değişikliği tolere edemedi.
Tavsiye olarak da yem değişikliğinde pet hayvanlarında öngörüldüğü gibi uzun sürede kademeli geçiş önerilmektedir.
Veteriner Hekim Bahadır Pekyürek


Safra sıvısını gördüğüm zaman ilk aklıma yem geldi. Ama karaciğer de deformasyon görülmemesi kafamı karıştırdı. Aşırı yağlanması  ani ölüm sürecini tetikledi mi onu araştırmak gerekir.

Selçuk Şenol










[img]http://foto.akvaryum.com/fotolar/141138/1.jpg[/img] [img]http://foto.akvaryum.com/fotolar/141138/2.jpg[/img] [img]http://foto.akvaryum.com/fotolar/141138/3.jpg[/img]



[img]http://foto.akvaryum.com/fotolar/141138/4.jpg[/img] [img]http://foto.akvaryum.com/fotolar/141138/5.jpg[/img]







kaanssenol2015-02-13 14:50:29[/QUOTE]
Beta Cinsiyet Ayrımı
Eğer tüpçük diye adlandırdığımız yumurtalama noktası görünüyorsa kesin dişi diyebiliriz! Demek de yanlış. Yavrusunu aldığım erkeğin, tüpçük çıkardığını gördükten sonra bütün kurallar gözümde yıkıldı :D
Ama bu tarz cinsiyet değişimi durumları dışında özünde, tüpçük varsa dişi, yoksa erkek demek en garanti ayırt etme yöntemidir.
Gözlemsel olarak belirgin fiziksel özellikler olarak belirtilen finlerde,yüzgeçlerde uzunluk - kısalık - renk durumu yeterli derecede kuyruk tipi ve renk paterni bilgisinden yoksun kişilerce ortaya atılmış tanımlar veya kısmen genelleme olarak kabul edebileceğimiz ifadeler olur.
En garantisi tüpçüktür. Bettanın karın şişliğinin arkasında bir beyaz nokta varsa dişi, yoksa erkektir :)
Diğer fiziksel özelliklere bağlı olarak yapılan ayrımların hepsini yalanlayabilecek görseller sunabilirim.
Misal uzun kuyruklu erkek, kısa kuyruklu dişi dersek, plakatları bilmeyen birinin konuştuğunu söyleyebilirim.
Ya da canlı renk konusunda yorum yapan birinin marble genleri tanımadığını ve renk genetiğini belirleyen genetik karakteristiklerin cinsiyete bağlı olmadığı bilgisine sahip olmadığını söyleyebiliriz :) [EDIT]VeteranBetta,2017-04-30 03:15:33[/EDIT]
Beta Yavrularına Artemia Dan Başka Ne Verilebilir
Mikrokurt bir bettanın sağlıklı şekilde gelişim gösterebilmesi için yeterli değildir.
İlk vadede, yavruların yatay yüzüşe geçtikleri ilk birkaç gün için artemia yiyemeyecek kadar küçük olmaları durumunda ki genç çiftlerin yavru büyüklükleri biraz küçük olabiliyor ve ilk birkaç gün artemiaları ağızlarına alamayabiliyorlar bu sebeple mikrokurt bu dönemde tercih edilebilir bu birkaç günü atlatmak için. Ayrıca artemianın yetişmemesi, yetmemesi veya yemlemede yaşanabilecek herhangi bir sıkıntıda ek besin olarak destekleyici mayetinde kullanılabilir ancak bir betta hele ki 6.haftasını doldurduktan sonra en az 5 - 6 öğün beslenip, her öğün mümkünse farklı canlı yemler ve granül yemlerle beslenmelidir. Aksi takdirde anne baba ne kadar iyi kuyruk açarsa açsın yavrularda bu performansı almayı beklememelisiniz.
Tayland usülü Beta Üretimi (makaleden çev
Makaleyi fikir vermesi açısından iyi okumakta fayda var, ancak teknikler ve bazı yöntemler iyi bir betta yetiştiricisi olmak için yetersiz, eksik ve kısmen yanlış. Malesef satış stratejisi ve gayesi ile bu tarz olumsuz durumlar da yaşanabiliyor.
Beta Balığımı Nasıl Beslemeliyim?
Betta için kullanabileceğiniz, betta için üretilmiş yemlerden birkaçı;
Ocean Nutrition Atison's Betta Pro
New Life Spectrum Betta Formula
Hikari Betta Bio-Gold
Sera Bettagran

Maddi olanaklarınız el veriyorsa üstteki üçünü, aksi takdirde alttaki üçünü kullanmanızı tavsiye ediyorum.
Günde 15 - 16 granüle kadar yukarıdaki yemlerle besleme yapabilirsiniz.
Bir öğünde 3 - 4 granülü geçirmemek ve en az 2 saat arayla yemleme yapmak şartıyla beslemelerinizi yapabilirsiniz.
Bir öğünde vereceğiniz 3 - 4 granül onu en az 3 - 4 gün aç kalmaya dayanmasını sağlayacak kadar doyurmaktadır. Bettalar açlıktan değil, fazla yemden ölür. Dikkat etmenizde fayda var :)
Ankarada Beta Satan Yerler
Facebook'ta pek çok betta ile ilgili grup mevcut, gözatmanızı tavsiye ederim :)
Beta Balığım Flitre Gereklimi
En küçüğünden bir pipo veya şelale filtre iyi bir yardımcı olacaktır, yoksa 10 litre için 4 - 5 günde bir en az %50 - 60 su değişimleri yapmak ayrıca her birkaç günde bir dipteki pisliklerini olabildiğince temizlemek zorundasınız. Bettalar biraz dağınık pisleyen canlılar olduğundan küçük hacimde filtre kullanılmayacaksa tabanda kum olmaması iyi olur.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

KULLANICILAR

  • 27 Online Kullanıcı, 15 Üye

Online Kullanıcılar

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.