Sump Sistemli Komple Tank Yapımı
Arkadaşlar Merhaba,
Yaklaşık bir yıl önce tamamladığım ve şu an, acısu akvaryumu olarak kullanmakta olduğum tankımın yapım aşamalarını yayınlıyorum.
Tankı bugün yeniden yapsam mutlaka daha farklı yapacağım yerler olurdu, yeri geldikçe bu noktaları yazacağım.
Umarım bu tür çalışma yapacak arkadaşlardan bazılarına yararı olur.
Sump ve tankı buharlaşmayı engellemek için tamamen kapalı olarak yaptım. Aksi halde kitap ve duvardaki tablolar oldukça zarar görecekti.
Uygulama sonrası: Kapalı olunca da haliyle özellikle yaz aylarında tankın ısısı oldukça yükseliyordu. Bu dönemlerde tankın buhar camlarını açarak sorunu kısmen çözdüm
METAL İSKELET YAPIMI
Taşıyıcı iskeleti 40x40x2 profil demirden yaptım. Daha önce Teknik Fakülte bitirmenin avantajı ile tüm kesim, kaynak işlemlerini gönlümce kendim yaptım.
Tuzlu su nedeniyle profil içine su kaçma olasılığını en aza indirmek için birleşme yerlerini boşluk kalmayacak şekilde tamamen kaynattım, bu ebattaki tank için gerekmediği halde altı ayaklı yaptım.
Masif tahta kapakların ağırlığını taşıyabilecek menteşeleri 5x30 lama demire kaynattım. 15 mm. çapındaki menteşeleri tornam olmadığından hırdavatçıdan hazır aldım.
Boyama işine oldukça dikkat ettim. Birkaç kat halinde boyamayı yaptım. Daha sonra “kuru fırça tekniği” ile metale eski görüntüsü vermeye çalıştım.
MDF sunta daha önceden keserek kaynattığım 30x30x3 mm köşebent demirlerin üzerine oturmak suretiyle, tankın ağırlığının taşınmasına katkı sağlamaktadır.
Uygulama sonrası: Oldukça iyi boya yaptığım halde yer yer paslanmaların önüne geçemedim. Tuzlusu yapacak arkadaşların metal iskelet kullanmamalarında yarar var. (bana çok söylemişlerdi)
SUMP YAPIMI
Uzunluk 75 cm, En 45 cm, Yükseklik 40 cm/kule 50 cm. ölçülerindeki sumpun yapılışı ve akrilik malzeme hakkında http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=108424 oldukça ayrıntılı başlık açmıştım.
TANK YAPIMI
Tankı 55 cm. en, 60 cm. yükseklik, 100 cm. uzunluk ölçülerinde 10 mm. camdan yapmaya karar verdim. Camın kenarlarının el kesmemesi ve kılcal çatlamalara neden olmaması için “düz rodaj” yaptırdım.
Tankın arka fonunu siyah yapacağım için Karaköy’den “siyah akvaryum silikonu” aldım.
Yan ve ön camlar, taban camının üzerine oturacak şekilde ölçü vererek camları kestirmiştim. Düz bir zemin üzerinde silikonlama işlemini yaptım. Silikonlanan camları işkence kullanmadan kağıt bant ile destekledim.
Camları yapıştırdıktan sonra, içim iyice rahat etsin diye dışardan alüminyum köşebent ile takviye ettim. Ayrıca içerden de dış bükey yapı oluşturacak şekilde tekrar silikonlama yaptım.
Tanka boylamasına ve enlemesine kayıtlar atarak suyun basıncı ile camların bombe yapmasını en aza indirmek istedim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
KAPAK, DOLAP YAPIMI
Tankın dolap ve kapaklarında masif ağaç kullanmaya karar verdim. Yapı marketten 18 mm. kalınlığında ihtiyacım kadar çam kereste aldım ve istediğim ölçülerde kestirdim.
Keresteleri açık havada piknik tüpüne takılarak çalıştırılan pürmüz ile yaktım.Çam içindeki budakların vs. yanmasını sağladım. Böylece boyayı daha iyi tutmasını ve ilerde reçinenin dışarı çıkmasını engellemiş oldum.
Ağaçları birleştirme işleminde çivi veya vida kullanmamak için yapıştırma yapmaya karar verdim. Bu amaçla Pattex firmasının deniz tutkalı ile hızlı yapıştırıcılarını aldım.
Hızlı yapıştırıcıyı birleştirilecek yüzeylerin sadece uçlarına sürdüm. İç kısımlara daha geç kuruyan fakat daha sağlam tutma özelliğine sahip deniz tutkalı kullandım.
Hızlı yapıştırıcı yüzeye sürülüp üzerine veya diğer yüzeye aktivatör püskürtülünce bir iki sn. içinde yapıştırma işlemini gerçekleştiriyor. Bu uygulamayı yaparken eldiven kullanmanızda yarar var, aksi halde temizlik büyük sorun oluyor.
Hızlı yapıştırıcının en büyük avantajı işkence kullanmaya gerek kalmadan kısa zamanda yapıştırma işlemini sonuçlandırması denilebilir.
Kapak planım şekildeki gibi olup, zevkli bir işçilikle tamamladım.
Kapak içlerini akrilik ve alüminyum levhalar ile kaplama yaparak suya dayanım ve ışığı yansıtmasını artırmak istedim. Metalleri ahşaba yapıştırma işlemlerinde silikon kullandım.
Pres olmayınca kitaplardan yardım istemek zorunda kaldım.
Sadece balık düşündüğüm için 6 x 30 W flo kullanmaya karar verdim. Geçici olarak elimde bulunan 18 W floları kullandım.
Uygulama sonrası: Bu tankta da T5 flo ile aydınlatma yapmaya karar verdim.. Bu floların ölçüsü değişik ve aşırı ısı yaptığından kapak sisteminde biraz değişiklik yapmak zorunda kalacağım.
Ahşap kısımlara ağaç zımparası yaptıktan sonra , “transparan ceviz boyası” uyguladım üzerine de iki kat “yat verniği” sürdüm. Bu işlemlerden sonra tankın ağaç bölümleri sanıyorum rutubet ve sudan kolay kolay etkilenmeyecektir.
OVER FLOW
Tanktan suyu sumpa yollamak için arka cama 55 mm. genişliğinde delik deldirmiştim. Overflow denilen kutuyu yaparak tahliye sistemini tamamladım.
Akrilik levha ve PVC sulama boru parçası kullanarak, tasarımı tamamladım. Borunun tıkanmasını engellemek için gözüken kulaklar üzerine delikli bir levha yerleştirdim.
Tanka monte görüntüsü.
Tankın arkasına akrilik bir plaka ile destek verdim.
Uygulama sonrası: Arka cam üzerine yapılan her türlü uygulama bana estetik açıdan güzel gelmiyor bu nedenle sonradan yaptığım tankta overflow kullanmadım.
DİP FİLTRESİ
Taban filtresi, dip filtresi, kum altı filtresi, çakıl altı filtresi gibi değişik Türkçe güzel isimlerle anılan bu sistemi, uzun zamandır iç veya dış fiziksel filtrelere, destek amaçlı tatlı su akvaryumlarımda kullanıyorum. Daha önceleri su borusu veya elektrik izolasyon boruları kullanarak yapıyordum. Son zamanlarda işçiliğinin kolay olması, sökülüp takılabilir yapılabilmesi nedeniyle PVC malzemeden de yapmaya başladım.
Tatlı su da bu filtre sisteminden oldukça randıman alınca, tuzlu su için de kullanmaya karar verdim. Yabancı kaynaklardan da bu sistemin tuzlu su da uygulanabilir olduğunu öğrenince cesaretim daha da arttı. Tankımı sürekli kontrol altında tutacağım, canlı yüklemesini de fazla yapmayacağım için ciddi bir sorunla karşılaşmayacağımı umuyorum.
Uygulama sonrası: Tuzlusu tankımda söktüm, artık bu filtreyi kullanmıyorum. Bu işi oldukça iyi DIY PS’im ve canlı kayalar yapıyor..
YAPILIŞI
1- Gereken malzemeler.
http://img446.imageshack.us/img446/8471/amalzemeler5wd.jpg
2- Tangit kullanarak malzemelerin yapıştırılması.
Dirsek ve T bağlantı parçalarını birbirine yapıştırmak için PVC borudan 3 cm. lik parçalar kestim.
http://img415.imageshack.us/img415/5481/atangit6jx.jpg
3- Yan parçaların tangit ile yapıştırılması.
Bu parçaların dışındaki parçalar sıkı geçme olacak. Gerektiği zaman sökülebilecek. Bu şekilde olması ilerde temizlik için iyi olduğu gibi kayıtlı akvaryumlarda çalışma kolaylığı da sağlıyor.
http://img525.imageshack.us/img525/5690/ayanlar5by.jpg
4- Yan parçalardan dikey geniş PVC boruya bağlantı parçasının yapıştırılması.
PVC borularda çap farkı fotoğrafta görülen iç içe geçen borulardan oluşan takım ile kolayca çözülebiliyor. (yapıştırma)
5- Matkap ile delik açılması.
Kum altında kalacak PVC borulara 2 -3- 4 mm matkaplarla çok sayıda delik deldim.
http://img311.imageshack.us/img311/1334/amatkap4us.jpg
6- Filtrenin tamamlanmış şekli.
Dip filtresi konusunda deneyimi olmayan arkadaşlar için çizim hazırladım.
Konuları tamamladım, yapım aşamalarında katkı sunarak tankı yapmama yardımcı olan tüm arkadaşlarıma tekrar teşekkür ederim. Umarım görsel bu anlatımım DIY konusuna yeni başlayacak olan arkadaşlara biraz olsun yararlı olur.
Sevgi ve saygılarımla…
Merakla devamınıda bekliyoruz. Çok güzel işçilik gerçekten.
Saygılar...
Haklısınız, zaman içinde taban filtesi özellikle deniz akvaryumunda çeşitli problemler çıkardı bu nedenle kaldırdım.
Zaten taban filtresi fizksel temizlik yapan dış filtre ile birlikte kullanılınca yararlı olabiliyor.