Taeniolethrinops praeorbitalis
Cinsin Diğer Türleri
- Latince Adı: Taeniolethrinops praeorbitalis
- Coğrafik Kökeni: Malawi Gölü
- Yaşam Alanı: Genellikle sığ sularda açık kumluk alanlarda bulunurlar aynı zamanda 50 metreden biraz daha fazla bir derinlikte de yakalanmıştır.
- Beslenme Biçimi: Etçil. Doğada kumu eleyerek böcek larvalarıyla beslenir. Akvaryumda yüksek kaliteli pul ve granül yemlere ek olarak canlı ve dondurulmuş yemlerle beslenebilir.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif
- Yüzme Seviyesi: Taban
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler dişilere göre daha renkli ve büyüktür. Dişinin sarımsı bir tonu vardır. Erkeğin çok uzun yüzgeçleri vardır ve yanardöner mavi-yeşil bir tonu vardır.
- Üreme: Erkek büyük bir kumluk krater oluşturup bunu savunur ve çiftleşme dansı ile dişileri kendine çeker. Dişi yaklaşık 21 gün boyunca 40-60 civarı yumurtayı kuluçkaya yatırır.
- Sıcaklık: 23°C - 27°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 30 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 650 litre
- Su Sertliği: Orta - Çok Sert
- pH: 7.5 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum: T. praeorbiatalis yakın akrabası T. laticeps'den uzun burnu ve erişkinlerde belirgin bir çapraz çizgisinin olmamasından ayırt edilebilir. Yavrular kafasında parlak sarı bir renk sergilerler. Hobideki çoğu örnek Senga körfezi(Malawi)'nden gelmektedir. Genellikle tek başına bulunur ama çoğunlukla C. moorii veya P. annectens gibi türleri kumluk dibi kaldırdıkları için takip ederek yemek artıklarıyla beslenir. Karşılığında Cyrtocara Moori'nin yemek alanından diğer balıkları uzak tutar. Erkekler 8 metre çapında oldukça büyük kraterler oluştururlar. Akvaryumlarında biraz kayalık alan oluşturulabilir ama tankın hem dip hem de orta bölgesi boyunca açık yüzme alanları da sağlanmalıdır. Ağız ve solungaçlarına zarar verebileceği için kalın taneli kum kullanılmamalıdır, ince taneli kum tercih edilmelidir. Bir erkeğe birden fazla dişi düşmelidir.