ÖZELLİKLER

BİLGİLER
İMZA

Türkçe'leşen Fishking(Balıkkral);
Ahmet Acar
SON 10 MESAJI
"Bu çalışma içerisinde akvaryum balıkları iki ana grup içerisinde incelenmiştir. Bu gruplar tatlı su balıkları ve deniz balıklarıdır.
Akvaryumlarda ele alınan tatlı su balıklarının tümünü ülkemizde yayınlanacak bir kitapta toplamanın günümüz ekonomik koşullarında mümkün olmayacağı söylenebilir. Dış ülkelerde bile akvaryumlar konusunda çok fazla yayın yapıldığı halde tüm akvaryum balıklarını içeren bir yayın günümüze dek gerçekleştirilememiştir. Bu konudaki en değerli yayın Dr. Axulrod ve Dr. Burges tarafından "Atlas of Aquarium Fishes" ismi ile yayınlanmış ve T.F.H. firmasınca yayınlanmıştır. Konu üzerinde ilgi duyacakların 200 USD fiyatla pazarlanan bu yayını incelemelerini öneririz. Bu nedenle bu kitap içerisinde ancak sınırlı sayıda balık ele alınabilmiş olmakla beraber, ülkemiz meraklıları için şimdilik yeterli olacağı düşüncesindeyiz. Bu kitap içerisinde akvaryum dünyasının en ilgi çeken balıkları, ayrıca ülkemize ithal edilmiş olan tüm balıkların ele alınmasına çalışılmıştır. Bu amaçla Türkmen ve Alpbaz tarafından yapılan "Türkiye'ye ithal edilen akvaryum balıkları" isimli çalışma baz alınmış, bunun yanında ilginç bulunan ve dış ülkelerde ilgi gören balıklar taranarak bu çalışma meydana getirilmiştir. Burada balıkların ilginçliği izafi bir açıklamadır. Çünkü bir meraklıya ilginç gelen bir balık türü diğer bir kişiye ilginç gelmeyebilir. Bu nedenle ele alınan balık türleri üzerinde titizlik ile durulmaya çalışılmış ise de çok ilginç olduğu ileri sürülebilecek balık türleri ele alınmamış da olabilir. Bu konuda okuyucuların hoşgörülerine sığındık.
Ülkemize çeşitli balık türlerinin zaman zaman getirildiği ve zamanla sanki moda değişmesi gibi diğer balık türlerine yönelinildiği görülmektedir. Akvaryum balıkları açıklanırken bazı türlerde alt varyeteler üzerinde de kapsamlı bilgiler sunulmuştur. Örneğin lepistes balıkları bu konuda örnek olarak gösterilebilir. Bu tür meraklılarca bilineceği gibi sevilen ve aranılan pek çok alt varyetelere sahip olup akvaryumun vazgeçilmez balıklarıdır.
Ansiklopedi içerisinde bazı balık türlerinin üretilmeleri üzerinde geniş bilgi sunulduğu görülecektir. Çünkü bu yayının sadece balıkları tanıtan ve resimlerini verne bir yayın değil, meraklılarca aranabilecek üretim yöntemlerini de içermesi amaçlanmıştır. Bazı bilgilerin tekrar edildiği düşünülse bile benzer üretildiği sanılan bazı türlerin yetiştiricilikleri arasında ufak gibi görünen ayrıntılar olduğu izlenecektir. Unutulmaması gereken bir konu vardır ki, ayrıntı gibi görülen bazı bilgiler, yetiştirmenin odak noktası olabilir.
Tatlı su balıkları gruplandırılırken 6 ana grup ele alınmıştır. Bu grupların tam türkçe karşılıklarını bulmak mümkün olmamakla beraber yerleşmiş bazı bilgileri de kabul etmek daha yararlı görülmüştür. Bu nedenle ansiklopedi içerisinde bu grupların ingilizce isimlerinin baş harfleri dikkate alınarak gruplar incelenmiştir. Bu gruplar içerisinde ise familyalara göre bir sıralama yapılmış ve familya içi türlerde yine latince isimlerinin baş harfleri dikkate alınarak balık türleri incelenmiştir.
Bu gruplar içerisinde ele alınan familyalar ve türler olarak hazırlanan index yayının sonunda verilmiştir. Bu gruplar içerisinde 600'den fazla balık türü ele alınmış veya resimleri sunulmuştur. Ayrıca 10 tablo içerisinde 500'den fazla balık resmi sunulmuştur. Böylece ansiklopedi içerisinde 1000'in üzerinde resim görülecektir. Her ne kadar yayın içerisinde bu kadar balık sunulmuş olmakla beraber her balık türü için açıklama yapılması yoluna gidilmemiştir. Aynı familyaya giren ve resimlerinin sunulmasında yarar görülen balıklar yakın olduğu saptanan tür içerisinde isim olarak ve geniş açıklamalara gidilmesinden kaçınılmıştır. Ansiklopedinin son bölümünde ise, akvaryum tekniği konusunda kısa ve öz bilgiler sunularak bu ansiklopedinin bir rehber kitap olarak da yardımcı olması düşünülmüştür.
Okuyuculara yararlı olması diieğiyle.
Prof.Dr.Atilla ALPBAZ, 2000"
[QUOTE=Bolu Akvaryum][QUOTE=Balıkkral][QUOTE=Bolu Akvaryum]Bu konuda benimde şöyle bir çalışmam var. 500 Litrelik akvaryuma tabanın köşe kısmından 5cm çapında bir delik deldirdim. Buraya akvaryumun orta kısım boyutlarına kadar bir pvc boru monte ettim. Altta ise kapalı bir sistem turşu bidonu kullanacağım. Turşu bidonu hiçbir şekilde hava almayacak şekilde kapatıldı. Tekrar açılma şansı var. Akvaryum 1.5 meter yükseklikten akıyor ve bidonun içinden geçiyor ve akvaryuma tekrar boşalıyor. Yani ben bu devirdaim işini elektrik kullanmadan yapıyorum. Akvaryumdan çıkış borusu kalın, turşu bidonuna giren kısım kalın ve turşu bidonundan çıkan kısım ise ince hatta giren kısımın 3 te 1 kadar ne felan. Burada ben basınçla suyu kapalı bir ortamdan geçip filtre edilip tekrar akvaryum ortamına geçmesi sağlamayı başardım. Yakın bir zamanda zaten konuyu makale edip fotoğraflarla anlatacağım.


Camın temperlenmesi camınızın basınca karşı dayanımını arttıracaktır. Temperlenen camın normal cama göre en büyük handikapı yanlardan aldığı darbelerde çıt atmak yerine tuz buz olma ihtimalidir. Rodaj bu dezavantajı biraz olsun rahatlatır. Köşelere konulacak aliminyum veya mdf profil bu riski daha da azaltır.
[QUOTE=Bolu Akvaryum][/IMG]Bu konuda benimde şöyle bir çalışmam var. 500 Litrelik akvaryuma tabanın köşe kısmından 5cm çapında bir delik deldirdim. Buraya akvaryumun orta kısım boyutlarına kadar bir pvc boru monte ettim. Altta ise kapalı bir sistem turşu bidonu kullanacağım. Turşu bidonu hiçbir şekilde hava almayacak şekilde kapatıldı. Tekrar açılma şansı var. Akvaryum 1.5 meter yükseklikten akıyor ve bidonun içinden geçiyor ve akvaryuma tekrar boşalıyor. Yani ben bu devirdaim işini elektrik kullanmadan yapıyorum. Akvaryumdan çıkış borusu kalın, turşu bidonuna giren kısım kalın ve turşu bidonundan çıkan kısım ise ince hatta giren kısımın 3 te 1 kadar ne felan. Burada ben basınçla suyu kapalı bir ortamdan geçip filtre edilip tekrar akvaryum ortamına geçmesi sağlamayı başardım. Yakın bir zamanda zaten konuyu makale edip fotoğraflarla anlatacağım.
[QUOTE=yucesoy83]Herkese teşekkür ederim. Hangi akvaryumcu olursa olsun canlı alırken dikkatli olmak gerektiğini anlamış bulunuyorum. Bu akvaryumcu sağlam tamam hemen alayım dememek lazım. neyse umarım kimsenin başına gelmez bu olay.
Karideslerin su değerlerine hassaslığı düşünüldüğünde ölümlerinin en büyük etkeninin kumun karıştırılması sonucunda ortaya çıkmış olabilecek nitrit/nitrat patlaması ya da ciddi ph değişimi ya da suyun niteliğinin bozulmasıdır. Bitkinin bozulup su değerlerini değiştirmiş olma ihtimali de kısmen vardır.
[QUOTE=Barış ER]Son durum bu şekilde olacak. Bu başlıktaki istişarelerden sonra kararım bu yönde . Yinede hertürlü fikre açığım.
[/QUOTE]
Hakan bey fiyat olarak çok farkeder mi bilmiyorum ancak fiyat gözetmeksizin bir tercih yapacak olsam bu sizin verdiğiniz iki alternatiften 10+10+10 lamineyi tercih ederdim.
İz vb kanalların desteğiyle bir belgesel serisi hazırlanabilir. Hem bilinçlendirme adına hem de tanıtım bazında yararlı olur. Her bölümde siteden bilgili bir arkadaşın ve onun daha ilgi alanı olan daha bilgili olduğu konu üzerinde yoğunlaşılabilir.
Sonuna kadar katılıyorum. Bu tankerlerin başka deniz ve okyanuslardan yüklendikleri balast sularını bizim denizlerimize dökmesiyle eş anlamlıdır. Tankerler özellikle ağır yük taşıyan tankerler su üzerinde dengelerini sağlamak amacıyla balast suyu dedikleri suyu denizlerden gövdelerine doldururlar. Tabi bu sularla beraber o denizdeki yada okyanustaki büyük küçük balık, organizma, omurgalı veya omurgasız canlılarıda beraberinde alırlar. Bu suyuda bir başka denize döktüklerinde o denizdeki ekolojik denge bozulur. Örneğin başka sulardan gelen yensin yadan yenmesin ama zehirli ama zehirsiz canlılar bizim istavritimizin, hamsimizin vs. neslinin tükenmesine yolaçmaktadır. Dünyada ve özellikle avrupada bu tür tankerlerin bu balast sularını denizlere dökmeleri yasak ve bu tür tankerler limanlara alınmamaktadır. Maalesef ülkemizde böyle bir yasak yada yaptırım şu an için uygulanmamaktadır. Ben çocukluğumda bebekte sahilde kovayı denize atar öyle balık tutardım. Her 3 dakikada bir bi kovar istavriti çekerdim. Bugün maalesef akşama kadar elde olta, bir kova balık bile tutamıyoruz. Bu konuda bu site bir ilk olsa bu konuda bilinçlensek ve herkesi bilinçlendirsek, ne güzel olurdu. Hayatın sadece evdeki akvaryumlarımızda olmadığını denizlerimizi ve dolayısıyla denizlermizdeki bu ölümcül tehlikeyi önemsemeyen, kafaları almayanların kafalarına bu site sayesinde sokabilirsek ne güzel olur. Hadi gelin bu site bi sivil toplum hareketi başlatsın ...
[/QUOTE]
Daha önce hazırlayıp benzeri konularda paylaştığım bir tabloyu faydalı olacağı inancıyla buraya da koyuyorum... (Fiyatları ve verileri o dönemde araştırmıştım, güncellenmesi gerekebilir.)

SON MESAJLAR
- Red Severum Beyaz Benek Searlas, 09:29
Hastalıklar ve İlaçlar - Dış Filtre Dizilim Sırası Searlas, 07:54
Yeni Üye Forumu - 🧿 En Güzel Fotoğraflarınızı Gösterin erkamgok, 07:48
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - 150 Litre Naçizane Malawi Tankım okangulmez, 04:26
Akvaryum Tanıtımı - Armatürk Seçimi melih547, 03:51
Yeni Üye Forumu - Malawi Ciklet İle Başlıyorum Farukden, 02:43
Yeni Üye Forumu - Canlipetshop.com Güvenilir Mi? Ehtiyar, 02:26
Omurgasızlar - İşte İlk Akvaryumum Nur02, 02:12
Yeni Üye Forumu - Armatür Önerisi melih547, 02:00
Yeni Üye Forumu - 40x30x20h Betta Akvaryumu okangulmez, 00:48
Akvaryum Tanıtımı - Bu Balığın Türü Nedir? Lepistesci Emir, 00:36
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Akvaryum Işıklandırma Muzolas123, 00:23
Bitki Akvaryumları Genel - Acil Transgetik Tetra Hastalık Erdem94, 00:22
Hastalıklar ve İlaçlar - Balıklarım Cin Gördü Sanki Tataaa4325, 00:10
Yeni Üye Forumu - Toplanan Taşlar Akvaryuma Kullanılabilir Mi? Erbetta, 23:40
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Camda Jelimsi Bir Şey Var. cory94, 23:30
Hastalıklar ve İlaçlar - Trans Genetik Tetra Önerileri Olan Var Mı Azer63, 23:24
Yeni Üye Forumu - Balık Ve Filtre Önerebilir Misiniz Azer63, 23:17
Yeni Üye Forumu - Ultra Amatör Fotoğraf Çekimleri oguzozt, 23:07
Malawi ve Diğer Afrika Cichlidleri Tanıtımları - Yeni Aldığım Orandalar Yem Yemiyor. B.Erdinc, 23:04
Yeni Üye Forumu - Kumda Oluşan Sıkıntı epona, 22:27
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Lepistes Yavrulaması Engelleme Bilir Mi UEK, 22:01
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Akvaryum Hk. UEK, 21:56
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 70 Litre Akvaryumda Bakımı Kolay Balık UEK, 21:51
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Golden Severum Kavga Mı Aşk Mı? neomeo, 21:40
Cinsiyet ve Tür Belirleme - 📍Güncel — Balığım Hamile Mi? Ne Zaman Doğurur? EOzhan, 21:36
Canlı Doğuranlar - Yaklaşık 80 Litre Akvaryum Soruları yemrekozenn, 21:01
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Yeni Karides Akvaryumu İçin Önerileriniz UEK, 20:36
Omurgasızlar - 🍬 İyi Bayramlar Akvaryum Ailesi Frkn, 20:27
Forum ve Site Hakkında - Bitkili akvaryumlar için co2 & gübre gerekli mi? hakancakir, 19:06
Bitki Akvaryumları Genel - Japon Balığım Dipte Yan Duruyor Tataaa4325, 18:22
Yeni Üye Forumu - Bu Nerite Ölü Mü? KaanE, 18:00
Omurgasızlar - Betta Balığımdaki Parazit Mi Mantar Mı? Ozm0z, 15:50
Hastalıklar ve İlaçlar - 30 Küsür Yaşında İlk Akvaryumum AlperKahveci, 15:14
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Frontoza Yavrulatma Gokhancavusoglu, 13:56
Yeni Üye Forumu - Hava Motoru Ses Sorunu mutlubaba, 13:54
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Yeni 56 Litrelik Nano Deniz Akvaryumu Praton, 13:05
Deniz Akvaryumları Genel - Eheim Pro4 250 Vs Experience 250 Gyro, 13:02
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Gecikmeli Yeni Kurulum 50x40x40h-güncelleme Sonda thecrow, 12:48
Akvaryum Tanıtımı - 15 Litrede Danio İle Betta Dostluğu elgalad, 12:45
Akvaryum Tanıtımı - Biorb Akvaryum kayrabjk, 11:39
Yeni Üye Forumu - Balığım Dengesini Sağlayamıyor Bolubalik, 11:38
Yeni Üye Forumu - Yavru Cikletlerim Yem Yemiyor? koraykbl, 10:49
Malawi ve Diğer Afrika Cichlidleri - Ugf ( Under Gravel Filter ) Dıy - Kutu Filtre KaridesTanki, 10:40
Filtre ve Sump Yapımı - Sizce Bu Normal Mi? ismivil, 10:24
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Uzun Süre Sonra Tekrar Discus pumacan06, 09:38
Akvaryum Tanıtımı - Karides Bakma UEK, 09:12
Yeni Üye Forumu - Topraksız Bitkiler Hakkında UEK, 08:56
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Co2 Siz Taban Bitkisi Önerisi Mustafa Yücel, 08:50
Bitki Türleri ve Bakımı - Apistogramma Cacatuoides Triple Red German Bred AtlasPoyraz, 08:36
Akvaryum Tanıtımı
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Mangrow Üstü Anubias, Cüce Cyrptocoryne nikon_ 10:16
- Beyaz Ve Mikro Kurt, Kızılağaç Kozalağı nikon_ 10:16
- Sera Otomatik Yemleme Makinesi nikon_ 10:16
- Süper Red Erkek Vatoz, Elma Salyangozu, Sterbai nikon_ 10:16
- F1 Black Camerun Ve F1 Chaitika Goldlar DiscusTurk 10:03
- Marlieri A Kalite Çiftler DiscusTurk 10:03
- Osmos Ve Muhtelif Malzemeler Formicasmind 09:37
- Çok Uyguna Sıfır 500 Ml Seachem Bitki Gübreleri TayfunSylkn 09:33
- 1e2d L15, 1e2d L66 Pleco Takımlar. L401 F0 Yavrusu voltran 08:26
- L66 Tam Boy Damızlık Baskın Yavru Bakmış Erkek. voltran 08:26
- Kırmızı Gül(ludwigia Rubin)/cryptocoryne ballantines 07:15
- Siyah Hagen Kum Ers1905 06:44
- Sıfır-ucuza Seachem De Nitrate Dış Filtre Malzemes asliaral 06:13
- Tam Damızlık Cüce Vatoz Takımlar Emirk 04:09
- Hobiye Ara Bitkili Akvaryumu Satıyorum teksas_tombiks 02:32
- 30cm Powerled Armatür cyhn84 02:08
- 1 Erkek 2 Dişi Oranda mrhllunl 01:32
- 520lt 15mm Camlı 78x70x90h 7000tl Çok Acil Satılık berkant77 01:28
- L046 Genc Baliklar mkale 01:14
- Cüce Kerevit Arıyorum atesparcasii 01:13
- Bitki Çeşitleri emreemin 00:36
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 00:36
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 00:36
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 00:36
- Akvaryum Yem Çesitleri emreemin 00:36
- Fiyatı Siz Belirleyin - Özel İmalat - Full Kurulu Vasfi 23:32
- Wi- Fi Bağlantılı Otomatik Yemleme Makinesi serdar131977 23:32
- Damızlık Maulana Ve Blue Neon Cigled ( Usisya ) serdar131977 23:32
- Power Led Ve Aliminyum Soğutucu serdar131977 23:30
- Hepsini Vereceğim KSK lee 22:49
- Apistogramma Cacatuoides F1 (yavrular Hediye) sirhill 22:44
- Bitki Discus Melek Karides Vatoz Özel Osmos Arıtma zafer3885 21:47
- Zateksuaritma Akvaryum Arıtma Sistemleri Reef Seri zafer3885 21:47
- Açık Balık Yemi En İyi Paketleme Tecrübeli Satıcı EvcilAl 21:19
- Eheim Marka Kampanyalı Orijinal Ürünler EvcilAl 21:19
- Afrika Cichlidleri devito 21:16
- Malawi Erkekler AlisBaba 20:56
- Melanotaenia Praecox OKIRATLI 20:50
- Komando Cory + Sterbai Cory OKIRATLI 20:50
- Sıfır Isıtıcılar Ve Tetra Filtreler. OKIRATLI 20:50
- Hb White Lep,tül Melek,fern,trident,tiger Lotus metsi 20:46
- Eheim 2228, Sunsun Hw-302 Dış Filtreler nevzatc 20:20
- Kök Çeşitleri (güncel) hll_aquascaping 19:47
- Low Tech Ve High Tech Bazı Bitkiler hll_aquascaping 19:47
- Co2 Tüp ,akvaryum Malzemeleri Vs Güncel hll_aquascaping 19:47
- Blood Mary Karides(analaşmalı Kargo Mevcut) hll_aquascaping 19:47
- Yeni Canlı Yem Microfex - Dero Digitata Hediyeli Rafayel 19:16
- Thumbi West Yavruları iesiringu81 19:13
- Nannacara Anomala Çifti tarikyksl 18:20
- Hindistancevizi Kabuğu tarikyksl 18:20
KULLANICILAR
- 101 Online Kullanıcı, 55 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.