Yavru alamıyorum:calvus ve lepto. (RESİM EKLENDİ)
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2008 20:42
Arkadaşlar
faster 2008-11-03 18:19:09
PH: 8 OLARAK ÖLÇÜLDÜ
amatör olarak 3 yıldır akvaryum hobisiyle aşırı ilgilenmeye çalışıyorum. Japon balığıyla başladım, ardından malawi türleri, 1,5 yıldır tanganyika akvaryumum var. 1e 2d b.calvus, 2e 4d leptosama yellow head var uzun süredir. Ama bu 3 yıllık sürede hiç yavru alamadım. O kadar çok istiyorumki yavru almayı anlatamam. balıkların strese girmemeleri, rahat olmaları için elimden geleni yapıyorum. Her akşam karşılarında oturup onları izliyorum ama tabiri caiz ise TIK yok. Artık iyice soğumaya başladım. Okadar emek , maddiyat sarf ettim ama bir yavru alamadım hiç bir türden. Haftada 1 dip çekimi yapıyorum. Düzenli sabah ve akşam yem veriyorum (tetra bis, tetra pro ve pul yem). Bana bir akıl ve yol gösterin ne olur.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2008 22:39
Merhaba Ömer Bey bende sizin kadar olmasada 8-9 aydır Calvus türlerini besliyorum evet her ne kadar bu konuda çok acemi sayılsamda bizden daha tecrübeli arkadaşlarında belirttiği ve belirtecekleri gibi Calvus türleri sabır isteyen bir balık ancak siz bu süreyi aşmışsınız. Çok yakın zamanda yavru iken aldığım ve büyüttüğüm Gold Head lerimden yaklaşık on gün önce yavru aldım ve şu anda diğer iki kardeşlerininde inşallah yavruları yolda gibi ancak black türlerimden henüz yavru alamadım belki biraz daha zamana ihtiyaçları var gibi.
Nacizane fikrim tecrübeli Calvus sahibi arkadaşlar katılır mı bilmiyorum ancak balıklarınızın cinsiyetlerinden emin iseniz değişikliğe gitmeniz dişi adediniz iki olduğuna göre sorunu erkek Calvusunuz da olduğunu düşünerek değiştirmeniz veya onu tetikliyecek bir erkeği kısa sürelide olsa akvaryuma dahil etmeniz ayrıca ek olarakda suyunuzun Ph değerleri gözlemlediğim kadarıyla bu konu çok önemli gibi buna da dikkat etmenizi öneririm forumda calvuslarla ilgili hemen hemen tüm yazılanları okudum ancak çok net açıklayıcı yol gösterici bilgilere rastlamadım bir iki makale dışında aslında calvus ların üretilmesi de biraz şehir efsanelerine çevrilmiş gibi aslında öyle olmadığını düşünüyorum ve bir iki püf noktanın olduğu bunlara dikkat edildiğinde üremelerinin çok da zor olmadığı kanısındayım ancak bunlar pekte başkalarının paylaşmak istemediği konular gibi duruyor yada doğru sorular sorulmuyor,
Leptosoma larınıza gelince onlar için söyleyebileceğim bir şey yok bilgi sahibi olmamam sebebi ile.
İnşallah yavrularını görmeniz dileğiyle. Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2008 23:06
Bir iki püf nokta var demişsiniz yazınızda. Bunlarıda paylaşırsanız sevinirim. Erkek sayısı ikiydi fakat birbirlerini öldüreceklerdi kavga etmekten. Bende daha pasif olan erkeği iade ettim akvaryumcuma. Erkek dişiyi kovalıyor fakat dişinin erkekle alakası yok. Kaın şişmesi görmedim bile dişide şimdiye kadar. Ben ümidimi kestim artık. Olmıycak. Bu gidişle bırakıcam bu hobiyi maalesef. Erkek bir bölgeyi sahiplenmiş durumda ama dişi yanaşmıyor bile hiç. Dişiler birbiriyle kavga etmekten başka bişey yapmıyor. Çok sıkıldım bu gidişe çoook.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2008 23:44
Şimdi yazmayı çok isterdim ama size yazdıktan sonra diğer dişimin yavrularını gördüm yine sabahlayacaz anlaşılan yine burdan cevap olarak devam ederim inşallah.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2008 23:51
Nispet yapar gibi oldu şimdi bu cevap :) Ben yavru almak için yanıp tutuşuyorum. Artık kopma noktasına geldim akvaryum hobisinden. YARDIM YARDIM YARDIM. Sabır kalmadı artık.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2008 00:25
Bence tek tür Calvus veya tek tür leptosoma olarak yaparsanız yavru alma şansınız artacaktır...Çünkü iki farklı tür bir tankta olunca ister istemez balıklar strese gireceklerdir buda üremenin olmamasına veya gecikmesine neden olacaktır...Tabi nacizane düşüncem...Bence hangi balıktan daha fazla yavru almak istiyorsanız diğerini çıkartın ve 2e 8d olacak bir oran oluşturun hem dişiler hemde erkekler arasında rekabet bu tür durumlarda işe yarıyor...Birde erkek cinsel olgunluğa erişmiş fakat dişi yada dişiler cinsel olgunluğa erişememiş olabilirler...Eğer özellikle Calvus beslmek istiyorsanız akvaryumda tek tür olmasına özen gösterin...Hantal gibi duran bu balıklar cidden bir okadar narin ve en ufak şeylerden etkilenen bir türdür...Saygılarımla...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2008 00:35
Şuan bulunan erkek, başka bir erkeği kabul etmiyor. Denedim 2 erkeği, birbirlierini öldüreceklerdi nerdeyse. Dişi sayısını arttırayım diyorum, fakat şuanki 2 dişide kavga ediyor. Biri tamamen sinmiş durumda. Baskın olan dişi , diğer dişinin saklandığı yerde nöbet tutuyor nerdeyse. Ne denesem olmuyor. Dişi sayısını arttırsam onlarda kavga edip, birbirlerine zarar vericekler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2008 01:08
Tankınızın ph'ını hiç ölçütünüz mü?Tankınızda balıklarınızın üremesi için gereken ideal ph'ı aralıklarınızı sağlayamıyorsanız üreme gerçekleşmez. COBRA 2008-10-31 01:08:37
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2008 11:40
Arkadaşlar daha basit bir yaklaşım , bahsedilen ikiliyi bende aynı akvaryumda beslemiş biri olarak söyleyebilirim ki..
Kum midye yada mercan kırığı olmalı bi kere..Bu iki tür suyun şartları bakımından bir birlerine ters.. bahsedeceğim su farkı tazelik ve bayatlık anlamında.. Leprosomlar taze ve düzenli dip çekimi yapılmış suyu severlerken, Calvuslar tam tersi.. bende ne zamanki çok yogun ilgi gösterip devamlı su değişim yaptım üstlerine çok düştüm yavru alamadım , fakat sizin gibi ilgim azalmaya başlayınca yavruların ardı arkası kesilmedi.. hala da öyle :)
sonuç olarak öncelikle calvulardan yavru almak için şartları oluşturun.. kabukların hiç biri ortada olmasın hepsi köşelerde ve cama yakın olsunlar fazla kabuk koymayın adam başı 1 tane.. büyük kabuk koyun.. dış filitre kulanın eğer kullanıyorsanız dip çekme aranızı genişletin.. 2-3 hafta yapın..ayrıca daha farklı görüşler için lütfen akvaryum fotosu ekleyin... Sağlıklı balıklar dilerim..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2008 11:50
Leptosoma ve calvus bence gayet uyumlu bir ikili. Yanlız benım yasadığım bir tecrübe leptosomalaryumurta dökerken calvuslar iş basında beklıyor ve anneden önce davranıp yumurta kapabılıyorlar:)
Sıkıntı PH da olabilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2008 17:37
Şuan şehir dışındayım. P.tesi ph değeri ve foto ekliycem. Nerde Hata yaptığımı daha iyi anlarsınız belki. Sizin yorumlarınız benim için çok önemli. Özellikle calvus ve leptosama lardan yavru almış arakadaşların görüşleri. El birliği ile benide yavru sahibi yapın lütfen ;)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2008 18:12
Ömer Bey merhaba . İlk olarak umarım bu mesajı okuduğunuzda balıklarınız yavrulamış olur dileklerimle . Uzun süre Altolamprologus Calvus ( Black camerun ) , Altolamprologus compressiceps ( goldhead ve firefin ) ve leptosomaların çeşitli varyasyonlarını beslemiş bir hobici olarak diğer arkadaşlarımızında belirttiği bir iki husus konusunda bilgi aktarmak istedim .
1.Akvaryumun Ph değeri ve genel sertliği gerçekten üremede etkili .Su değerleriyle ilgili detaylar forumda daha önce incelenmişti bu bilgilere forumda arama yaparak ulaşabilirsiniz.
2. Leptosoma ve altolamprologus türlerinin bir arada beslenmesinde bende bir sakınca görmüyorum ancak leptosomaların yumurta tutmaları sırasında çok olmasada yavruları annelerin akvaryuma saldığı anda Altolamprologus türleri için güzel bir canlı yem ziyafeti olacaktır.
3.Leptosoma türlerinin dişileri genelde renksiz ve şekil olarak hemen hemen aynı olduğu için aynı tür erkek ve dişilere sahip olmama ihtimaliniz olabilir. Farklı leptosoma erkek ve dişilerinin çiftleşmeside görülür ama yavru balıklar istenilen renk formunda olmayacaktır. Farklı cins leptosomaların çiftleşmemesi ihtimalide oldukca yüksektir.
4.Calvus ve compressiceps türleri pek çok hobici tarafından bile sağlıklı olarak ayırt edilebilen türler değildir ve çok fazla benzerlik gösterirler . Her iki türüde aynı anda beslediğim dönemlerde çiftleşmelerine rağmen yumurtalardan yavru çıkmamıştı . Balıklarınızın bir kısmı Calvus bir kısmıda compressiceps olabilir .
Sonuç olarak en sağlıklı yorumların balıklarınızın resimlerini gördükten sonra yapılabileceğini ve size daha faydalı bilgilerin aktarılacağını düşünüyorum . İyi günler dilerim
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2008 18:27
s.a arkadaşlar bende calvus beslemeye başladım bir kaç ay oldu calvusları aldıgım abidenden daha önce hiç duymadıgım bır taktik öğrendim bana dedi balıkların eger üremelerini istiyorsan yada durdurmak istiyorsan su sıcaklıgını üremelerini için artır o zaman üremeye başlar dedı balıklar he eger üremelerini istemiyorsan su sıcaklıgını duşur dedi üremezler o zaman şimdi sizin sorununuza gelince su sıcaklılarından ve ya ph degerlerınden kaynaklanabilir kanısındayım çünkü calvuslar çok hassas bir balık türü saygılar ;
.......................... CAFER GÜLBETEKİN ...........................queresma 2008-10-31 18:28:29
.......................... CAFER GÜLBETEKİN ...........................
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir