Yuzme Havuzu Koi Havuzu Olurmu
Gönderim Zamanı: 06 Mayıs 2011 15:08
Benim eskiden çalıştığım hastanenin bahçesinde bir havuz vardı. Bu havuz kesinlikle 50 ton kadar su alıyordu. Hiç bir filtre sistemi yoktu. İçinde tahmini 500-600 tane japon balığı vardı,yavruluyor çoğalıyorlardı. Havuzda nilüferler vardı, bir de yazın fıskiye çalışırdı. Başka ne bir bakım ne ilaç vs müdahale olmuyordu. Bence sizin havuzunuzun filtre sistemi yeter de artar sadece kimysal madde depolayan bir bölümü olmalı o kısmı kontrol edin boşsa içinde bir şey kalmamışsa sorun yaşamazsınız. Koiler japon balıklarından daha dayanıklıdır, sadece dlikli taş, bitki vs ile daha doğal bir hale geririseniz hem güzel görünür hem de balıklar rahat eder. Kim bilir belki çok güzel kohakular yetiştirirsiniz, üretirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2011 22:12
Merhaba;
Öncelikle havuzunuz çok güzel,koi pond haline güzel çevrilebilirse mükemmel olacağına eminim.
Bu işin maaliyetinin fazla olacağını da tahmin ettiğinize eminim :)
Öncelikle filtreleme sistemi için altyapını modifiye edilmesi gerekiyor. Dipten ve üstten(üst kısım yaprak gibi yüzen artıkların toplanması açısından yararlı olacaktır) su tahliyesinin olması işinizi ileride çok kolaylaştıracaktır. Ve aynı zamanda dipten havalandırılmış(kabarcıklı görünen) su çıkışının olması süs olarak da üstten bir şelale olması havalandırma sorununuza çözüm olacaktır.
Tabandan ve su seviyesinden emilen suyun önce mekanik sonra biyolojik filtrasyondan geçmesi su kalitenizi ve temizliğini korumanızı sağlar. http://youtu.be/Qdu2JRaioaw bu videoda koi üreticisinin havuzunu görebilirsiniz bunu havalandırma yapı açısından örnek olması için koydum.
Filtrelerden geçen suyun UV ile algler ve bakterilerden arındırılması berrak ve sağlıklı bir suya sahip olmanızı sağlayacaktır. Temizlenip,sterilize edilen suyunuzun havalandırılarak havuza tabandan kaynar tarzda ve şelaleden dökülerek dönmesi iyi bir havalanma sağlar diye düşünüyorum. Ancak pompalar ve su delirtici gürültü yapabilir.
Ve havuzunuzun mavi seramik döşemelerine gelince; havuzun siyah olması koi pondlara çok yakışıyor benim zevkime göre. Balıkları ortaya çıkarıyor,ve suyun yeşilliğini bir yere kadar gizliyor.
Çok uzun ve ukala bir yazı olduğunun farkındayım. Ancak bu yazıyı okuduğum bir sürü yazı,izlediğim video ve tecrübe ettiğim hatalar neticesinde yazıyorum.
Otel gibi bir yerin havuzu olduğunu farkettiğim havuzunuz koi pond haline getirilirse; koiler ne kadar yese de sivrisinek çoğalması için bir ortam oluşturabilir(bunu engellemek için sürekli bir akıntı sağlamak yararlı olur). Diğer yandan koilerin çocukların ilgisini çekmesi istenmeyecek kazalara neden olabilir. Misafirlerin yiyecek atması ise koilere zarar verebilir...
Çok konuştum,gaza geldim sanırım biraz :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Haziran 2011 11:53
Volkan Bey bildiğimiz 25-35cm çaplı saksılara birer yumru lotus ekin, eğer 3-5 yaşında bulabilirsen dahada harika olur... Bu bitki muhteşem güzel yaprak ve çiçekler verecektir, aynı zamanda çok kuvvetli filtrasyon yapar ve suyunuzu devamlı berrak tutar...Gölgelenmeyi sağlarsınız, suyun 30cm kadar yüzeye yakınına da saksılı japon şemsiyesi yapınız ki gölge yapacaktır. Bu ve benzeri fikirleri dış mekan dergilerinden alabilirsiniz...havuz derinliği harika koi ler çok rahat kış uykusuna yatabilirler, zaten sizin iklimdede sorun olcağını hiç sanmıyorum ...
Ancak dediğim gibi Lotua olmayan bir koi havuzu düşünemiyorum... sağlıcakla klınız...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2012 12:59
ÇOK süper olur once motoru boş boş çalıştırın havuza yaptınız ilaçlamalar balıkları oldurur motorda filan klor su düzenleyı yosun giderici kımyasallar tamamen tukensın atın balıkları baktınız fazla kırletıyolar havuzu 2 ye bolmenız gerekır
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2012 16:09
Bence de güzel olur. Filtrasyon ve gölge yeterli olur diye düşünüyorum ama yapmak istenirse şu videodaki gibi bir çok ilave sistem de düşünülebilir. Üretim bile yapılabilir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Temmuz 2012 23:43
Bu videodaki filtre düzenegi inanın çok pahalı gelir balıklar saglıklı gözukuyor ancak çok farklı pahalı sistem biyolojık şekılde bir filtre yapın ve uzerıne branda şeklınde birşey çekın
güneşi fazla alıyorsa tabi
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Temmuz 2012 01:09
Bu kadar geniş bir yüzeyde oksijen sorunu olacağını sanmıyorum. Ama bir filtre sistemi ile hem suyu filtre edebilir hem de şellale yapabilirsiniz. Yada sadece havuzun filtresinin out yönünü şellale için değiştirebilirsiniz. Şellale için strafordan arka fon yapılışlarına bakarsanız derz dolgu ve strafor kullanarak güzel istediğiniz büyüklükte bir şellale yapabilirsiniz. Şellalenin içine akvaryum filtre malzemleri gizleyebilirsiniz. Havuz derinliği 180 cm olduğuna göre havuzun bir bölümünü tabana koyulacak tuğlalarla vbz materyallerle derinliği 50 cm yükseltebilir. Buralara çakıl dolu saksılara japon şemsiyesi ve bambu gibi bitkiler koyabilirsiniz yada bunu havuzun 3 yada 4 kenarına yapıp havuzu çevreleye bilirsiniz. Böylece havuza kısmen bir gölge sağlamış olursunuz. Ucuz bir bitkilendirme olur. Havuzun dış kenar kısımlarına büyük volkanik kayalar dizebilirsiniz böylece daha doğal gözükecek ve aynı zamanda mekanada uyum sağlayacaktır. Ayrıca mekanda kullanılan büyük şemsiyelerden iki tanesini havuzun bir kısmına gölge yapmasında fayda var. Bunun haricinde havuzun sıcaklığının pek fazla yükseleceğini sanmıyorum. Ayrıca havuzun içinede arkadaşların tavsiye ettiği gibi balıklar için saklacak yerler yaparsanız çok daha iyi olur. Kayalar mağralar gibi. Bunlarıda gene strofordan yapabilirsiniz. Koiler de burada kocaman olurlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir