ÖZELLİKLER
Kullanıcı Adı:
talebe
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
14 Mart 2007 11:19
Son Ziyaret:
07 Ekim 2017 15:07
Toplam Mesaj:
31 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:
BİLGİLER
Ad Soyad:
Bayram Çakır
Doğum Tarihi:
01 Ocak 1974
Yaş:
50
İl:
Ankara
Meslek:
memur
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:
İMZA
Bayram Çakır
Tıynetin na-pak ise hayr umma sen germabeden.Önce tathiri kalb et sonra tathiri beden.
Tıynetin na-pak ise hayr umma sen germabeden.Önce tathiri kalb et sonra tathiri beden.
SON 10 MESAJI
Damızlık Balık Yetiştirme Üzerine Deneyimlerim
Zaten dikkat edersiniz düzenli bir şekilde 2 günde bir dip çekimini özellikle önerdim.İç filtre her zaman sıkıntı oldu benim akvaryumlarda halada kullanmıyorum.Şimdiye kadar pipo filtrede hiç sıkıntı yaşamadım özellikle Mec marka olanlarda.
Saygılar
talebe 2013-01-06 00:22:36
Zaten dikkat edersiniz düzenli bir şekilde 2 günde bir dip çekimini özellikle önerdim.İç filtre her zaman sıkıntı oldu benim akvaryumlarda halada kullanmıyorum.Şimdiye kadar pipo filtrede hiç sıkıntı yaşamadım özellikle Mec marka olanlarda.
Saygılar
Moscow blue hobihanem
Livar sisteminizi kurduğunuz akvaryum küçük olabilir.Birde livar ufalınca yer kalmaz balıklara sıkışırlarsa strese girmiş olabilirler.
Livar sisteminizi kurduğunuz akvaryum küçük olabilir.Birde livar ufalınca yer kalmaz balıklara sıkışırlarsa strese girmiş olabilirler.
Moscow blue hobihanem
Yavruları oradan başka akvaryuma almanız gerekmekte.O yavrular filenin içine girmezler girselerde ilk bir saatten sonra kolay kolay yem olmazlar.Lakin bundan sonra doğacak yavruları filenin dışını çıkar çıkmaz bu büyüyen yavrular yiyeceklerdir o sebeple dışarı alınmaları daha uygun olur.
Saygılar
Yavruları oradan başka akvaryuma almanız gerekmekte.O yavrular filenin içine girmezler girselerde ilk bir saatten sonra kolay kolay yem olmazlar.Lakin bundan sonra doğacak yavruları filenin dışını çıkar çıkmaz bu büyüyen yavrular yiyeceklerdir o sebeple dışarı alınmaları daha uygun olur.
Saygılar
Damızlık Balık Yetiştirme Üzerine Deneyimlerim
Yazan: Bayram ÇAKIR
DAMIZLIK BALIK YETİŞTİRME ÜZERİNE
Damızlık balık yetiştirme üzerine bu yazıyı kaleme almamın nedeni belki bir nebze olsun akvarist arkadaşlara yardımcı olur kanaatinde olmamdır.
Öncelikle akvaryumlarımızda bulunan üreme boyuna gelmiş ve üreyen balıklar damızlık balık mıdır? Damızlık balık nasıl olmalıdır? Nasıl seçilmeli, nasıl yetiştirilmelidir? Nasıl korunmalıdır? Bu gibi meseleleri deneyimlerime dayanarak yazmak istedim.
Genelde satış ilanlarında ve balıkları tanıtırken görürüz ki damızlık balık satılıktır, damızlık balıklarım bunlar gibi başlıklar vardır. Oysaki bu balıklar genelde damızlık olmayıp hobici arkadaşların akvaryumlarında yer alan esas amacı görsellik olan, buna ek olarak uygun koşullar sağlandığında yavru veren balıklardır. Yetiştirilirken bu balıklar yavru vermesi düşünülerek yetiştirilmemiş, beslenirken de o şartlara göre beslenmiyorlardır. Genelde karma akvaryumlarda beslenmelerine v.s dikkat edilmeden ortalama yemlerle ya da tek çeşit yemlerle beslenmekte, su şartlarına ve yemlemeye bağlı olarak kimi yerde sürekli yavru verirken kimi yerde hiç yavru vermemektedirler.
Karma akvaryumlarda çoğu hobici arkadaşımız filan balıklarımdan sürekli yavru alıyorum ama filan balıklarımdan hiç yavru alamadım gibi sorunlarla forumlarda soru sormakta çözüm aramaktadırlar. Benim deneyimlerime göre sorun balığın doğumundan önce başlamaktadır. Şimdi bu konulara sadece kendi tecrübelerime dayanarak değinmek istiyorum.
DAMIZLIK BALIK YETİŞTİRMEK İÇİN GEREKLİ AKVARYUMLARIN HAZIRLANMASI
Öncelikle damızlık balık yetiştirecek hobici veya profesyonel manada üretim düşünecek arkadaşlarımız zahmetli bir işe atıldıklarının farkında olmalı buna göre hazırlıklarını yapmalıdırlar. Akvaryumlarını yetiştirecekleri balıkların türüne göre hazırlayıp gerekli şartları sağladıktan sonra balık seçimine koyulmalıdırlar.
Peki, gerekli şartlar nelerdir. Benim deneyimlerim genelde sarı prenses, yunus, ahli, iceman ve litobates türünde olduğu için yazdıklarım malavi ağırlıklı balıklarda göz önünde bulundurulmalı ve okurken de ona göre genel şartlarla özel şartlar karıştırılmamalıdır.
Sarı prenses, ahli ve litobates için en az 150 lt yunus ve iceman için en az 250lt tanklar dış filtreli olarak hazırlanmalıdır. Kum koyulmamalı havada mümkünse hava motoru ile iç filtre takılmadan verilmelidir. Bunlara sebep iç filtre kullanılan akvaryumlarda balıklar sürekli akıntıdan yorulmakta aşırı çaba harcamakta hem beslenmeye fazla vakit bulamamakta hem de beslendiklerini enerji ihtiyacı için kullanıp büyümeye besinleri kalmamaktadır. İç filtre yemleri çekerek ayrıca bir soruna, bu yemleri eritip tekrar suya salarak nitrit patlamasına sebep olmaktadırlar. Kumun olmamasının sebebi en geç iki günde bir yapılacak dip çekimlerinin kolaylığı ve dipte hiç pislik kalmamasının düşünülmesindendir.
DAMIZLIK BALIK NASIL SEÇİLİR KİMDEN ALINIR
Her zaman söylediğim gibi damızlık balık alınmaz yetiştirilir damızlık balık yetiştirilmesinde en önemli unsurlardan biri balığın seçilmesidir. Yani yavru balık bulunmasıdır.
Yavru balığı bulmak epey zordur herhangi bir akvaryumcudan ya da üreticiden ya da hobiciden balık alınıp damızlık olarak yetiştirilmez. Öncelikle damızlık balık olacak yavruların anne ve babaları, yetiştiricisi tanınmalıdır. Balığın formu bu konuda çok önemlidir. Yavrularını alacağınız balıkların safkan olup olmadıkları bizzat görülmeli hatta yanık (yaşına göre yeterince büyümesi) olup olmadığına özellikle dikkat edilmelidir. Yanık balıkların yavruları da iyi gelişim gösterememektedirler. Sarı prenseslerde pek olmasa da ahli yunus litobates ve icemanlarda kırılma çok fazla görülmektedir. Yunusta dikkat edilmesi gereken balıkların arka yüzgeçlerinde herhangi bir renk olmaması kafa yapılarının düzgün olması beneklerinin belirgin renklerinin parlak olmasıdır. İcemanlarda üst yüzgeç sarı vs renk bozuklukları göstermemeli ağız yapısı uzun olmamalıdır. Ahlide masmavi bir vücut yapısı olmalı üst akması parlak beyaz olmalı sarı akma ve vücudunda yunusa benzer noktaların olmamasına vücudunun kafasına göre çok fazla solgun renkte olmamasına ve en önemlisi vücut formunun ince uzun olmasına dikkat edilmelidir. Litobateslerde yunus gibi noktalarına dikkat edilmeli kafası mavi vücudu mora yakın renkte olup dikine çizgiler olmamalı, ahli gibi ince ve uzun olmalıdır.
Balıklarımızın anne ve babalarını seçtikten sonra sıra yavru alma faslına gelmektedir. Benim en çok dikkat ettiğim husus hazırda bulunan yavruları almaktan ziyade balık sahibi arkadaştan şahsıma özel üretim yapmasını istemektir.
Bunlar nelerdir derseniz sadece ısıdır. Emeklerimden tam verim almak için verdiğim 5 balık ismi için geçerli olan başka balıklarda denemediğim ısı 28C derecenin altına düşürülmemeli mümkünse 29 olmalıdır. Isının yükseldiği tarihten itibaren balık ağzına yavru almış olursa yavruların %90 ı dişi çıkmakta çok fazla yavru büyütmek zahmetinden kurtulunmaktadır. Düşük ısıda alınan yavrularda erkek fazla çıktığından sonra elden çıkarılır ve zarar edilmese de emeğinizin karşılığı yeterince dişi balığınız olmamaktadır.
Balıklar mümkünse kusturulduğu gün mümkün değilse göbekleri tam çekildiği gün ya yemleme yapılmadan ya da sizin istediğiniz yemler verildikten hemen sonra bir kaç gün içinde hazırladığınız tanka alınmalıdır. Bunun önemi hem balıklara tubifex veya diğer yağlı damızlık balıklara verilmemesi gereken yemlerin verilmesini önlemek hem de akvaryumdaki hastalık parazit vs’nin balıklara daha fazla bulaşmasını önlemek içindir. DİKKAT: Balıkların gelişiminin en önemli evresi ilk 15 gündür. Burada dikkat edilecek bir diğer hususta balıklar yavruluk diye tabir ettiğimiz küçük plastik kaplarda hiç tutulmamalıdır. Bu şartlarla balıklarımız yetiştirme tankımıza atıldıktan sonra beslenmeye geçelim.
DAMIZLIK ADAYI BALIKLARIN BESLENMESİ
Bu aşamada dikkat edilecek en önemli hususlardan bir tanesi de belki birincisi diyebilirim balıkların damızlık olduklarında karma olarak mı yoksa tek tür olarak mı bakılacak olmalarıdır. Ben her türe ayrı akvaryum ayrılmasını tavsiye ediyor ve buna göre yazıyorum.
Balıklar Günde en az 16 saat beslenebilecek şekilde tanklar ışıklandırılmalıdır. Beslenme direkt olarak artemia ile başlamalıdır, Protein ihtiyacını artemia ile karşılayan balıklara maliyeti birazda düşürerek az oranlarda granül yem, bitkisel yem ve bir öğünde kaliteli yem verilerek yapılmalıdır. Balıklara üretilen yavruların büyütülmesinde olduğu gibi günde 7 8 öğün yem VERİLMEMELİDİR. Damızlık balık üretime geçildiğinde nasıl beslenecek ve ne aralıklarla yem verilecekse aynı şekilde en baştan alıştırılmalıdır. Benim yaptığım beslenme biçimi. Sabah akşam yeterli miktarda artemia arada iki öğün yemleme yani toplam 4 öğün yemlemedir. Örneğin sabah 7 de artemia verildikten sonra 12 de granül yem 5 te bitkisel yem ve akşam 10 da tekrar artemia iledir. TANKLARDAN DÜZENLİ OLARAK 2 GÜNDE BİR %20 DİP ÇEKİLMELİDİR. İlk 4 ay bu şekilde geçtikten sonra balıkların erkek dişi oranlarının (1e 5d) ayarlaması yapılıp kendileri için uygun tanklar hazırlanmalıdır.
Beslenme aynen devam eder. Tanklara bu aydan itibaren balıkların ilerdeki beslenmelerinde çok faydasını göreceğiniz adi salyangoz (minare değil)yassı olanlardan aşılanmalıdır. İlk önceleri bu salyangozları yemekte zorluk çekebilirler ya da yemeyebilirler. Bu durumda bir iki gün aç bırakmakta mahsur görmüyorum. Adi salyangozlar hem balıkların besin ihtiyacını karşılarken hem de hazmı düzenlemede müthiş faydalılar. Zaten kumun içinde ve filtrede üredikleri için balıklar çok fazla yiyememekte aşırı yağlanma v.s olmamaktadır.
Yunuslar ve icemanlar için bu aşamada kum koyulup fazla kaya koyulmadan hatta hiç koyulmadan devam ederken yavaş yavaş üreme aşamasına gelen sarı prenseslerde uygun kayalık ortamlar hazırlanmalıdır. Ahli ve litobateslerde çok fazla olmamakla birlikte dişiler için saklanma yerleri erkekler için düz taşlardan oluşan çiftleşme yerleri ayarlanmalıdır. Ahli ve litobates erkekleri düz bir taşın üzerinde çiftleşmeyi oyuklara tercih ederler. Sadece düz taşın olduğu bölgeyi ayıracak büyükçe bir taş ortaya koyulabilir. Akvaryuma koyulacak kumun mercan kırığı olmasını şiddetle tavsiye ederim. Kayalarda mercan kayası olursa çok iyi olur, düz satıhlı olanlarından. Dallı budaklı veya kırmızı rengi olan keskin kenarlı çiçek gibi açmış mercanlar balıkları yaralamaktadır.
Cinsiyet ayırımı bu aylarda %80 isabetle yapılabilir. Sarı prenseslerde vent açıklığı belirleyici faktörken, Diğerlerinde kafa ve kuyruk yapısı belirleyicidir. Tabi zorluk çeken arkadaşlar vent açıklığını kontrol ederek de cinsiyetleri belirleyebilirler. Cinsiyet ayırımının bu aşamada yapılmasının sebebi, biraz hata olmakla beraber kalan balıkların daha fazla dişi ağırlıklı olması ve akvaryumda balık başına düşen lt miktarının artırılarak daha hızlı bir büyüme elde edilmesidir. Erkek balıklar arasında çıkması muhtemel bölge kavgaları da bu boydan sonra başlar ki, bunu da engellemiş oluruz.
Balıklarda yapılması gereken bir diğer işlemde sadeleştirme işlemidir. Buda beslenmede yeterli payı alamayan veya vücudunda form bozukluğu bulunan aşırı yağlanan ya da zayıf kalan ağzında yüzgeçlerinde özür bulunan balıkları ayırmakla yapılır. Ayrılması gereken balıkların en önemlisi ki benim şahsi fikrimdir balıklar huylarına göre de sadeleştirmeye tabi tutulmalıdır. Mesela diğer balıkları sürekli rahatsız eden sağa sola saldıran, durduğu yerde durmayan yaramaz balıklar dişi dahi olsalar akvaryumdan çıkarılmalıdırlar.
Sadeleştirme işlemi bittikten sonra işin zor kısmı bitmiş demektir. Bu aydan sonra balıklar damızlık adayı olmuşlar iş tamamen beslemeye ve beklemeye kalmıştır.
7.aydan itibaren akvaryumlarda balıkların kaçar adet tutulacağı ayarlanmalıdır. Standart durumda hobici arkadaşlara şu lt ye şu kadar balık diyebiliyoruz. Lakin iş üretime döndüğünde daha çok balık koymak durumunda kalıyoruz. Çünkü normalde 250 lt bir akvaryuma 7 8 yunus önerilirken üretimde sayı çok 15 civarı olabilir. Bunda kullanacağımız dış filtre ve sürekli bakımın su değişiminin önemi büyüktür.250 lt akvaryumlarda 15 yunus ve 15 icemana 200 lt akvaryumlarda 20 adet sarı prenses boyu biraz büyük olan 15 ahli ve 15 litobates bakılabilir. Bu yazdıklarımın çoğu arkadaş tarafından eleştiriye tabi tutulacağını biliyorum ama benim uygulamalarım böyle idi ve son derecede başarılı oldum. Hobi için besleyen arkadaşlara diyeceğim bu sayıları dikkate almamalarıdır, nedeni üretim yapmak isteyen arkadaşlar her iki gönde bir su değişimi yapmak zorundadırlar. Bu hem sudaki artıkları yok edecek hem de fazla sayıda akvaryumda bulunan balıkların taze su ihtiyacını karşılayacaktır. Evde besleyen arkadaşlar iki günde bir su değişimi yapamamaktadırlar.
Damızlık balıklarınız hayırlı uğurlu olsun.
SAYGILAR
Yazan: Bayram ÇAKIR
DAMIZLIK BALIK YETİŞTİRME ÜZERİNE
Damızlık balık yetiştirme üzerine bu yazıyı kaleme almamın nedeni belki bir nebze olsun akvarist arkadaşlara yardımcı olur kanaatinde olmamdır.
Öncelikle akvaryumlarımızda bulunan üreme boyuna gelmiş ve üreyen balıklar damızlık balık mıdır? Damızlık balık nasıl olmalıdır? Nasıl seçilmeli, nasıl yetiştirilmelidir? Nasıl korunmalıdır? Bu gibi meseleleri deneyimlerime dayanarak yazmak istedim.
Genelde satış ilanlarında ve balıkları tanıtırken görürüz ki damızlık balık satılıktır, damızlık balıklarım bunlar gibi başlıklar vardır. Oysaki bu balıklar genelde damızlık olmayıp hobici arkadaşların akvaryumlarında yer alan esas amacı görsellik olan, buna ek olarak uygun koşullar sağlandığında yavru veren balıklardır. Yetiştirilirken bu balıklar yavru vermesi düşünülerek yetiştirilmemiş, beslenirken de o şartlara göre beslenmiyorlardır. Genelde karma akvaryumlarda beslenmelerine v.s dikkat edilmeden ortalama yemlerle ya da tek çeşit yemlerle beslenmekte, su şartlarına ve yemlemeye bağlı olarak kimi yerde sürekli yavru verirken kimi yerde hiç yavru vermemektedirler.
Karma akvaryumlarda çoğu hobici arkadaşımız filan balıklarımdan sürekli yavru alıyorum ama filan balıklarımdan hiç yavru alamadım gibi sorunlarla forumlarda soru sormakta çözüm aramaktadırlar. Benim deneyimlerime göre sorun balığın doğumundan önce başlamaktadır. Şimdi bu konulara sadece kendi tecrübelerime dayanarak değinmek istiyorum.
DAMIZLIK BALIK YETİŞTİRMEK İÇİN GEREKLİ AKVARYUMLARIN HAZIRLANMASI
Öncelikle damızlık balık yetiştirecek hobici veya profesyonel manada üretim düşünecek arkadaşlarımız zahmetli bir işe atıldıklarının farkında olmalı buna göre hazırlıklarını yapmalıdırlar. Akvaryumlarını yetiştirecekleri balıkların türüne göre hazırlayıp gerekli şartları sağladıktan sonra balık seçimine koyulmalıdırlar.
Peki, gerekli şartlar nelerdir. Benim deneyimlerim genelde sarı prenses, yunus, ahli, iceman ve litobates türünde olduğu için yazdıklarım malavi ağırlıklı balıklarda göz önünde bulundurulmalı ve okurken de ona göre genel şartlarla özel şartlar karıştırılmamalıdır.
Sarı prenses, ahli ve litobates için en az 150 lt yunus ve iceman için en az 250lt tanklar dış filtreli olarak hazırlanmalıdır. Kum koyulmamalı havada mümkünse hava motoru ile iç filtre takılmadan verilmelidir. Bunlara sebep iç filtre kullanılan akvaryumlarda balıklar sürekli akıntıdan yorulmakta aşırı çaba harcamakta hem beslenmeye fazla vakit bulamamakta hem de beslendiklerini enerji ihtiyacı için kullanıp büyümeye besinleri kalmamaktadır. İç filtre yemleri çekerek ayrıca bir soruna, bu yemleri eritip tekrar suya salarak nitrit patlamasına sebep olmaktadırlar. Kumun olmamasının sebebi en geç iki günde bir yapılacak dip çekimlerinin kolaylığı ve dipte hiç pislik kalmamasının düşünülmesindendir.
DAMIZLIK BALIK NASIL SEÇİLİR KİMDEN ALINIR
Her zaman söylediğim gibi damızlık balık alınmaz yetiştirilir damızlık balık yetiştirilmesinde en önemli unsurlardan biri balığın seçilmesidir. Yani yavru balık bulunmasıdır.
Yavru balığı bulmak epey zordur herhangi bir akvaryumcudan ya da üreticiden ya da hobiciden balık alınıp damızlık olarak yetiştirilmez. Öncelikle damızlık balık olacak yavruların anne ve babaları, yetiştiricisi tanınmalıdır. Balığın formu bu konuda çok önemlidir. Yavrularını alacağınız balıkların safkan olup olmadıkları bizzat görülmeli hatta yanık (yaşına göre yeterince büyümesi) olup olmadığına özellikle dikkat edilmelidir. Yanık balıkların yavruları da iyi gelişim gösterememektedirler. Sarı prenseslerde pek olmasa da ahli yunus litobates ve icemanlarda kırılma çok fazla görülmektedir. Yunusta dikkat edilmesi gereken balıkların arka yüzgeçlerinde herhangi bir renk olmaması kafa yapılarının düzgün olması beneklerinin belirgin renklerinin parlak olmasıdır. İcemanlarda üst yüzgeç sarı vs renk bozuklukları göstermemeli ağız yapısı uzun olmamalıdır. Ahlide masmavi bir vücut yapısı olmalı üst akması parlak beyaz olmalı sarı akma ve vücudunda yunusa benzer noktaların olmamasına vücudunun kafasına göre çok fazla solgun renkte olmamasına ve en önemlisi vücut formunun ince uzun olmasına dikkat edilmelidir. Litobateslerde yunus gibi noktalarına dikkat edilmeli kafası mavi vücudu mora yakın renkte olup dikine çizgiler olmamalı, ahli gibi ince ve uzun olmalıdır.
Balıklarımızın anne ve babalarını seçtikten sonra sıra yavru alma faslına gelmektedir. Benim en çok dikkat ettiğim husus hazırda bulunan yavruları almaktan ziyade balık sahibi arkadaştan şahsıma özel üretim yapmasını istemektir.
Bunlar nelerdir derseniz sadece ısıdır. Emeklerimden tam verim almak için verdiğim 5 balık ismi için geçerli olan başka balıklarda denemediğim ısı 28C derecenin altına düşürülmemeli mümkünse 29 olmalıdır. Isının yükseldiği tarihten itibaren balık ağzına yavru almış olursa yavruların %90 ı dişi çıkmakta çok fazla yavru büyütmek zahmetinden kurtulunmaktadır. Düşük ısıda alınan yavrularda erkek fazla çıktığından sonra elden çıkarılır ve zarar edilmese de emeğinizin karşılığı yeterince dişi balığınız olmamaktadır.
Balıklar mümkünse kusturulduğu gün mümkün değilse göbekleri tam çekildiği gün ya yemleme yapılmadan ya da sizin istediğiniz yemler verildikten hemen sonra bir kaç gün içinde hazırladığınız tanka alınmalıdır. Bunun önemi hem balıklara tubifex veya diğer yağlı damızlık balıklara verilmemesi gereken yemlerin verilmesini önlemek hem de akvaryumdaki hastalık parazit vs’nin balıklara daha fazla bulaşmasını önlemek içindir. DİKKAT: Balıkların gelişiminin en önemli evresi ilk 15 gündür. Burada dikkat edilecek bir diğer hususta balıklar yavruluk diye tabir ettiğimiz küçük plastik kaplarda hiç tutulmamalıdır. Bu şartlarla balıklarımız yetiştirme tankımıza atıldıktan sonra beslenmeye geçelim.
DAMIZLIK ADAYI BALIKLARIN BESLENMESİ
Bu aşamada dikkat edilecek en önemli hususlardan bir tanesi de belki birincisi diyebilirim balıkların damızlık olduklarında karma olarak mı yoksa tek tür olarak mı bakılacak olmalarıdır. Ben her türe ayrı akvaryum ayrılmasını tavsiye ediyor ve buna göre yazıyorum.
Balıklar Günde en az 16 saat beslenebilecek şekilde tanklar ışıklandırılmalıdır. Beslenme direkt olarak artemia ile başlamalıdır, Protein ihtiyacını artemia ile karşılayan balıklara maliyeti birazda düşürerek az oranlarda granül yem, bitkisel yem ve bir öğünde kaliteli yem verilerek yapılmalıdır. Balıklara üretilen yavruların büyütülmesinde olduğu gibi günde 7 8 öğün yem VERİLMEMELİDİR. Damızlık balık üretime geçildiğinde nasıl beslenecek ve ne aralıklarla yem verilecekse aynı şekilde en baştan alıştırılmalıdır. Benim yaptığım beslenme biçimi. Sabah akşam yeterli miktarda artemia arada iki öğün yemleme yani toplam 4 öğün yemlemedir. Örneğin sabah 7 de artemia verildikten sonra 12 de granül yem 5 te bitkisel yem ve akşam 10 da tekrar artemia iledir. TANKLARDAN DÜZENLİ OLARAK 2 GÜNDE BİR %20 DİP ÇEKİLMELİDİR. İlk 4 ay bu şekilde geçtikten sonra balıkların erkek dişi oranlarının (1e 5d) ayarlaması yapılıp kendileri için uygun tanklar hazırlanmalıdır.
Beslenme aynen devam eder. Tanklara bu aydan itibaren balıkların ilerdeki beslenmelerinde çok faydasını göreceğiniz adi salyangoz (minare değil)yassı olanlardan aşılanmalıdır. İlk önceleri bu salyangozları yemekte zorluk çekebilirler ya da yemeyebilirler. Bu durumda bir iki gün aç bırakmakta mahsur görmüyorum. Adi salyangozlar hem balıkların besin ihtiyacını karşılarken hem de hazmı düzenlemede müthiş faydalılar. Zaten kumun içinde ve filtrede üredikleri için balıklar çok fazla yiyememekte aşırı yağlanma v.s olmamaktadır.
Yunuslar ve icemanlar için bu aşamada kum koyulup fazla kaya koyulmadan hatta hiç koyulmadan devam ederken yavaş yavaş üreme aşamasına gelen sarı prenseslerde uygun kayalık ortamlar hazırlanmalıdır. Ahli ve litobateslerde çok fazla olmamakla birlikte dişiler için saklanma yerleri erkekler için düz taşlardan oluşan çiftleşme yerleri ayarlanmalıdır. Ahli ve litobates erkekleri düz bir taşın üzerinde çiftleşmeyi oyuklara tercih ederler. Sadece düz taşın olduğu bölgeyi ayıracak büyükçe bir taş ortaya koyulabilir. Akvaryuma koyulacak kumun mercan kırığı olmasını şiddetle tavsiye ederim. Kayalarda mercan kayası olursa çok iyi olur, düz satıhlı olanlarından. Dallı budaklı veya kırmızı rengi olan keskin kenarlı çiçek gibi açmış mercanlar balıkları yaralamaktadır.
Cinsiyet ayırımı bu aylarda %80 isabetle yapılabilir. Sarı prenseslerde vent açıklığı belirleyici faktörken, Diğerlerinde kafa ve kuyruk yapısı belirleyicidir. Tabi zorluk çeken arkadaşlar vent açıklığını kontrol ederek de cinsiyetleri belirleyebilirler. Cinsiyet ayırımının bu aşamada yapılmasının sebebi, biraz hata olmakla beraber kalan balıkların daha fazla dişi ağırlıklı olması ve akvaryumda balık başına düşen lt miktarının artırılarak daha hızlı bir büyüme elde edilmesidir. Erkek balıklar arasında çıkması muhtemel bölge kavgaları da bu boydan sonra başlar ki, bunu da engellemiş oluruz.
Balıklarda yapılması gereken bir diğer işlemde sadeleştirme işlemidir. Buda beslenmede yeterli payı alamayan veya vücudunda form bozukluğu bulunan aşırı yağlanan ya da zayıf kalan ağzında yüzgeçlerinde özür bulunan balıkları ayırmakla yapılır. Ayrılması gereken balıkların en önemlisi ki benim şahsi fikrimdir balıklar huylarına göre de sadeleştirmeye tabi tutulmalıdır. Mesela diğer balıkları sürekli rahatsız eden sağa sola saldıran, durduğu yerde durmayan yaramaz balıklar dişi dahi olsalar akvaryumdan çıkarılmalıdırlar.
Sadeleştirme işlemi bittikten sonra işin zor kısmı bitmiş demektir. Bu aydan sonra balıklar damızlık adayı olmuşlar iş tamamen beslemeye ve beklemeye kalmıştır.
7.aydan itibaren akvaryumlarda balıkların kaçar adet tutulacağı ayarlanmalıdır. Standart durumda hobici arkadaşlara şu lt ye şu kadar balık diyebiliyoruz. Lakin iş üretime döndüğünde daha çok balık koymak durumunda kalıyoruz. Çünkü normalde 250 lt bir akvaryuma 7 8 yunus önerilirken üretimde sayı çok 15 civarı olabilir. Bunda kullanacağımız dış filtre ve sürekli bakımın su değişiminin önemi büyüktür.250 lt akvaryumlarda 15 yunus ve 15 icemana 200 lt akvaryumlarda 20 adet sarı prenses boyu biraz büyük olan 15 ahli ve 15 litobates bakılabilir. Bu yazdıklarımın çoğu arkadaş tarafından eleştiriye tabi tutulacağını biliyorum ama benim uygulamalarım böyle idi ve son derecede başarılı oldum. Hobi için besleyen arkadaşlara diyeceğim bu sayıları dikkate almamalarıdır, nedeni üretim yapmak isteyen arkadaşlar her iki gönde bir su değişimi yapmak zorundadırlar. Bu hem sudaki artıkları yok edecek hem de fazla sayıda akvaryumda bulunan balıkların taze su ihtiyacını karşılayacaktır. Evde besleyen arkadaşlar iki günde bir su değişimi yapamamaktadırlar.
Damızlık balıklarınız hayırlı uğurlu olsun.
SAYGILAR
Moscow blue hobihanem
[QUOTE=bymotofotogita]Hayırlı uğurlu olsun vallaha hepsine ayrı ayrı maşallah.Yıllaardır akvaryum piyasasında yerini hiç kaybetmeyen lepisteslerin özel türlerinde sizler sayesinde akvaryumlara ve akvaryumculara kazandırlıyor olması cok güzel birşey.Hobiye başaladığım dönelerde lepistesler birinci sırada gelirdi,gerci halen daha hobihanemin bir tankına özel tür olmasa lepistes ekledim ve gezmeğe gelen ufak çocukalara 2şer lepistep veriyorum hem sevindiriyorum hemde ufak hobiciler kazandırıyorum.
Umarım sizinde sarf ettiğiniz bukadar emeğin karşılığını fazlasıyla alırsınız allah utandırmasın sağlıklı bol yavrular...
[/QUOTE]
Bizler karşılığını alıyoruz.Kimi zaman masrafını çıkaracak kadar maddi karşılık kimi zamanda abi Allah(c.c)razı olsun senin sayende bu güzel balıklardan edindim diyen insanların dualarını alıyoruz.Benim için en büyük mutluluksa hobycilerin pahalı aldıkları canlıları mümkün olduğunca ucuza temin etmelerini sağlayabilmektir.Bu ya beni kendi ürettiğim canlı olur yada yol gösterir derizki şurda şu canlı daha hesaplı.Gönüller bir olsun gerisi hikaye.
Saygılar
[QUOTE=bymotofotogita]Hayırlı uğurlu olsun vallaha hepsine ayrı ayrı maşallah.Yıllaardır akvaryum piyasasında yerini hiç kaybetmeyen lepisteslerin özel türlerinde sizler sayesinde akvaryumlara ve akvaryumculara kazandırlıyor olması cok güzel birşey.Hobiye başaladığım dönelerde lepistesler birinci sırada gelirdi,gerci halen daha hobihanemin bir tankına özel tür olmasa lepistes ekledim ve gezmeğe gelen ufak çocukalara 2şer lepistep veriyorum hem sevindiriyorum hemde ufak hobiciler kazandırıyorum.
Umarım sizinde sarf ettiğiniz bukadar emeğin karşılığını fazlasıyla alırsınız allah utandırmasın sağlıklı bol yavrular...
[/QUOTE]
Bizler karşılığını alıyoruz.Kimi zaman masrafını çıkaracak kadar maddi karşılık kimi zamanda abi Allah(c.c)razı olsun senin sayende bu güzel balıklardan edindim diyen insanların dualarını alıyoruz.Benim için en büyük mutluluksa hobycilerin pahalı aldıkları canlıları mümkün olduğunca ucuza temin etmelerini sağlayabilmektir.Bu ya beni kendi ürettiğim canlı olur yada yol gösterir derizki şurda şu canlı daha hesaplı.Gönüller bir olsun gerisi hikaye.
Saygılar
Moscow blue hobihanem
[QUOTE=DOWNSENDROMU47] bunların sayısını kesin biliyorsundur abi..Maşallah....[/QUOTE]
Kesin olmasada tahminen biliyorum 850 civarı olması lazım.11 dişi yumurtlamıştır iki ayrı vazoya tahminen o kadardır.
[QUOTE=DOWNSENDROMU47] bunların sayısını kesin biliyorsundur abi..Maşallah....[/QUOTE]
Kesin olmasada tahminen biliyorum 850 civarı olması lazım.11 dişi yumurtlamıştır iki ayrı vazoya tahminen o kadardır.
Moscow blue hobihanem
Yeni nesil cüce vatoz yavrularının toplu bir resmini koymak isterdim ama akvaryuma dağıldıkları için iki ayrı resim halinde koyabiliyorum ancak.
Saygılar
Yeni nesil cüce vatoz yavrularının toplu bir resmini koymak isterdim ama akvaryuma dağıldıkları için iki ayrı resim halinde koyabiliyorum ancak.
Saygılar
Moscow blue hobihanem
[QUOTE=DOWNSENDROMU47] Ben Üstadımın önceki hobihanesinide bilirim.Sıcak ortam,Çay ve Nargileli,uzun süren sohbetler herşeyi ile harika idi...Yeni hobihane evde bir başka güzel, her sistemi ile harika kurulmuş bir proje yine...Gerek akvaryum sayısı (livar sistemli özelliği hiç bir akvaryumda görmemiştim BAYRAM abi sayesinde tanıdım.) ,gerek verilen 8-10 çeşit yemler ve Akvaryumların düzenli su değişimlerine kadar hepsi dört dörtlük...Pipo filitrelerin temizlenme süreleri hepsi sisteme ayak uydurmuş çok güzel ..Balıkların doğum tarihleri hangi akvaryuma konulmuş ise üzerine yazılmış.Balıkların yaşları belli....Moscow blue lepsitesler cinsiyetler belli olunca döl almadan ayrılıyorlar..Belli bir dönemden sonra çiftleştiriliyorki ilerde kanburlaşma çabuk olmasın, balıklar 7 cm'e rahat ulaşsın diye..(Bence de en önemli tarafı bu) balıklar çok sağlıklı oluyor..Her akvaryumda saf ırk moscowlar var..Renklerini Cenabı hak öyle bir vermişki binlerce usta bir araya gelse yapamaz.....Mavinin süper görünümü bu akvaryumlarda......Cüce vatozlar tek tank binlerce yavrularını gördüm..Maşallah...Beyaz albino erkek bir harika boynuzları ile çatal olmuş maşallah..
Barış kardeşim sağolasın.Her ne kadar acaba anlatılan benmiyim diye şüpheye düşsemde okuduklarımı yapıyorum çok şükür.Lakin bu aralar erkek ve dişileri ayıramıyorum pek hem zamanım olmuyor hemde sayı buna müsade etmiyor.Teşekkürler.
[QUOTE=AKGÜNLÜ]Tebrikler, emeğinize sağlık, Başka tür lepistes beslemeyi düşünüyormusunuz, Saygılar.[/QUOTE]
Hele bir bu türü iyice yaygınlaştıralım bir daha aşırı yüksek fiyatlara satılmasını engelleyecek kadar yaygınlaşsın muhtemelen bu da 6 ay kadar zaman alacak o zaman başka pahalı bir ırkı ucuzlatmak için çalışma yapabilirim.
Saygılar
[QUOTE=DOWNSENDROMU47] Ben Üstadımın önceki hobihanesinide bilirim.Sıcak ortam,Çay ve Nargileli,uzun süren sohbetler herşeyi ile harika idi...Yeni hobihane evde bir başka güzel, her sistemi ile harika kurulmuş bir proje yine...Gerek akvaryum sayısı (livar sistemli özelliği hiç bir akvaryumda görmemiştim BAYRAM abi sayesinde tanıdım.) ,gerek verilen 8-10 çeşit yemler ve Akvaryumların düzenli su değişimlerine kadar hepsi dört dörtlük...Pipo filitrelerin temizlenme süreleri hepsi sisteme ayak uydurmuş çok güzel ..Balıkların doğum tarihleri hangi akvaryuma konulmuş ise üzerine yazılmış.Balıkların yaşları belli....Moscow blue lepsitesler cinsiyetler belli olunca döl almadan ayrılıyorlar..Belli bir dönemden sonra çiftleştiriliyorki ilerde kanburlaşma çabuk olmasın, balıklar 7 cm'e rahat ulaşsın diye..(Bence de en önemli tarafı bu) balıklar çok sağlıklı oluyor..Her akvaryumda saf ırk moscowlar var..Renklerini Cenabı hak öyle bir vermişki binlerce usta bir araya gelse yapamaz.....Mavinin süper görünümü bu akvaryumlarda......Cüce vatozlar tek tank binlerce yavrularını gördüm..Maşallah...Beyaz albino erkek bir harika boynuzları ile çatal olmuş maşallah..
Bayram abi gerçekten bu işi layıkıyla yapan birisidir.Seni tanıdığım için gerçekten şanslı biriyim...Emeğine sağlık...Hayırlı olsun..Sayende çok şey öğrendim...Barış Koray BIYIKLI
[/QUOTE]Barış kardeşim sağolasın.Her ne kadar acaba anlatılan benmiyim diye şüpheye düşsemde okuduklarımı yapıyorum çok şükür.Lakin bu aralar erkek ve dişileri ayıramıyorum pek hem zamanım olmuyor hemde sayı buna müsade etmiyor.Teşekkürler.
[QUOTE=AKGÜNLÜ]Tebrikler, emeğinize sağlık, Başka tür lepistes beslemeyi düşünüyormusunuz, Saygılar.[/QUOTE]
Hele bir bu türü iyice yaygınlaştıralım bir daha aşırı yüksek fiyatlara satılmasını engelleyecek kadar yaygınlaşsın muhtemelen bu da 6 ay kadar zaman alacak o zaman başka pahalı bir ırkı ucuzlatmak için çalışma yapabilirim.
Saygılar
Moscow blue hobihanem
[/QUOTE]
[QUOTE=akvaryum48] Maşallah hobihaneniz çok güzel.[/QUOTE]
Teşekkürler.
[QUOTE=bora83]
60 cm lık bı akvaryuma lıvar sıstemını yapıp denemek ıstıyorum ılk etapta 3 -4 hamıle dışi koyacagım bu akvaryum ıcın pıpo fıltre mı ıc fıltremı alsam daha ıyı olur ve lıvar ıcın kullandıgınız fileyı nereden temın edebılırım tesekkurler saygılar. ... |
filtre yavruları içine çekmemesi açısından pipo daha sağlıklı diye düşünüyorum.Ben livar sistemindeki fileyi praktikerden almıştım.m2 si 17 tl. Bu filenin bir incesi her hırdavatçıda var küçük akvaryumlar için onlar kullanılabilir.m2 si 1 tl civarındadır.Büyük akvaryumlarda ince olanlar düzgün durmuyor ama küçük akvaryumlarda sıkıntı olmaz.
Saygılar
SON MESAJLAR
- Sunsun 603b 2600tlye Hala Alinirmi KaanE, 17:08
Fiyat Forumu - Neon Tetra Yem Yemiyor Keremeker, 17:03
Hastalıklar ve İlaçlar - Full Erkek Lepistes Tankında Vukuat Vıdeo Ek KaanE, 17:02
Canlı Doğuranlar - Japon Balığı Bitkisel Yem Kaannn455, 16:56
Sazansıgiller - Garip Yara Tulpar99, 16:45
Hastalıklar ve İlaçlar - Midaslarim Yavrulamiyor Srhtylcn, 16:43
Yeni Üye Forumu - Filtre Yeterli Mi KaanE, 16:42
Filtreleme Seçenekleri - Bitkili Tetra Tankı Göksel D, 16:24
Yeni Üye Forumu - Yati Kökü Batmıyor yedili, 15:58
Yeni Üye Forumu - Salyangoz Türü scorpion26, 15:57
Yeni Üye Forumu - Önemli Karidesler Beyaz Beyaz Oldu Vorticella AlperKrks, 15:06
Yeni Üye Forumu - Bu Balıklar Akvaryumuma Uygun Mu MustafaŞ, 13:55
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Kasımda Aşk Başkadır HarunYILDIRIM, 13:48
Akvaryum Tanıtımı - 35x35x35 Bitkili Tank Balık Adeti Kaç Olmalı Emirhans28, 13:33
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Bitkili Akvaryum Test Kitleri Ve Tavsiye İsteği umitkabak, 12:34
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Kılkurdu Mu Planarya Mı? Aayy, 12:29
Yeni Üye Forumu - Yazım Kurallarına Neden Uymuyorsunuz Gwynbleidd, 12:25
Forum ve Site Hakkında - Bir Zamanlar Keyhole Vardı - Ne Oldu? İskorpit, 12:17
Güney Amerikan Cichlidleri - Yeni Aldığım Bitki Bir Hafta Olmadan Eridi? KaanE, 12:16
Bitki Türleri ve Bakımı - İç Pipo Haricinde, Filtre Malzemesi Koymak KaanE, 11:52
Yeni Üye Forumu - Transgenetik Tetrama Ne Oldu bendeniztayfun, 10:56
Yeni Üye Forumu - Father Fish Yöntemiyle 50x30x30 hounddog, 10:06
Akvaryum Tanıtımı - Japon Balığı Hastalık Bilgi ahmetfiratozkaya, 09:56
Hastalıklar ve İlaçlar - Akvaryumda Ne Bakılır Orhan76, 09:26
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 30cm Küp Betta Akvaryumu Orhan76, 09:12
Akvaryum Tanıtımı - 30* Nano Kurulum Süreci Orhan76, 09:09
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Yeni Kurulum Tropheus Akvaryumum Orhan76, 08:57
Akvaryum Tanıtımı - 100*40*50h Bitkili Akvaryum İçin Tavsiyeler vahitender, 08:45
Bitki Türleri ve Bakımı - El Emeği Muhammedcay, 07:59
Akvaryum Tanıtımı - Karidesler Ve Katil Salyangozlar Aguamentist, 07:53
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Betta Balığım Halsiz Ve Kambur bendeniztayfun, 06:49
Yeni Üye Forumu - Bu Kurt Türü Nedir? bendeniztayfun, 06:43
Hastalıklar ve İlaçlar - Dış Parazit Hızlı Cevap bendeniztayfun, 06:13
Yeni Üye Forumu - Kırmızı Tetrazon Hastalık Hobilenyum, 01:48
Hastalıklar ve İlaçlar - Nano Karides Akvaryumum ! whoisshery, 22:55
Akvaryum Tanıtımı - Arkada Siyahliķ ytugcek, 21:59
Hastalıklar ve İlaçlar - High Tech Yeni Kurulum Sorular paxal, 21:43
Bitki Akvaryumları Genel - Astronot Ciklet Cinsiyet Mami1907, 20:54
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Dipde Duran Erkek Lepistes Ehtiyar, 20:49
Canlı Doğuranlar - Lepistes Hastalık ErenAslan, 20:25
Hastalıklar ve İlaçlar - Betta Kuyruğunda Sorun Mu Var? Taha Yanık, 20:17
Labirentliler - Camda Küçük Canlılar ÇaĞRı, 19:57
Yeni Üye Forumu - Bu Şişliğin Nedeni Nedir ? Ehtiyar, 19:49
Yeni Üye Forumu - Karideslerde Pamukçuk Gibi Beyaz Beyaz Şeyler AlperKrks, 19:42
Yeni Üye Forumu - Sizce Bunlar Ne ? HOPPALA, 19:40
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Dedikodu Zamanı 2 Kara Karga, 19:36
Discus Tanıtımları - Yeni Hobi Lapistes xellence07, 19:05
Yeni Üye Forumu - Olumlu Olumsuz Yorumlarınızı Bekliyorum son1koz, 17:24
Akvaryum Tanıtımı - Uzunca Bir Aradan Sonra Geriye Dönüş - Tavsiyeler Bahar06, 17:09
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Bitkilerinde Oluşan Olumsuzluklar mutlubaba, 17:02
Bitki Akvaryumları Genel
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Ful Red Lepistes , Yerli Lepistes , Zebra Dan Cucevatozcu 16:56
- Siyah Cüce Vatoz Yavru Cucevatozcu 16:56
- Nerite Salyangoz Ve Hava Motorları, Yemler Cucevatozcu 16:56
- Hazır Kurulu Zahmetsiz Masrafsız Akvaryum ozan_1903 16:39
- Hazır Kurulu Lüks Akvaryum ozan_1903 16:39
- Hazır Kurulu Lüks Akvaryum ozan_1903 16:39
- Hazır Kurulu Lüks Akvaryum ozan_1903 16:39
- Altın Kafa Melekler Tekin35 16:37
- Vitasand Kırmızı Bitki Kumu Demir İçerikli sirhill 16:29
- Akvaryum Malzemeleri Best Fish 16:26
- Büyük Boy Red Head Tapajos Ve Dicrossus Arıyorum apistoman 15:58
- 90x45x45 Ultra Clear Akvaryum-aksan Marka-45 Açılı apistoman 15:58
- 3 Lü Üretim Seti hll7496 15:58
- Pistia , Flame Moss , Java Moss gyunda 14:34
- Melek , Karides , Salyangoz . gyunda 14:34
- Balık Yemi , Su Piresi , Pipo Filtre gyunda 14:34
- Altolamprologus Compressiceps Kagunga DenizUlucutsoy 14:26
- Cyprichromis Sp. ''''''''leptosoma Kitumba Damızlık DenizUlucutsoy 14:26
- Cryptocoryne W. Brown Large Saksı ballantines 14:03
- Anubias Çeşitleri (broad Leaf, Nana , Petite) ballantines 14:03
- Leptosoma Mutant Kitumba Yavruları Kemalk41 13:59
- Afrika Cichlidleri devito 13:53
- Apistogramma Türleri, Panda Ribbon Lepistes yamansengonca 13:40
- 40x40x40 Ultra Clear Küp Akvaryumlar Sıfır yamansengonca 13:40
- ❗️🔹️ N P K ➕️ Fe ➕️ Excel ➕️ Yosun Giderici 🔹️❗️ F13K 12:57
- 🌲🌳 Christmas Moss, Subulata, Mikra, Saz 🌳🌲 F13K 12:57
- 💥🌱 Toptan Subulata, Saz 🌾💥 F13K 12:57
- Bitki , Sıvı Gübre , Akadama Toprak , Ramshorn CevdetSERBEST 12:34
- Su Piresi 200 - 300 Adet 50 Tl CevdetSERBEST 12:34
- Moli Plati Gold Barbus Neon Blue Lepistes CevdetSERBEST 12:34
- Karides Türleri egehamit 11:56
- Cüce Vatoz egehamit 11:56
- Lda16 Dişi Vatozlar Aranıyor egehamit 11:56
- Mobilyalı Akvaryum Komple Set ByTKN 11:55
- Boa - Black Galaxy Fishbone Aras5434 11:45
- Kökler Ve Bitkiler Mikail Erdoğan 10:57
- Akvaryum Adına Her Şey Komple Akvaryum Malzemeleri Mikail Erdoğan 10:57
- Fluval E300 Dijital Isıtıcı BabySoul 10:57
- Eheim Experience 350 Dış Filtre BabySoul 10:57
- Erkek Trifasciata Arıyorum rhn35 10:18
- Apistogramma Macmasteri Genç Damızlıklar rhn35 10:18
- 2 Oscar - Bostancı OrdiBuko 10:06
- Bitki Çeşitleri emreemin 10:05
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 10:05
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 10:05
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 10:05
- Akvaryum Yem Çesitleri emreemin 10:05
- Akvaryum Malzemeleri - Dekorlar - Güncellendi. osmandbnl 09:53
- Fluval C2 Power Filter Askı Filtre osmandbnl 09:53
- Blyxa Japonica - Sadece Ankara osmandbnl 09:53
KULLANICILAR
- 176 Online Kullanıcı, 96 Üye
Online Kullanıcılar
Mikail Erdoğan,
Bibliyorlar,
palankesli,
Hobilenyum,
emreymd,
sfcscannow,
aktugsedat,
KartalŞafak,
Burak PEKDEMİR,
mowo,
Orhan76,
kazimkiran79@gmail.c,
efsane07,
adm_src,
MehmetSerkan,
zzet,
Barış18,
reprise,
Ankk,
KaanE,
ridvancetin,
Akax,
simsekal,
Diyarbakırlıı,
serdarasci,
serdar1987,
grendel1984,
Oasis,
yavuzsezgin,
scorpion26,
Budmo,
cpu1803,
hannibal55,
Mertcanbostan,
BAHADIR_71,
nikon_,
busfu06,
İskorpit,
ByTKN,
AlperKrks,
Selim,
birkayaydin,
Emirhans28,
Emerse,
Fukushuu,
Berk.hnc,
Barış,
devito,
MiSoSiKiaN,
Kara Karga,
osmandbnl,
westside,
omerfiratgurbuz,
EmreCev,
-RBG-,
Mderhan,
ozgurtpcogl,
ozzeren,
Keremeker,
Muhammedcay,
Muratakdag,
yiğit Türker,
emreemin,
Bora t.,
erosennin,
SilverSharK35,
muratyarici,
Hidro Dinamik,
Azizdurdenn,
Justbe,
omer417,
Goldfish2000,
AKGN,
dimbeleth,
Göksel D,
Akvarist Batuhan,
wiantona,
cagdas_0606,
abunil,
Manacapuru,
Başak u,
Bora Bey,
aalperr,
ogurcay,
oguzhanns,
wallece,
Tortuga4,
gürkanbey,
draff10,
debamin,
Aqua Discovery,
oktay42,
vahitender,
swordfishhhh,
Talha60,
şansal,
SuperSport,
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.