ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Tolga Kabaş
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
5
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
05 Mayıs 2012 22:13
Son Ziyaret:
14 Ağustos 2023 19:32
Toplam Mesaj:
269 [0.06 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Tolga Kabaş
Doğum Tarihi:
11 Temmuz 1983
Yaş:
41
İl:
Ankara
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Discus,Albino full red,L serisi pleco,Pearlscale Angelfish,Lowtech karides,Hightech bitkili...

SON 10 MESAJI

Flubendazole/ İç Parazit (antihelmetik)
Hastalık Belirtileri: Jel çok boğumlu dışkı-İç parazit
Akvaryum Kapasitesi (litre): 350
Akvaryumdaki Diğer Canlılar: Dİscus
Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): 7,05/32/0/0
Filitrasyon: 2 adet 2500lt/h canister

Merhaba arkadaşlar,

Yıllardır discus için iç parazit tedavileri paylaşılıyor,konuşuluyor ben bu tedaviler arasından en çok Flubendazole kullanımını seviyorum,uzun zamandırda kullanma ihtiyacım olmamıştı.
Detay isteyen olursa kullanımı ile ilgili detayları konu içinde paylaşırım ancak şuan bulamıyorum,
[B]Elinde olan arkadaş varsa çok sevinirim,aciliyeti bulunmaktadır.[/B]

Bitkili Tankda Led Kullanımı
[QUOTE=darkaura]

Ufak tanklar uygun spektrumu oluşturmada biraz daha zor oluyor. Bu ölçüde genelde 2 derin kırmızı, 1 royalblue 7w yapıyorum. Tam düzgün spektrum olmasada güzel iş görüyor. Eğer tank 1 royalblue ledin her yere dağılamıyacağı kadar uzunsa o zaman royalblue kullanmayıp yerine 10bin kelvin soğuk beyaz ile maviyi veriyorum. Yüksek kelvin beyaz normal beyazdan daha fazla mavi içerir. Büyük tanklarda royalblue farklı dalgaboyunda olduğu için tercihimdir, mavi daha geniş bir spektruma yayılır ama küçük akvaryumda ışığı homojen dağıtmak daha önemli. Tabi maksimum performansdan ödün vermem diyen biri 12watt yapıp parlaklığı dimmer ile kısarakda kullanabilir. 55lt küçük tankımda 40watt sistem kurulu dimmer ile 18e düşürerek kullanıyorum. Tabi bunun için dimmable driver ve kontrolcü gerekir. Analog sistemse dimmer aparatı, dijital sistemse mikro işlemci. Maliyet biraz daha yükselir.


Cevap yazmadığım diğer arkadaşlar yanlış anlamasınlar. Sordukları soruların cevapları konumun ilk sayfasında yazılı. Konu tekrar tekrar cevaplanan aynı sorularla şişip kirleniyor. [/QUOTE]

Kafamdaki sorulara net bir cevap oldu.Yazmadan önce de deep red ve royal blue sipariş etmiştim her ihtimale karşı diye,tam yerinde olmuş,çok teşekkürler.[:iyi:]
Bitkili Tankda Led Kullanımı
Baya zamandır power led kullanıyorum,Mustafa Bey'in yazıları ve deneme yanılma şeklinde kendime göre bir oranım var,büyük yada orta hacimli tanklarda sorun yok ama çözemediğim kısım nano tanklar...

Şuan ki yaptığım armatür 25x25x30h akvaryum için,net 15 lt için 6 adet power led ve 6 watt ,6 lı pcb ile beraber 15 cm soğutucu ile ancak led sayısı az olduğundan ''[B]%20-25 660nm deep red, %10 royalblue mavi, %5 420-430nm uv mor, %60 biraz üzerinde 6000-7000 kelvin soguk beyaz[/B]'' oranı yerine 4 adet 6500k ve 2 adet grow led denedim ama,sonuç gerçekten çok kötü oldu,bitki gelişimi neredeyse yok ama sakal ve saç yosunu ile uğraşmak zorunda kaldım.90 derece lens ile tankta yeteri kadar aydınlatma olmadı,lensiz kulanımda da yosun ile uğraştım.Şuan yosun sorunum yok,tankta zeminde glosso,dekorda ise high tect kırmızı ve yeşil bitkiler var.Tanka co2 düzenli veriliyor ve zemin ada amozonia,sıvı gübre destek ile beraber,şuan idareten bir armatür var.

-Sormak istediğim şey,led sayısını arttırıp 6 adet yerine ,12 adete çıkarıp 12 watt için uygun dağılımı sağlarsam çok mu fazla ışık vermiş olurum,bu sorunu çözer mi ?
-Ya da led sayısını arttırmadan nasıl bir dizilim yapabilirim ?





[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/128976/090620192344251.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/128976/090620192344291.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/128976/090620192344331.jpg[/IMG][EDIT]Tolga Kabaş,2019-06-09 23:52:32[/EDIT]
Nano Bitkili Karides 10 Litre(Yeni resimler)
Bu tankı bozali çok oldu konu baya eski,hatırladığım en altta saksı bitkileri için kullanılan torf ve ustunde de darz soil şeklinde...
Melek uygun mu ?
Öncelikle melekler eş ise yumurtlama zamanında canlı doğuranlarınız için cidden sıkıntı olur,eş değillerse canlı doğuran sayınız önemli melekler yer sahiplenirler ve avcı türlerdir yeterli hacim ve alan ihtiyaçları vardır,ayrıca çift değillerse ideal populasyon sayıları en az 4 tür.Eş tutma ihtimalini de unutmayınız.
0 dan kurulum malzeme listesi ve tavsiyeler.
Amazon kök gelişimi ister bu yüzden taban geliştirmesi yapmayacaksanız eğer,hazır misket gübre kullanın derim jbl de böyle bir ürün var el yapımı olanları 2 ayda bir değiştirmek cidden çile suyu mafediyor,diğer yöntemler su dengesi açısından benim tercihim değil,sürekli test kullanmak gerekebilir özellikle maden suyu fazla kullanıldığında yosun ve alg sorunları olabilir.
Solungaç paraziti
Bize okulda ilk öğretilen şeydir kimsalları dikkatli kullanmak ,bu yüzden nasıl reaksiyona girdiğini bildiğim ilaçları kombine kullanırım ancak her ilaç ve her tür için geçerli olamıyor.Hobiye ilk başladığımda discuslarımı solungaç paraziti yüzünden bu nedenle kombine ilaç kullanımından kaybetmiştim.Genel anlamda sizin gibi hobiye yıllar vermiş akvaristlerin tecrübesi tartışılmaz ama yeni başlayan arkadaşlar için hala önermiyorum.Umarım bir daha sıkıntı yaşamazsınız ancak olur ki yaşarsanız solungaç paraziti yönünden kimyasal kullanmadan ısı tedavisi deneyebilirsiniz,31 derece 2 gün (fazla değil)tüm solungaç parazitlerinin solungaçtan kurtulup ölmelerini sağlayacaktır.Daha sonra sizin yaptığınız gibi dip çekimi ve filtre temizliği kalan patojenleri de tanktan uzaklaştırır.Konuyu okuyan arkadaşlara detay niteliğinde paylaşmış olayım.

Keyifli hobiler...
0 dan kurulum malzeme listesi ve tavsiyeler.
Öncelikle araştırma yaparak ve sorarak başlamanızı tebrik ederim,her kurulum bu şekilde olsa sorunların büyük bir kısmı çözülmüş olur,ayrıca Sevda arkadaşım çoğu detayı belirtmiş ama katılmadığım ve eklemek istediğim noktalar var.

Önerilerim;

-Öncelikle T5-T8 kullanımı size kalmış,bitkili tanklarda her ikisi de kullanılır,sadece ışık şiddetini ayarlamanız gerekir,T5 az watt ile daha çok aydınlatma ve T8 göre daha derini (akvaryum tabanı olarak düşünün) aydınlatma sağlar.T8 ışığı daha çok yayar.Renk olarakta amazon akvaryumu dediğiniz için (T5 ve T8 için aynı) grolüx ile beraber daylight kullanımını yada sadece grolüx kullanımını öneririm.

-Zeolit,harika bir filtre malzemesi hatta discus gibi nitrata aşırı duyarlı türlerde olmazlardan ancak bitkili tankalarda kullanılmaz,bunun en büyük nedeni ise sudaki neredeyse her şeyi absorbe  etmesidir.Dolası ile balıklarında ihtiyacı olan sudaki besleyici elementler ve mineraller ortadan kalkar ve ilerde bitki için gübre kullanacaksanız bir anlamı olmaz.Bunun yerine  biolojik filtre malzemeleri kullanın derim.


-Su da kimyasal kullanımı bende önermem ve kullanmam,bunun yerine suyunuzu arkadaşımın da dediği gibi dinlendirebilirsiniz ama çeşme suyunuz demir diğer elementler anlamında ideal düzeyde değilse karbon kullanarak ön filtreleme yapabilirsiniz.Dinlendirme sadece klorun uçması içindir diğer değerler için iyileşme sağlamaz.(Yüksek demir ve kükürt oranı gibi)


-Bakteri kültürü vazgeçemediğim bir kriter,sıfır kurulumlar da yada detaylı temizlik yaptığımda (filtre dahil) mutlaka kullanırım.Bunun en büyük nedeni diğer akvaryumlarda olası kötü patojenleri yeni tanka taşımamak içindir.Bu patojenler yok diyemeyiz çünkü yetiştirdiğimiz türlerin dirençleri bu durumu telafi edebiliyordur ancak sıfır tanka yeni koyacağımız balıklarda stres,yavru olmaları,suya alışık olmamaları, veya direçlerinin düşük olabileceği nedeni ile sıkıntı yaşayabilirler,bu yüzden sıkıtı yaşamamak için ben kültür kullanırım.Bu durum olacak diye bir şey yok ama ben şansa bırakmayı tercih etmiyorum.


-Bitki yapacaksanız silis kum tek başına yetersiz kalabilir,bu bitki türlerine göre değişiklik gösterecektir tabi ki ama bence tabanı biraz desteklerseniz bu sorunu da baştan çözmüş olursunuz.İlerde tankı boşaltıp komple yeniden kurmak benim istemediğim bir durum...


Dikkatimi çeken noktalar bunlar farklı detaylar ve konularda yardımcı olabileceğim şeyler olursa,konuyu takip ediyor olacağım.

Keyifli hobiler...
Tolga Kabaş2014-10-05 16:05:55
YENİ TASARIMI İLE BİTKİLİ GÜNCEL RESİMLER SAYFA 5
Reineckii mini,kısa bodur bir tür ve gelişimi tankınızda ki türlere göre oldukça yavaştır,bu yüzden de hacim anlamında sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum,resme göre sağ ön ve köşe taraf müsait gibi görünüyor,oradaki 2 java fern yerine deneyebilirsiniz.
Solungaç paraziti
Öncelikle geçmiş olsun.Aslında hiç bir koşulda ilaçları karıştırmamak gerekir bu anlık fayda sağlayabilirken ileride kısırlık ve sistemik sorunlara neden olabilir.Fayda sağladığı gibi iki farklı ilaç reaksiyona girerlerse direk olarak toksiteyi yükseltip zehir etkisi de gösterebilir.Sizde olmaması çok sevindirici ayrıca ilaç kullanımından sonra patojen kalıntılarını ve yumurtalar için tankı temizlemenizde çok yerinde olmuş,umarım bir daha bu tip sorunlarla karşılaşmazsınız.

Keyifli hobiler... 

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

KULLANICILAR

  • 24 Online Kullanıcı, 13 Üye

Online Kullanıcılar

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.