Semender akvaryumları nasıl olmalı?

  • Semenderlerin oldukça hassas ve gözenekli bir derisi vardır. Çevre şartlarının değişimine çok duyarlıdırlar. Semenderlere bir akvaryum hazırlarken olabildiğince doğayı taklit etmek ve çoğu değeri gözlem altında tutmak gereklidir.

    Semenderler için genel olarak 3 tip akvaryum düzenlemesi vardır.
    1-Karasal
    2-Yarı Sulu
    3-Tam sulu ortam.

    1-Karasal Tank:




    Bu tip akvaryumlar karada yaşayan semenderler için kurulmalıdır. Akvaryumlarında hem aydınlık hem gölge yerler bulunmalı, zemin nemli-ıslak olmalı, zeminde yapraklar ve yosunlar bulunmalıdır. Yuva olarak taşlardan ve/veya küçük sopalar yerler hazırlanmalı, ayrıca istediklerinde gidebilecekleri küçük su göletleri bulunmalıdır. Karada yaşayan semenderler iyi yüzücü olmadıkları için bu gölet sığ olmalıdır. Eklenecek nemli taban, yosun ve su göleti ortamı nemli tutmaya yetecektir. Akvaryumun üzeri file gibi bir nesne ile kapatılıp, üzerine de nemi korumak, hava almasını da engellememek için %10'u açık kalacak şekilde plastik bir kapak konulmalıdır. Tabana malzemesi olarak toprak, yosun ve turba (turf, torf)harmanlanarak konulmalıdır. Bazı türler toprağı kazdığından toprağa yosun ve turba eklemek toprağı kolayca toplamasını sağlayarak canlıyı rahat ettirecektir. İstenirse bu katmanların en dibinde ince bir çakıl tabakası da serilebilir. En unutulmaması gereken ve semender beslerken en zorlanılan nokta taban malzemesi kirlendikçe bu malzemenin değişirtirilmesi gerektiğidir. Bu oldukça zahmetli bir iştir. Ne kadar az semender ve geniş alan olursa o kadar az kirleneceğinden akvaryumda fazlı canlı barındarmamanız iyi bir seçim olacaktır.

    Semenderin evini hazırlarken; taş, toprak testi ve küçük sopalar kullanılabilir. Karada yaşayan semenderler günün çoğunu yuvasında geçirdiğinden yuvayı akvaryumun kenar kısmına koymanız onları görmenizi kolaylaştırır. Çok çekingen türler için yuvanın konulduğu camın kenarını siyah bir nesne ile kapatıp bakılacağında açmak iyi bir çözüm olacaktır.

    2-Yarı Sulu Tank:



    Bu tank su ve toprak maddelerini yaklaşık eşit oranda bulunduran bir kurulumdur. Suyun yeterince derin olması gerekir. Uzun zamanlı kullanım için bir pleksiglası eğimli olarak akvaryumunuzun ortasına silikonlayabilirsiniz. Böylece bu bölme toprak ve suyun birbirine karışmasını engelleyecektir. Kullınalacak kumun iri taneli olup semenderin derisine zarar vermeyeceğine emin olunuz.

    Bir diğer önemli nokta semenderin kara,su arasındaki geçiş noktasıdır. Bu noktada rahat edebilmesi için pleksiglasın eğimi bize yardımcı olacaktır. Aynı zamanda suyun ortasında da odunlar kullanarak adacaıklar yapabilirsiniz.

    Akvaryumun üzeri iyi kapatılmalıdır. Bazı semenderler şaşırtıcı derecede iyi zıplayabilir.

    3-Tam Sulu Tank:




    Axolotl gibi suya bağımlı yaşayan semenderler için böyle bir kurulum yapılmalıdır. Semenderler atık olarak amonyak salarlar. Bu yüzden akvaryumları oldukça iyi filtre edilmelidir. Akıntıya dayanıklı olsalarda suda fazla akıntı olmamasına dikkat edilmelidir. Kum kullanılacaksa taneleri normal boyutta olmalıdır. Küçükler yenebilir, büyüklerin ise yemler arasında kaybolabilir. Filtrenin yanında periyoduk su değişimleri ile su kalitesi iyi tutulmalıdır.

    Nasıl Su Kullanılmalı?
    Uzmanlar pet şişe ve damacanlarda satılan suları önermektedler. Çeşme suyu kullanılacaksa klor giderici atılıp en az bir gün bekletilmelidir. Yağmur suyu temiz olsa da pH'ı düşük olduğundan pH'ına müdahale yapmadan koymak iyi sonuçlar doğurmayacaktır. Havuz suları oturmuşluğu açısından iyi olsa da parazit gibi zararlı organizmaları bulundurması nedeniyle kullanılmamalıdır.

    Filtreler:
    Çakıl altı filtreler, dipte doplanmış pislikleri büyük bir verimle temizledikleri ve güçlü akıntı akıntı yaratmadıkları için her tip akvaryumda rahatlıkla kullanılabilirler. İç filtre, özellikle de dış filtre de filtrasyon işinde oldukça efektiftir. Fazla akıntı yaratmamasına dikkat ediniz ve temizlerken eski filtre malzemelerinden bir miktar aşılamak için yeni malzemelerin arasına koymayı unutmayınız. Akıntıdan etkilenmeyecek büyük türler için dış filtre en iyi seçim olacaktır.

    Amonyak:
    Amonyak semenderlerin asıl atığıdır. Ortamda birikmesine izin verilmesi oldukça tehliklelidir. Gidermenin en iyi yolu iyi bir filtrasyon ve haftalık %25 su değişimleridir. Su değişimini yavaş yavaş yapın. Her ne kadar iyi şartlara doğru sürüklesenizde ani değişimler canlıları etkileyebilir. Hiç bir zaman %100 su değişimleri yapmayınız.

    pH ve Su Kalitesi:
    Semenderler için en iyi pH 6.5-7.5 arasıdır. Eğer semenderi doğadan yakaladıysanız yaşadığı bölgedeki suyun opH'ını ölçüp akvaryumuzu ona göre kurmanız, semenderi de alıştıra alıştıra yeni evine koymanız gerekmektedir. En azından turnusol kağıdı yardımıyla pH'ı 4-5 günde bir kontrol etmelisiniz. Atıklar pH seviyesini aşağı düşerecektir. Eğer semenderiniz pH seviyeinden rahatsız olmuşsa genelde gezmediği yerlerde gezer, rahatsız ve uyuşuk görünür, kas tonusunu kaybeder.

    Sıcaklık:
    Tropik bir beslemediğiniz sürece ısıtma probleminiz olmayacaktır. Pek çok semender 10-20 derece arasında hayatını sürdürür. Eğer ortam çok sıcaksa ve serin bir yere götürme şansı yoksa yavaş yavaş soğuk su eklemek, buz kalıpları yerleştirmek gibi yöntemler uygulanabilir. Eğer akvaryumu ısıtmak gerekiyorsa su altında çalışan ısıtıcılar kullanılmalıdır. Diğer ısıtıcılar semenderlerin üzerlerinin nemli kalmasını zorlaştırır.

    Işık:
    Eğer ışık gören bir pencere kenarına koyma şansınız varsa bu onlar için en iyisi olacaktır. Eğer akvaryumda bitkiler varsa ona göre ışıklandırma gerekcektir. Günde 10-12 saatten fazla ışıklandırma yapılmamalıdır. Semenderler zayıf ışıktan daha fazla hoşlanır. Zaten güçlü ışık üzerlerindeki nemi azaltacaktır.

    Temizleme:
    Temizlik çok önemlidir. Haftalık %25'lik su değişimleri ve aylık filtre temizliklerinin yanı sıra akvaryuma konulacak yeni nesnelere de dikkat edilmelidir. Taş, odun gibi nesneler iyice temizlenilip kurutulduktan sonra akvaryuma konulmalıdır. Dezenfektan kullanılmamalıdır, kalıntıları semenderi zehirleyebilir.

    Referans: http://exoticpets.about.com/cs/amphibians/a/salamandertanks.htm

Üye Yorumları