Yeni Nesil Sump Dizaynları - K1 Kaldnes


sardasertÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/03/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 216
sardasertÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2018 16:50
[QUOTE=viscool]Hareket ettirmek için ben 2 hava motoru ve 4 lü hava muslukları kullanıyorum. yazının başlarında resimlerini görebilirsiniz. selamlar[/QUOTE]

Youtube'da bir videoda gördüğüm bir yorum vardı henüz kendim kullanamadığım için size burada sorayım, doğruluğunu teyit etmiş olalım:

-Videodaki anlatıcı "Kaldnes üzerinde bakteri tutana kadar hareket etmeyebiliyor. Bakteri tutmamış kaldnes filtre suda batmadığı için hava bile versek sabit duruyor. O güzel sump videolarında gördüğümüz hareket için malzemenin bakteri tutmasını beklemek gerekiyor" diyordu.

Böyle bir durum var mı? Yoksa malzemeyi koyar koymaz hava motorunun etkisiyle hareket başlıyor mu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

viscoolÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/04/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 584
viscoolÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2018 21:38
Ever doğrudur. bir süre sonra batmaya başlıyor Kaldnes

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

viscoolÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/04/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 584
viscoolÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2018 21:21
Çok rica ediyorum. latince bakteri adı yazarak bilginizi yüksek göstermeyi bırakınız. bu hobiyi 25 yıldır yapan yeterince eğitimli birisi olarak K1 denemelerimin sonuçlarını yazdım. doğru kullanılırsa sonuç bulaşık süngerinin çooooook ötesindedir. ayrıca bioball ile K1 malzeme aynıdır demeyin. bioball su içerisinde kullanılmaz. kullanımı çok farklıdır. Ltf biraz saygı. ltf. hatam varsa affola. selamlar.

[QUOTE=EnatiopuS]Arkadaşlar öncelikle sump nedir? Mevcut hacim ve ölçüdeki havuz içinden geçen suyu daha fazla ve uzun bir yol boyunca mekanik, kimyasal ve biyolojik olarak filtre etmeye yarayan yardımcı tank. Biyolojik olarak neyi filtre ediyoruz, Amonyak, nitrit, nitrat (uygun sistem kurulursa azotta) (uygun sistem kurulursa paraziter canlılarıda) sudaki organik atıklar saprofitlerce parçalanıyor amonyak ortaya çıkıyor, sonra nitrifikasyon bakterileri devreye girerek, sırasıyla amonyak ---nitrit nitrit---nitrat dönüştürüyor (kabaca dönüştürüyor diyorum) sonra varsa denitrifikasyon bakterileri(kemosentetik bakterilerdir, oksijen seviyesinin çok düşük olduğu ortamlarda çoğalabilirler) nitratı azota dönüştürüyor ve oda gaz formu ile kendiliğinden havaya karışıyor. Bu nitrikasyon bakterileri heryere tutunur, cama, kuma, dekora antibakteriyel malzeme olmayan heryere yani. Su etraflarından geçerken ihtiyacı olanları alıyor ve çoğalıyor. Gözle görmemiz imkansızdır.

Diyeceğim şudur, bu bahsi geçen K1 kaldnesler veya benzeri türevleri bakterilerin tutunabileceği yüzey alanı artırılmış malzemeler, bioballda aynı işlevi yapıyor, benzeri metaryellerde. Su içerisinde serbest dolaşırken, yüzeyin su ile dolayısı ile bakteri ile teması arttığı için biyolojik döngü daha aktif işliyor. İşe yaramaz demiyorum tabiki yarıyor ama bu kadar para vermeye gerek yok. Kendinizde çok ucuza mal edebilirsiniz. Bakteri, bu K1 buna tutanalım, bu bulaşık süngeri buna kim tutunacak şimdi demezler :) Bu hobi işi tabiki ama hobicinin cebine oynayan çok firma var. Parası olmayan veya yetmeyen bu hobiyi yapmasınmı? Tekrar ediyorum bahsi geçen ürün işe yaramaz demiyorum, imkanı olmayan arkaşlarda kendi imkanları ile aynı sistemi aynı aktivasyonda kurabilirler.

Eklenecek medya, akvaryum su hacmi ve canlı biokütlesine göre yapılmalıdır, Şu kadar litreye şu kadar bu malzeme demek doğru olmaz. Önemli olan bakterilerin yeterli miktarda beslenebilmesi, yeni kurulan akvaryumlarda bakterilerin çoğalması bu yüzden zor ve uzun olur, etrafta beslenebilecekleri malzeme zamanla ve onların çoğalmasına yetecek kadar artar. Şöyle anlatayım, 100 litrelik içinde 10 tane büyük balık olan bir akvaryumun altına 5 metre uzunluğunda bir sump ve içi bu tarz malzeme ile dolu olsun. Bakterilerin çoğalabileceği popülasyon bellidir, bunuda belirleyen ortam ve alanlar değil çoğalmalarına yetecek kadar ortamda bulunan besin miktarıdır.


Sumpun ilk gözü mekanik filtrasyon ile kaba pislikleri tutmak, sonrasındaki bakteri yataklarında bulunan malzemenin pislik tortu ile kaplanarak bakterilerin su ile temasının kesilmesini engellemek yeterli. Bazı arkadaşlar kullandıkları malzemeler renk değiştirince veya üzerinde bir tabaka görünce veya su içerisinde yüzerlilik değişince bakteri gelişiyor sanıyor halbuki o tabaka bakterilerin su ile temasını azaltan tortu veya nitrifikasyon bakterileri ile rekabete giren alg tabakası oluyor.



Cafer bey affınıza sığınarak, sump içindeki yavruluğun yerinin akvaryum genelindeki No3, No2, Nh3 seviyesine ekstra bir ilavesi yoktur, yani şöyle diyim, akvaryum ve sump genelinde suyun No3,No2, Nh3 değerleri homojendir. İçerisinde yüzün üzerinde karışık ciklet bulunan birkaç metreküplük bir akvaryumun en yoğun kimyasal kirlilik seviyesinin olduğu yer, sumpa suyun döküldü yerin olması lazım, en temiz filtrelenmiş yerinde, akvaryuma suyun geri döküldüğü yerin olması lazım değilmi, çalıştığım yerin imkanları sayesinde fotospektrometre ile ölçüm yapma şansım var. Çıkan değerler aynı! Son gözdeki yavruluk kaba pislik için evet yavruluktan çıkan pislikler filtrelenme den akvaryuma gitmiş olur. Sumplarımız onlarca metre uzunluğunda ve aktif çalışan bakteri yataklarımız olsa, değerler arasında farklar çıkacaktır ama döngü çok kısa olduğu için endişe etmemiz gereken birimler değiller.
[/QUOTE][EDIT]viscool,2018-05-18 21:25:40[/EDIT]

Beğenenler: [T]213170,Avcoskar[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EnatiopuSÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2006
İl: Antalya
Mesaj: 2009
EnatiopuSÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2018 11:06
[QUOTE=viscool]Çok rica ediyorum. latince bakteri adı yazarak bilginizi yüksek göstermeyi bırakınız. bu hobiyi 25 yıldır yapan yeterince eğitimli birisi olarak K1 denemelerimin sonuçlarını yazdım. doğru kullanılırsa sonuç bulaşık süngerinin çooooook ötesindedir. ayrıca bioball ile K1 malzeme aynıdır demeyin. bioball su içerisinde kullanılmaz. kullanımı çok farklıdır. Ltf biraz saygı. ltf. hatam varsa affola. selamlar.

[/QUOTE]

Sayın Arkadaş, alıntı yaptığınız yazıyı önce bi gerçekten detaylı okuyunuz, anlatılmak istenen nedir! Yazılanlarda Latince bakteri adı yazıyormu! Yazmıyor! O kullandığınız malzemenin çalışma prensibini çok kabaca ve genel olarak anlattım, bütün işi yapan o latincesi yazılı olmayan bakterilerdir. İsterseniz yorumun altına bakteri adlarını ve döngüyü daha detaylı anlatan bir yazıda yazabilirim. O kullandığınız malzemenin çalışma prensibini, neye nasıl etki ettiğini, hatta o bakterilerin isimlerini öğreniniz, ( bunu sizinle atışmakla için değil, gerçekten araştırdığınız takdir de yazdıklarımın doğruluğunu sizinde anlayacağınız için yapın) ben aldım denedim işe yarıyor demekten bi tık öteye gidiniz. Sizin yaptığınız denemeler nelerdir bilmiyorum ama bu tarz denemeleri bende, yurt dışında getirttiğim farklı bakteri kültürlerinin ekimini yaptıktan sonra, farklı biyolojik materyeller kullanarak sonuçlarını fotospektrometre ile yapıyorum ve virgülden sonra 3 basamak değer verecek hassaslıkta sonuçlar elde ediyorum. Bu malzemelerin denemelerini yaptığım içinde para alıyorum! Ayrıca latince bakteri ismi yazsam ne olucak? Googledan her bakteri ismi copy paste yapanı uzmanmı sanıyorsunuzda yazmadığım latince bakteri ismi için bilgimi yüksek göstermeye çalışayım! Bilgimi yüksek göstermeye çalışıyorsamda, önce bi yazılanları tarafsızca değerlendirin yanlış bişey yoksa o yüksek bilgiden yararlanmaya çalışın.

Bioballar su içerisinde de kullanılır? Kullanılmamasına ilişkin bir yasak mı var? Veya kullanılırsa bir zararımı var? Sump içinde serbest kullanımı geçtim, piyasada satılan gereksiz iyi markalarca üretilmiş nitrat reductörlerinin bu yasaktan haberi yok sanırım? Tekrar ediyorum, lise çağında bi hevesle akvaryum kuran bir arkadaş bu bahsettiğiniz malzemeden alamadığı için sump'unda bulaşık süngeri kullanamazmı? Bu malzemeyi alamadığı için sumptamı kurmasın, veya hobiyimi bıraksın? Bahsi geçen bakteriler tutunmak ve çoğalmak için pahalı ve marka malzeme aramaz, evet bunlarda bir tık daha aktif çalışırlar ama öyle çoooooooook büyük bir fark olmaz!

Yazdıklarımı tekrar okudum ve oradada belirttiğim gibi bu malzeme işe yaramaz demedim. Bu parayı veremeyecek arkadaşların, daha ekonomik yöntemlerle de sumplarında biyolojik filtrasyon yapabileceklerini, bu hobinin zevkle ve gönlünce yapılabilmesi için markalara tonla para vermeye bağlı kalmamak gerektiğini anlatmaya çalıştım. Yazdığım yorumun neresinde yanlış bilgi veya yanlış yönlendirme varda bana bu şekilde yüklendiniz hala anlamadım! Burada bilgi yarışma yapılmıyor, yazı yazdığınız yer bir forum, hoşunuza gitmeyen her yorum sahibini susturmaya çalışmamanızı, eleştirilere de açık olmanızı ( ki yazdıklarımda ne sizi, ne yazdıklarınızı eleştirmedim) temenni ederim.

Beğenenler: [T]222028,akemal[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

omerali06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/04/2019
İl: Ankara
Mesaj: 765
omerali06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2020 23:12
Bu malzemenin yerine alttaki malzemeyi
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/214919/030320200939521.jpg[/IMG]

Bunu kullansak ortadan kesip sonrada delerek fark yaratirmi acaba ?

+1: [T]224065,Afatsumi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AfatsumiÇevrim Dışı

Kayıt: 27/05/2020
İl: Kayseri
Mesaj: 50
AfatsumiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2020 19:51
[QUOTE=omerali06]Bu malzemenin yerine alttaki malzemeyi
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/214919/030320200939521.jpg[/IMG]

Bunu kullansak ortadan kesip sonrada delerek fark yaratirmi acaba ?[/QUOTE]
Merak ettim ben de acaba k1 gibi iş görüyor mu denediniz mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

omerali06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/04/2019
İl: Ankara
Mesaj: 765
omerali06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2020 00:07
[QUOTE=Afatsumi]
Merak ettim ben de acaba k1 gibi iş görüyor mu denediniz mi?[/QUOTE]
Valla bi fikir gelmeyince denemedm elimde bayada var ama yuzey alani k1 kadar degl bide k3 fln ckmis onlar cok guzel.

Beğenenler: [T]224065,Afatsumi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AfatsumiÇevrim Dışı

Kayıt: 27/05/2020
İl: Kayseri
Mesaj: 50
AfatsumiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2020 00:14
Oyuncak arabanin tekerine benziyor😊 k3 lerde sanirim ic gozenek sayisi daha fazla. Pipo filtrenin ustune şişe icinde koymayi dusunuyorum. Bulunmasi da zor bir parca gordugum kadariyla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

omerali06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/04/2019
İl: Ankara
Mesaj: 765
omerali06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2020 03:20
Zor demeyelimde maliyetli diyelim sizin icin cok maliyeti olmaz ama sumpta kullanmak isteyince biraz dudak ucuklatiyo.

Beğenenler: [T]224065,Afatsumi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AfatsumiÇevrim Dışı

Kayıt: 27/05/2020
İl: Kayseri
Mesaj: 50
AfatsumiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2020 22:11
[QUOTE=omerali06]Zor demeyelimde maliyetli diyelim sizin icin cok maliyeti olmaz ama sumpta kullanmak isteyince biraz dudak ucuklatiyo.[/QUOTE]
Elektrik sira klamensinin metal içini cikarip kullanmak nasil olur acaba guzel bakteri tutar gibime geliyor☺[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/224065/150620202211081.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

omerali06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/04/2019
İl: Ankara
Mesaj: 765
omerali06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Haziran 2020 00:23
[QUOTE=Afatsumi]
Elektrik sira klamensinin metal içini cikarip kullanmak nasil olur acaba guzel bakteri tutar gibime geliyor☺[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/224065/150620202211081.jpg[/IMG][/QUOTE]
Suda donmesini saglayabilicekseniz olabilir 😊

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AfatsumiÇevrim Dışı

Kayıt: 27/05/2020
İl: Kayseri
Mesaj: 50
AfatsumiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Haziran 2020 00:40
Sivri kenarlari bicakla ovallestirip denemeyi dusunuyorum o zaman donmesi icin gerekli ovalligi olusturabilirim sanirim. Pipo filtrenin ustune pet siseyle yapanlar var tabi onlar k1 medya kullaniyorlar. Deneme sonucunu buraya yazacagim😊

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AfatsumiÇevrim Dışı

Kayıt: 27/05/2020
İl: Kayseri
Mesaj: 50
AfatsumiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2020 17:25
Bir buna gozatin derim😊
https://youtu.be/TN2oHnpPjmI

[QUOTE=omerali06]Zor demeyelimde maliyetli diyelim sizin icin cok maliyeti olmaz ama sumpta kullanmak isteyince biraz dudak ucuklatiyo.[/QUOTE]
Bir de buna bakin bu ilk gonderdigim linktekine gore daha işlevsel olur sanirim😊
https://youtu.be/RD3V_bxxvMQ[EDIT]Afatsumi,2020-06-22 17:30:55[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

omerali06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/04/2019
İl: Ankara
Mesaj: 765
omerali06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2020 20:20
[QUOTE=Afatsumi]Bir buna gozatin derim😊
https://youtu.be/TN2oHnpPjmI


Bir de buna bakin bu ilk gonderdigim linktekine gore daha işlevsel olur sanirim😊
https://youtu.be/RD3V_bxxvMQ[/QUOTE]

İkinci cok mantikli gercekten bi avuc pipetle bile yapilabilir ama neyin icine sokucaz yada yuzucekmi ben bahce hortumundan parca kesip denemistim yuzmemisti 😊

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir