ÖZELLİKLER
BİLGİLER
İMZA
www.discus.com.tr
SON 10 MESAJI
Diskus akvaryumlarında akvaristin en fazla zorlandığı kısım Diskusun sağlıklı ve huzurlu yaşatılmasıdır. Hastalıkların birçok nedeni olabilir. İlk bakışta hasta olan balığın şu ya da bu sebepten dolayı hastalandığını rahatlıkla söyleyemeyiz, fakat balığın bazı davranışları, beslenme şartları, su kalitesi bilindiği sürece bazı sonuçları ortaya çıkartabiliriz. Genelde birçok hastalıkta iç ve dış parazitlerin etkisi büyüktür. Dış parazitler iç parazitlere oranla daha hızlı yayılımcı ve daha çabuk ölümcül olur. Balıklar genelde birçok hastalığı bünyesinde bulundurur fakat gerekli ortam (olumsuz su şartları) oluşmadığından faaliyete geçemezler.
Hastalığa yakalanmış bir balık genel belirti olarak gözlerinin dışa fırlaması, vücudunda oluşan yaralar, kararma, mukoza salgılama, objelere sürtünme, tankın içersinde huzursuzluğu, denge kaybı, bir köşeye çekilmesi, sindirimde çöküntü, yemden kesilme ile kendisini belli eder.
Bakteriyel hastalıklar
Bakteriyel enfeksiyonların başında Diskusu en fazla etkileyen "pseudomona ve Aeromonas" gurubu bakterileri gelmektedir. Bu tip enfeksiyonlar hızlı yayılım gösterdiği için hızlı ölümlere neden olabilir. Enfeksiyonlarda belirti olarak gözle kafa çıkıntısı arasında ve yüzgeçlere doğru hafif pembeleşme görülebilir. Bu pembeleşme genelde mavi tonlardaki balıklarda daha açık ve seçik bir hal alır. Renkte kararma, yüzgeçlerde parçalanma, solunumun hızlanması başlıca belirtileridir. Balık hastalığı şiddetli geçirdiği dönemde ciddi mukoza tabakası atarak, hızlı solunum yaparak, kararmış bir halde kendisini akvaryumun bir köşesinde konumlandırmaya çalışır. Bazı hallerde yan dönmeler ve denge kayıpları yaşanabilir. Denge kayıpları balığın ölüme bir adım daha yaklaştığının göstergesidir.
Tedavisinde gram negatif, gram pozitif bakterilerini elimine edebilen geniş spektrumlu antibiyotikler kullanılabilir. Örneğin tetracicilin, nitrufuran içerikli antibiyotikler çoğu zaman işe yaramaktadır. Diskus balığı bu ağır hastalık döneminde kafa kısmında bulunan kıkırdaksı dokuyu çok çabuk bir şekilde kullanır. Hastalık şiddetine bağlı olarak kafa kısmındaki çöküntü bir hafta içerisinde belirebilir. Ölen balıklara bakıldığında ciddi derecede kafada çöküntüler ve vücutta şişmelere rastlanabilir. Bakteriyel enfeksiyonlarda ph değerini düşük tutmak bakteri gelişimini yavaşlatmak için çok önemlidir. Uygun ph değeri 5.5-6.0 aralığıdır. Bazı üreticiler bu tip enfeksiyonlara mahal vermemek için ph değerlerini düşük değerlerde tutarlar. Hatta Jack Wattley ilaç kullanmadan direk ph düşüşleri yaparak balıklarını tedavi etmektedir. Bu yöntem antibiyotik kullanımının yaratacağı dezavantajları engeller.
Mantar
Genelde bu tip enfeksiyonlarda ozmotik şoklara, ani sıcaklık ve ph değişimlerine bağlı olarak gelişme gösterebilir. Bazı durumlarda kepçeyle yakalarken oluşan yaralanmalardan sonrada görülmektedir. Bu tip sporlar akvaryum ortamında mevcuttur ve balığın mukoza tabakasının zarar görmesinde hemen faaliyete geçer. Balığın üzerinde ağız ve yüzgeçlerinde beyaz pamuğumsu bir görüntü oluşturur. Bu yüzden Columnaris ile karıştırılabilir. Bazı türleri buharlaşma yoluyla ortamdaki diğer akvaryumlara yayılabilir. Tedavisinde Acriflavin ya da potasyum permanganat kullanılmalı. Permasol (potasyum permanganat)kısa süreli banyolar için idealdir.
Columnaris
Yukarıda da belirttiğim gibi bu hastalık mantar enfeksiyonlarıyla karıştırılmaktadır. Genelde belirtileri aynıdır. Ağız, kuyruk ve yüzgeçlerde beyaz pamuğumsu bir görüntü oluşur. Balık akvaryumda hafif denge kayıpları gösterebilir. Genelde tabanda ya da yüzeyde asılı vaziyette durur. Tedavisi geciktirilmeden yapılmalıdır. Balık karantinaya alınır ve ph değeri düşürülür. Çünkü Columnaris alkali sularda yaşar ve gelişim gösterir. Daha sonra balık ıslak bir havlunun üzerine yatırılarak eczaneden alacağımız rivanol ile beyaz pamuğumsu ve dokuların parçalanmış kısımlarına sürülür. Balığın gözüne kesinlikle gelmemelidir. Daha sonra sabah ve akşam olmak üzere kısa süreli potasyum permanganat banyosu yaptırılır.
Beyaz benek (Ichthyopthirius)
Beyaz benek Diskuslarda sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bu hastalık balık üzerinde gözle rahatça görülebilir. İsminden de anlaşılacağı gibi deri üzerinde beyaz irili ufaklı benekler oluşur. Parazit belli bir olgunlaşma devresinden sonra balıktan ayrılır ve yere düşer. Uygun gelişim süresi geçtikten sonra ısıya bağlı olarak suda patlar ve yüzlerce hatta binlerce birey uygun yüzey bularak balık üzerine yerleşmeye çalışır. Genelde Diskus akvaryumlarında su sıcaklığı yüksek olduğundan daha hızlı gelişim gösterir. Balık belirti olarak kendisini objelere sürtmeye çalışır. Tedavisine gelince akvaryum ortamına her 10 litreye 1 çay kaşığı tuz uygulanır ve balıklar kısa süreli potasyum permanganat banyosu yaptırılır.
Oodinium
Genelde sıkça deniz canlılarında görünen bu hastalık Diskuslarda da rastlanmaktadır. Yavru Diskuslarda ciddi ölümlere sebebiyet verir. Balık vücudunda una bulanmış gibi sarımsı ve gri renkte bir görüntü yaratır. Sağa sola sürtünerek rahatsızlığını belli eder. İlk belirtileri olan sık nefes almayı fark etmeseniz bile sarı toz bölgeleri gördüğünüzde bu hastalıktan şüphelenebilirsiniz. İlaçtan önce akvaryumu her türlü ışıktan uzak tutun. Oodinium parazitleri fotosentez yaparak beslendiğinden ilk olarak tankın etrafını koyu renkli bir kağıt ile kaplayarak ışığı kesin. Işık almayan bir köşeye balıkların durumunu izleme imkanı verecek bir pencere açın. Piyasada oodiniumu tedavi ettiğini belirten ilaçlar vardır. Asla deniz canlıları için hazırlanmış oodinium ilaçlarını satın almayın, çünkü tuzlu sulardaki oodinium (Amyloodinium ocellatum) bakır bazlı ilaçlar ile yok ediliyor ve bakır tatlı su balıkları için yüksek oranda zehirli bir madde. Piyasada satılan oodinium ilaçlarının özellikle formalin-malachite yeşili bir karışımdan oluştuğunu kontrol edin. Bulamıyorsanız kendiniz ayrı ayrı alacağınız formalin ile malachite yeşilini karıştırın. Yumuşak sularda 10 litreye 1 mg, sert sularda 10 litreye 2 mg seklinde en az 5 gün kullanın. İlk günlerde iyileşme belirtisi görseniz bile ilacı kesmeyin. Tüm hastalıklarda olduğu gibi filtre süngerini ve aktif karbonu çıkarın tedavi boyunca. Formalin kullanırken sularınızın çok temiz olduğuna dikkat edin. Ayrıca tedavi boyunca ilaç kullanımından önce her gün en az %20 su değiştirin, çünkü oodinium nitrit-nitratların varlığında ilerleme eğilimi gösterebiliyor. Tam iyileşme gördüğünüzde tedaviyi kesin, 1 hafta sonra tekrar 3 günlük bir tedavi uygulayın.
Solungaç parazitleri
Solungaç parazitleri özellikle yavru Diskuslar için çok tehlikelidir. Genelde üretime alınan çiftlerin bu tip parazitleri için önceden tedavi edilmelidir. Çünkü birçok anaç balık bu tip parazitleri taşımasına karşın bağışıklık kazanmıştır. Yavru Diskuslar bu durumdan hemen etkilenir ve hızlı ölümler gözlenebilir. Belirti olarak gerek yetişkin ve gerek yavru balıklarda solungaçlarda hızlı açılıp kapanma(zor solunum),tankın içersinde sinirli dolaşım, solungaç kapaklarının biri çalışırken diğerinin kapalı kalması, objelere sürtünme, ara sıra renk koyulaştırarak bu durumu belli etmeye çalışır. Normalde yetişkin bir Diskusun solungaç kapakları dakikada 60–70 kez açılıp kapanması normaldir. Yavru Diskuslarda bu sayı artabilir. Bazı durumlarda yemlemeye bağlı olarak sindirimin sıkıştırmasıyla solunumda hızlanmalar tespit edilebilir. Bu durum solungaç parazitleriyle karıştırılmamalıdır.
Solungaç parazitlerinden kurtulmak için tankta tuz kullanmıyorsanız en az 3 hafta boyunca tuz kullanın, 19 litreye bir çorba kaşığı tuz ölçüsünde. Ardından %50 oranında özellikle tabandan su çekin, filtrenin süngerlerini temizleyin, kumları tuz ile yıkayıp iyice durulayın ve tank camının iç kısmını bez ile silin ve oksijeni arttırın. Bunlar parazit popülasyonunu büyük oranda azaltacaktır. Ardından ilaç tedavisine geçin. Piyasadan bulabilirseniz çinkosu olmayan bir formalin-malachite yeşili solüsyon alın. Bulamıyorsanız, çinko içermeyen formalin alın ve her 4 litreye 10–15 damla damlatın. Hassas balıklar için 10, diğerleri için 15 damla kullanın. Formalini en fazla 30 dakika çok iyi havalandıracağınız tankta bırakın, ardından %70 oranında su değiştirin. Tanktaki balıkların birkaç saat rahatlamasını bekleyin ve ilk 2 gün 10 litreye 2 damla malachite yeşili damlatın. Üçüncü gün 10 litreye 1 damla malachite yeşili damlatın ve gene %50 oranında su değiştirin. Beş gün bekleyin ve malachite yeşilini aynı oranlarla uygulayın tekrardan. Bunun nedeni 5 güne kadar kuluçkaya yatmış olan yumurtalar varsa çıktıklarında tekrar çoğalabilirler. Hiçbir ilaç yumurta evresinde olan bir parazite etki etmez. Eğer yavrularınızın parazitlerden etkilendiğinden şüpheleniyorsanız onları 4 litreye 3 damla formalin veya malachite yeşili damlatılmış temiz su dolu bir kapta 10 dakika bekletin. Süre 10 dakikayı geçmesin. Banyodan sonra tamamı temiz su dolu bir tanka alın, yavruların çoğu kurtulacaktır.
Hexamita
Hexamita (Hexamita Octemitus Spironucleus)kafa kısmında deliklere neden olur. Çoğu kaynakta bu hastalığın bir sindirim hastalığı olduğundan bahsedilmektedir. Bu tip hastalıkları genelde şiddetli hastalık geçiren ya da yetersiz beslenmeye bağlı olarak zaman içersinde oluşan kafadaki çöküntü neden olur. Balık tüm ihtiyacını buradaki dokudan temiz etmiştir ve fırsatçı hexamitanın saldırısına maruz kalır. Kafa kısmında kıkırdaksı kısımlarda delikler oyuklar oluşmaya başlar. İlerleyen safhalarında gözlerinin üzerine bir sıvı süzülür. Kafa kısmındaki bazı ufak delikler bu durumla karıştırılmamalıdır. Bu delikler yaş göstergesi de olabilir. Hastalığı ağır geçiren balıklarda tedavi süresi uzatılmalı ve asıl tedaviden ziyade vitamin ve mineralce zengin içerikli besinlerle beslenerek kafa kısmındaki kıkırdaksı dokunun yeniden oluşturulmasına yardımcı olunmalıdır.
İlaç tedavisi olarak 50 litre suya eczaneden alacağımız Flagly isimli ilaçtan bir tablet (500mg) kullanarak tedaviye başlanır. Sıcaklık 31–32 ºC’ye çıkartılır. Balık tedaviye cevap verene dek sürdürülür. Yem yemeye başlamasıyla yemlerine vitamin ve mineral içerikli ilaçlar damlatarak kafa kısmındaki oluşan çöküntü giderilmeye çalışılır. Bu tip balıklar sıkı bir denetim içerisinde olmalıdır. Çünkü Diskusların sindirimleri çok zayıftır. Her an durum eskisine dönebilir. Yemlerine eser miktarda flagly ilave edilerek tedavi sürdürülmelidir. Kısacası bu hastalıkta Diskusun uzun bir tedavi süreci beklemektedir.
Hastalıklara Neden Olan Unsurlar
Balık Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar
Yeni alınan balıklarda sağlık koşullarına birkaç detaya bakarak anlayabiliriz. Sağlıklı ve büyümeye aday bir Diskus form ve görüntü olarak düzgün olmasına özen gösterilmelidir. Sağlıklı balık yeme olan ilgisinden, renginden, parlak görüntüsünden anlaşılır. Aynı dönem yetiştirilmiş kardeşler renginden ve vücut yapılarından anlaşılabilir. Gerek yavru gerekse yetişkin balıklarda yuvarlak oluşuna özen gösterilmelidir. İleride üretim amaçlanıyorsa kardeş balıkların eş tutmaması açısından farklı türler karışık beslenebilir.
Yeni Getirilen Balıklar, Karantina Uygulamasının Yapılmaması
Öncelikle bir Diskus severin karantina akvaryumu bulundurması gelecekte yaşayabileceği hastalık sorunlarına karşı çok önemlidir. Kurulumu uzun süre olmuş ve oturmuş bir sisteme dışarıdan balık eklemeden önce bu balıkları muhakkak karantina akvaryumunda en az 4 en fazla 6 hafta kadar tutulması gerekmektedir. Bu birçok akvarist tarafından genelde yapılması zor ve gereksiz gibi görünse de gelecekte sorun yaşamamak ve belli bir prensipte, sağlıklı balıklar yaşatmak adına en önemlisi, sağlıklı bir ekosistem adına çok önemlidir. Çünkü akvaryumda sadece Diskusları değil Diskuslara tank arkadaşlığı yapan diğer canlıları da düşünmemiz gerekmektedir. Hastalık yaşanmadan tedbirimizi ve önlemimizi almak bizim elimizdedir. Yeni gelen balıklarda karantina uygulaması sırasında sırayla iç ve dış parazitlerin tedavisi yapılmalıdır. İç parazitler için eczaneden alacağımız Flagly den 50 litreye bir tablet(500mg) atarak bir hafta kadar iç parazit tedavisi yapabiliriz. Dış parazitler içinse formalin ya da melachit yeşili banyosu yaptırılabilir. Karantinada bu kadar uzun süreli yapılan tedavilerden balık olumsuz yönde etkilenebilir ve strese girebilir. Bu yüzden karantina akvaryumunda normal ortamı aratmayacak plastik bitkiler ve arkasına saklanabilecekleri seramik huniler kullanılabilir. Kütük koyarak düşük filtrasyon gücüne sahip karantina akvaryumlarının mevcut su yapısı bozulmamalıdır. Karantina tankımız minimum 50 litre ve hava hortumuyla çalışan sünger filtreye bağlanarak filtre edilebilir. Antibiyotik uygulamalarında doz aşımlarından korkulmamalı, ilaç oranları, su değişim oranları, eksiksiz ve tam olarak yapılmalıdır. Bu uygulamalar tam anlamıyla yapılmadığı takdirde başarı oranı düşük olacaktır.
Düzensiz Su Değişimleri, Yüksek Değerlerdeki Nitrit, Nitrat Değerleri
Akvaryumlarımızda belli bir su değişim programı çizerek düzenli su değişimleri yapılmalıdır. Bu sağlıklı bir akvaryum ortamı adına çok önemlidir. Yüksek değerlerdeki nitrit ve nitrat Diskusların bağışıklık sistemine zarar vererek birçok hastalığa açık duruma gelmesine neden olur. Bu değerler belli aralıklarla test kitleriyle kontrol edilmelidir.
Su Değişimlerinde, Suyun Akvaryum Suyuyla Sıcaklık, pH, Gh, Kh Değeri Bakımından Ayarlanamaması
Su değişimleri yaparken de su değerlerimizin akvaryum suyumuza olabildiğince yaklaştırarak yaşanabilecek sorunları kısıtlamış olabiliriz. Ph değerlerini ufak asit ayarlamalarıyla ayrı kaplarda(su dinlendirme kaplarında) akvaryum değerlerine yaklaştırmalıyız. Su sıcaklığı ve ph değeri çok önemlidir. Balık genelde ilk sersemlemeyi bu değerlerin birbirine yakın olmayışından dolayı yaşamaktadır. Kış aylarında akvaryum sıcaklığının oda ısısına oranla daha sıcak kalması sudaki buharlaşmayı artırabilir ve beraberinde genel sertliği de artırabilir. Gh ölçümlerinde değerlerin yüksek çıkması kafamızı karıştırmasın. Su değişimi yaparken düşük Gh değerlerindeki su hem yağmuru andırması bakımından hem de üremeyi tetikleyici olması açısından faydalıdır.
Hatalı Balık Transferleri (Ozmotik Şok)
Balık transferlerine gelince genelde sorunların başı yeni kurulan akvaryumlarda bu noktada başlamaktadır. Aceleci davranarak erkenden akvaryum ortamına salınan balık ozmotik yoğunluk ve ph değerinin farklı oluşunu genelde tolore edemez. Balık mukoza vererek bu durumu doğrular. Balık transfer ederken balığın geldiği su şartları çokça önemlidir. Çünkü balık düşük ph değerindeki bir ortamdan alındıysa su şartlarınızın da bu değerlere yakın olması gerekmektedir. Günlük 0,5 ph değişimi Diskusu strese sokabilir ve daha fazla ph salınımları ölümlere yol açabilir. Su şartlarımız ayarlandıktan sonra balığımızı bulunduğu poşetle ya da kabın içersindeki suyla beraber ilave edileceği ortamın suyuna konularak ısı eşitlemesi yapılır. Yaklaşık yarım saat gibi bir süre geçtikten sonra azar azar poşetin yahut kabın içersine su alınır. İki farklı suyun ph değeri bu su ilavelerinde çabucak eşitlenmeye başlar,fakat iletkenlik hemen eşitlenmez. Bu su takviyeleri çok az oranda ve 15 er dakika aralıklarla 3 saat kadar yapılabilir. Böylelikle balıklarımızı ozmotik şoka uğratmadan transfer etmiş oluruz.
Örneğin resimdeki balıklar hatalı transfer yüzünden ozmotik şoka maruz kalmış ve ciddi şekilde enfeksiyona yakalanmıştır.
Bitki Çürümeleri, Aşırı Kütük Kullanımı
Akvaryumumuz bitkili bir akvaryumsa bitkilerin durumu çok iyi kontrol edilmelidir. Çürüyen bitkiler suya hızlı bir şekilde amonyak vererek su değerlerinin bozulmasına neden olur. Yine aynı şekilde fazlaca kütük kullanımı da su değerlerinin bozulmasında yeterlidir. Çok fazla suyu sarartan kütükler tercih edilmemelidir ya da gereken periyotlardan geçirdikten sonra kullanılmalıdır. Suyun çok fazla sararmasında taban bitkilerinin ışık alma gücü zayıflar ve bitkilerin gelişim sorunu göstermesine ya da bozulup çürümesine neden olabilir. Su değerleri bozulan bir akvaryumda balıklar hastalıklara daha açık olacaklardır.
Artezyen Suyu Kullanılması Ve Yer Altında Sağlıksız Su Kaynaklarının Bu Suyla Karışması
Artezyen suyu kullanılıyorsa önce bu suyun pataloijk anlamda sağlık onayı alınması, bu onayı aldıktan sonrada suyun filtre edilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu suyun değerleri test edilmeli yüksek sertliğe sahip ise Diskus akvaryumlarında kullanılmamalıdır. Yalnız yumuşak suyu aşılamak amacıyla kullanılmak için 0,5 ve 0,1 mikron daha sonra aktif karbondan geçirilerek ve en sonunda ultraviyole sisteminden geçirilerek kullanılabilir.. Bu tip sularda nitrit ve nitrat gibi değerleri test edilmeli yüksek çıktığı takdirde kullanılmamalıdır.
Yetersiz Beslenme
Kısaca vurgulamak gerekirse Diskuslarımızı sağlıklı yaşatmak için düzgün bir beslenme programı edinmek gerekir. Diskus balıklarımızı çeşitli firmaların geliştirdiği protein içeriği yüksek steril yemlerle ya da ev yapımı yemlerle beslenebilir. Yemlemede gerekli vitamin ve minerallerin içermesi balığın iskelet yapısında ve hızlı gelişmesinde önem taşır. Yeterli derecede besin ihtiyacı karşılanan bir Diskus kendi bağışıklık sistemiyle de hastalıklara karşı daha mücadeleci olabilir.
Litre Başına Düşen Balık Miktarı Ve Aşırı Yemleme
Yetişkin Diskuslarda balık başına minimum 50 litre suya ihtiyaç vardır. Örnek vermek gerekirse 400 litrelik bir akvaryumda en fazla 8 yetişkin Diskus beslenebilir. Yemlemede yine suyun kirletilmemesi ve değerlerinin bozulmaması açısından çok önemlidir. Yemleme yaparken balıkların çok kısa sürede tüketebileceği kadar yem verilmeli atılacak öğün bir seferde değil de birkaç seferde azar azar verilmelidir. Bu verilecek öğünün tamamının kısa sürelerde tüketilmesi yönünden faydalıdır.
Balığın Akvaryum Dekorundan Dolayı Ya da Başka Bir Balık Tarafından Dolayı Yaralanması
Akvaryum içersindeki balıkların sıkça kavga etmemesi ve bu kavgalardan dolayı çıkabilecek yaralanmaları önlemek için balıkların saklanabilecekleri alanlar oluşturulabilir. Ayrıca sert yapıda ve balıklara zarar verebilecek akvaryum dekorlarından da kaçınmalıyız. Olabilecek yaralanmalarda hastalıklara açık kapı bırakmamalıyız.
Yeni Tank Sendromu (Aşırı Aydınlatma Işık Şiddeti)
Balıkların strese girmemesi için yüksek şiddette ışık kullanılmamalıdır. Işık şiddetini balığın göz bebeğinin büyümesiyle anlayabiliriz. Stres Diskusun hastalıklara açık olduğu bir andır. Yeni gelen balıklardaki stresi azaltmak için akvaryum şartlarının uygun olması (su parametreleri bakımından) ne çok fazla saklanabileceği, ne de balığı çokça ortada gösterecek dekor düzenlemesi yapmak stres faktörünü belli oranda azaltacaktır. Diskus balıkları sürü halinde gezmekten hoşlanırlar. Bu yüzden akvaryuma balık alırken genelde bu balık alımı topluca yapılırsa oluşabilecek kavgaların ve stresin önüne geçmiş oluruz.
Ekipmanların Dezenfekte Edilmesi
Balık yakaladığımız kepçeleri balık yakalama işlemi bittikten sonra formalin gibi güçlü kimyasallarda kısa süre bekleterek dezenfekte etmemiz oluşabilecek hastalık bulaştırma riskini ortadan kaldırır. Karantina akvaryumları için ayrı, akvaryumdaki balıklar için ayrı kepçeler kullanılması çok önemlidir. Ayrıca sadece kepçeler değil akvaryumlarda kullanılan bütün ekipmanlar işleri bittiğinde dezenfekte edilmelidir.
Düşük Filtrasyon Gücü Ve Tabanda Hareketsiz Bölgelerin Oluşması
İyi bir filtrasyon, akvaryumdaki canlıların daha sağlıklı yaşaması için büyük önem taşır. Filtrasyon devir hızı akvaryum suyunu saatte 2.5 kez çevirmesi yeterlidir. Tabanda kokuşmaya ve çürümeye yüz tutmamak için kum sıkça sifonlanmalı ya da tabanda belli aralıklarla sirkülasyon pompaları çalıştırarak bakteriyel tutunma aza indirilmelidir.
Çiftlerin Sterilizasyonu
Benim çiftlerimi steril ederken kullandığım yöntem aslında bazı uluslararası internet sitelerinde de rastlayabilirsiniz. Ama benim tarafımdan uygulanan ve gerçekten tecrübe edilerek etkili olduğu saptanmış yöntemi ben burada aktaracağım.
Çiftlerinizi üretime almadan önce steril etmeniz şiddetle önerilir. Bu yavru kayıplarını minimal düzeye indirmek için uygulanır.
Yavruların yumurtadan çıktıktan sonraki ilk 7 günlük devrede ölmeye başlamalarının ve ağırlıklı olarak kayıpların nedeni Gill Flukes (solungaç parazitleri) dir. Bu parazitleri ağırlıklı neden olarak anaçlardan kaparlar (anaçlarınız oldukça sağlıklı görülseler bile taşıyıcı olular).Onun için öncelikle bu parazitleri yok etmek için anaçlara uygulayacağımız sterilizasyon yöntemi;
Bu yöntemin kimyasalı Formalindir. Solungaç kurtlarının yaşam döngüleri ve türleri değişmekle beraber en çok görülen iki tür vardır.1-Gyrodactylidea 2-Dactylogyridea. Benim tecrübelerim bu tür parazitlere en etkili kimyasal Formalindir. Uygulamadan önce Diskusların içinde bulunduğu tanktan %40 oranında su çekin ve su ekleyin. Her 4 lt ye 1-2 damla 1. gün ekleyin. Aynı dozu 5.-9.-13.-17.-21. günlerde tekrarlayın. Gün aşırı %40 su değişimi yapın.
ÖNEMLİ: FORMALİN KANSOREJEN BİR MADDEDİR. CİLDE VE GÖZE DEĞMEMELİ VE İÇİLMEMELİDİR. ÖZELLİKLE ÇOCUKLARIN ULAŞACAĞI YERLERDEN UZAK TUTUNUZ. FORMALİNİ AKVARYUMUNUZA EKLERKEN DİREK OLARAK DAMLATMA YAPMAYIN AKVARYUMDAN BİR TAS SU ALARAK İÇİNE DAMLATIN VE KARIŞTIRDIKTAN SONRA AKVARYMUNUZA HOMOJEN BİR DAĞILIMLA YAVAŞ YAVAŞ DÖKÜN. FORMALİNİ ALDIĞINIZ YER VE MARKASI ÖNEMLİDİR. FORMALİN (%37 FORMALDEHYDE) DÜŞÜK SICKLIKLARDA BİÇİMİNİ DEĞİŞTİREREK PARAFORMALDEHYDE DÖNÜŞÜR VE BU BALIKLARINIZ İÇİN ÖLÜMCÜLDÜR. ONUN İÇİN ALDIĞINIZ YERDEKİ FORMALİNİN VE ALDIKTAN SONRA EVDE ODA SICAKLIĞINDA OLMASI GEREKMEKTEDİR. ŞİŞEDEKİ FORMALİN ŞEFFAFTIR EĞER DİPE ÇÖKEN KOYU KIVAMDA İSE PARAFORMALDEHYDEDİR. KESİNLİKLE BÖYLE FORMALİNLERİ ALMAYINIZ.
2- a) Bu işlem bittikten sonra bir hafta kadar balıkları dinlendirdikten sonra iç parasitleri temizleme safhasına geldik. Metronidazole bu yöntemde kullandığım kimyasaldır.Piyasada satılan flagyl ve metragyl in ana maddesidir.Yine kimyasal uygulaadan önce %40 su değiştirin.Her 50 lt ye 250 mg (1 tablet) gelecek şekilde kaç tablet kullanacaksanız kırarak ılık-sıcağa yakın suda eriterek akvaryumunuza dökün. Bu arada sıcakğınızı 30-33 C ye çıkartın suyu bol havalandırın.3 gün sonra 3 te 1 su çekin ve kontrollu su sıcaklığınızı düşürün. Bundan sonra sterilizayon işlemi biteceği için 4.günde daha önceden hazırlanmış ama PH ve KH ile oynanmamış (KH 3-4 ph 6,5-7) suya blıklarınızı koyun. Ancak bu su üreme suyunuz olacağı için önce çiftlerinizi bir kovaya temiz hazırladığınız üretim suyundan koyarak 15 dakika kadar banyo yapın ki mukozayla ilaç artıklarını üretim suyunuza geçirmesinler. (Bu yöntem Dieter UNTERGASSERin "HANDBOOK OF FISH DISEASES" kitabından alınmış ve uygulanmıştır.)
b) Burada yukarıdaki banyo süresince yemlemeyi yine metronidazollu yemle yapacağız. Bunun için 100g karides ağırlıklı hindi yüreği karışımına 1 gram metronidazole gelecek şekilde karışımı hazırlayın ve her gün 3 defa olmak üzere 3 gün boyunca (banyo süresince) verin. Unutmayın ikisi beraber olarak önerilse de yemle oral yoldan alınan metronidazole ile dezenfektan daha etkilidir.
Hastalıklar konusunda Hertur soruyu sorabilirsiniz
Dr. Giray Küçükhasanoğlu
info@giraydiscus.com
Akvaryum yetiştiriciliğinde en çok kullanılan canlı yemlerden bir tanesidir. Pek çok türleri bulunmaktadır.
Halk dilinde ise ince ve iri olanları olmak üzere iki tipi tanınır. İnce olan su pireleri akvaryumcular için daha geçerlidir. Çünkü bu boy su pirelerinin pek çok akvaryum balığına verilmeleri küçük cüsseleri nedeni ile kolay olmaktadır. Su pireleri genel olarak su birikintilerinde su sıcaklığının 15 derece 22 derece arasında olduğu ortamlarda bol olarak ürerler. Ülkemizde bu gibi yerden toplanan su pirelerini mevsiminde akvaryumculardan satın almak mümkündür. Amatör ve doğada gezmeye meraklı olan kişiler su birikintilerinden tül kepçeler ile kolayca toplayabilirler. Hatta, evde hanım çorabı ve telden yararlanarak 20*25 boyutlu bir kepçe ile bu işi rahatça başarabilirler.
Su pirelerinin balıklara yedirilmesinde özen gösterilecek bir konu, ölmüş ve kokmuş olanlarının balıklara verilmemesidir. Eğer elinizde ölü su piresi var ise bunları bir kalorifer peteğnde, gazete kağıdı üzerinde kurutursanız ileride kuru yem olarakta kullanabilirsiniz.
Günümüzde her ne kadar su piresinin doğadan sağlanması mümkün olmakta isede, zaman zaman mevsim dışı su piresi üretme amacına yönelecek amatör ve profesyonel akvaryumcular için bazı pratik su piresi üretme yolları hakkında bilgi vermeyi uygun görüyorum.
SU PİRESİNİN ÜRETİLMESİ
Çok sayıda su piresinde gereksinim duyulduğunda yapılabilecek en iyi iş rotasyon halinde bu hayvancılığın üretilmesidir. Bu iş yılın herhangi bir mevsiminde ve herhangi bir yerde yapılır. Yeter ki, su sıcaklığını 15 derecenin üzerinde tutmak mümkün olsun. Su piresinin üretilmesi için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Bunlardan herhangi birini yetiştiricilerin seçmesi amacı ile özetliyerek bir kısmına burada değinmeye çalışacağız.
A-)
1 Kg. iyi taşsız bahçe toprağı 200 gr. iyice ezilmiş ve parçalanmış (8-12 günlük) at gübresi 10 litre havuz suyu Bunları bir kap içerisine (tercihan cam) koyunuz. Kullanılan su, içerisinde klor bulunmayan normal havuz suyu olmalıdır. Çeşme suyu kullanılması önerilemez. Bu karışım cam kap içerisinde hiç karıştırılmadan 3 gün bekletilir. Bundan sonra ipek bir bez ile suyu süzülür. Elde edilen karışım 1/2 veya 1/4 oranında süzülmüş havuz suyu ile karıştırılır. Bir saat kadar bekletilir. Karışıma biraz su piresi ilave edilir. 3 hafta içerisinde bol olarak su piresi toplanır.
B-)
Üç kısım ördek gübresi
Bu karışımdan 3 çay kaşığı 5 litre su hesabı ile akvaryum içindeki havuz suyuna koyulur.Örneğin akvaryum içinde 80 litre su var ise bu karışımdan 48 çay kaşığı konulur.Akvaryuma bir miktar su piresi ilave edilir.3 Hafta sonra verim maksimuma ulaştırılır.
C-)
Bir akvaryuma çeşme suyu doldurulur.24 saat beklenir.Aşağıda vereceğimiz formül ile üretilecek yeşil su 1/4 oranında ilave edilir.Akvaryuma su piresi konulur.
Yeşil su üretimi:
K2H2PO4 2.7gr.
MgSO4 4.9gr.
Ca(NO3)2 4.7gr. karıştırılır.
5-10lt.havuz suyu ile karıştırılır.Bir kavanoza konulur ise 3 gün sonra suyun yeşil renk bir renk aldığı görülecektir.
D-)
Bildiğimiz ekmek mayası (Fırınlarda kullanılan) su ile karıştırılarak şurup haline getirilir.Bir akvaryum içerisine (70-80 Litrelik) 50-60 gr. maya konulacak kadar bu şuruptan ilave edilir. Su süt görünüşü alacaktır.
İçerisine bir miktar su piresi atılır. Havalandırma verimi artırır. Fakat günde bir kez akvaryum karıştırılırsa da yeterli olacaktır. Hergün mayanın tüketildiği suyun berraklaşmasından anlaşılır ise azar azar ilave edilebilir. Her iki haftada bir 20 litre su için bir çay kaşığı ördek gübresi ilave edilir ise verim ve elde edilen su pirelerinin besin değeri daha iyi olur.
Atatürk Üniversitesi, Kazım Karabekir Egitim Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Erzurum- hazırladıgı makale burdan indirin :>>>>>
Saygılarımla
YAVRU DİSKUSLARIN BESLENMESİ
Daha önce de üretim safhasında bahsettiğimiz gibi yaklaşık 2 haftalık dönemi anne sekresyonuyla beslenerek geçirirler.tabiiki ilk haftadan sonra ebeveynlerinin yanında artemia nauplilerinede alıştırmak lazımdır.Yavru iki haftalık olunca ebeveynlerinden ayrılmalıdır.tabiiki bu ayırma esnasında su değişimlerinden minimm etkilenmeleri için ebevenlerin tankından alınan suyun kullanılmasında fayda vardır.
Daha önceden hazırladığınız ayrı bir tankı ebeveyn tankından alaçağınız su ile doldurun.daha sonra itina ile yakaladığınız yavruları zedelemeden onlar için ayarladığınız tanka yavaşça koyun.önemli nokta bu tankın yemleri çok iyi görebilmeleri açısından çok iyi aydınlatılmalıdır.hazırladığınız artemia nauplilerini artık verebilirsiniz.burda önemli bir noktada artemia nauplilerinin tankın dibine çökmelerini engellemektir.bunuda tanka koyacağınız bir hava taşı vasıtası ile çok iyi havalandırarak sağlayabilirsiniz.
Naupli ile besleme gündüz saatlerinde 4 saat aralarla yavru sayısına göre yeterli düzeyde olacak şekilde yapılmalıdır.artemia nauplilerinin yenileri verilmeden önce bir önceki verdiğiniz artemia nauplilerinden kalan ölüleri ve artıklarını bir sifon yardımıyla tanktan uzaklaştırmanızda fayda vardır.bu su kalitesini korumanızada yardımcı olacaktır.
yavrular bir aylık olana kadar sadece naupliler yeterli olacaktır.ama yeterli büyüklüğe ulaşan yavrularınız için artık naupliler yeterli olmamaya başlayacaktır.onlara daha faydalı olacak yemlere geçiş zamanı gelmiştir.artık onlara ev yapımı yemler ve kuru yemler verme zamanı gelmiştir.Burada tek dikkat etmeniz gereken iki nokta vardır.birincisi değişik yeme direkt olarak geçmeyiniz.azar azar günlük porsiyonlarınıza naupli ile beraber katarak yeni yeme alışmalarını sağlamalısınız.ikincisi bu vereceğiniz yemlerin yavruların yeterince rahat yiyebileceği kadar ufaltılmış olması gerekir.ağız açıklıklarından daha büyük yemler verdiğinizde bunları alamıyacaklardır.
Yavruların erişkin diskuslardan daha sık olarak yemlenmesi lazımdır.çünkü çok kolay acıkırlar.bu kaliteli ve sık yemleme onların daha iyi gelişmeleri şarttır.gereğinden daha az besleme yapğarsanız yavrularınız gerekli gelişmeyi sağlayamazlar ve formlarıda ilerde çok düzgün olamaz.
Yavruların beslenmesinde en önemli unsurlardan biriside tek yönlü beslememektir.Onları çeşitli yemlerle beslemeniz ve her gün düzenli su değişimler yapmanız iştahlarını hep iyi tutmak açısından faydalı olacaktır
Artemia naupli,ev yapımı dana yüreği ıspanak vitamin karışımı yem,mikro kurt,discus bits,sivrisinek larvaları,beyaz kurt verebileceğiniz ideal yemlerdir.bu arada bi konuyuda belirtmek isterim kesinlikle tubifex kurtlarını vermeyiniz.Bu kurtlar içerdikleri ağır metaller ve parazitler ile diskuslarınızın sindirim ve sinir sistemlerini etkilerler.
Yavrularınızı beslerken dikkat edeceğiniz en önemli unsurlardan biriside düzenli su değişimleridir.Düzenli bir şekilde suyun kısmen değiştirilmesi önemlidir.Tanktaki nitrat artışınıda engellemek ve dengede tutmak gerekir. Bunun içinde bir nitrat filtresi gereklidir.Nitratın fazla olduğu bir tankta diskus gelişemez.yavrular daha sert ve mineral açısından zengin sularda daha iyi büyürler.bu da sert sular daha faydalı demektir.sert suyun birdiğer faydasıda ph ı dengede tutmasıdır.suyun iyi kalitede ve nitrattan arınmış bir vaziyette tutulması yavruların hızla büyümesini sağlayacaktır.
Bir diğer önemli konuda yavrularınızın solungaçlarının zarar görmemesidir.bu yavru tanklarındaki kayıpların ana nedenidir.sebebi tam anlaşılamamakla beraber;iki tez vardır bu konu hakkında.Birincisi küçük bir akvaryum ve pis suyun balığın yeterli oksijen alamamasına ve solungaçlarının zarar görmesine neden olmasıdır.balık tankta hızla solumaktadır ve buda balığın solungaçlarına zarar vermektedir.Solungaçların iltihaplanması ve şişmesi bunun belirtisidir.İKinci tez ise yavru balığın gerekli vitaminleri ve mineralleri alamamasıdır.Buda belli büyüklüğe gelen yavruların artemia naupli ile beslenmelerine devam etmekten kaynaklanmaktadır.nauplilerin vitamin ve minerallerden zenginleştirilmesi ve çeşitli beslenme bunun önüne geçecektir.
ERİŞKİN DİSKUSLARINIZIN BESLENMESİ
Büyük bir diskusun iştahıda kendisi gibi büyüktür.Verilen yiyeceğe doğru yavaşça yaklaşıp iştahla yer,sindirerek yavaşça yutar.yiyeceğine hemen saldırıp yutan skalarianın(melek) aksine diskus yiyeceğini secer.
Doğada diskus,sinekler,bunların larvaları,küçük karidesler le beslenir.Ayrıca henüz hakkında fazlaca araştırma yapılmamış olan çeşitli yosunlarlada beslendiği bilinmektedir.
Akvaryumlarda diskusların beslenmesi;
1-kurutulmuş veya fabrikasyon yemler
2-evyapımı yemler
3-canlı yemler
Kurutulmuş yemler veya fabrikasyon yemler bildiğiniz gibi ülkemizdede bu şekil yemlerin sayısı hızla artmıştır.bunlar diskus bits adıyla çeşitli markalar altında satılmaktadır.ayrıca teknolojinin ilerlemesiyle artık kurutulmuş su piresi,kankurtları,gambarus,karides,artemia akvaryumcularda bulunmaktadır.ayrıca bunların frozen (dondurulmuş) olarakda tedariki mümkün olmaktadır.
Ev yapımı yemlere gelince çok formul vardır.ama önemli olan diskusların ihtiyacına göre protein miktarı yüksek yemler yapmaktır ve ayrıca bunları mineral açısından da zengişleştirmek lazımdır.bunun için protein kaynağı olarak dana yüreği,bonfile,karides,çeşitli balık filetoları kullanılabilir.tabiiki sebze olarakda zenginleştirmek için ıspanak,bezelye,marul,kırmızı salçalık biber kullanılabilir.vitaminsel ve mineral açısından dahada güçlendirmek için de normal insanlar için üretilmiş vitamin mineral tabletleri,spirulina ,chlorella tabletleri kullanılabilir.
Canlı yemlere gelince bunlarda su piresi,kan kurtları,gambarus,büyütülmüş artemia,beyaz kurt,grindal kurtlar,sivrisinek larvaları kullanılabilir.
Diskusa yani bir tür yem verilirken bakıcı bunu günlük olarak azar azar daha sonra miktarı arttırarak vermelidir.büyük bir diskus günde 3 yada 4 kez beslenmelidir.bu güznde sabah ve akşam en az 2 porsiyon olmalıdır.kuru yemler sabahları dondurulmuş veya canlı yemler akşam üstü verilmelidir. Bunun sebebi daha az sevdiği kuru yemleri alması için aç olması gereklidirki sabah bunun için en uygun zamandır.
Diskuslara yem vermeden akvaryumun önünde en az 10 dakika beklerseniz sizinle diyalog kurmasını ve elinizden yem yemesini sağlayabilirsiniz.bir hobici için en zevkli anlardan birisi diskusunun kendi elinden yediği anlardır.
Beslenme Konusunda Hertur soruyu sorabilirsiniz .
Dr. Giray Küçükhasanoğlu
info@giraydiscus.com
Bu gün son gün yarışma kaydı yaptırmak için discus sever dostlarımıza duyrulur.
Emin adımlarla ilerliyoruz. Üye sayımızda yavaş yavaş yükseliyorve ailemiz genişliyor.Türkiye şampiyonası ile bir ilke imza atıyoruz. Dileğimiz bu hobiyi dünyaya taşımak.
Son haber olarak siz discus severlere haber vermek istedim.Son değişiklik yaban tv ailesi ve anadolu ajansta bizlerle beraber olacak.Türkiye şampiyonasından dünya haberdar olacak.
İstanbul'da DEEPSEA PET CENTER' ın organize ve sponse ettiği 1.TÜRKİYE DİSCUS ŞAMPİYONASI' nda tüm discus severleri ve aquaristleri aramızda görmekten mutluluk duyacağız.13 eylül 2009 da 500 m2 lik salonumuzda,80 adet tanktan oluşan discus odamızda teşekkül edecek yarışmamıza tüm discus ve akvaryum balığı aşıklarının katılımlarını bekliyoruz.
Merhaba discus sever dostlar.Discus turkey club kurulmuştur.Tüm discus severler davetlidir. Ayrıca dünyada bir ilk olarak discus videolarınızı istediğiniz gibi yayınlayabileceğiniz bir siteninde açılışını yaptık. www.discusmovie.com ve www.discusvideo.net yayındadır.Tüm discus sever arkadaşlarımızı bekliyoruz.
SON MESAJLAR
- İzmir'de Discus Üreticisi erdemizm, 01:03
Discus - Hobi Köşem Hobilik, 00:50
Akvaryum Tanıtımı - 30x30x30 Küp Beta Akvaryumu Azizdurdenn, 00:34
Akvaryum Tanıtımı - Lepistes Yavrularım Büyümüyor EmreYZN, 00:13
Yeni Üye Forumu - Betta Akvaryumum Azizdurdenn, 00:10
Akvaryum Tanıtımı - Tür Tavsiyeleriniz Taha Yanık, 00:05
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Balık Biti Hakkında Her Şey BLGHN, 23:51
Hastalıklar ve İlaçlar - Ada La Plata Sand twinsoul, 23:50
Bitki Akvaryumları Genel - Dekorasyon Hakkında Bilgi Lovelepistes, 23:47
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Balıklarım Neden Durgun fatihhdmrc, 23:45
Yeni Üye Forumu - Shallow Tank twinsoul, 23:38
Akvaryum Tanıtımı - Karma Tropikal Akvaryum V 2.0 kdrackgz, 23:33
Akvaryum Tanıtımı - 10 Lt Low Tech Nano Tank! Ayberk1634, 23:31
Akvaryum Tanıtımı - Hobiye Yeni Başladım Tavsiyelerinizi Bekliyorum Tortuga4, 23:30
Yeni Üye Forumu - Beta Balığım Gün Boyu Suyun Dibinde Duruyor. Fırat pınar, 23:22
Yeni Üye Forumu - Dış Filtre Destekleyici Tepe Filtre Yapımı giyotyn, 23:14
Filtre ve Sump Yapımı - Bitkilerde Sararma Ve Dökülme bendeniztayfun, 22:27
Yeni Üye Forumu - Karides Filtresi Yiğit solak, 22:20
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - En güzel fotoğraflarınızı gösterin Ebubekir ATAR, 22:06
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - 200lt Powerled Yeterli Mi ? quatro, 21:42
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Bu Yavrucağa Ne Yapmalıyım:( aliefecilciler, 20:28
Labirentliler - Bu Balık Neden Ölmüş Olabilir? vahitender, 20:21
Yeni Üye Forumu - Mobilyalı Akvaryum Hobilik, 19:48
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Beta Balığı Sezenoglu, 19:45
Yeni Üye Forumu - Akvaryuma Su Ekleme Ve Değişimde Arıtma Suyu Göksel D, 19:19
Yeni Üye Forumu - Eledeo Bitkisi Hk Ra93, 19:09
Hastalıklar ve İlaçlar - 2. El Dış Filtre Alınır Mı darkaura, 18:50
Filtreleme Seçenekleri - Father Fish Yöntemiyle 50x30x30 erkanmazici, 18:11
Akvaryum Tanıtımı - Isıtıcının Işığı Yanıyor Ama Isıtmıyor Gibi. KaanE, 17:37
Yeni Üye Forumu - Beta Kuyruk Sorunu bendeniztayfun, 17:31
Yeni Üye Forumu - Bitkili Tankda Led Kullanımı darkaura, 17:04
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Busblue Acara Kara Karga, 16:05
Güney Amerikan Cichlidleri Tanıtımı - 50 Cm Akvaryuma Kaç Kg Dere Çakılı bendeniztayfun, 16:04
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Bettarmy: Bir Beta Üretimi Girişimi Berat Türker, 15:50
Labirentliler - Orman Kesiti demian, 15:26
Akvaryum Tanıtımı - Ic Filtre Emreözamisos, 14:33
Filtreleme Seçenekleri - Kavgacı Siyam Balığı Taha Yanık, 14:31
Yeni Üye Forumu - Japon Balığı Hastalığı Wish4fish, 13:58
Yeni Üye Forumu - Lepistesimde Hastalık Fikri Olan Varmı bendeniztayfun, 13:55
Hastalıklar ve İlaçlar - Eheim Compact 2100 Kafa Motoru Ses Problemi VuralSemih, 13:48
Filtreleme Seçenekleri - Ocean Free Hk. Azizdurdenn, 13:39
Malzemeler ve Yemler Forumu - Cikletim Ağzını Boşaltı protag61, 12:39
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Isıtıcısı Akvaryumun İcinde Patladı KaanE, 12:34
Yeni Üye Forumu - Elyaf KaanE, 12:23
Yosun - Dry Start Parvula Denemem vahitender, 11:37
Akvaryum Tanıtımı - Kayalık Akvaryum: Amatör Dokunuş “tanganyika” bendeniztayfun, 10:30
Akvaryum Tanıtımı - Akvaryumum Kaç Lt Olmalı Taha Yanık, 09:00
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Hava Motoru Ve Su Berraklaştırma Ozntrn, 08:13
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Filtre Malzemeleri Hk. Emreözamisos, 05:14
Filtreleme Seçenekleri - Kılkurdu Mu Planarya Mı? Aayy, 01:18
Yeni Üye Forumu
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Minare Salyangozu Adet 5 Tl. Takaslı ARMONYS 00:57
- 0,5 Mm Silis Kum 20 Kg. 550 Tl. Takaslı ARMONYS 00:57
- Led Driver 36-48w ilh4n 00:39
- Powerled - Powerled Pcb - Led Driver Bulunur.... ilh4n 00:39
- Powerled Soğutucu Blok ilh4n 00:39
- Malzeme propecia 00:23
- Set Akvaryum propecia 00:23
- Nano Küp Akvaryumlar ( S I F I R ) betta.ist 00:12
- Genç Yerli Halfmoon Ve Yetişkin İthal Betta Çeşitl betta.ist 00:12
- Sarı Ateş Neon Ve Bloody Mary Karidesler betta.ist 00:12
- Low Tech Ve High Tech Bazı Bitkiler hll_aquascaping 00:07
- Kök Çeşitleri (güncel) hll_aquascaping 00:07
- Co2 Tüp ,akvaryum Malzemeleri Vs Güncel hll_aquascaping 00:07
- Blood Mary Karides(analaşmalı Kargo Mevcut) hll_aquascaping 00:07
- Hb White Lep,bolbitis,fern,trident,tiger Lotus metsi 00:01
- Muhtelif Akvaryum Malzemeleri devko 23:36
- Co2 Tüp , Co2 Diffüzörler, Co2 Regülatör devko 23:36
- Co2 Regülatör Set egedin 23:34
- Bitki Arıyorum. Moss Vs.. suatkurt 23:12
- Albino Platin.melek - Krom Tele Sarılı Moss bonker0618 22:49
- Sera Flora Nature- Tetra Enerjy Pro Pul Yemler FULL RED MEHMET 22:12
- Albino Full Red Big Dorsal Lepistesler FULL RED MEHMET 22:12
- Salt Lake Artemia Konserve FULL RED MEHMET 22:12
- Bitkili Akvaryum - Resif Akvaryum (maşa, Spatula, umit67 21:48
- Chrome Pipe - Akvaryum Standları - Bitki Seti BİTKİ SETİ 21:48
- Neolamprologus Caudopunctatus Çiftler Özşahin 21:32
- Cyprichromis Leptosoma Kitumba Özşahin 21:32
- Red Check Endler Doğasa 21:12
- Elektrik Blue Ramirazi Doğasa 21:12
- Wi- Fi Bağlantılı Otomatik Yemleme Makinesi serdar131977 20:31
- Damızlık Maulana Ve Blue Neon Cigled ( Usisya ) serdar131977 20:31
- Akvaryum Malzemeleri - Dekorlar - Güncellendi. osmandbnl 20:29
- Fluval C2 Power Filter Askı Filtre osmandbnl 20:29
- Blyxa Japonica - Sadece Ankara osmandbnl 20:29
- Cüce Vatoz 3-6 Cm Arası mertank 20:29
- Tül Kuyruk Serpae Tetra - Pacu Pirana Murat T. 20:27
- Orange Boessamani Rainbow Murat T. 20:27
- Akvaryum Kumu (katışıksız Midye Kırığı Kum) dream07 20:25
- Caridina Serratirostris ( Ninja Karides) dream07 20:25
- Co2 Atomizer Dış Filtreye Takılan dream07 20:25
- Kribensis Çift (düzenli Yavru Veriyor) dream07 20:25
- Zatek Su Arıtma Hıgh Tech Akvaryumlar İçin Osmos zafer3885 20:19
- Zateksuaritma Akvaryum Arıtma Sistemleri Reef Seri zafer3885 20:19
- Diy Gübreler Kargo Bedava Bitkiler, Balıklar reano 20:09
- Özel Tür Lepistes, Karidesler, Vatoz, Bitkiler reano 20:09
- Ful Red Lepistes , Yerli Lepistes , Zebra Dan Cucevatozcu 19:51
- Siyah Cüce Vatoz Çift Ve Yavru Cucevatozcu 19:51
- Nerite Salyangoz Ve Hava Motorları, Yemler Cucevatozcu 19:51
- Leptosoma Kitumba Firefighter 19:49
- Albino Nigripinnis Firefighter 19:49
KULLANICILAR
- 142 Online Kullanıcı, 77 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.