Tropheus günlüğüm
26/02/2008
Eveeet! Yıllardır hayalini kurduğum balıklara kavuştum. Günlüğü baştan beri okuyanlar bilir ne kadar çok ilangi yada bulupoint istediğimi! Yıllar önce 10 tane bulupoint öldürme deneyimimden sonra bu sefer büyük bi kararlılıkla bu işi öğrendiğime kanaat getirdim ve Serkan BALABAN ağabey sayesinde 20 adet 3 ila
Akşam üstü aldığım balıklarımı eve getirdiğimde kazandığım deneyimle öğrendiğim su aşılama yöntemini yapmak için balıklarımı küçük bir kaba dikkatlice bıraktım. Tabi düzenli büyümelerini izleyebilmek için en büyüklerini seçerek boyunu ölçtümJ
Hani uzun bir müddet hayırlı bir iş için memleketime gittim demiştim yaa; işte o zaman kız istemeye gitmiştim. Hayatımda ilk defa orada bu kadar çok heyecanlandım ve ikinci defada balıklarımı küçük kabın içinde oynaşmalarını izlerken heyecanlandım. İnanılmaz güzel duygularmışJ eşek sıpalarını hiç bu kadar aktif beklemiyordum, çok hızlı ve aktiflerdi! Onun dışında defalarca sudan zıplamaları çok hoşuma gitti, yavrular küçük diye küçük bir kaba koymanın ne kadar hata olduğunu öğrendim. Balıklar fırlama olabilir dikkatli olun ve büyük bir kap kullanın aşılama yapacağınız zaman.
5 ila 10 dakika ara ile bir fincan alıp elime büyük tanktan küçük kaba su aşılaması yaparken daha da zorlaştı artık zıplayıp küçük kaptan dışarı çıkabiliyorlardıJ birini kapa koyarken diğeri dışarı çıkıyordu. Bunu onların adına bir oyun olarak düşündüm ve adını Kovadan Atlamaca koydum.:)
Yaklaşık yarım saat kadar böyle bekledikten sonra deneme olarak bir tanesini ana tanka bıraktım. Bırakır bırakmaz duboisilerimin en büyüğü (adı efe) hemen fark etti ve sen nesin diye galiba kovalamaya başladı. Tabi ben hemen akıl hocam Serkan Ağabeye telefon açtım “ büyük bir sakinlikle bişey olmaz merak etme dedi, küçük balık akvaryumda kaçacak delik ararken nasıl bu kadar rahat olunur diye düşüyorum ve kendi kendime cevaplıyorum;TECRÜBE.
Biraz daha zaman geçtikten sonra yavruların hepsini aynı anda atmamı isteyen Serkan ağabeyin sözünü tutarak tüm yavrularımı ana tanka bıraktım, 5-10 dakikalık bir sersemleşme evresinden sonra hepsinin bir araya toplandığını gördüm. Biraz sonra oradan çıkmak isteyen fırlamaların korkulu rüyası tabiî ki efe oldu. 10cm olan efe hemen hemen hepsini kovaladı. Tabi ağaç yaşken eğilir felsefesi galiba balıklarda da var ki hemen buranın hakimi benim dermişçesine hepsini kovaladı. Diğer dört duboisim ise yazık zavallılara “yaw bunlarda ney böyle bıcır bıcır diyerek yanlarına geliyor aralarına giriyor şapşal şapşal yirmi tane yavrunun olduğu bölgede geziyordu.
Tabiî ki bunların hepsini akvaryumun ışığı kapalı olarak yaptım, oda ışığında görebildiğim kadar yazıyorum.
28/02/2008
Dün akşam eve geldiğimde balıklarımı yemlemek istedim, aslında vermeyi hiç düşünmüyordum, hayır gelenek böyle olduğu için değil yavrularımın camımdan yada kayaların üstünden civciv gibi yosun yediklerini gördüğüm için.:) süper bir şey! Akvaryuma yem attığım anda hepsi gelmek istedi sevindirici bir olay ama sağ olsun bizim efe buna da izin vermedi. Tüm yavrularını kovalayarak size ne kadar düşerse onu yiyin dedi. Küçük yavruların camlarda yada kaya üstünde yosun kemirişlerini izlemek inanılmaz keyifli arkadaşlar. Kendilerine düşen küçük yem parçalarını da almayı ihmal etmiyorlar tabiiJ
Yakında videoyuda eklicem tabi sizde küçük şeytanları görebilirseniz.
Bu sabah işe gelmeden önce yaptığım yemlemede ise (galiba bizim efe uyku sersemiydi) hepsinin aynı anda yeme çıkmaları büyük olsun küçük olsun yem parçalarını almaya çalışmaları beni çok mutlu etti. Yani anlıyacağınız bir tanesi hariç hepsi yem yemeye çıktı! O bir tanesinde ise ne olduğunu anlayamadım ama diğer köşede kendi halinde yüzüyordu! Biraz keyifsiz duruyordu inşallah küçük bi sorundur çabuk geçer diyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba!
Aradan yaklaşık bir ay geçti ve gözlemlerimi yazma vakti!
Öncelikle yeni balıklarımı (bulupoint) akvaryuma koymadan önce video ya almıştım. Küçük kabın içinden 3-
http://img532.imageshack.us/my.php?image=mov00019zh2.flv
15/03/2008
İki haftalık bir zamanla balıklarımın akvaryuma adapte olmasını bekledim. Küçük karartı halinde akvaryumun içinde gezinmeleri ve büyük olan duboisilerimden kaçmaya çalışmaları çok güzel keyif veren bir video gibi! Arasıra büyük duboisilerimle birlikte kayamın üstünden yosun yemelerini görmekte cabası!
Bunun videosunu hemen sizinle paylaşayım:
http://img532.imageshack.us/my.php?image=mov02508gm9.flv
Sabahları tek öğün olmak üzere sera flora, akşamları ise sera flora ve granügreen ile tablet verdim! 3 günlük ara ile su değişimi yaptım ve bu gün artık alışmışlardır diye akvaryuma kaya ekledim! Çok şükür korkulan olmadı gayet iyiler.
23/03/2008
Bugün şaşırılmayacak bir durum diyorlar ama ben yinede şaşırdım. 4-5cm olan bulupointlerim birbirlerine titremeye başladı! Daha dün bir bugün iki sıpalar artist olmuş titremeyi öğrenmiş! Gelişimlerinde bu hızı görmek güzel! Hatta şu aşağıdaki resimlere bakın, biraz bulanık ama idare edin artık:
Balıklarımın bu kadar hızlı büyümesi beni çok mutlu ediyor! Bir ay boyunca yaklaşık olarak 1cm büyüdüler! Tabiî ki daha da hızlı büyümesini isterim bu nedenle teknik bilen arkadaşlar varsa hiç çekinmeden yardım edebilirler! J
Bu arada akvaryumun son halini eklemeyi unutmuşum. Yeni eklediğim kayalar yosunluların arasında nasılda belli oluyor. J