Engelliyim Ticari Amaçlı Hangi Balığı Besleyebilir


udeveciliÇevrim Dışı

Kayıt: 11/10/2017
İl: Bursa
Mesaj: 84
udeveciliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2023 00:22
Merhabalar.
Yakın zamanda kanserden dolayı ameliyat olup malulen emekli olmak zorunda kaldım. Çalışma durumum çok zor malulen emekli maaşı da az olduğu için ek iş yapmam gerekiyor. Balık konusunda tecrübem bir hayli fazla. Her türlü balığı besleyebilirim ve yetiştirebilirim. Bütçeme destek olması açısından satışı kolay hangi tür balıkları besleyebilirim. Şimdiden teşekkür ederim. Akvaryum boyutlarım. 120 * 40 * 50. bitkili değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 4938
GhostKoiÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2023 01:42
[QUOTE=udevecili]Merhabalar.
Yakın zamanda kanserden dolayı ameliyat olup malulen emekli olmak zorunda kaldım. Çalışma durumum çok zor malulen emekli maaşı da az olduğu için ek iş yapmam gerekiyor. Balık konusunda tecrübem bir hayli fazla. Her türlü balığı besleyebilirim ve yetiştirebilirim. Bütçeme destek olması açısından satışı kolay hangi tür balıkları besleyebilirim. Şimdiden teşekkür ederim. Akvaryum boyutlarım. 120 * 40 * 50. bitkili değil. [/QUOTE]

Merhaba, geçmiş olsn.
Ticari üretimle hobi amaçlı üretim arasında farklar var. Ne kadar tecrbeli olunursa olunsun üretim maliyelerini bile karşılayamama durumu var. Bulunduğunuz şehirde toplu balık vereceğiniz bağlantıları önceden kurmakta fayda var. Üretimde tek akvaryum yetmeyecektir. Ve buna ekipman, elektrik, yem için bütçe ayırmak gerekecek. Seçeceğiniz tür(ler)in en iyi örneklerini temin etmek gerekecek. Fiziksel güç ve zaman ayırmanız gerekecek.

Tür seçiminde değişken piyasa beklentileri rol oynayacak. Dün oranda iken bugün betta ve transgenetik tetra, bişir, yarın cüce çiklit falan başka birşey olacak. Fazla hacim gerektirmeyen, kolay üretilebilen, hızlı büyüyen, dayanıklı türler seçmek gerekecek.

Şu türlerden başlayın demek güç yani sonuçta.

Beğenenler: [T]66766,Hüdai[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

udeveciliÇevrim Dışı

Kayıt: 11/10/2017
İl: Bursa
Mesaj: 84
udeveciliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2023 01:52
Yani aslında üretimhaneden ziyade 2 akvaryum ile pahalı nadir balıklar besleyip aylık 5 10 kazanabilmek. Ayda 10 tane kadar satsam kafidir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 4938
GhostKoiÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2023 12:10
[QUOTE=udevecili]Yani aslında üretimhaneden ziyade 2 akvaryum ile pahalı nadir balıklar besleyip aylık 5 10 kazanabilmek. Ayda 10 tane kadar satsam kafidir. [/QUOTE]
Üretimhane de kurabilirsiniz imkanlarınız varsa. Bu tamamıyla sizin satış zincirini kurabilmenizle alakalı. Minimum 2 akvaryum da yetmeyebilir. türünüze göre yavruları seçip boylandırmak, anaçları yeniden üretime almak için daha fazla akvaryuma gerek duyabilirsiniz.

Doğrudan satış için müşteri bulmanız güçtür. Ayda 3-5 balık satmak size bir katkı sağlamaz. Petshoplara topluca vermek iyidir. Onlar da nakit yerine malzemeyle takas tercih ediyorlar. Fakat piyasadaki profesyonel tedarikçiler her zaman sizin vereceğiniz fiyatın altına inebilir ve sizi zarara uğratabilir.

Örnek istiyorsanız, eskiden petshopa malzeme karşılığı tanesi 25 krşa 50şer 100er lepistes veriyordum onlar bunu 3-5 liraya satıyorlardı. 6 ay sonra benden aldıkları lepisteslleri kendileri üretmeye başladılar ve alımı kestiler. Güncel olarak 15 liraya satacağı balığı sizden 2-3 liraya almak isteyecekir.

Koi üretiyorum. Bölgemdeki üreticinin katalog fiyatının %40 alında fiyatlamama rağmen üretici müşteri çıktığında rahatlıkla bu rakamın altına inebiliyor. Çünkü bende 80 balık var onda 10 000+ balık var. Bu piyasaya girebilmek için işi gücü bırakıp balık çiftliği kurmak, rekabet etmek lazım.

Yani bu işten gelir elde etmek istiyorsanız işiniz bu olacak şekilde organize etmeniz, biraz yatırım yapmanız , pazar araştırmanız, tanıtım yapmanız ve olası riskleri de göze almanız lazım. Küçük çaplı yapacağınız iş anca kendi maliyetini döndürür, o da şanslıysanız. Şurda hobiden anlayan en az 10 bin kişi var. Bu işten uzun vadeli gelir elde etmek o kadar kolay olsaydı en az yarısı bu işe soyunurdu.
Size kolaylıklar dilerim.

Beğenenler: [T]200552,udevecili[/T][T]229265,ahmetfiratozkaya[/T]
+1: [T]101090,darkaura[/T][T]66766,Hüdai[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4340
darkauraÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2023 13:07
Erkut bey gayet net ifade etmiş. Bu işten sürekli düzenli kar elde edebilmek için boyut ekonomisi ve satış bağlantıları olması gerekiyor. Boyut ekonomisi olmadığında yani yüksek sayıda üretmiyorsanız balık başına su elektrik ve yem giderleri haliyle yüksek oluyor, bir şey kazanmanız zor. Ancak farklı bir rekabet avantajınız olur o şekilde. Bir tanıdık kuyu suyu kullanıyordu ve kuyu suyundan sürekli ufak larvalar kurtçuklar geliyordu, bunu yiyen yavruları bol ve ucuz su ile düşük nitrat ortamda çok hızlı boylanıyorlardı. Tabi ordada gene boyut ekonomisi vardi koca bir alanda sayamayacağım kadar çok üretim seti vardı.

Bunun dışında ekzotik yeni türlerden kısa süre kazanç sağlıyanlar oluyor. Sizinde sorduğunuz da o türler biliyorum ama o tip durumlar çok geçici oluyorlar. Süreklilik olmuyor. Bir ara tropheus çok moda olmuştu, moda olan türleri ilk alıp üretenler çok güzel para kazandılar, aynı şekilde bir ara kerevittede aynı olay olmuştu, ilk temin edip üretenler güzel kazanıyor ama sonrası yokuş aşağı, ilk balıkları alan herkes hemen üretip kazançdan bende pay alayım derdine düşüyorlar, bir anda piyasa aynı türle doluyor, işin ilginç doğası bir şey çok bulunmaya başladığında çekiciliği kayboluyor, arz tavan yaparken talep azalıyor, 2inci 3uncu sırada üretecem diye alanların elinde kalıyor.

Beğenenler: [T]125030,GhostKoi[/T][T]200552,udevecili[/T][T]66766,Hüdai[/T]
+1: [T]125030,GhostKoi[/T][T]66766,Hüdai[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir