Yoksa Siz Halâ Dip Mi Çekiyorsunuz?


hersanliÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 06/03/2010
İl: Kocaeli
Mesaj: 893
hersanliÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Kasım 2014 20:19
Arkadaşlar 23 sayfada bir vedeo paylasmistim 50 üzerinde yavru var demistim ogun den bugune ayni tankta halen duruyorlar gunde 3 sefer yemleme dikkatli okuyalim tank hacmi burut 30 lt ve 10 kayip var bunlarda yemlenmeden dolayi zayif kalip yerterli beslenemeyen baliklar ve nitrat su degisiminden once bakildigin da 0 gorunuyor. 3 ila 4 gunde bir sadece %40 / 50 arasinda su degisimi yapiyorum. Baliklar simdi renklenmeye basladilar. 
Konuda bir cok kanitavr lutfen konuyu okumadan yorum yapmayalim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

seniorÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 27/11/2008
İl: Eskisehir
Mesaj: 609
seniorÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 25 Kasım 2014 23:09
Konuya ayzılan tüm mesajları okuma fırsatımda,zamanımda olmadı.Yazacaklarım ile aynı anlamı ifade eden mesajlar daha önceden atılmış olabilir.Konuyu açan arkadaşın yazdığı ilk mesaj üzerine yorum yapmak istiyorum.Dip çekimi derken ''illaki suyun dibe yakın noktalardan çekilmesi gereklidir'' gibi bir algı oluşmamasına katılıyorum fakat ister adı dip çekimi olsun isterse su değişimi olsun ne derseniz deyin bu işlemin yapılması gereklidir.Akvaryum suyunuza her yeni su ilavesi yaptığınızda bir takım kimyasallarda akvaryuma aldığınız bir gerçektir.Klor bu kimyasalların başında gelirSu değişiminden kasıt eksilen suyu tamamlamak ise her tamamlama yaptığınızda bu kimyasallar akvaryuma girecek ve birikmeye başlayacaktır.Su buharlaşacak ama bunlar buharlaşmayıp suyun içinde kalacaktır.Sizde her su ilavesinde bu kimyasalları dahada arttıracaksınız.

Su değişiminden kasıt akvaryumdan su çekerek suyu yenilemek ise zaten dip çekimi yapıyorsunuz işte..Akvaryumda görüntüden rahatsız değilseniz dip çekimine gerek yoktur fikrine asla katılmadığımı ifade etmek istiyorum..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

B.YILDIRIMÇevrim Dışı

Kayıt: 18/05/2014
İl: Antalya
Mesaj: 67
B.YILDIRIMÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2014 10:01
Konuyu kişiselleştirmeden sürece devam etmek fayda sağlayacaktır sanırım.

Dün akşam misafirim geldi, akvaryumu gördü çok güzel dedi, ilk sorusu bir çok meraklının sorduğu gibi temizliği nasıl yapıyorsunuz çok zormuş, benim gibi bu sorular ile sıkça karşılaşan bir çok hobici arkadaşlar vardır muhakkak.

Ben şöyle bir soru sormak istiyorum, neden sorulan ilk iki sorudan biri temizlik çok zormuş  siz nasıl temizliyorsunuz? ve ikinci soru akvaryum çok koku yapıyormuş sizinki de kokuyor mu?

Bence artık Akvaryum hobiciliği çok zor bir zanaatmış gibi göstermeye çalışarak bunu bir tek biz yaparız bizden başka kimse yapamaz çok zor bir hobi bu suyun kimyasını kontrol edeceksin dip çekeceksin nitrata bakacan günlük su değiştirecen gibi gibi biz ne zorluklar çekiyoruz ne kadar uğraşıyoruz yeni başlıyorsan sen yapamazsın zor iş gibi göstermeye çalışan  arkadaşları anlamıyorum :)

Discus konusunda şöyle bir başlık var dün akşam açılmış sanırım, Discus akvaryumu kuruyorum ne sıklıkla dip temizliği yapmam gerekiyor sorusu. Ne garip değilmi arkadaşımız Discus beslemeyi dip çekimi ile ortak algılamış ve ilk sorusu bu.

http://www.akvaryum.com/Forum/discus_k810706.asp

yani discus akvaryumu kurma algısı artık  + Cama Cam + Dip Çekimi + Su değişimi + Nitrit, nitrat, ph sürekli su değeri ölç,  mama hazırla kavramlarından oluşmakta.

Böyle bir gerçeklik yok, defalarca dedim tekrar diyorum, abartmayın yaptığınız işi zor göstererek merak eden ve olası hobiye başlamak isteyen insanları ürkütmeyin.

Dip çekimi ile ilgili zararlar deneyler ve bilimsel olarak  çok güzel açıklayan arkadaşlar var.Lütfen önce okuyun.





Onur Nergiz2014-11-26 15:53:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Onur NergizÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10751,2[/B] [B]7454,3[/B]
Kayıt: 20/01/2010
İl: Adana
Mesaj: 3497
Onur NergizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2014 15:59
Tartışmayı kişiselleştiren mesajlar şahsım tarafından silinmiştir. Lütfen bir konu çerçevesinde mesaj yazarken ve görüş belirtirken , birbirimizi kıracak veya tartışmaya sebep olacak imgelere yer vermeyelim. Tartışmalar problemleri aşmak için elbette gereklidir ancak bunu kişiselleştirmek ve farklı yönlere kaymasına sebep olmak , ne konuya ne de okurlara faydalı olacaktır. Bu sebeple düşüncelerimizi paylaşırken daha duyarlı ve ihtiyatlı davranmanızı rica ederim. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

çelebiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/02/2014
İl: Tekirdag
Mesaj: 1799
çelebiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2014 16:30
Bu konuyu çok faydalı buldum. Çok yazı yazılmış. Yorum yapmadan tamamını sabırla okudum, kendim denemeye başladım. Akvaryumdaki kumu iki katına çıkardım. Dibi karıştırmayı bıraktım. 30 litrede iki japon, iki de bitki var. Balıklarda olumsuz bir durum gözlemlemedim. Bakalım uzun vadede ne olacak.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

seniorÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 27/11/2008
İl: Eskisehir
Mesaj: 609
seniorÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2014 17:21
[QUOTE=Onur Nergiz]Tartışmayı kişiselleştiren mesajlar şahsım tarafından silinmiştir. Lütfen bir konu çerçevesinde mesaj yazarken ve görüş belirtirken , birbirimizi kıracak veya tartışmaya sebep olacak imgelere yer vermeyelim. Tartışmalar problemleri aşmak için elbette gereklidir ancak bunu kişiselleştirmek ve farklı yönlere kaymasına sebep olmak , ne konuya ne de okurlara faydalı olacaktır. Bu sebeple düşüncelerimizi paylaşırken daha duyarlı ve ihtiyatlı davranmanızı rica ederim. [/QUOTE]

İlginiz için çok teşekkürler...
senior2014-11-26 17:32:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hersanliÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 06/03/2010
İl: Kocaeli
Mesaj: 893
hersanliÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2014 00:00
Tum msj silinmiş hakli olarak ama burda verilen emeklere saygi duyulmali diye dusunuyorum. Cunku burada paylasilan seyler yaptim oldu algisiyla yapilmiyor emek verilerek yapiliyor yeri geliyor ailemize colugumuza cocugumuza ayirdigimiz zamandan calarak bu hobi icin birseyler yapip paylasmaya calisiyoruz ve bunu insanlara anlatiyoruz. Bu yaptiklarimizdan bir cikarimiz yokki. Benim kizdigim nokta emeklerin hic edilmeye calisilmasi. Forum nicin var arkadaslar bilgileri paylasmak icin degilmi. Biz bu bilgileri paylasiyoruz anlatiyoruz denylerle kanitlarla konusuyoruz tecrubelerimizi bu sekilde paylasiyoruzki anlasilabilir olsun insanlar daha iyibir sekilde kavrayip konuya hakim olsunlardiye. Ama konu gelmis 26. sayfaya okunmadan yorum yapiliyor. Oysaki yorum yapilan herseyin cevabi var konu icerisinde. Bir goz gezdirin varsa yanlis hep beraber tartisalim dogruyu bulalim olmaz mi!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2997
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2014 13:30
[QUOTE=ringo]Bu planarya denilen canlı, bir nevi canlı yem değil miydi?
Ben mi yanlış hatırlıyorum.

Planarya veya başka bir şey, herşey aynı alg ve yosunlar gibi bir dengenin parçası aslında, attığınız yem planarya olmasa nitrat fosfat olacak bu açıdan ne mahsuru var. Balıklara bir zararı olmadığını hatırlıyorum. Ayrıca doğru düzgün filtrasyonu olan bir sistemde de böyle bir canlı oluşmuyor. Oluşsa benim görmem lazım gelirdi. Genelde yeni kurulan akvaryumlarda görülebiliyor. Hobiye ilk başladığım zamanlarda camın üstünde gördüğümü hatırlıyorum.

Tabii bu canlıyı görürseniz birşeylerin ters gittiği doğru olabilir. Ama neyin ters gittiği bayağı bir tartışılır yani.
Diğer taraftan planaryadan şikayet etmek canlı yemden şikayet etmek gibi bişey olur.


Saygılar.[/QUOTE]

Tam konunun uzerine denk geldi, hemen paylaşayım...

Bir nevi test için dip çekimini iptal edip sadece 3 günde 1 %20 kadar su çekerek ekleme yaptım. Çektiğim su da dipten değil üstlerdendi...

Dün akşam balıklarda bir durgunluk sezdim. Kankurdunu görünce akvaryumdan atlarcasına üşüşen balıklarda ilgisizlik gördüm. 

Biraz detaylı bakayım şu ilgisizlere derken camda 2-3 mm kadar boyu olan, beyaz sülük gibi hareket eden canlılar gördüm... Hep dedikleri planarya bu muydu! diyerek araştırmalar yaptım ki maalesef planarya olduğunu teyit ettim. Allahtan bir akvaryumum şu anda 4 vatoza ev sahipliği yapıyordu ki bu akvaryumda önceden yine discus beslemiştim. Kültür olarak yabancı değildi.. Hemen ısıyı aynı seviyeye çekerek bütün balıkları transfer ettim. 


Kimse kusura bakmasın, artık bu teze inanmam mümkün değil.. Yoğun bir diyetle beslenilen balıklarda bu deneyimi şahsen tecrübe ettim. 

Hata bende, doğru bildiğim şeyi deneme amaçlı da olsa farklı yaptım. Sonucunu da gördüm. 

Yazdıklarım birçok kişiye ve tezine ters düşüyor, belki ne halt etmeye bu konuyu karıştırıyorsun diyecekler. 

Nasıl ki bazı arkadaşlar discus a başlayacakları korkutmayın, bu yazdıklarınız doğru değil diyor ise, bende tecrübe ile sabit bir doğrumu paylaşıyorum ve noktayı koyuyorum.


Cok faydalı bir başlık fakat tartışmaya ciddi anlamda açık. Polemik yaratmak istemem :)
Bu konu ya yazdığım son mesajdır.
Saygılar, sevgiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2014 14:10
Celal bey daha önce bir kaç defa tankımda planarya oluştu ama bu canlılar öyle yoktan var olan canlılar değil inanın. 3 gün dip çekmediniz diye bu canlılar bir anda oluşmaz. Yumurtaları çeşme sularından bir şekilde akvaryumunuza karışmış muhtemelen de uzun süredir kumun altında yaşıyorlardır. Balıklarınız gördüğü taktirde bu canlıları büyük bir keyifle tüketirler hasta da olmazlar. Planaryanın zarar verdiği canlılar ancak karidesler ve salyangozlar olabilir. İştahsızlığın sebebini su değişimi miktarı ya da başka bir nedenden dolayı aramalısınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2997
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2014 14:41
[QUOTE=Acil Stop]Celal bey daha önce bir kaç defa tankımda planarya oluştu ama bu canlılar öyle yoktan var olan canlılar değil inanın. 3 gün dip çekmediniz diye bu canlılar bir anda oluşmaz. Yumurtaları çeşme sularından bir şekilde akvaryumunuza karışmış muhtemelen de uzun süredir kumun altında yaşıyorlardır. Balıklarınız gördüğü taktirde bu canlıları büyük bir keyifle tüketirler hasta da olmazlar. Planaryanın zarar verdiği canlılar ancak karidesler ve salyangozlar olabilir. İştahsızlığın sebebini su değişimi miktarı ya da başka bir nedenden dolayı aramalısınız.[/QUOTE]

Merhaba,

Öncelikle 3 günde 1 oranına ve %20 lik bir su değişimine indirgediğimi ve bunu 1 haftadan uzun süredir tekrarladığımı belirtmek isterim. Yani 10 güne yakın bir süredir dip çekimi yapmadım. 3 günde 1 %20 kadar orana değişim yaptım.

Akvaryumda kum yok, cama cam bir akvaryum. Araştırdığım yerlerde dediğiniz gibi planarya lar karideslere yapışıp onlara zarar verebiliyor ve hatta kurtulmak için yavru lepistes ve molly bile kullananlar olmuş. 

Sorun ile alakaları şöyle ki;

Akvaryumda bu canlıları camdan yukarı tırmanırken görmek ciddi anlamda rahatsız etmekte,
Bu canlıları tespit etmeme sebep olan durum ise bariz bir iştahsızlık ve kıyı köşelere çekilme durumu,
Direk olarak belki zarar vermediler ama bu akvaryumda üremelerine sebep olacak bir bakteriyel döngü veya su kalitesi (nasıl adlandırılır bilmiyorum) buna sebep olunca aynı kapıya çıkıyor. 
Panikten ne yapacağımı şaşırdım.. Foto çekemedim ama daha birkaç gün önce forumda paylaştığım balıklarımın yeni resimlerini başka akvaryumdan çekip paylaşabilirim. Ve Yeme olan ilgilerini de gösterebilirim. 

Dediğim gibi, bu benim şahsi tecrübem ve artık eski bildiğimden devam edeceğim. 

Bu arada şebeke suyundan planarya yumurtasının gelebilecek olması cidden ihtimal dahilinde midir? Öyleyse insanların sağlığı da ciddi anlamda tehlikede demektir.
Bu arada su değişimlerimi üçlü kartuş filtrelerden geçirerek gerçekleştiriyorum. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cüneyt ERGÜNÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 05/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1205
Cüneyt ERGÜNÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2014 14:51
[QUOTE=celalabay][QUOTE=ringo]Bu planarya denilen canlı, bir nevi canlı yem değil miydi?
Ben mi yanlış hatırlıyorum.

Planarya veya başka bir şey, herşey aynı alg ve yosunlar gibi bir dengenin parçası aslında, attığınız yem planarya olmasa nitrat fosfat olacak bu açıdan ne mahsuru var. Balıklara bir zararı olmadığını hatırlıyorum. Ayrıca doğru düzgün filtrasyonu olan bir sistemde de böyle bir canlı oluşmuyor. Oluşsa benim görmem lazım gelirdi. Genelde yeni kurulan akvaryumlarda görülebiliyor. Hobiye ilk başladığım zamanlarda camın üstünde gördüğümü hatırlıyorum.

Tabii bu canlıyı görürseniz birşeylerin ters gittiği doğru olabilir. Ama neyin ters gittiği bayağı bir tartışılır yani.
Diğer taraftan planaryadan şikayet etmek canlı yemden şikayet etmek gibi bişey olur.


Saygılar.[/QUOTE]

Tam konunun uzerine denk geldi, hemen paylaşayım...

Bir nevi test için dip çekimini iptal edip sadece 3 günde 1 %20 kadar su çekerek ekleme yaptım. Çektiğim su da dipten değil üstlerdendi...

Dün akşam balıklarda bir durgunluk sezdim. Kankurdunu görünce akvaryumdan atlarcasına üşüşen balıklarda ilgisizlik gördüm. 

Biraz detaylı bakayım şu ilgisizlere derken camda 2-3 mm kadar boyu olan, beyaz sülük gibi hareket eden canlılar gördüm... Hep dedikleri planarya bu muydu! diyerek araştırmalar yaptım ki maalesef planarya olduğunu teyit ettim. Allahtan bir akvaryumum şu anda 4 vatoza ev sahipliği yapıyordu ki bu akvaryumda önceden yine discus beslemiştim. Kültür olarak yabancı değildi.. Hemen ısıyı aynı seviyeye çekerek bütün balıkları transfer ettim. 


Kimse kusura bakmasın, artık bu teze inanmam mümkün değil.. Yoğun bir diyetle beslenilen balıklarda bu deneyimi şahsen tecrübe ettim. 

Hata bende, doğru bildiğim şeyi deneme amaçlı da olsa farklı yaptım. Sonucunu da gördüm. 

Yazdıklarım birçok kişiye ve tezine ters düşüyor, belki ne halt etmeye bu konuyu karıştırıyorsun diyecekler. 

Nasıl ki bazı arkadaşlar discus a başlayacakları korkutmayın, bu yazdıklarınız doğru değil diyor ise, bende tecrübe ile sabit bir doğrumu paylaşıyorum ve noktayı koyuyorum.


Cok faydalı bir başlık fakat tartışmaya ciddi anlamda açık. Polemik yaratmak istemem :)
Bu konu ya yazdığım son mesajdır.
Saygılar, sevgiler.
[/QUOTE]

Celal bey merhaba,

Herkes doğru bildiğini ve kendine uygun olanı yapmakta serbesttir, kimsenin sizi yargılamaya veya yanlış yapıyorsun deme hakkına sahip değil, ancak malum konu da uzun uzun neyin neden olduğu ve nasıl yapılması gerektiği anlatılmış, tercih sizin, fakat daha önce hem bu konuda hem discus başlığı altında birkaç defa yazdım, 2 adet tankım var, 80x40x55 ve 160x60x60, her ikisininde de kurulumdan beri kesinlikle hiç dip çekimi yapmadım (bu kurulumlar yaklaşık 2 seneliktir) (bu kurulumdan öncekiler de ise toplam 3 sene dip çekimi yapılmadı), sadece su değişimi, düzenli ve sürekli olarak dondurulmuş yem kullanıyorum, ne planarya sorunum oldu ne de başka bir şey, bir önceki kolonimde sadece 2 defa beyaz benek oldu, sorunsuz kolayca atlatdım, yemleme ise günde 3 defa, sabah kuru yem, akşam 17.00-18.00 gibi kan kurdu, akşam saat 21.00 gibi de dondurulmuş artemia, krill, siyah sinek larvası vb. veriyorum, 22.00-22.30den itibaren de uyku zamanı, haftada 2-3 defa, bazen bir defa, ama genellikle 2 defa yapmaya çalışıyorum,%20-30 civarında doğrudan çeşmeden su değişimi yapıyorum, çevremde de bu şekilde dip çekimi yapmadan sadece su değişimi yapan bir çok kişi var, ki bunların bir kısmı diskus besliyor, diskus tankım da diskus dışında, L144 cüce vatoz, albino tül kuyruk vatoz, red fantom tetra, 1 çift bolivan ram, kırmızı burun, orange venezuela ve tül kuruk albino coryler bulunmakta, hiç bir tür de durgunluk vb. bir gözlemim olmadı.

Diğer taraftan suyu dipten, üstten vs. çekerek su değişimi yapmanızın çektiğiniz su ile uzaklaştırdığınız nitrat vs. oranına herhangi/hiçbir bir etkisi yok, daha önce suyu dipten çekiyordum
şimdi üstten çektim de olmadı gibi düşünmeyin.

Tam tersine bu diskus tankını ilk kurduğumda dip çekimi yapmadığımdan dolayı kum gözüme biraz kararmış geldiği için de dip çekimi yaptım ve kum ile de biraz oynadım ve müteakiben tank da ki bütün balıklarda kuma ve dekorlara sürtünme başladı, bu durumun düzelmesi de neredeyse 2 haftayı aldı ve düzenli olarak bakteri kültürü aşılaması yaptım (doğru veya yanlış bilmiyorum ama aklıma gelen ilk ve tek çözümdü), dolayısı ile sizin de dediğiniz gibi, herhangi bir şekilde asla bu fikiri savunanlar olarak kusurunuza bakmayız ama maalesef biz de bu tezimizin yanlış olduğuna inanmamız, yıllardır yaptıklarımız neticesinde mümkün değil, yani yıllardır bunu yapmasam ve bunu da diskus ile yapmasam, bu yazılanlara bir an tereddüt ile bakabilirdim, netice de sizin gibi benimde de bu konuda edindiğim tecrübelerim ortada. 



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut BaşarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2863
Umut BaşarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2014 15:35
Kızdırmayın Cüneyt Abimi 



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cüneyt ERGÜNÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 05/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1205
Cüneyt ERGÜNÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2014 15:43
[QUOTE=Umut Başar]Kızdırmayın Cüneyt Abimi 


[/QUOTE]


Umuuuttt ...kızmak diye bir durum kesinlikle söz konusu değil, olamazda, saygı/sevgi çerçevesinde konuşuyor/tartışıyoruz...ara gazı vermiyelim/almayalım 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2014 22:46
Celal bey planarya ve nematod yumurtaları şebeke suları ile akvaryumlarımıza girebilir. Zaten çoğunlukla da öyle giriyor. Daha önceki mesajlarımda da belirtmiştim eğer tabana yenmemiş yem düşüyorsa dip çeksenizde çekmesenizde bu büyük bir sorundur. Kendi kendine çürüyen yemler nematod, planarya gibi canlıların kolaylıkla üremesine olanak sağlarlar. Daha önce açtığım konularda vardı ilk kurulumumda ve hiç yem atılmamış bir tankta nematodlar bol miktar üredi. Bu asalak canlıları dip çekiminden bağımsız düşünmek gerekiyor.

Konumuza dönecek olursak eğer CO2 sağlanan bitkili bir akvaryum değilse dış filtre bile bence çok verimli bir filtrasyon çeşidi değil. Akvaryumun büyüklüğüne göre bir ya da birden fazla pipo filtre veya düşük debili bir hamburg filtre yaparak sadece haftalık su değişimi ile çok daha verimli bir biyolojik filtrasyon sağlanır. Eskiden bu kadar elektrikli cihaz yokken balıklar daha sağlıklıydı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir