ÖZELLİKLER
![](/Forum/avatars/96375.jpg)
BİLGİLER
İMZA
SON 10 MESAJI
Kese içinde büyüme gözlemleyemezsiniz keseden çıkış zamanına yakın ortada gördüğünüz beyazlık kese kenarına doğru kayar vaziyette görünür. Emiş borusunu kapatmışsanız bir sorun olmaz ama gözeneklerin kese içinde gördüğünüz beyaz kısımdan daha küçük olmasına dikkat etmelisiniz. Yaklaşık bir iki ay yavruları gözlemleme durumunuz olmayacaktır o nedenle boş keseleri gördüğünüzde filitrenin yutmuş olduğunu düşünmeyin.
Göle balık salmak doğru bir olay değildir eğer elinizde fazla balık varsa ve verecek kimseyi bulamıyorsanız öldürün. Balıkların bir çok parazit türünü taşıyabilme ihtimali var akvaryumdaki balığı göle saldığınızda bu parazitleride göle salmış olursunuz. Gölden alıp akvaryuma koduğunuz balığı bile tekrar göle salmak doğru bir şey değildir. Bir kaç balığın hayatını kurtardığınızı ya da çevrenizdeki gölleri daha elverişli renkli verimli hale getirdiğinizi düşünerek bu işi yapmak istiyorsanız yanılıyorsunuz. Göldeki ekosistemi bozup bir sürü canlıyı yok ediyorsunuz. Yaptığınızın hiç bir mantıklı ve iyi yönü yok. Göle balık ya da ormana hayvan salınması gerekiyorsa bu işin araştırmasını yapanlar var onlar gereken canlıyı salarlar. Eğer gerekiyorsa tabi. Yukarıda arkadaşında bahsettiği gibi bir tane salyangoz bile büyük sorunlar oluşturabiliyor. Malaysian Trumpet, Physa Accuta, Tarebia Granifera türleri dünyaya kuşlar ve akvaristler tarafından yayılmıştır. Şu anda bir çok ülkeye çok büyük maddi zarar veriyorlar ve bulaştıkları sulardan temizlenmeleri imkansız.
Dünyaya akvaristler tarafından yayılan salyangoz türleri şu anda bildiğim kadarı ile Malaysian Trumpet, Physa Accuta, Tarebia Granifera ve japon trapdoorlar. Bir kaç yıldır helanalar popüler olmaya başladı yakında onları yayıp bütün salyangoz türlerini yok etmemiz olası.
![Big%20smile](http://www.akvaryum.com/Forum/smileys4/smiley4.gif)
Japanese trapdoor'a benzemiyorlar. Suya salınma olayından kastım sizin köyden olabilir anlamında algılanmamalı. Su sizin bulunduğunuz yere nereden geliyorsa her hangi bir noktadan salınmış olabilir. Tabi bu daha önceki karışma ihtimali durumundaydı şimdiki olay farklı sanırım sizdeki yerli bir tür. Bence akvaryumdan ne kadar erken çıkarırsanız o kadar iyi edersiniz. Başka boş kum olmayan bir akvaryum ya da kavanoz gibi bir şey varsa bir kaç ay orada ne yediklerini nasıl davrandıklarını ve ne kadar çok ürediklerini kontrol edip iyice öğrendikten sonra akvaryuma almanız bitkileriniz açısından faydalı olur. Resimler net değil ama bitki ile beslenen türlere benziyorlar. Akvaryumunuzdan tamamen çıkarmanız zor olabilir. Örneğin MTS türlerinin kurutulmuş kumu bir ay bekletip daha sonra akvaryuma koyduktan sonra bile hayata döndükleri görülmüştür. Türkiyede bulunan su salyangozlarını araştırın sanırım salyangozunuzun türü yerli.
Limpetleri yapıştığı yerden söküp yeme ihtimali çok zor ihtimal. Benim akvaryumda da var ama hiç yediklerine rastlamadım. Kankurdu verebilirseniz gereğinden fazla mutlu olurlar. Hatta üremeyenleri hemen üremeye geçiyor.
Kabuğu şeffaf siyah altınsarısı noktalar görünen bir salyangoz ise Phydidae türü salyangozdur. Bu salyangozlar çok küçük ve sevimli görünürler. Çok fazla büyümezler genelde gördükleriniz erişkin olanlardır. Tek başına üreme kabiliyetleri vardır. Yumurtlayarak ürerler yumurtalarını genelde şeffaf bir kese içinde bitki yapraklarına yapıştırılar. Ben bir kesede 40a yakın yumurta saydım. Ortama göre yumurtalar bir iki hafta içinde açılır bir iki aya kadar erişkin boya gelirler ve üremeye devam ederler. bir tanesinden bir yıl içinde milyonlarca saylangoz sayısına ulaşmak mümkündür. Türkiyedeki sulara bulaşmamaları için akvaryum suyunuzu tuvalet ya da lavabo gibi yerlere dökmemeniz gerekiyor. Suyu başka sulara karışmayacak yerlere dökün. Ayrıca akvaryumdan çıkartığınız yaprak gibi katı atıkları güneşte iyice kurttuktan sonra çöpe atın. Bu salyangoz bir çok ülkeye akvaryumlar yüzünden girmiştir. Hemen hemen her ortama uyabilecek kadar dayanıklıdır. Doğada genelde pis sularda yaşarlar. Doğada bu salyangozun bol bulunduğu su kirli su anlamına geliyor. Temiz sularda yeterince yiyecek bulamadıklarından üreme hızları duruyor. Bitki çürüklerini yemeyi severler ama bulamazlarsa bitkileri yemeye başlarlar. Havayı su yüzeyine yaklaşıp solurlar ve tekrar dibe inerler. İyi yüzücüderler akvaryum yüzeyinde yüzdüklerini gözlemleyebilirsiniz. Katil salyangozları kankurdu ile besleyebilirsiniz.
Deniz salyangozu tatlı suda yaşamaz ama sizin anlattığınız salyangoz Nerite türü salyangozlar. Bunların bazı türleri tatlı su ve tuzlu su arasında yaşıyorlar. Bu türleri tatlı su akvaryumunda besleyebilirsiniz. Zebra nerite en çok bilinen türlerinden biridir. Ayrıca boynuzlu nerite gibi türleride var. Neritleri araştırırsanız sanırım hangisini istediğiniz bulacaksınız.
Yabani minare salyangozundan kastınız MTS ise onları yiyorlar. MTSlerin hemen hemen her türünü yerler ama genelde boylarından büyük salyangozlara iyice acıkmayana kadar dokunmuyorlar. Yani yemek seçimleri küçükten büyüğe doğru sıralamalı. Ayrıca başka bir yiyecek bulurlarsa hiç bir salyangozu yemeyi tercih etmezler. Örneğin kankurdu verdiğiniz zaman diğer bütün salyangozlarla mutlu mesut bir yaşam sürerler.
Kankurdu bulabilirseniz yanına bırakın hemen harekete geçecektir.
Hangi tür salyangoz olduğunu bulduktan sonra önlem almaya çalışsanız daha doğru olur. Her salyangoz bitki yemez çoğu zararlı değildir. Örneğin mtsler biyolojik filtre görevi bile görüyorlar. Kimyasallar genelde bakır içeriyorlar ve bakırı akvaryumdan temizlemek milyonlarca salyangozu temizlemekten daha zordur. Salyangoz yiyen balıklar başka bir çözüm yoludur ama akvaryumda yer kaplamaları diğer balıkların üzerinde salyangozlardan daha çok olumsuz etki yapar. Katil salyangozlar en doğal çözümdür ama bir anda bütün akvaryumu diğer salyangozlardan arındıracaklarını beklemeyin. İstmediğiniz salyangozlar bittiğinde bu salyangozların bakımına dikkat etmeniz gerekecek. Genel olarak kankurdu vermeniz en doğru yoldur. Ayrıca salyangoz sevmeyen biriyseniz sadece erkek katil salyangoz bulmanız gerekecek uygun ortamda bol bol ürüyorlar. Bir tanesinin ayda bir yumurta yaptığı gerkeç değildir. Bir tanesinin ayda 50 den fazla yumurta bıraktığını gözlemledim. Yumurtaların açılması iki hafta ile bir ay arasında değişiyor. Akvaryumdaki diğer canlılara zarar verdiklerini görmedim ama hiç uzun zaman aç bırakıp gözlemlemekte istmedim. Kankurdu verildiğinde başka bir şeyi yemeyi tercih etmiyorlar salyangozlar üzerlerinde geziniyor dokunmuyorlar. Kankurdunu kesince acıkıp tekrar salyangoz avlamaya başlıyorlar. Acıktıklarında eğer karides ve balıkları yakalayabilirlerse yiyeceklerinden eminim ama o kadar hızlı değiller.
SON MESAJLAR
- Cupcup Akvaryum / İzmir ArifhbsAquatics, 10:49
Akvaryumcu Önerileri ve Duyuruları - ▶️ Şu Anda Hangi Şarkıyı Dinliyorsunuz? Orhan76, 10:22
Forum ve Site Hakkında - 🧿 En Güzel Fotoğraflarınızı Gösterin Orhan76, 09:51
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - Apistogramma Nijsseni Tankım Orhan76, 09:44
Akvaryum Tanıtımı - Beta Balığım Yem Yemiyor İstekli Değil beyzayigiin, 09:23
Yeni Üye Forumu - Acaba Bu Taşları Akvaryumda Kullanabilir Miyim Montesque, 09:04
Yeni Üye Forumu - Yunus Yavruları İç Parazit Mi Olmuş Orhan76, 08:59
Hastalıklar ve İlaçlar - Maswa Yen Hakkında Bilgi uzunth, 08:53
Tropheus - 100 Litre Akvaryum Balık Seçimi Orhan76, 08:51
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Cardina.... Corpse, 08:43
Akvaryum Tanıtımı - Betamın Türü Nedir ? oguzozt, 07:51
Labirentliler - Betta Balığı Agresifliği Taha Yanık, 07:23
Yeni Üye Forumu - Akvaryumda Solucan Benzeri Kurtlar ahmetfiratozkaya, 04:45
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Motorlu Pipo Laterthanbefore, 04:26
Yeni Üye Forumu - Balık Türleri OM3R41, 03:30
Yeni Üye Forumu - Yerli / Yabancı Marka ArifhbsAquatics, 02:16
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 15 Litrede Danio İle Betta Dostluğu Japon & Beta, 02:11
Akvaryum Tanıtımı - 100x65x60h Paludaryum Foae, 01:17
Akvaryum Tanıtımı - 30 Litre Akvaryum 14 Transgetik Tetra Taha Yanık, 00:59
Yeni Üye Forumu - Altın Akvaryum / İzmir NightWist, 00:57
Akvaryumcu Önerileri ve Duyuruları - Kılıçkuyruk Yavruları cetincanokemen, 00:40
Yeni Üye Forumu - İyice Küçüldük (minimal Deneyim) NightWist, 00:37
Akvaryum Tanıtımı - Akvaryum Sehpa Önerisi NightWist, 00:33
Yeni Üye Forumu - Beta Balığı İçin Yem Önerisi NightWist, 00:32
Labirentliler - Akvaryumum Semosum08, 00:23
Akvaryum Tanıtımı - 👋 Yeni Gelenler Buradan Merhaba Desin Semosum08, 00:06
Yeni Üye Forumu - Aquariumscience.org Ne Kadar Güvenilir? KaanE, 23:36
Akvaryum Bilimi - Duboıs Maswa Yemleme Programı uzunth, 23:32
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Purigen'e Tonla Para Vermeye Son ! KaanE, 23:32
Filtreleme Seçenekleri - Uzun Aradan Sonra Ufak Geri Dönüş oguzozt, 23:12
Akvaryum Tanıtımı - Anubias Yapraklarinda Yirtilma Vs Deforme orkunatalay, 22:39
Bitki Türleri ve Bakımı - Astronot Balıklarım Zeminde Durgun cetincanokemen, 22:38
Yeni Üye Forumu - Akvaryumuma Öneri Erdogannp, 22:31
Akvaryum Tanıtımı - Channa Bakımı Halil12345, 19:18
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Bitkilerim Sararıyor ArjenB, 18:38
Bitki Türleri ve Bakımı - Zebra Danio Balığı Ne Yer Bettacifaho, 18:23
Yeni Üye Forumu - Beta Salyangoza Vuruyor Taha Yanık, 17:33
Labirentliler - Green Terror neomeo, 17:11
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Isıtıcı Mı Bozuk Yoksa Isıtmaya Gücü Mü Yetmiyor ? neomeo, 17:09
Isıtma ve Soğutma Sistemleri - Beta Yere Düştü Scofieldsw, 17:07
Yeni Üye Forumu - Erkek Yunusun Yumurta Yemesi Sabridilara, 16:50
Yeni Üye Forumu - Beta Balığına Ne Oldu Ali1234567, 16:50
Yeni Üye Forumu - Bitkilerin Köklerden Çürümesi Yece, 16:24
Bitki Akvaryumları Genel - Ana Tankta Yavrular Yeme Ulaşma Problemi hokia386, 15:40
Canlı Doğuranlar - Beta Akvaryumu MustafaŞ, 15:22
Akvaryum Tanıtımı - Akvaryuma Hangi Filtre Uygun İsmail_194606946, 15:15
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Mavi Karideslerim Üremiyor musavavo, 14:59
Omurgasızlar - Akvaryum 30 35 C Ye Ciksa Nolur? ArjenB, 14:20
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Ne Yapmam Gerek ? Erensrens, 14:08
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Sakal Yosununa Son! M.levent, 13:35
Yosun
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- 2 Adet Frontosa Küpü Emirk 11:18
- Yavru Cüce Vatoz Ve Damızlık Komando Cory Emirk 11:18
- L075 Pleco - Balzani - Festivum - Severum Emirk 11:18
- Dekor Kök Tasarım Ynsmr 11:13
- Kızılağaç Kozalağı Ynsmr 11:13
- Ledaqualight Akvaryum Aydınlatmaları Ynsmr 11:13
- Bitki+ Red Tail Lepistes+melek+gurami+vatoz umutuyar 11:11
- Hakiki Doğal Katkısız Yeşil Su -micro Kurt umutuyar 11:11
- Cüce Kerevit Katil Saly. Ramshorn & Sakura Karides scorpion26 11:07
- T5 Floresan Beyaz Ve Mavi Renk (takas Olur) scorpion26 11:07
- Su Piresi & Mikrokurt & Karides Mix scorpion26 11:07
- Neolamprologus Similis scorpion26 11:07
- Black Dragon Lepistes & Japon Pirinç Balığı Medaka scorpion26 11:07
- Astronot Ve Bıçak Balığı oytun 11:00
- Macav Nicaraguensis Yavrular Hobici İşi İndirimli onuribrahim 10:44
- Killifish Gardneri 2 Cm Karışık Yavru Az Sayıda... onuribrahim 10:44
- Osmos Ve Muhtelif Malzemeler Formicasmind 10:34
- Ryunkin, Orando, Ranchu EKAR 10:23
- Süper Formda Amazon Bitkisi (dişi) EKAR 10:22
- Chihiros Vivid 2 10th. Siyah Armatür. Hüdai 10:20
- Oase Biomaster Thermo 850 Dış Filtre. Hüdai 10:20
- Mdf Dolap Ve Ahşap Sehpa İmalatı Woodwork Can TEK 10:06
- Creaqua Akvaryum Ve Diğer Malzemeler s3lck 10:05
- Hagen Kum - Dekor - Karides_vatoz Yuvası osmandbnl 09:46
- Fluval C2 Power Filter Askı Filtre osmandbnl 09:46
- Blyxa Japonica - Su Mercimeği osmandbnl 09:46
- Akvaryumların İhtiyaçları GETS34 09:32
- Mikro Kurt ,beyaz Kurt, Daphnia Moina Köroglu.88 09:25
- Damizlik Corydoras Gold Laser Köroglu.88 09:25
- Endler Varyeteleri Köroglu.88 09:25
- 90 Cm Genişliğinde Ahşap Üretim Seti incaia 09:22
- Full Spectrum Bitki Led 1 Mt + Boş Kasa FrkMbuna 09:19
- Blody Mary / Sarı Ateş Karides gokhantiknaz 08:37
- Full Set Karides Akvaryumu gokhantiknaz 08:37
- Java Moss , Java Fern Filizleri Miller 08:24
- Balık Yavruluğu - Akvaryum Malzemeleri - Teraryum karidesrehberi 08:21
- Boa - Fishbone - Fancy Tiger - Prl - Kaplankarides karidesrehberi 08:21
- Anubias - Bucephalandra - Moss Çeşitleri karidesrehberi 08:21
- Fanlı Akvaryum Soğutma Termostatlı karidesrehberi 08:21
- Lav Taşı Üstü Anubias, Java Windelov nikon_ 08:12
- Beyaz Ve Mikro Kurt, Kızılağaç Kozalağı nikon_ 08:12
- Eheim Twin Feeder Ve Sera Otomatik Yemleme Makine nikon_ 08:12
- Corydoras Sterbai nikon_ 08:12
- 30cm Powerled Armatür cyhn84 07:54
- Leptosoma Yavruları AQUA 06:01
- Hobiye Ara Bitkili Akvaryumu Satıyorum teksas_tombiks 02:07
- Bitki Çeşitleri emreemin 02:00
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 02:00
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 02:00
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 02:00
KULLANICILAR
- 149 Online Kullanıcı, 81 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.