Tropheus günlüğüm
Sağlıklı balıklar dilerim...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
06/01/2008
Tankımda beş balık olsa da gözlemlerim ve neticesinde öğrendiklerim hiç bitmiyor! Örneğin Bu hafta sonu iki şey öğrendim.
1-)Öncelik tolga süren ağabeyimizin uyarısıyla balıkların ne kadar yüzmeye ihtiyaç duyduklarını öğrendim. Tropheuslar yüzmeyi seven balıklar ve heran aktifler eğer kendilerine saklanacak bi yer bulurlarsa orada durup yüzmeyi bırakıyorlar ve tabiri caizse insan içine çıkmıyorlar. Bu sefer stres olmaları kolaylaşıyor ve yağlanmaları artıyor, formları düzgünlüğünü kaybediyor.
Eğer resimlerden net anlayabilirseniz tankımın içinde yatık bir testi var ve bu testiyi makrakantalarım yuva haline getirmiş durumdalar, tolga süren agabeyimiz "olmasa iyi olur" demesi üzerine bende ağabey orayı makrakantalar işgal etti zaten tropheuslar hiç ilgilenmiyor orayla demiştim.
Testinin uç kısmında görülen sarı şey; makrakanta! :)
Ama ağabey nazarın değdi galiba akşam izlerken orta boy duboisimin oraya gelip içine girdiğini gördüm. Bu balıklara güven olmuyor.
2-)İkinci olarak çok bildiğim kuyruk titretme hareketini bilmediğimi öğrendim. Ben tropheuslarda sadece kurlaşma esnasında erkeğin dişiyi yuvaya çekmek için titrediğini, dişinin de erkeğin üstünlüğünü kabullenip ona titrediğini biliyordum.
Dün akşam en büyük boy duboisimin orta boy duboisime titrediğini ve yuvaya çektiğini ancak orta boy duboisimin yuvadan çıkarak küçük boy duboisime titrediğini gördüm. Şaşırdım. Acaba balıklarda da eşcinsellik olabilir mi diye düşündüm. Sonra durumu Serkan BALABAN ağabeye anlattım ve o da üstün tecrübesiyle balıkların sadece kurlaşırken değil üstünlük göstergelerinde de olabileceğini söyledi.
Böylece gözlemlerimle bir duboisimin yuva tutarak belirgin dişiyi yuvaya çekme titremesi yapması nedeniyle erkek olduğunu diğerlerinin ise kaçarak yada erkeğin peşinden yuvaya kadar gelerek titrediklerini gördüğümden dolayı dişi olduklarını düşünüyorum.
Hadi bakalım hayırlısı inşallah tahminim gibi çıkarsa 1 erkek 4 dişi duboisim var!
Buda Erkek olduğunu tahmin ettiğim duboisim ve yuvası.
10/01/2008
Serkan ağabeyin vermiş olduğu tavsiye üzerine pazartesiden bu yana -yeme isteksiz duran olduğu yerde sabit yüzen ama vücutlarında şişme olmayan duboisilerimi- tavsiyeyi aldığım andan itibaren ışıktan ve yemden mahrum bıraktım. Dün gece yatana kadar bir değişiklik görmedim. (akvaryum karanlık olduğu için resimleyemedim, görüntü güzel olmuyor, formu böyle kirletmek istemem) Bu sabah akvaryumuma yaklaştığımda adeta “Yeter abi artık yem ver, hastalık değil ama açlıktan ölürüz bak” dercesine akvaryumun kenarına yani bana doğru yönelip dans ettiklerini gördüm. Buna rağmen yumuşamadım ve yemlemedim. Benim balıklarımın 5 günlük açlık deneyimi var bir şey olacağını zannetmiyorum. Bu gün akşam eve gittiğimde aynı tepkiyle karşılaşırım inşallah ve düzeldiklerini düşünerek normale dönebilirim. Çok özledim kerataları.
Yardımların için tekrar teşekkür ederim Serkan Ağabey.
Tropheusları sevmemin en büyük nedenlerinden birisi de budur. ''Ekmeğini taştan çıkarmaları.''