Nilüfer ve Koi Balığı, Süs Havuzu Yapımı
Gönderim Zamanı: 21 Temmuz 2014 15:49
Arkadaşlar forumda ilgili başlıkların tümünü başından sonuna kadar inceledim kafamda bir plan tasarladım ancak bazı sorularıma cevap bulamadığım için böyle bir konu açma gereği duydum . Yazlıktaki bahçeme bir süs havuzu yapmayı planlıyorum. 1.5m*1m ve 70-80cm de derinliğinde bir havuz olacak . Havuzu kazıp içine fiber muşamba vb. bir malzeme yada tamamen beton dökerek yapmayı planlıyorum. Bu havuzun içinde nilüfer, lotus, saz ve su mercimeği gibi bitkiler yatiştirmek istiyorum aynı zamanda içinede 3 4 adet koi balığı yada su kaplumbası atmak istiyorum . Kısacası canlı bir ortam yapmak istiyorum, suyun berrak ve temiz olması için anladıgım kadarıyla filtre moturu koymam gerekiyor ancak nülüfer ve su bitkileri durgun su sevdiği için buna alternatif çözümler düşündüm xxl tatlı su midyeleri suyun temizliğinde faydalı oluyormus sanırım ancak koi balıları filtresiz yaşayabilirmi yada balık yerine 1-2 tane su kaplumbağası alsam bitkilerime zarar verirlermi. Filtre yerine midyeleri koydugum zaman balıklarla yada kaplumbağalarla uyumlu yaşayabilirlermi. İçini fiber muşambaylamı yoksa betonlamı yapsam daha mantıklı olur? bu konularda daha tecrübeli olanlardan fikirlerini almak istedim şimdiden teşekkur ederim .
trserials 2014-08-12 17:51:20
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Temmuz 2014 21:09
Filtreyi yapmam şart o zaman filtre yaparsam mini bir şelalede yapabilirim mantıklı aslında ama anlamadığum koi balıkları filtresiz havuzda sağlıklı şekilde yasayabilirlermi?trserials 2014-07-21 21:14:31
Teşekkür Edenler: [T]139345,cast_never[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2014 16:02
[QUOTE=trserials]Arkadaşlar forumda ilgili başlıkların tümünü başından sonuna kadar inceledim kafamda bir plan tasarladım ancak bazı sorularıma cevap bulamadığım için böyle bir konu açma gereği duydum . Yazlıktaki bahçeme bir süs havuzu yapmayı planlıyorum. 1.5m*1m ve 70-80cm de derinliğinde bir havuz olacak . Havuzu kazıp içine fiber muşamba vb. bir malzeme yada tamamen beton dökerek yapmayı planlıyorum. Bu havuzun içinde nilüfer, lotus, saz ve su mercimeği gibi bitkiler yatiştirmek istiyorum aynı zamanda içinede 3 4 adet koi balığı yada su kaplumbası atmak istiyorum . Kısacası canlı bir ortam yapmak istiyorum, suyun berrak ve temiz olması için anladıgım kadarıyla filtre moturu koymam gerekiyor ancak nülüfer ve su bitkileri durgun su sevdiği için buna alternatif çözümler düşündüm xxl tatlı su midyeleri suyun temizliğinde faydalı oluyormus sanırım ancak koi balıları filtresiz yaşayabilirmi yada balık yerine 1-2 tane su kaplumbağası alsam bitkilerime zarar verirlermi. Filtre yerine midyeleri koydugum zaman balıklarla yada kaplumbağalarla uyumlu yaşayabilirlermi. İçini fiber muşambaylamı yoksa betonlamı yapsam daha mantıklı olur? bu konularda daha tecrübeli olanlardan fikirlerini almak istedim şimdiden teşekkur ederim . [/QUOTE]
mrb kardes
http://www.akvaryum.com/forum/koi_havuzusus_havuzubahce_havuzujapon_koi_k752522.asp istersen konuya bir bakın.havuz yapımı ile ilgili geniş bilgiler var.
kamlumbağa midye koi üçlüsü birbirine zarar vermez beslenebilir.Filtre işine gelirsek midyeler dış filtre kadar iş yapmaz hatta iş yapar demek bile pek doru olmaz.Bende 2 gün önce yavru koiler için bir havuz yaptım branda kullandım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2014 10:52
Kaplumbaga ve balık bir arada çok sıkıntı çıkartır, kaplumbağalar balıkları kıstırdığı yerde ısırmaktan çekinmezler. Betonu tavsiye ederim. Üzerine havuz fugası veya branda uygun olur. Küçük bir dalgıç pompa ile kendinizin yapabileceği basit bir filtrasyon sistemi ile de filtrasyon sorununu çözersiniz. Youtube'a "DIY koi pond filter" yazarsanız birsürü örnek bulabilirsiniz. Basit olarak plastik diktörtgen kaplarla elyaf vs kullanılanları tavsiye ederim. nilüferleri saksılara ekip toprağın en üstüne koilerin toprağı kaldırmaması için büyük çakıllar koyarsanız saksıdaki toprağı eşeleyemezler. Fotoğraflar bekliyoruz. Çok zevkli bir iştir, kolay gelsin..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Ağustos 2014 16:46
[QUOTE=sinan m.d]Kaplumbaga ve balık bir arada çok sıkıntı çıkartır, kaplumbağalar balıkları kıstırdığı yerde ısırmaktan çekinmezler. Betonu tavsiye ederim. Üzerine havuz fugası veya branda uygun olur. Küçük bir dalgıç pompa ile kendinizin yapabileceği basit bir filtrasyon sistemi ile de filtrasyon sorununu çözersiniz. Youtube'a "DIY koi pond filter" yazarsanız birsürü örnek bulabilirsiniz. Basit olarak plastik diktörtgen kaplarla elyaf vs kullanılanları tavsiye ederim. nilüferleri saksılara ekip toprağın en üstüne koilerin toprağı kaldırmaması için büyük çakıllar koyarsanız saksıdaki toprağı eşeleyemezler. Fotoğraflar bekliyoruz. Çok zevkli bir iştir, kolay gelsin..
[/QUOTE]
[/QUOTE]
Öncelikle tavsiyelerin için çok teşekkür ederim. Benimde kafamda sağlıklı olması için beton vardı taşlarlada iç duvarlarını süslemeyi planlıyorum. Nilüferlerlerim ve lotuslarım geldi filizlenmeye başladılar bile. Filtre olayını sizin dediğniz gibi yapıcam çok basit ve para harcanmadan yapılabilecek şeyler var. Hafta sonu havuzu tamamlamayı düşünüyorum hatta yapım aşamasından itibaren fotoğraflayıp paylaşacagım. Kaplumbalara uygun bir rampa yapsam kendi köşelerinde takılıp balıkları rahatız etmeme ihtimalleri varmı peki ? Çünkü bir kaç arkadaş sıkıntı olmayacagını söylemiştii.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2014 12:57
ilk önce kazarak şeklini çizdik daha sonra 80 90 cm derine inene kadar kazdık .
Süsleme ve saksılar için içerisine oluklar yaptık.son halide bu şekildeydi ve betonu döktük.
İçinide bauhaustan aldığım yapıştırıcı lı beton ile taş yapıştırırak süslemeyi planlıyorum .
Son olarakta bir sorum olacak linkte verdiğim dış filtreyi kullanmayı düşünüyorum filtren,n su seviyesinde olması gerekiyormus bunun içinde havuzun yanına bir cukur acıp filtreyi yeterli hizada tutmayı düşünüyorum ve cıkan suylada küçük bir şelale yapmayı planlıyorum . Bu filtre sistemi havuzun balıkların yaşaması ve temiz olması için yeterli olurmu su temizliği için uv filtre eklememe gerek varmı ?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2014 00:34
Öncelikle hayırlı olsun güzel olacağa benziyor. Tahmini olarak söylüyorum ki havuz ortalama 2 ton su alacak. Ve normalde 300 lt akvaryumlar için kullanılabilecek linkteki dış filtre kesinlikle yetersiz kalır. Boşuna para harcamış olursunuz diye düşünüyorum. Bunun yerine bir dalgıç pompa (ortalama olarak saatte 5000 lt devir daimli=5000 lt/h) ile havuzun dibinden suyu yukarı pompalayıp önce uygun bir filtrasyon sisteminden geçirdikten sonra şelaleden de geçirebilirsiniz. Uv filtre tabiki çok faydalı olacaktır. Havuz uzun saatlerce direk güneş ışığı alıyorsa belirli bir süre sonra su yeşile dönecektir. Havuzunuzun ebatına uygun bir UV filtre ile yeşil su sorununuzu çözmeniz yüksek ihtimal.
Beğenenler: [T]76095,kibrit[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2014 00:41
Sinan bey öncelikle teşekkur ederim, dalgıç pompa önerileriniz varmı peki? Dalgıç pompalar sürekli çalışmaya uygun değillermiş, çalıştığı taktirde belirli bir zaman sonra bozulur dediler .
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2014 00:54
Timer dediğimiz cihazlar var prize takılıp istediğiniz saatte elektriği verip istediğiniz saatte elektriği kesebilir, hatta haftanın istediğiniz gününde farklı çalşma saatleri, gün içinde 3 kez 4 kez elektriği kesip açma işlemini otomatik olarak yapabilen basit cihazlar var.
http://ilan.elookat.com/ilan-Dijital-Zaman-Ayarli-Priz-izmir-uasuAAN-2009412.htm
Linkteki üründen 6 yıl önce almıştım halen çalışıyor. Buna benzer çözümler üretebilirim. Birde bir sorum olacak. Havuz seviyesi yerle bir seviye mi olacak kenarları duvarla yükseltmeyi düşünüyormusunuz ?
http://ilan.elookat.com/ilan-Dijital-Zaman-Ayarli-Priz-izmir-uasuAAN-2009412.htm
Linkteki üründen 6 yıl önce almıştım halen çalışıyor. Buna benzer çözümler üretebilirim. Birde bir sorum olacak. Havuz seviyesi yerle bir seviye mi olacak kenarları duvarla yükseltmeyi düşünüyormusunuz ?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2014 01:17
Yerle bir olacak etrafını doğal taşlarla süslemeyi düşünüyorum. Dediğiniz gibi sanırım dalgıç pompa en masrafsızı olacak ancak ses problemine takıldım suyum içersinde duyulmasada balıklara rahatsızlık verir mi acaba diye düşünüyorum :) ve 30 35 ltlik bir bidonda filre malzemelerini taşır ve havuza yeterli arıtmayı saglar diye düşündüm görüntü kirliğinide ortadan kaldırmak için dediğim gibi bidonu havuza yakın bir yere topraga gömmeyi planlıyorum..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2014 10:20
Hocam filtrasyon vs ile ilgili arkadaşlar bilgi vermiş. Benim kafama takılan iki konu var. Siz betonun üzerine herhangi bir yalıtım malzemesi sürmeyecek misiniz ya da branda/sera naylonu koymayacak mısınız? Eğer direkt olarak beton olacaksa tam yalıtım sağlamaz ve suyunuz zamanla toprağa karışır diye düşünüyorum. Tam anlayamadım için sorma gereği hissettim.
İkinci konu da eğer havuzun yakınlarında ilaçlanan ağaçlar varsa sonbaharda yapraklar dökülmeye başladığında bu yapraklar suyunuza düşerse canlılarınızı öldürebilir. Benzer şekilde ilkbaharda da ağaçlar ilaçlandığı zaman serpintinin akvaryuma gelmesi sıkıntı yaratır aklınızda bulunsun. Bunu da aşağıdaki konudan öğrenmiştim.
http://www.akvaryum.com/forum/emeklinin_acemice_bahce_havuzu_k704808.asp incelerseniz yardımı dokunabilir.
Böyle bir durum varsa çözüm olarak yapraklar dökülmeye başladığında akvaryum üzerine ince kümes telinden kubbe benzeri bir şey yapılabilir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2014 11:36
[QUOTE=pekozgur]Hocam filtrasyon vs ile ilgili arkadaşlar bilgi vermiş. Benim kafama takılan iki konu var. Siz betonun üzerine herhangi bir yalıtım malzemesi sürmeyecek misiniz ya da branda/sera naylonu koymayacak mısınız? Eğer direkt olarak beton olacaksa tam yalıtım sağlamaz ve suyunuz zamanla toprağa karışır diye düşünüyorum. Tam anlayamadım için sorma gereği hissettim.
İkinci konu da eğer havuzun yakınlarında ilaçlanan ağaçlar varsa sonbaharda yapraklar dökülmeye başladığında bu yapraklar suyunuza düşerse canlılarınızı öldürebilir. Benzer şekilde ilkbaharda da ağaçlar ilaçlandığı zaman serpintinin akvaryuma gelmesi sıkıntı yaratır aklınızda bulunsun. Bunu da aşağıdaki konudan öğrenmiştim.
http://www.akvaryum.com/forum/emeklinin_acemice_bahce_havuzu_k704808.asp incelerseniz yardımı dokunabilir.
Böyle bir durum varsa çözüm olarak yapraklar dökülmeye başladığında akvaryum üzerine ince kümes telinden kubbe benzeri bir şey yapılabilir.
[/QUOTE]
Betonun üzerine branda koymayı düşünmüyorum, su kaçırma olayını bauhaustan aldıgım yapıştırıcılı betonu normal beton ile karıştırarak yaptık havuzlarda sıkça kullanılıyormuş zaten. Ayrıca betonun içine ince bir tel ağa ile sağlamlaştırdık. Kısacası resimdeki beton 7-8cm lik bir beton. En son olarak bahsettiğim yapıştırıcılı beton ile iç zeminini tamamen taş yapıştırmayı düşünüyorum buda yaklaşık 5-10 cm lik bir tabaka daha oluşturacak su kaçıracagını düşünmüyorum temelin bayagı sağlam olduğunu düşünüyorum. Etrafta ağaç yok içerisine yaprak düşeceğini sanmıyorum çok rüzgarlı vs günlerde dediğiniz gibi üzerine mini bir kubbe benzeri birşey yapabilirim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2014 12:09
mrb konuyla ilgili mesajınızı yeni farkettim havuzda nerdeyse bitmiş maşallah.Bahsettiğiniz filtreyi kesinlikle almayın.Filtre işinde yardımcı olabilmem için havuz kaç litre oluyor,günlük ne kadar taze su ekleme şansınız olacak,kaç adet ne besleyeceksiniz,havuz güneşi direk görüyormu bunları yazarsanız ona göre bir filtre malzemesi listesi çıkartılabilir.
Birde daha önce konuşmusuz sanırım bu konuyu ben unutmuşum havuzun litresini filan k.bakmayın tekrar yazarsanız elimden geldiğince yardımcı olmak isterim
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir