Nehirlerimiz ve göllerimiz.


ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2014 20:57

Merhabalar herkeze. Bir çoğumuz gibi kısa şortlarla gezindiğimiz zamanlarımızda yerleşti bu tutku , bu sevda benimde içime.İlkokul zamanlarında matara taşınırken annelermiz harçlığımızı balığa verdiğimizi öğrenmesin de aman kızmasın diye o mataralara saklayıp eve soktuğumuz balıklarımız zamanıydı.Bundan 20 yıl önce akvaryum dış filtresi demek bu hobinin ferrarisi , porche'si demekti ki kaldı ki akvaryumcular bile sump sistemi ne demek bir dış filtre ile tüm akvaryumalrını temizlemek derdindeydi :)İşte o zamandan bu zamana değişen teknoloji , internet  , malzeme çeşitliliği ve bunlara ulaşım kolaylığı gibi etkenlerinde oluşmasıyla çok şükür artık türkiye de yavaş yavaş HOBİCİLER tarafından bu hobi bir yere geliyor.

Üniversitelerimize bağlı fakulteler ve ilgili bölümleri gerek ülkemizde yaşayan tüketim amaçlı su canlılarını gerekse çok ufak miktarlar da dahi olsa akvaryum için üretimler yapabiliyor.Ama insan sormuyorda değil kendine.Amazon balıkları , afrika balıkları , amerikan balıkları , asya balıkları ve diğer türler.Tamam nehirleri habitatları milyonlarca yıl önce oturmuş kara parçaları ve doğal alanlar buralar.Acaba bizimde yüz ölçümümüz bu kıta veya deltaların yanında çokçok ufak kalsada bizimde fırat , dicle , kızılırmak , yeşilırmak , sakarya , menderes , seyhan , ceyhan , meriç vb. gibi akarsular vs nehirlerimiz ve beysehir , iznik , eğridir , çıldır .küçük ve büyükçekmece vb.gibi yüzlerce irili ufaklı göle ve göletlerimiz var iken bizim tatlı sularmızda sadece alabalık ve sazan mı yetişir.:)Kaynaklar hep sınırlı , yapılan araştırmaların çoğu birbirnin devamı niteliğinde üzerine ekleme yapılmış.Bizim ülkemizde akvaryum ortamına adapte edilebilecek bir balığımız yok mu? Bilseydim çocukken küçükçekmece gölünde gümüş balığı tutacağız diye beyaz poşetleri yosunlu kayaların üserine örtüp yakaladığımız karidesleri kullanmazdım vallahi :)Şimdi yetiştirmeye çalışırdım.

Üniversitelerimizde , fakultelerde umuyorum bunlarla alakalı çalışmalar yapılıyordur.En azından birşeyler deneniyordur diyebilmelerini istemekteyim. Artık Afrika'dan f0'lar , Amazon'dan f0 ve daha nice çeşitli canlıları ülkemize getirebilen ve bakımını üstlenebilen hobicilerle oluşumuna devam eden bir topluluğuz.Her ay farklı bir türü edinen ve ülkemize getiren akvarist arkadaşlarımızın deneyimlerini okuyoruz.İnşaAllah yakın bir gelecekte bizlerde en azından karideslere , salyongozlara , tropheuslara , amazonlara  ayırdığımız özel tanklar gibi kendi ülkemizde yetişen canlılarımızıda tanklarımızda misafir edebilir birçok varyetesini üretebiliriz.

Saygılarımla.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kayiboyuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/12/2009
İl: Giresun
Mesaj: 1352
kayiboyuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2014 21:42
Arkadaşım sahiden çok güzel ve benimde çok hassas olduğum bir konuya temas etmişsin. Ülkemizde benim  bildiğim akvaryum ortamında yetiştirilen (tatlısu olarak) birkaç tür yerel killifish, gambusya denilen sivrisinek balığı ve vahşi lepistes türleri var. Başkada ticari değeri olan yada akvaryumlarda beslenebilen balık duymadım. Giresun Şebinkarahisarda çatal kuyruk denilen bir Japon balığı var göletin brinde ama habitatımı orası yoksa birisi zamanında oraya saldıda oradamı çoğaldı bilemiyorum ama çok sayıda var. Ha birde Bitlis Nemrut krater gölünde 4-5 cm boylarda bembeyaz bir balık türü vardı arkadaş tetrazonlarının içine koymuştu, bu ufaklık arkada tetrazon sürüsü önde kanlı bir kovalama olmuş hayli tetrazon telef olmuştu. Sonunda akvaryumcuda astronotların yanına koymak zorunda kalmıştı. Sonrası malum. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2014 23:27
Çok teşekkürler orhan abi ilgin için.Ve anlattığın canlılar için umarım forumda yönetim bu canlılarımız için özel bir konu altında bilgi , fotoğraf ve besleyenler var ise yaşam şekilleri hakkında bilgilerini paylaşırlar.Keyifli hobiler herkeze.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lurtz27lpÇevrim Dışı

Kayıt: 02/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 115
lurtz27lpÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2014 01:23
[QUOTE=kayiboyu] Arkadaşım sahiden çok güzel ve benimde çok hassas olduğum bir konuya temas etmişsin. Ülkemizde benim  bildiğim akvaryum ortamında yetiştirilen (tatlısu olarak) birkaç tür yerel killifish, gambusya denilen sivrisinek balığı ve vahşi lepistes türleri var. Başkada ticari değeri olan yada akvaryumlarda beslenebilen balık duymadım. Giresun Şebinkarahisarda çatal kuyruk denilen bir Japon balığı var göletin brinde ama habitatımı orası yoksa birisi zamanında oraya saldıda oradamı çoğaldı bilemiyorum ama çok sayıda var. Ha birde Bitlis Nemrut krater gölünde 4-5 cm boylarda bembeyaz bir balık türü vardı arkadaş tetrazonlarının içine koymuştu, bu ufaklık arkada tetrazon sürüsü önde kanlı bir kovalama olmuş hayli tetrazon telef olmuştu. Sonunda akvaryumcuda astronotların yanına koymak zorunda kalmıştı. Sonrası ımalum. [/QUOTE]
Gambusya ve diğer vahşi lepistesler zamanında sinek larvalarını yemeleri için ithal edilip sularımıza salınmış yabancı balıklardır. Japon balıkları çok sağlam olduklarından bir çok belediye ve vatandaş özellikle göletlere bu balıklardan bırakıyorlar, örnek Pamukkale. Nemruttaki balık yerel olabilir. Asıl en önemli balığımız, Kangal balığı Garra Rufa ,fakat ona da sahip çıkamamışız. Şu anda dünyanın her yerinde üretiliyor. Türkiye'de de insanlar ithal edip üretmeye çalışıyor. Tabii ithal olanlar bizdeki orjinaller değil asyalı adi ve tedavi özelliği daha düşük olan akrabaları. Bu balık dünyada sadece Türkiye, İran ve Irak'da bulunuyordu hatırladığım kadarıyla. En değerli olanı da Türkiye menşeili olanlar. Zamanında bu balığı kaçıranlar üretip yüksek fiyata satıyor şu anda.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2014 17:34
Amasya da yine bir krater gölünde (borabay diye bir göl ) net ismini hatırlamasamda bu krater gölünde de 8-10 cm lik kırmızı balıklar olduğu söylenmişti geçenlerde.Yazın imkanım olursa amasya ya gidip bakmakta fayda var diye düşünüyorum göle.Birde ülkemiz de moss türlerinden bazılarının yeşilırmak havzasında yetiştiğini su ürünerinden bir arkadaşım söylemişti.Demekki bitkilerimiz de mevcutmuş.Tabi bu bitkileri akvaryum ortamına sterile etmek biraz zor olabilir.Bakalım daha güzel haberler verecek arkadaşlar olacakmı konuya.Keyifli hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kayiboyuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/12/2009
İl: Giresun
Mesaj: 1352
kayiboyuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2014 18:14
Bitki olarak Giresun ili Espiye ilçesi Karadoğa adı verilen bölgede vadi tarzı bir yer var, çok güzel akan bir su var akıntısı yok adeta titreyerek akıyor. Orada bol miktarda Hemianthus Micranthemoides (Micra) bitkisi var. Hemde birisinin oraya sonradan salmak gibi şansıda yok. Öbek öbek suyun kıyı bölgelerine yakın yerlerde yetişiyor. Fotoğrafını sanırım daha önce konunun birinde paylaşmıştım. Bilgisyarı kurcalayıp bulabilirsem burayada koyarım. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EldurmazÇevrim Dışı

Yönetici
[B]10260,1[/B] [C]2,2,119483[/C] [B]10743,3[/B]
Kayıt: 29/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 2187
EldurmazÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2014 00:02
Aslında çok önemli ve forumda eksikliğini hissettiğimiz bir konu açmışsınız.Benim yerli bir biyotop kurma planım vardı,Terkos Gölü'ne ait.Onu yapınca elimdeki bilgileri toparlayıp genel bir konu açacaktım.Elimdeki fotoğraf ve bilgileri toplar toplamaz buradan paylaşırım artık.Türkiye'nin sucul ekosistemlerinin,flora ve faunasının uzun uzun konuşulması,literatür oluşturulması ve tanıtımının yapılması lazım bence.Şimdilik Terkos Gölü'nden çıkarttığım trapdoor salyangozlarından birinin fotoğrafını paylaşayım:




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GargameLÇevrim Dışı

Kayıt: 07/03/2014
İl: Konya
Mesaj: 1033
GargameLÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2014 09:06
Kesinlikle çok doğru bir tespitte bulunmuşunuz.Teşekkürler.Benim favorim tatlı su levreğidir(senator).Allah izin verirse bu yaz beyşehir gölüne bir seyehat düşünüyorum.Bir şeyler bulacağımı ümit ediyorum.Bu konuda deneyimleri bulunan hobicilerin konuya katılmasını rica ediyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliEmreÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2013
İl: Aydin
Mesaj: 1420
AliEmreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2014 09:35
Merhabalar. Ben geçen yıl Denizli'nin Serinhisar ilçesinin dağındaki bir göle gittim. Baya büyükdü ve aşırı fazla balık vardır. Hepsi renkli balıklar kırmızı,sarı,siyah,beyaz...karışımları. O kadar çokdu ki elimde kova ile 8 tane tutmuşdum. Elbette her zamanki gibi balıkları çok sevdiğim için damızlık olanlarını geriye saldım. Aslında bunu avantaj olarak düşündüm çünkü küçük balığın daha kolay adapte olabileceğini düşünmüşdüm. Suyu tertemiz olduğu için akvaryum suyunda bakabileceğimi düşündüm ve geriye kalan 6 taneyi eve getirdim. Suları soğuk olduğu için basit bir soğutma sistemi yapdım ve balıkları içine saldım. Elbette uygun şekilde saldım. Dekor olarak getirdiğim dal parçalarını felan koydum. Sadece iç filtre çalışdırdım. 2 hafta yaşadılar belki daha dikkat etsem daha uzun yaşayacaklardı. Belki de işe tamamen odaklansam adapde olabileceklerini düşünüyorum. Renkleri gayet güzeldi. Boyutları ve şekli beyaz prensesin yetişkin haline benziyor sadece renkler farklı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PapazİkiziÇevrim Dışı

Kayıt: 26/07/2013
İl: Ankara
Mesaj: 200
PapazİkiziÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2014 20:16
Hepimizin duygularına tercüman olan bir yazı olmuş .Bir gün umarım yabancı forumlarda bizim göllerin biyotoplarını oluşturmak için konular açılır..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2014 20:32
Arkadaslar bu yaz akvaryumuna biseyler katabilen oldu mu kendi cografyamizdan ?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir