Tropheus Maceramın Sonu
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2009 19:17
Öncelikle yanıt yazan ve geçmiş olsun diyen herkese teşekkür ediyorum.
Bu başlığı açarken ana düşüncem, hatalı yaptıklarımı paylaşmalıyım ki, yeni başlayanlar ya da halihazırda tropheus besleyen insanlar, benim hatalarımı yapmasınlar ve bu türe devam etsinlerdi.
Bu düşüncemi de geliştirici çok olumlu yorumlar ve düşünceler gelmiş.
Yorumları da okuduktan sonra bir konuyu daha tekrar sindirmiş oluyoruz. Tropheus akvaryumuna fazla dokunmamak gerekiyor. Özellikle el sokarak, mecbur kalınmadığı sürece müdahale etmemek lazım. Benim de sık yaptığım hatalardan biri, zırt pırt dizayn değiştirmek, yeni kaya koymak, eski kayaları düzenlemek gibi elimi akvaryumun içine sokup durmaktı.
Tropheuslar da stres çok önemli bir etken, bu gibi durumlarda hemen stres yapabiliyorlar. Bunu da, akvaryumun camında bir aşağı bir yukarı inip çıkma hareketlerinden gözlemleyebiliyoruz.
Böylece, tropheus severlere bir tavsiyede daha bulunalım. Tropheus akvaryumunuzu, balıklarınızı içine yerleştirmeden önce iyice dizayn edin ve balıkları içine koyduktan sonra zorunlu olmadıkça akvaryumun içine elinizi sokup / çıkarmayın. Mümkün olduğunca az müdahale edin.
Umarım, bir gün ilerde bu balıkları tekrar besleyebilirim. ( Fiyatlar saçma sapan yerlerden, makul seviyeye indikten sonra elbette )
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2009 21:32
Öncelikle geçmiş olsun diyorum çabalamışsınız o kadar ama nafile, ben de bu aralar tropheus besleme çabasındayım ama açıkçası fazla param da yok, trop. tecrübem de yok, hem pahalı hem de bakımı zor hem de benim gibi amerikan gibi dayanıklı balıklardan direk hassas balığa geçecekseniz malesef kötü.Içimden bir ses ya hüsran olursan ? diyor, başka Bir ses Yok olmazsın diyor.Ama biryandan da aklım şuna da takıldı, 1 hafta önce toptancıya gittiğimde çok büyük bir toptancı, adam balıkları singapurdan getirdiklerini söyledi, ve nerden baksan 25 30 tane 4 cm boylarında tropheuslar 60-70 cm lik akvaryumdaydı ve bakımsız görünüyorlardı.Bu balıklar burda ölmüyorsa benim özen gösterdiğim akvaryumumda niye ölsünler ki demeden de edemiyorum ?? :S
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2009 23:50
Sevgili Ali Aydemir,
Tropheuslar hassas ve dayanıksız balıklar gibi bir anlam çıkmış ise yazdıklarımdan yanlış olmuş. Aksine bir çok hastalığa ( örn. beyaz benek vb. ) diğer balıklardan çok daha fazla direnç gösterebilen, oldukça dayanıklı balıklar. Yanlış anlaşılmasını istemem.
Burada sadece dile getirdiğimiz, uzun yıllar boyunca zevkle bu türlere bakmak ve üretmek ile ilgili altın kurallar. Aksi taktirde, geçen ay ısıtıcıya param yetişmiyor diyen bir akvaryumcuda, 18 derecede yaşayan bir tropheus gördüm :)
Diğer bir yandan, sevdiğim bir akvaryumcu bu hafta başı 6 tane red rainbow getirtti, akvaryum toptancısından. Sanırım balıklar direkt yurtdışından gelip, aralıksız buraya gönderilmişler. Akvaryumcum akşam 10 uçağında gidip balıkları karşıladı. Malesef 3 gün içerisinde 5 tanesi öldü. Ölenlerin hepsi klasik tropheus hastalık göstergesi olan, sağ yüzgecini oynatmama eylemindelerdi. Bugün gördüm 1 tane kalmış, çok üzüldüm. Tanesi 160 tl olan bir balığın böyle heba olması oldukça üzücü. Paradan da ziyade, oldukça büyük ve güzel balıklardı.
Konu açılmışken hatırlatmak isterim ki, SAĞ YÜZGECİ AZ KULLANMA YA DA HİÇ KULLANMAMA belirtisi gösteren tropheus türü balığınıza ilk gördüğünüz andan itibaren tedavi uygulayın. Zira bu güne kadar 10 civarı böyle vakaya rastladım ve hiç ölmeyen balık görmedim. Eğer bu şekilde bir belirti alırsanız balığınızda, hemen clout ilacı ile tedavi etmeye çalışmanızı öneririm.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2009 04:51
[QUOTE=Hurbie]Öncelikle geçmiş olsun diyorum çabalamışsınız o kadar ama nafile, ben de bu aralar tropheus besleme çabasındayım ama açıkçası fazla param da yok, trop. tecrübem de yok, hem pahalı hem de bakımı zor hem de benim gibi amerikan gibi dayanıklı balıklardan direk hassas balığa geçecekseniz malesef kötü.Içimden bir ses ya hüsran olursan ? diyor, başka Bir ses Yok olmazsın diyor.Ama biryandan da aklım şuna da takıldı, 1 hafta önce toptancıya gittiğimde çok büyük bir toptancı, adam balıkları singapurdan getirdiklerini söyledi, ve nerden baksan 25 30 tane 4 cm boylarında tropheuslar 60-70 cm lik akvaryumdaydı ve bakımsız görünüyorlardı.Bu balıklar burda ölmüyorsa benim özen gösterdiğim akvaryumumda niye ölsünler ki demeden de edemiyorum ?? :S [/QUOTE]
metinemre 2009-12-11 12:42:20
Akvaryumcularda balıklar genelde çok az kalır hemen satılır. Yakın aralıklarla gittiğinizde dikkat ederseniz aynı akvaryumda o gelen partiden kalan tropheuslarda eğer satılmazsa genelde hep hastalanır ve ölür zaten. Ben her hafta sonu bazı akvaryumcuları gezerim. İlk hafta balıklar yüzer canlı görünür, ikinci hafta bir gidersiniz ya karınları çekilmiş, ya mantar oluşmuş ya da hepsinde beyaz ipliksi dışkı (bloat) var. Sakın aldanmayın akvaryumcuların besleme koşullarına. Tropheus çok dirençli ve güçlü bir balıktır. Ancak; tecrübe ya da bilgi gerektirir. Her ikiside varsa aynı balıklar 5-6 sene yaşar ve doğru şartlar sağlanırsa sürekli yavru verir. Tecrübe ya da bilgi bu ikisinden biri yoksa sakın başlamayın bu işe. Sizin paranıza balıkların canına yazık. Okuyun, araştırın, öğrenin. Sonra gerekli her türlü malzeme ve doğru ölçülerde akvaryumu alın. Aldıktan sonra doldurup bir süre boş çalıştırıp gözünüze hoş gelen ve tabii ki bundan da önemlisi balıkların ihtiyaç duydukları en doğru dizaynı verdikten sonra "Budur" diyeceğiniz dizayna getirip öyle alın balıkları. Ben neredeyse 11 yıldır tropheus beslediğim halde son aldığım kolonimi yeni akvaryumlarına yerleştirmeden önce 3 ay hazırlık yaptım. 1 aydan fazla boş akvaryum çalıştırdım. Bazı arkadaşlar gerek yok sakınan göze çöp batar diyor ya. Aslında onun karşılığı "saldım çayıra mevlam kayıra"dır. Ne yazıkki güzel dilimizde vardır yanlış yönlendirmeler. Hayır sakınan göze çöp falan batmaz. Son derece uydurma ve işe yaramaz bir sözdür bu. Önlem alırsanız doğru koşulları sağlarsanız hiçbirşey olmaz. Ben 10 senede 3 balık kaybettim sadece. 2 tanesi ilk aldığım balıklardandı ve son derece tecrübesiz ve bilgisizdim 3. balık ise sakat olduğu için ötenazi yapmam gerekti. Birde sakınan göze çöp batar diyenlere soralım kaç balıkları ölmüş.
Evcil hayvanlarımıza kendimizden daha iyi bakmalı daha çok sakınmalıyız çünkü onlar bize muhtaç. Ve canlarının vebali bizim üzerimizde. Bakamayacaksanız yada bilmiyorsanız ne yapacağınızı, dediğim gibi emin olana kadar araştırın sakın almayın. Canlı hayatı kişisel zevklerimiz uğruna riske atılamaz. Bu yazdıklarım Tropheus beslemek isteyen ve evcil hayvan beslemek isteyen tüm arkadaşlarıma. Ben çocukluğumdan beri bir balık kaybetsem günlerce uyuyamam aklıma gelince keyfim kaçar, o yüzden gözümden de iyi sakınırım...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2009 13:18
Yorumlarınız için teşekkür ederim.Trop. beslemek için biraz daha düşünmeye karar verdim çünkü ölürlerse gercekten üzülürüm.Yanlış anlama olmuş biraz sanırım.Trop. lara dayanıksız derken o anlamda demek istemedim, amerikanlara göre çok daha dayanıksızlar diye düşünüyorum.Aslında amerikanlar kadar güzel balık yok ama insan bir süre sonra sıkılıyor.Korkmuyorlar, strese girse bile en fazla 3-4 dk ya stresten eser kalmıyor su şartlarını mükemmel tolere ediyorlar ama insan farklı şeylere yönelmek istiyor bir süre sonra.Dediğim gibi trop. beslemeyi biraz daha düşüneceğim.Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2009 13:04
Emre Bey'e sonuna kadar katılıyorum.
Tecrübe ve bilgi ikisi bir arada olmadan tropheus beslemek emniyet kemeri takmadan arabanın limitlerini zorlamaya benzer.
Uygun şartlar sağlandığında bile her an bloat a karşı gözlem altında tutmanız gerekir. Sadece yem atmakla olmaz. Günde en az bir öğünü yemelerini seyretmelisiniz.
Elinizin altında her zaman bloat a karşı en azından flagyl de olsa bir ilaç hazır olmalıdır.
Akvaryumunuz kesinlikle doğru ebatta olmalı. Taban alanı büyük olmalı yükseklikten ziyade.
Tanganyika buffer ve cichlid lake sake kullanmalısınız. Kullanmıyorsunuz da su değerlerini istenen değerlere çekecek bir şeyler mutlaka kullanmalısınız. Ben kullanmıyorum yaptım oldu diyenlere pek itibar etmeyin. Bir kişi yapmışsa 10 kişi yapamamıştır.
Yem seçimini düzgün yapmalısınız. Bitkisel, kaliteli ve bol çeşit yemler kullanmalısınız.
Tropheus her yerden alınmaz. Bu konuda olumlu referansları olan akvaryumcuları tercih edin. Ya da daha iyisi yerli üretim alın.
Kendinize güvenmeden F0 balık almayın. Kendinize güveniyorsanız da eğer istediğiniz türün akvaryum üretimini bulabiliyorsanız onu alın. Bloata karşı F0 balıklar daha dayanıksız.
İlk defa besleyecekseniz daha kolay türler ile başlayın. Mesela Duboisi. Yavru büyütmek zordur ancak en iyi koloniler kendi büyüttüğünüz yavruların erkek fazlalarını eleyince çıkar.
Tropheus akvaryumu, tropheus akvaryumudur. Ana canlı tropheustur. Mümkün olduğu kadar tropheus yanına başka balık atmayın. Mutlaka atacaksanız da ona göre canlı seçin. Aynı bölgeleri sahiplenmeye çalışan benzer yapıdaki canlıların YAŞAMA ŞANSI ÇOK AZDIR.
1e 3d - 2e 4d gibi oranlar tropheus için en azından bir çok türü için koloni değildir. Az sayıda balıkla olacak türler Duboisi gibi türlerdir.
Hele hele bazı aileler için 15 altı başlı sayılar başlı başına problemdir. Örneğin ben Tropheus Brichardi Mtosi besliyorum. İleride iyi bir koloni yakalamak için 30 yavru birden büyütüyorum. Akvaryumum 150 x 65 x 65 + sump. Brichardi ailesinde 15 altı koloni her zaman problem çıkarıyor çünkü.
Herşey yeterliyse bile akvaryumda sadece 1 veya 2 erkek bırakmayın. Erkekleri, onları zorlayan balık olduğu sürece formda tutarsınız.
Araştırın, araştırın, araştırın...
Peki soru şu: Bu kadar zahmete değer mi?
Benim adıma cevap: Uğraştığınız her saniyesine bile :D
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2010 20:25
Gerçekten çok geçmiş olsun.Okuyunca ne kadar üzülmüş olsamda bundada vardır bir hayır demek istiyorum.Çünkü forumdaki tropheus bakan arkadaşlar,üstadlar okadar yararlı bilgiler paylaşmışlar ki tropheusa daha hiç cesaret edememiş ben ve benim gibi birçok arkadaşım için çok yüreklendirici şeyler okudum ve artık eskisi gibi korkmuyorum.Ki inanıyorum bu yazılanlardan sonra korkan varsa bile eskisi gibi korkmayacaktır bu türü beslemek için.
Önemli olan yapılan hatalardan ders almak ve bidaha aynı yanlışları yapmamaktır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2010 21:20
Bence tekrar tropheus beslemeye karar verir iseniz forumlarda satılan balıklardan alın ve satın aldığınız arkadaştan bu konu ile ilgili tavsiyelerini alınız. Bu şekilde yaparsanız akvaryumcuya danışmaktan daha hayırlı bir iş yapmış olursunuz.
sserkana 2010-07-20 21:21:03
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Temmuz 2010 00:57
Bence uzun yıllar tropheus bakılmamış ise duboisi veya black türlerinin varyeterinden birini seçmek te yarar var, moorilerden ilk etapta uzak durmalı, gerçekten tropheus başka hiç bir balığa benzemiyor bir gün akvaryuma bakıyorsunuz ve ıvır zıvırdan nem kapmış birkaç balık görüyorsunuz, 2.cisi yerli üretim veya forum üyelerinin akvaryumunda artık çeşme suyuna alışmış balıklarını almakta fayda var.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Temmuz 2010 14:21
Bence Tropheus, Kum kelebeği, Ventralis ve Tricoti'ler gerçekten zor ve pahalı balıklar. Bu yüzden belli bir akvaryum deneyimine sahip hobiciler tarafından beslenmeliler. Tanganika'ya yeni başlayanların hem ucuz , hemde dayanıklı olan brundi frontoza, lelopi, calvus ve leptosoma türlerinden başlaması daha mantıklı. İllaki tropheus beslenecekse de, tropheus türlerinde acemi olanların bemba, ikola, dubosi gibi ucuz türleri beslemesi bence daha mantıklı olur.
Pacific 2010-07-21 14:27:31
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir