Elma Salyangozları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2007 16:16
[b]Elma salyangozlarının faydaları nelerdir? Neden beslenmelidir?[/b]
1. Yosun yiyicilerdir.
2. Herhangi bir balık ölüsünü, yem artığını hızla tüketirler.
3. Yeni kurulan akvaryumlarda akvaryumun bakteriyel dengesinin olusturulmasinda rahatlikla kullanilabilirler. Biyolojik dengede büyük rol oynar.
4. Üretilmesi zor değildir ve kontrol altına alınabilir.
5. Suyun bozulması durumunda hızlı belirti verir.Nitrata karşı hassastırlar.
6. Yavru akvaryumlari için küçük boydaki elma salyangozları çok iyi bir seçim olur. Yavrular tarafından yenmeyen yem artıklarını hızla tüketir, suyun kirlenmesini geçiktirler.
7. İyi yumurta yiyicilerdir.Bu bazen dezavantaj bazen ise avantaj olabilir.Mesela, ramshorn, minare ya da bu tür çift cinsiyetli olan hızlı üreyen salyangozların yayılmasını engeller hatta beklenmedik bir şekilde köklerini kuruma noktasına getirebilirler. Bu tür salyangozlar yumurtalarını cama bir jel olips tüpün içinde yapıştırırlar ve camda gezen obur elma salyangozlarını bunları afiyetle götürür.Aynı zamanda, canlı kalan istenmeyen salyangozlar içinde potansiyel tehlikedirler.
[b]Elma salyangozu beslemenin dezavantajları nelerdir?[/b]
1. Doymak bilmezler, çok oburlardır.
2. Dışkı yedikleri düşüncesi doğru değildir, aksine yedikleri kadar dışkılarlar.
3. Akvaryumun popülasyonunu arttırırlar.
4. Güvenilir bir yerden almak önemlidir, çünki diğer salyangozlar gibi parazit,hepatit taşıyabilirler.
5. Balık yumurtalarına bayılır.
[b]Elma salyangozları hangi balıklarla beraber yaşar, hangileri ile yaşayamaz?[/b]
Beraber yaşayabileceği türler;
Japon balıkları; önemli nokta, elma salyangozunun japonun yutabileceği boydan büyük olması.
Melek; balığın agresif olmaması ya da elma salyangozunun küçük olmaması.
Canlı doğuranlar; Ağresif kılıçkuruk, büyük boyda platyler maalesef salyangozu strese sokup ölümlerine bile sebep olabilirler. Ama sık görülen bir durum değildir,şans.
Cikletle olmaz ama bazıları ile olabiliyor.
Gurami
Vatoz
Çöpçü
Diskus
Calvus
Brevis
Leleupi
Pacu
Bazı Tropheuslar.
Beraber yaşayamayacağı türler;
1. Makrakanta (yaşatanlar var)
2. Yetişkin frontosalar
3. Maymun kafa
4. Aşırı Sert balıklar ve etcil cichlid türleri
5. Botia
6. Puffer
7. Kaplumbağalar
[b]Elma Salyangozu Bitki Yer Mi?[/b]
Elma salyangozları genelde, kopan veya çürümeye yüz tutmuş bitki yapraklarını kemirirler. Ama eğer çok aç kalırlarsa ince yapraklı dişlerine göre bitkilere saldırma ihtimalide vardır, tabi bu konuda elma salyangozunuzun bitki yiyen mi yoksa yemeyen türmü olduğu önemlidir.Bu konuda kesin bir şey söylenemez.
[b]Elma salyangozları ne ile beslenirler, ağırlıklı olarak ne tür besinler verilmeli? [/b]
Buz dolabından verilebilecek besinler; Haşlanmış ıspanak, havuç, bezelye, kabak, acı olmayan kırmızı biber, taze fasulye, ile marul verilebilir.
Bunların dışında balıklara verdiğiniz her türlü yemi de yerler. Ek olarak haftada birkaç kez proteinsel yem takviyeside yapılabilir, böylece daha hızlı gelişir, büyürler.
Hazır yemlerde ise; Pul yem, birinci tercihleridir. Tablet ya da granür yemlerde uygundur.
Yüksek kalsiyumlu yemler ya da sebzeler kabuğun sağlıklı olması için tercih edilmelidir.
Ölü ya da hasta balıklar elma salyangozlarına yem olmaktan kurtulamazlar.
[b]Elma salyangozu büyüme hızı[/b]
Elma salyangozunun büyüme hızı için kesin bir şey söylenemez, bu akvaryum şartlarıyla yediği yeme kadar her şeyle alakalı olarak değişir. Proteinsel yemleme yapılan bir akvaryumda elma salyangozu daha hızlı gelişir ama doğası gereği bitkisel beslendiği için daha çabuk ölür. O nedenle sık sık yerine ara ara proteinsel besleme ile biraz daha geç ama sağlıklı büyük elma salyangozlarına sahip olabilirsiniz. Ayrıca temiz suyunda gelişimlerinde etkisi vardır.
[b]Elma salyangozlarında Kabuk Çatlaması, zedenlenme, v.s.[/b]
Elma salyangozlarında genel olarak görülen en büyük problem kabuk çatlaması, yıpranması ya da renk atmasıdır. Bunun en büyük sebebi kalsium eksikliğidir. PH düşmesinden kaynaklıdığı söylenir.Ph 7 veya üstü olmalıdır. Daha düşükse, kabukta hasar meydana gelir. Aşınma işaretleri ve delikler görülür.
Kabuğa yararlı şey kalsiyumdur.Bunu tür yıpranmaları,kırılmaları engellemek için; Eczanelerden kalcium tableti alıp atmak bir çözüm yolu olabilir.
Eğer salyangozunuzun durumu ciddi ise ayrı bir kapta yoğun bir konsantrasyonlada kabuğunun düzelmesine katkıda bulunabilirsiniz.
Ayrıca kalsiyum içeren taban malzemesi salyangozların için bir alternatif olabilir;
Midye yada mercan kırığı gibi.Rutin beslemelerinizde kalsiyum içerikli yemleri tercih etmelisiniz.Ayrıca, su değişimlerinde kalsiyum sandozun 1/4 ü ekleyebilirsiniz. ( calsium D sandoz novartis)
[b]Elma salyangozum neden sürekli yukarıda duruyor?[b][/b][/b]
Elma salyangozları su değerlerine karşı çok hassastırlar, eğer elma salyangozunuz devamlı su yüzeyinde duruyorsa akvaryumda nitrat oranı yüksekmiş, suyunuz bozulmuş demektir ve hemen dip çekimi yapmak sudaki nitratı düşürmek gerekir. Fakat normal rutin işleyişinde de elma salyangozları su yüzeyine çıkar ve siphon denilen hortum gibi tüpcüklerini çıkarıp hava alırlar ya da kabuklarına oksijen doldururlar. Bununla diğer olayı karıştırmamak lazım.
[b] [/b]
[b]Elma salyangozu su dışına neden çıkar, akvaryumdan neden kaçar?[/b]
Yumurtlayacak uygun bir yer arıyor olabilir. Su seviyesinide 4 -5 parmak aşağı çekin. Zaten üstü kapalı olmayan tanklarda her zaman dışarı çıkma riski vardır. Bu nedenle akvaryumunuzun üzerinin ya bir kapak ya da cam ile kapalı olması önerilir.
Su şartlarınız bozulmuş olabilir, acil su değişimi, dip çek v.s. yapın.
Aç olabilir, düzenli yemleme yapmıyor, aç bırakıyor olabilirsiniz.
[b]Elma salyangozundaki garip uzuv nedir?[/b]
Genelde bu uzantıyı, elma salyangozunun üreme organı sananlar çoktur ama aslında işlevsel olarak hiç alakası yoktur. Elma salyangozlarındaki bu uzantıya sifon; "siphon" adı verilir, canlının havadaki oksijeni kullanarak solunum yapmasını sağlar. Form olarak uzun ince, hafif seffaftır ve içinden hava geçerken görebilirsiniz. Genelde bunu hava almak istedikleri zaman suyun dışına çıkararak kullanırlar, ayrıca bu davranışı kabuklarına hava doldurmak içinde yaparlar, ayrıca su altında da nefes almak için kullandıkları görülebilir.[b][/b]
[b]Elma salyangozu; Cinsiyet ve dişi erkek oranı.[/b]
Diğer tatlı su salyangozları gibi çift cinsiyetli değillerdir, aksine üremeleri için bir erkek bir dişiye ihtiyaç vardır. Yani her bireyin kendi cinsiyeti vardir.
Elma salyangozu üretimi için 1 erkek 1 dişi yeterlidir, ya da birkaç dişiye 1 erkekde yeter. Çünkü dişi elma salyangozları sperm depolama özelliğine sahiptirler.
Cinsiyet ayrımı için bazı fotolar;
[b]1. [/b][b]İnce kabuklu salyangozlarda kabuk rengine bakarak belirleme;[/b] Bu yöntem kesin sonuç vermemekle birlikte genellikle doğru çıkmaktadır. Soldaki açık renk kabuklu erkek, sağdaki koyu renk kabuklu dişi.
[img]http://img256.imageshack.us/img256/5894/pomaceabridgesisexdiff90au.jpg[/img]
[b]2. [/b][/b][b]Su dışında muayene; [/b][b]Elma salyangozunuzu alıp su dışında bir düzleme ters bir şekilde koyun ve oradan düşmeyeceğine emin olun.Daha sonra açılıp kendini düzeltmek için dönmesini bekleyin, bu hareket sırasında[/b] erkeklik organı olup olmadığını rahatlıkla görebilirsiniz. Ama bu yöntem coğu zaman tutmaz, salyangoz kendini açmaz. Ben su içindeki gözlerlerle cinsiyet ayrımının en kesin sonuç ve kolay olduğunu düşünüyorum.
Erkek elma salyangozu için linkteki 2.fotoya bakınız; (Emre Gürlek)
Erkek ve dişi elma salyangozları fotoğrafta aynı kare içinde; ( Tarık BAKICI)
[img]http://img409.imageshack.us/img409/7698/dsc3627cs8.jpg[/img]
Önceki anten, sifon ve eti turuncumsu sarı olan dişi, arkadali pembemsi eti ve antenleri olan erkek.
[b]Elma salyangozunda çifleşme;[/b]
Çİfleşme için en az bir erkek ve bir dişiye ihtiyaç vardır.Erkeğin çok olduğu akvaryumlarda bir dişiye bir kaç erkek düşebiliyor.Buna sahit olmak kaçınılmaz.
Bazı çifleşme fotoğrafları;
[img]http://img412.imageshack.us/img412/7118/pomaceabridcopulationov5yy.jpg[/img]
[img]http://img388.imageshack.us/img388/9352/parkk231mk8.jpg[/img]
[b]Elma salyangozu yumurtlaması[/b]
Elma salyangozları, damızlık boya geldikleri zaman yumurtamak için uygun yer aramaya başlarlar. Eğer üretmek istiyorsanız ya da elma salyangozlarınızı yaşatmak istiyorsanız bu dönemde akvaryumun kapağını kapalı tutmalı ve içinde nem oluşumunu sağlamalısınız. Böylece yumurtalamak için yer arayan elma salyangozlarınızı kaçmasını engellemiş olur hemde onlara doğal ortam hazırlamış olursunuz. Daha sonra zaten çifleşmiş olan salyangozlarınız nem açısından en uygun buldukları yere yumurtalarını bırakmaya başlayacaklardır. Yumurtaları suyun dışına, cama veya akvaryum kapağına bırakırlar. Yumurtalar suya düşerse boğulacaklardır ama kururlarsa yine öleceklerdir o yüzden nemli bir ortam oluşturmalısınız. Yumurtaları, üzüm salkımlarını andırır. Bir salkımdan 100 ila 300 arası yavru çıkabilir. Yumurtalam süresi yaklaşık 2-3 hafta sürer, bu süreçten sonra yine 2-3 haftalık bir ara verip tekrar yumurtalama başlarlar.Zaten bu ara verdikleri süreç içine yumurtadan yavrularda ya çıkmış ya da çıkmaya başlamış olurlar. Yumurtların kuluçka süresi sıcaklığa, neme ve türe bağlı olarak 2-4 hafta arası değişir. Genelde 3 hafta sonunda açılmayan yumurtaları el ile açmakda mümkündür.
Kapağa salkım halinde yumurtalayan elma salyangozu;
[img]http://img265.imageshack.us/img265/1514/parkk4595zz.jpg[/img]
[img]http://img355.imageshack.us/img355/9347/p1070061fd0.jpg[/img]
İlgili video için;
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=v1Y9unoELrk[/VID]
[b]Düşen elma salyangozu yumurtaların korumak için ne yapmalı?[/b]
Elma salyangozu yumurtalarının açılması için en temel madde nemdir. Ozaman düşen elma salyangozlarınıda korumak ve oluşup açılmalarını sağlamak için yapay ıslak olmayan nemli bir ortam oluşturmak gerekir.
Birkaç öneri;
1. Yöntem; Yumurta salkımı nemli bir peçeteyle sarılıp akvaryumun üstünde uygun bir yere konulabilir.Aynı şekilde, peçete yerine nemli süngerde kullanılabilir.
2.Yöntem; Yumurta salkımı yine nemli kağıt havluya sarılıp, kapaklı bir plastik kaba konulabilir ama içine oksijen için kapak %10 açık bırakılmalıdır.
3. Yöntem; Yumurtalar tankta yüzmekte olan bir strafor parçasına da yerleştirilebilir.
[b]Elma salyangozunun öldüğünü nasıl anlarız? (Not: ömürleri 2-3 yıldır)[/b]
Elma salyangozu öldüğünde zehir gibi keskin bir koku yaymaya başlar.Tabi bu kokuyu algılamanız akvaryumun litresi ilede alakalıdır.
Ölen salyangozu anlamanın en kolay yolu, salyangozu akvaryumdan çıkarıp, sert pul gibi kısımdan tutup yavaşça çekmektir, böylece size karşı direnç gösteriyor ise yaşıyor, göstermiyorsa ölmüş demektir. Eğer ölümün ileri safhalarında ise zaten kaslar yavaş yavaş kendini bırakmış olacağından salyangozu bir ileri bir geri salladığınızda salyangozunuzun kabuğun içinde kontrolsüz sallandığını göreceksiniz.Daha da ileri safhalarda tüm kaslar kabukdan ayrılacağı için salyangozunuz kabuğun içinden akıp gidecektir.
[b]Kargo ile gelen elma salyangozlarını ne yapmalı?[/b]
Eğer açık değillerse,kesinlikle öldü diye çöpe atmamalı. Yolculuk sırasındaki sarsıntıdan, soğukdan dolayı stres olan elma salyangozları bir süre açılmaya bilirler, hatta bu 2 ile 3 günü bulabilir, burada yapılması gereken şey sabretmektir. Kumun dibinde ya da suyun üstünde hareketsiz bir şekilde durabilir ya da su üstünde sürüklenebilirler. Genelde kabuğundan çıkmayan elma salyangozlarını yem ile uyarabilirsiniz ama buda işe yaramazsa beklemek yapılacak tek şeydir. 1 günün sonunda açılmayan elma salyangozlarınızı ayrı bir yere alıp izlemeye devam edebilirsiniz, böylece ölen varsa suyu bozmasını engellemiş olursunuz.
[b]Elma salyangozu alırken nelere dikkat etmeli?[/b]
Elma salyangozu her yerde aynıdır mantığı ile görmediğiniz bilmediğiniz salyangozları forumdan almayın.Bence salyangozlarda bitki gibidir, sağlıklı bitki vardır, sağlıksız bitki vardır.İyi beslenmiş bakılmış elma salyangozu vardır, kalitesiz yemle az beslenmiş elma salyangozu vardır.Eğer alıcaksınız mutlaka fotoğraf isteyin.Kabuğunun kalitesine, rengine, dokusuna bakın. Sonra hiç beklemediğiniz sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.Ayrıca tercihinizi yavrudan değilde damızlıkdan yana kullandı iseniz, sakın yaşlı bir dişi almayın.Bence damızlık altlarını ya da genç damızlıkları tercih edin.Zaten ömürleri kısa olan elma salyangozları, 1-2 yumurtlama döneminden sonra sonra elinizde ölmesin.Gözünüzü çok büyüklerede dikmeyin, küçük genç damızlıklarda yumurta verirler.[img]http://www.akvaryum.com/forum/smileys/smiley1.gif[/img]
Sorular ve yazılar, forum üyelerinin yazdığı konular ve bazı kaynaklar doğrultusunda yazılmış ve cevaplandırılmıştır. Yanlışlar ya da eklenmesi gereken bilgiler olabilir. Lütfen özel mesajla ya da burdan bildiriniz.
Ayrıca elma salyangozları ile ilgili konu açmadan önce lütfen burda o konuya değinilip değinilmediğine bakınız.Eğer değinilmiş ve sizin için yeterli olmuşsa aynı konuyu bir daha açmayınız.
Anlayışınız için teşekkürler. Saygılar,
[url=http://www.akvaryum.com/Forum/member_profile.asp?PF=14819&FID=9][b]YBN[/b][/url]
Uzman Akvarist
Eklemek isterim ki, b12 vitamini elmaların üremesini tetikliyor, yumurta verimini artırıyor. (kazara bulduk desem yeridir, 1 dişiden 4 hafta içinde 30'dan fazla yumurta paketi aldık, ortalama günde 1 pakete denk gelir) Fakat yüksek doz b12 vitamini de öldürüyor. Bulundukları suya (haftalık maksimum 100 litreye 1cc, nominal 100 litreye 0,5cc) eklenmesi uzun süren çiftleşme merasimlerini yumurta dökme merasimlerine dönüştürüyor. Fakat fazla yumurta almak için uygulanmasını da tavsiye etmem :D yavrular çıkınca nereye koyacağınızı şaşırıyorsunuz :D
Eğer akvaryuma b12 takviyesi düşünülüyorsa; daha önce akvaryuma hiç b12 eklenmediyse verdiğim dozların da yarısı uygulanmalı yada hiç uygulanmamalı çünkü bu canlılar b vitaminlerine karşı hassaslar ve felç geçirebilirler.
[img]http://photos-f.ak.facebook.com/photos-ak-sf2p/v353/117/53/1104175860/n1104175860_30158173_5230.jpg[/img]
[img]http://photos-g.ak.facebook.com/photos-ak-sf2p/v353/117/53/1104175860/n1104175860_30158174_5434.jpg[/img]
Veee akvaryumuma yeni eklenen "Blue Pomacea Bridgesi"...
(Fotoğraf alıntıdır.)
[img]http://img72.imageshack.us/img72/5215/7199151mz9.jpg[/img]
[img]http://img408.imageshack.us/img408/282/blueapplesnail3tw0.jpg[/img][EDIT]bjkalley,2016-10-10 20:54:22[/EDIT]
1. Yosun yiyicilerdir.
2. Herhangi bir balık ölüsünü, yem artığını hızla tüketirler.
3. Yeni kurulan akvaryumlarda akvaryumun bakteriyel dengesinin olusturulmasinda rahatlikla kullanilabilirler. Biyolojik dengede büyük rol oynar.
4. Üretilmesi zor değildir ve kontrol altına alınabilir.
5. Suyun bozulması durumunda hızlı belirti verir.Nitrata karşı hassastırlar.
6. Yavru akvaryumlari için küçük boydaki elma salyangozları çok iyi bir seçim olur. Yavrular tarafından yenmeyen yem artıklarını hızla tüketir, suyun kirlenmesini geçiktirler.
7. İyi yumurta yiyicilerdir.Bu bazen dezavantaj bazen ise avantaj olabilir.Mesela, ramshorn, minare ya da bu tür çift cinsiyetli olan hızlı üreyen salyangozların yayılmasını engeller hatta beklenmedik bir şekilde köklerini kuruma noktasına getirebilirler. Bu tür salyangozlar yumurtalarını cama bir jel olips tüpün içinde yapıştırırlar ve camda gezen obur elma salyangozlarını bunları afiyetle götürür.Aynı zamanda, canlı kalan istenmeyen salyangozlar içinde potansiyel tehlikedirler.
[b]Elma salyangozu beslemenin dezavantajları nelerdir?[/b]
1. Doymak bilmezler, çok oburlardır.
2. Dışkı yedikleri düşüncesi doğru değildir, aksine yedikleri kadar dışkılarlar.
3. Akvaryumun popülasyonunu arttırırlar.
4. Güvenilir bir yerden almak önemlidir, çünki diğer salyangozlar gibi parazit,hepatit taşıyabilirler.
5. Balık yumurtalarına bayılır.
[b]Elma salyangozları hangi balıklarla beraber yaşar, hangileri ile yaşayamaz?[/b]
Beraber yaşayabileceği türler;
Japon balıkları; önemli nokta, elma salyangozunun japonun yutabileceği boydan büyük olması.
Melek; balığın agresif olmaması ya da elma salyangozunun küçük olmaması.
Canlı doğuranlar; Ağresif kılıçkuruk, büyük boyda platyler maalesef salyangozu strese sokup ölümlerine bile sebep olabilirler. Ama sık görülen bir durum değildir,şans.
Cikletle olmaz ama bazıları ile olabiliyor.
Gurami
Vatoz
Çöpçü
Diskus
Calvus
Brevis
Leleupi
Pacu
Bazı Tropheuslar.
Beraber yaşayamayacağı türler;
1. Makrakanta (yaşatanlar var)
2. Yetişkin frontosalar
3. Maymun kafa
4. Aşırı Sert balıklar ve etcil cichlid türleri
5. Botia
6. Puffer
7. Kaplumbağalar
[b]Elma Salyangozu Bitki Yer Mi?[/b]
Elma salyangozları genelde, kopan veya çürümeye yüz tutmuş bitki yapraklarını kemirirler. Ama eğer çok aç kalırlarsa ince yapraklı dişlerine göre bitkilere saldırma ihtimalide vardır, tabi bu konuda elma salyangozunuzun bitki yiyen mi yoksa yemeyen türmü olduğu önemlidir.Bu konuda kesin bir şey söylenemez.
[b]Elma salyangozları ne ile beslenirler, ağırlıklı olarak ne tür besinler verilmeli? [/b]
Buz dolabından verilebilecek besinler; Haşlanmış ıspanak, havuç, bezelye, kabak, acı olmayan kırmızı biber, taze fasulye, ile marul verilebilir.
Bunların dışında balıklara verdiğiniz her türlü yemi de yerler. Ek olarak haftada birkaç kez proteinsel yem takviyeside yapılabilir, böylece daha hızlı gelişir, büyürler.
Hazır yemlerde ise; Pul yem, birinci tercihleridir. Tablet ya da granür yemlerde uygundur.
Yüksek kalsiyumlu yemler ya da sebzeler kabuğun sağlıklı olması için tercih edilmelidir.
Ölü ya da hasta balıklar elma salyangozlarına yem olmaktan kurtulamazlar.
[b]Elma salyangozu büyüme hızı[/b]
Elma salyangozunun büyüme hızı için kesin bir şey söylenemez, bu akvaryum şartlarıyla yediği yeme kadar her şeyle alakalı olarak değişir. Proteinsel yemleme yapılan bir akvaryumda elma salyangozu daha hızlı gelişir ama doğası gereği bitkisel beslendiği için daha çabuk ölür. O nedenle sık sık yerine ara ara proteinsel besleme ile biraz daha geç ama sağlıklı büyük elma salyangozlarına sahip olabilirsiniz. Ayrıca temiz suyunda gelişimlerinde etkisi vardır.
[b]Elma salyangozlarında Kabuk Çatlaması, zedenlenme, v.s.[/b]
Elma salyangozlarında genel olarak görülen en büyük problem kabuk çatlaması, yıpranması ya da renk atmasıdır. Bunun en büyük sebebi kalsium eksikliğidir. PH düşmesinden kaynaklıdığı söylenir.Ph 7 veya üstü olmalıdır. Daha düşükse, kabukta hasar meydana gelir. Aşınma işaretleri ve delikler görülür.
Kabuğa yararlı şey kalsiyumdur.Bunu tür yıpranmaları,kırılmaları engellemek için; Eczanelerden kalcium tableti alıp atmak bir çözüm yolu olabilir.
Eğer salyangozunuzun durumu ciddi ise ayrı bir kapta yoğun bir konsantrasyonlada kabuğunun düzelmesine katkıda bulunabilirsiniz.
Ayrıca kalsiyum içeren taban malzemesi salyangozların için bir alternatif olabilir;
Midye yada mercan kırığı gibi.Rutin beslemelerinizde kalsiyum içerikli yemleri tercih etmelisiniz.Ayrıca, su değişimlerinde kalsiyum sandozun 1/4 ü ekleyebilirsiniz. ( calsium D sandoz novartis)
[b]Elma salyangozum neden sürekli yukarıda duruyor?[b][/b][/b]
Elma salyangozları su değerlerine karşı çok hassastırlar, eğer elma salyangozunuz devamlı su yüzeyinde duruyorsa akvaryumda nitrat oranı yüksekmiş, suyunuz bozulmuş demektir ve hemen dip çekimi yapmak sudaki nitratı düşürmek gerekir. Fakat normal rutin işleyişinde de elma salyangozları su yüzeyine çıkar ve siphon denilen hortum gibi tüpcüklerini çıkarıp hava alırlar ya da kabuklarına oksijen doldururlar. Bununla diğer olayı karıştırmamak lazım.
[b] [/b]
[b]Elma salyangozu su dışına neden çıkar, akvaryumdan neden kaçar?[/b]
Yumurtlayacak uygun bir yer arıyor olabilir. Su seviyesinide 4 -5 parmak aşağı çekin. Zaten üstü kapalı olmayan tanklarda her zaman dışarı çıkma riski vardır. Bu nedenle akvaryumunuzun üzerinin ya bir kapak ya da cam ile kapalı olması önerilir.
Su şartlarınız bozulmuş olabilir, acil su değişimi, dip çek v.s. yapın.
Aç olabilir, düzenli yemleme yapmıyor, aç bırakıyor olabilirsiniz.
[b]Elma salyangozundaki garip uzuv nedir?[/b]
Genelde bu uzantıyı, elma salyangozunun üreme organı sananlar çoktur ama aslında işlevsel olarak hiç alakası yoktur. Elma salyangozlarındaki bu uzantıya sifon; "siphon" adı verilir, canlının havadaki oksijeni kullanarak solunum yapmasını sağlar. Form olarak uzun ince, hafif seffaftır ve içinden hava geçerken görebilirsiniz. Genelde bunu hava almak istedikleri zaman suyun dışına çıkararak kullanırlar, ayrıca bu davranışı kabuklarına hava doldurmak içinde yaparlar, ayrıca su altında da nefes almak için kullandıkları görülebilir.[b][/b]
[b]Elma salyangozu; Cinsiyet ve dişi erkek oranı.[/b]
Diğer tatlı su salyangozları gibi çift cinsiyetli değillerdir, aksine üremeleri için bir erkek bir dişiye ihtiyaç vardır. Yani her bireyin kendi cinsiyeti vardir.
Elma salyangozu üretimi için 1 erkek 1 dişi yeterlidir, ya da birkaç dişiye 1 erkekde yeter. Çünkü dişi elma salyangozları sperm depolama özelliğine sahiptirler.
Cinsiyet ayrımı için bazı fotolar;
[b]1. [/b][b]İnce kabuklu salyangozlarda kabuk rengine bakarak belirleme;[/b] Bu yöntem kesin sonuç vermemekle birlikte genellikle doğru çıkmaktadır. Soldaki açık renk kabuklu erkek, sağdaki koyu renk kabuklu dişi.
[img]http://img256.imageshack.us/img256/5894/pomaceabridgesisexdiff90au.jpg[/img]
[b]2. [/b][/b][b]Su dışında muayene; [/b][b]Elma salyangozunuzu alıp su dışında bir düzleme ters bir şekilde koyun ve oradan düşmeyeceğine emin olun.Daha sonra açılıp kendini düzeltmek için dönmesini bekleyin, bu hareket sırasında[/b] erkeklik organı olup olmadığını rahatlıkla görebilirsiniz. Ama bu yöntem coğu zaman tutmaz, salyangoz kendini açmaz. Ben su içindeki gözlerlerle cinsiyet ayrımının en kesin sonuç ve kolay olduğunu düşünüyorum.
Erkek elma salyangozu için linkteki 2.fotoya bakınız; (Emre Gürlek)
Erkek ve dişi elma salyangozları fotoğrafta aynı kare içinde; ( Tarık BAKICI)
[img]http://img409.imageshack.us/img409/7698/dsc3627cs8.jpg[/img]
Önceki anten, sifon ve eti turuncumsu sarı olan dişi, arkadali pembemsi eti ve antenleri olan erkek.
[b]Elma salyangozunda çifleşme;[/b]
Çİfleşme için en az bir erkek ve bir dişiye ihtiyaç vardır.Erkeğin çok olduğu akvaryumlarda bir dişiye bir kaç erkek düşebiliyor.Buna sahit olmak kaçınılmaz.
Bazı çifleşme fotoğrafları;
[img]http://img412.imageshack.us/img412/7118/pomaceabridcopulationov5yy.jpg[/img]
[img]http://img388.imageshack.us/img388/9352/parkk231mk8.jpg[/img]
[b]Elma salyangozu yumurtlaması[/b]
Elma salyangozları, damızlık boya geldikleri zaman yumurtamak için uygun yer aramaya başlarlar. Eğer üretmek istiyorsanız ya da elma salyangozlarınızı yaşatmak istiyorsanız bu dönemde akvaryumun kapağını kapalı tutmalı ve içinde nem oluşumunu sağlamalısınız. Böylece yumurtalamak için yer arayan elma salyangozlarınızı kaçmasını engellemiş olur hemde onlara doğal ortam hazırlamış olursunuz. Daha sonra zaten çifleşmiş olan salyangozlarınız nem açısından en uygun buldukları yere yumurtalarını bırakmaya başlayacaklardır. Yumurtaları suyun dışına, cama veya akvaryum kapağına bırakırlar. Yumurtalar suya düşerse boğulacaklardır ama kururlarsa yine öleceklerdir o yüzden nemli bir ortam oluşturmalısınız. Yumurtaları, üzüm salkımlarını andırır. Bir salkımdan 100 ila 300 arası yavru çıkabilir. Yumurtalam süresi yaklaşık 2-3 hafta sürer, bu süreçten sonra yine 2-3 haftalık bir ara verip tekrar yumurtalama başlarlar.Zaten bu ara verdikleri süreç içine yumurtadan yavrularda ya çıkmış ya da çıkmaya başlamış olurlar. Yumurtların kuluçka süresi sıcaklığa, neme ve türe bağlı olarak 2-4 hafta arası değişir. Genelde 3 hafta sonunda açılmayan yumurtaları el ile açmakda mümkündür.
Kapağa salkım halinde yumurtalayan elma salyangozu;
[img]http://img265.imageshack.us/img265/1514/parkk4595zz.jpg[/img]
[img]http://img355.imageshack.us/img355/9347/p1070061fd0.jpg[/img]
İlgili video için;
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=v1Y9unoELrk[/VID]
[b]Düşen elma salyangozu yumurtaların korumak için ne yapmalı?[/b]
Elma salyangozu yumurtalarının açılması için en temel madde nemdir. Ozaman düşen elma salyangozlarınıda korumak ve oluşup açılmalarını sağlamak için yapay ıslak olmayan nemli bir ortam oluşturmak gerekir.
Birkaç öneri;
1. Yöntem; Yumurta salkımı nemli bir peçeteyle sarılıp akvaryumun üstünde uygun bir yere konulabilir.Aynı şekilde, peçete yerine nemli süngerde kullanılabilir.
2.Yöntem; Yumurta salkımı yine nemli kağıt havluya sarılıp, kapaklı bir plastik kaba konulabilir ama içine oksijen için kapak %10 açık bırakılmalıdır.
3. Yöntem; Yumurtalar tankta yüzmekte olan bir strafor parçasına da yerleştirilebilir.
[b]Elma salyangozunun öldüğünü nasıl anlarız? (Not: ömürleri 2-3 yıldır)[/b]
Elma salyangozu öldüğünde zehir gibi keskin bir koku yaymaya başlar.Tabi bu kokuyu algılamanız akvaryumun litresi ilede alakalıdır.
Ölen salyangozu anlamanın en kolay yolu, salyangozu akvaryumdan çıkarıp, sert pul gibi kısımdan tutup yavaşça çekmektir, böylece size karşı direnç gösteriyor ise yaşıyor, göstermiyorsa ölmüş demektir. Eğer ölümün ileri safhalarında ise zaten kaslar yavaş yavaş kendini bırakmış olacağından salyangozu bir ileri bir geri salladığınızda salyangozunuzun kabuğun içinde kontrolsüz sallandığını göreceksiniz.Daha da ileri safhalarda tüm kaslar kabukdan ayrılacağı için salyangozunuz kabuğun içinden akıp gidecektir.
[b]Kargo ile gelen elma salyangozlarını ne yapmalı?[/b]
Eğer açık değillerse,kesinlikle öldü diye çöpe atmamalı. Yolculuk sırasındaki sarsıntıdan, soğukdan dolayı stres olan elma salyangozları bir süre açılmaya bilirler, hatta bu 2 ile 3 günü bulabilir, burada yapılması gereken şey sabretmektir. Kumun dibinde ya da suyun üstünde hareketsiz bir şekilde durabilir ya da su üstünde sürüklenebilirler. Genelde kabuğundan çıkmayan elma salyangozlarını yem ile uyarabilirsiniz ama buda işe yaramazsa beklemek yapılacak tek şeydir. 1 günün sonunda açılmayan elma salyangozlarınızı ayrı bir yere alıp izlemeye devam edebilirsiniz, böylece ölen varsa suyu bozmasını engellemiş olursunuz.
[b]Elma salyangozu alırken nelere dikkat etmeli?[/b]
Elma salyangozu her yerde aynıdır mantığı ile görmediğiniz bilmediğiniz salyangozları forumdan almayın.Bence salyangozlarda bitki gibidir, sağlıklı bitki vardır, sağlıksız bitki vardır.İyi beslenmiş bakılmış elma salyangozu vardır, kalitesiz yemle az beslenmiş elma salyangozu vardır.Eğer alıcaksınız mutlaka fotoğraf isteyin.Kabuğunun kalitesine, rengine, dokusuna bakın. Sonra hiç beklemediğiniz sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.Ayrıca tercihinizi yavrudan değilde damızlıkdan yana kullandı iseniz, sakın yaşlı bir dişi almayın.Bence damızlık altlarını ya da genç damızlıkları tercih edin.Zaten ömürleri kısa olan elma salyangozları, 1-2 yumurtlama döneminden sonra sonra elinizde ölmesin.Gözünüzü çok büyüklerede dikmeyin, küçük genç damızlıklarda yumurta verirler.[img]http://www.akvaryum.com/forum/smileys/smiley1.gif[/img]
Sorular ve yazılar, forum üyelerinin yazdığı konular ve bazı kaynaklar doğrultusunda yazılmış ve cevaplandırılmıştır. Yanlışlar ya da eklenmesi gereken bilgiler olabilir. Lütfen özel mesajla ya da burdan bildiriniz.
Ayrıca elma salyangozları ile ilgili konu açmadan önce lütfen burda o konuya değinilip değinilmediğine bakınız.Eğer değinilmiş ve sizin için yeterli olmuşsa aynı konuyu bir daha açmayınız.
Anlayışınız için teşekkürler. Saygılar,
[url=http://www.akvaryum.com/Forum/member_profile.asp?PF=14819&FID=9][b]YBN[/b][/url]
Uzman Akvarist
Eklemek isterim ki, b12 vitamini elmaların üremesini tetikliyor, yumurta verimini artırıyor. (kazara bulduk desem yeridir, 1 dişiden 4 hafta içinde 30'dan fazla yumurta paketi aldık, ortalama günde 1 pakete denk gelir) Fakat yüksek doz b12 vitamini de öldürüyor. Bulundukları suya (haftalık maksimum 100 litreye 1cc, nominal 100 litreye 0,5cc) eklenmesi uzun süren çiftleşme merasimlerini yumurta dökme merasimlerine dönüştürüyor. Fakat fazla yumurta almak için uygulanmasını da tavsiye etmem :D yavrular çıkınca nereye koyacağınızı şaşırıyorsunuz :D
Eğer akvaryuma b12 takviyesi düşünülüyorsa; daha önce akvaryuma hiç b12 eklenmediyse verdiğim dozların da yarısı uygulanmalı yada hiç uygulanmamalı çünkü bu canlılar b vitaminlerine karşı hassaslar ve felç geçirebilirler.
[img]http://photos-f.ak.facebook.com/photos-ak-sf2p/v353/117/53/1104175860/n1104175860_30158173_5230.jpg[/img]
[img]http://photos-g.ak.facebook.com/photos-ak-sf2p/v353/117/53/1104175860/n1104175860_30158174_5434.jpg[/img]
Veee akvaryumuma yeni eklenen "Blue Pomacea Bridgesi"...
(Fotoğraf alıntıdır.)
[img]http://img72.imageshack.us/img72/5215/7199151mz9.jpg[/img]
[img]http://img408.imageshack.us/img408/282/blueapplesnail3tw0.jpg[/img][EDIT]bjkalley,2016-10-10 20:54:22[/EDIT]
Beğenenler: [T]150893,1998Can[/T][T]138186,kralexxx[/T][T]93897,CarrasiusAuratus[/T][T]121067,yavuzger[/T][T]153293,TikkyPichs[/T][T]110960,masaaii[/T][T]100532,ÇINAR_PAŞA[/T][T]150675,mustafakuzu[/T][T]153803,uykusuzpenguen[/T][T]109765,İsmail YILDIRIM[/T][T]138391,Murat Kırcı[/T][T]104322,ecihan135[/T][T]156899,orhan0624[/T][T]146756,nethesabim[/T][T]142717,arna74[/T][T]110012,Cujo®©[/T][T]158364,Abidin[/T][T]69984,kribensis7[/T][T]159729,Aquarist_mlh[/T][T]154377,Bahadır AYDINLI[/T][T]154169,Kilitci[/T][T]113193,pelerinlikedi[/T][T]154355,Emin SOLMAZ[/T][T]152485,O.Oğuzkağan[/T][T]152062,magaraci[/T][T]154828,M.E.D[/T][T]168408,holhol500[/T][T]158054,Tosbicik[/T][T]165592,serdar durdu[/T][T]6345,polbal[/T][T]96354,BuLuT[/T][T]145278,ömerfaruk[/T][T]174349,Beyefendi-2[/T][T]177997,Kapishik[/T][T]175508,xEmrex[/T][T]176034,remziusta2213[/T][T]179930,FatihKaptan[/T][T]77022,closer[/T][T]120552,blackmarried[/T][T]96706,mfcmfc[/T][T]182564,KızılcıkBeta[/T][T]126544,maniak[/T][T]153320,xxl.pack[/T][T]76859,erhanozcan71[/T][T]189189,cabbarchef[/T][T]184815,FatihGulcicek[/T][T]190004,murat1975[/T][T]177359,Ferhat Özarslan[/T][T]178339,EFE20[/T][T]189081,DogukanCAN35[/T][T]191258,kiwi[/T][T]188949,eyuphan[/T][T]191521,Lupelius[/T][T]112354,musa_ba1[/T][T]121205,alitnv[/T][T]191877,erkinerim[/T][T]191489,kartalgokberk18[/T][T]188905,CAN TENŞİ[/T][T]186525,mirat[/T][T]192910,tuzbuz[/T][T]191826,CagatayCengiz[/T][T]178138,GoldfishKeepers[/T][T]194070,Ercn.00[/T][T]194238,Yldrmsfb111[/T][T]191581,Cloudbuster[/T][T]179250,serdarci[/T][T]197197,OzanKarabay[/T][T]151912,doguszehra[/T][T]198452,Btc78[/T][T]187997,superstrx[/T][T]177326,MEHMETCOSKUN15[/T][T]85014,GuppyKeeper[/T][T]20700,betta13[/T][T]200519,AsenaE[/T][T]184936,kaizerdar[/T][T]197480,Muvahhid[/T][T]195634,AyToR[/T][T]201607,OzanSeyhan[/T][T]202351,alperenlepistes[/T][T]202396,caqribolat[/T][T]198263,cedetemircan16[/T][T]204439,deltaxy[/T][T]205030,Berkaykucuk[/T][T]204711,M.bybrt[/T][T]186112,kutlu01[/T][T]205759,AtalayTilkici[/T][T]207035,erdgn_celal[/T][T]209145,ib0o6[/T][T]195880,ck84[/T][T]204480,subalik[/T][T]210316,Bielefeld[/T][T]191520,Abacus[/T][T]210712,tkahramaner[/T][T]210623,SAMET BAYRAKTAR[/T][T]178748,zmrc[/T][T]140156,murat22[/T][T]182353,elbet20[/T][T]211547,erdem73[/T][T]212783,77Mert77[/T][T]158926,Arif Nuri[/T][T]212302,Murat Murat[/T][T]202602,Güney12345[/T][T]217848,OttoByrak[/T][T]217333,Cüneyt sönmez[/T][T]219836,Nirvana65[/T][T]219592,orfe[/T][T]220840,Serkankurt06[/T][T]136786,34murat[/T][T]220193,kandirmazerdem[/T][T]222998,b4dskuLL[/T][T]225372,osmanşahintsk[/T][T]225823,Ilgın[/T][T]225851,Nahola[/T][T]227631,Miurana[/T][T]226200,Yvzslm[/T][T]221100,Allicin[/T][T]227924,Ahmet_[/T][T]181489,alisbht[/T][T]210339,emrenouma[/T][T]230081,Ademmmmm[/T][T]230008,ulanozgur[/T][T]215740,goldfishlove[/T][T]231391,İlsiuon[/T][T]231847,hakanchef[/T][T]210274,Mami1907[/T][T]21482,ugurtokay[/T][T]234095,Aquafilozof[/T][T]233557,hobim35[/T][T]217839,AYVACIKLI17[/T][T]235374,Aquavarri[/T][T]237787,Akvaryum2000[/T][T]19916,yakamoz-ga[/T][T]237866,RecepOnar[/T][T]238865,AliAkbudak[/T][T]235480,√olkaπ[/T][T]236568,Erat07[/T][T]239909,Laye[/T][T]241968,Aguamentist[/T][T]195540,Gökdeniz Kale[/T]
Teşekkür Edenler: [T]77022,closer[/T][T]120552,blackmarried[/T][T]96706,mfcmfc[/T][T]173283,06volkan34[/T][T]126544,maniak[/T][T]189189,cabbarchef[/T][T]178339,EFE20[/T][T]188160,Oguztastan[/T][T]189081,DogukanCAN35[/T][T]138847,alperaktas[/T][T]191258,kiwi[/T][T]112354,musa_ba1[/T][T]191877,erkinerim[/T][T]188905,CAN TENŞİ[/T][T]191950,Biall41[/T][T]186525,mirat[/T][T]191826,CagatayCengiz[/T][T]178138,GoldfishKeepers[/T][T]194070,Ercn.00[/T][T]194238,Yldrmsfb111[/T][T]194508,habukti[/T][T]195346,emreksk[/T][T]179250,serdarci[/T][T]188740,Engin_35[/T][T]195836,GoldenRevolver[/T][T]151912,doguszehra[/T][T]152930,barus[/T][T]85014,GuppyKeeper[/T][T]200519,AsenaE[/T][T]201607,OzanSeyhan[/T][T]202396,caqribolat[/T][T]204439,deltaxy[/T][T]193409,haylanc[/T][T]204711,M.bybrt[/T][T]186112,kutlu01[/T][T]205759,AtalayTilkici[/T][T]146756,Nihat ÇAMLIBEL[/T][T]195880,ck84[/T][T]204480,subalik[/T][T]210712,tkahramaner[/T][T]178748,zmrc[/T][T]140156,murat22[/T][T]182353,elbet20[/T][T]211547,erdem73[/T][T]203801,Carl[/T][T]212302,Murat Murat[/T][T]213029,Ozcandemirr[/T][T]217177,Gokberkates[/T][T]217661,hakancez[/T][T]220840,Serkankurt06[/T][T]136786,34murat[/T][T]220193,kandirmazerdem[/T][T]196333,Furkanaydemir[/T][T]222998,b4dskuLL[/T][T]220851,ukebapci[/T][T]57793,mcihan[/T][T]225372,osmanşahintsk[/T][T]225823,Ilgın[/T][T]225851,Nahola[/T][T]227631,Miurana[/T][T]226200,Yvzslm[/T][T]221100,Allicin[/T][T]181489,alisbht[/T][T]210339,emrenouma[/T][T]230008,ulanozgur[/T][T]231391,İlsiuon[/T][T]210274,Mami1907[/T][T]21482,ugurtokay[/T][T]233557,hobim35[/T][T]234095,Aquafilozof[/T][T]235374,Aquavarri[/T][T]237787,Akvaryum2000[/T][T]238865,AliAkbudak[/T][T]237866,RecepOnar[/T][T]237631,rastorr[/T][T]239194,Mehmet Göktaş[/T][T]195540,Gökdeniz Kale[/T]
+1: [T]189189,cabbarchef[/T][T]178339,EFE20[/T][T]138847,alperaktas[/T][T]191258,kiwi[/T][T]191521,Lupelius[/T][T]191826,CagatayCengiz[/T][T]194238,Yldrmsfb111[/T][T]200519,AsenaE[/T][T]146756,Nihat ÇAMLIBEL[/T][T]210623,SAMET BAYRAKTAR[/T][T]182353,elbet20[/T][T]178138,Alikorkmaz13[/T][T]220840,Serkankurt06[/T][T]136786,34murat[/T][T]220193,kandirmazerdem[/T][T]225677,wadee[/T][T]227631,Miurana[/T][T]228193,ISSIZADAM[/T][T]181489,alisbht[/T][T]210339,emrenouma[/T][T]230008,ulanozgur[/T][T]231391,İlsiuon[/T][T]235374,Aquavarri[/T][T]195540,Gökdeniz Kale[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2007 23:02
Çok güzel bir yazı olmuş Ezgi tebrikler.Gayet net ve açıklayıcı,emeğine sağlık... mc_zahir 2007-04-29 23:03:09
Beğenenler: [T]232872,Bad boy[/T]
+1: [T]205030,Berkaykucuk[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2007 00:48
Bravo Ezgi Hanım. Süper bir iş çıkardınız. Çok güzel, toparlayıcı bir konu haline geldi. Umarım üyelerin bu konudaki pek çok sorusuna cevap olacaktır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2007 00:59
Süper bir çalışma olmuş. Ben de elma salyangozu alacaktım. Tam zamanında bütün bilgileri öğrendim. Çok teşekkür ederim Ezgi hanım. spalt 2007-04-30 01:14:43
+1: [T]224231,mehmetberayg[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2007 13:54
Hani salyangozlar ölü balıkları BÜYÜK bir iştahla tüketirlerdi. Benim salyangozlar (5 tane) için ölen balığımı çıkarmadımki yesinler diye ama hiç dokunmadılar desem yeridir.Neden olabilir?
Tadını mı beğenmediler?:)
Beğenenler: [T]245907,Mertt35[/T]
+1: [T]224231,mehmetberayg[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2007 21:46
Gökhan bey,size yolladığım elma salyangozları fındık kadarlardı. Ve 5 tane fındık kadar, 1 büyük balığı sizde ne kadar hızlı tüketebilir!!! O kadar elma salyangozum var, bir damızlık yumurta dolu çöpçümü bile oya oya 3 günde mi ne anca bitiriyorlar. Ama tek bir et parçası kalmayana kadar. Bir çömüyorlar üstüne ki görün. Ama bahsettiğimiz dişlerine göre birşey olsaydı, mesela yavru balıklar ya da lepistesler. Ozaman iş değişirdi,...
ezgixxxxx 2007-05-04 23:53:15
Bana gelen bir kaç özel mesajla ilgili olarak burayada yazmak istedim; zevk olsun diye ölü balık atmayın elma salyangozlarınıza ya da aa balığım ölmüş dur almayımda elmalar yesin de demeyin. Sadece siz görmeden onlar yemeye başlamışsa dokunmayın.Zaten yemeye devam ederler,... Yemiyorlarsa mutlaka ölü balığı alın!
Örnek; Elma salyangozunun faydası; mesela bol bitkili bir akvaryumunuz var, mini minide dolu balık besliyorsunuz bunlar canlı doğuran olsun ve balıklardan haftada bir mutlaka kayıp oluyor diyelim. Ama bitkiler sağolsun orman gibi olmuş ölü balığı iyi kamufle ediyorlar ya da kepçe sokup dekoru bozmak istemiyorsunuz, burada iş elma salyangozlarınıza düşer.
Beğenenler: [T]209145,ib0o6[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2007 01:16
Uygun ph'a 7-8 diyor, 5-6 da sorun çıkacağını sanmam. Zaten ben ph ölçmem. Çeşme suyunun ph'ı neyse o! Neonlar sorun çıkarmaz heralde ama diğer tetra türleriyle olmaya bilir.Daha ayrıntılı bilgi ve yardım alabilmek için yeni konu açmanızı tavsiye ederim.ezgixxxxx 2007-05-08 01:18:23
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2007 09:15
Eğer ph yüksek olursa salyangozların rengi biraz daha soluk oluyor. Eger dusuk olursa o zaman da rengı bıraz daha koyu oluyor. ezgixxxxx 2008-10-13 12:03:32
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2007 09:23
pH'ın asidik değerde olması yani 5-6 civarında olması kabuklara zarar verebilir.Kabukların temel yapısını oluşturan kalsiyum,asidik ortamda aşınabilir.Bence çeşme suyu değerleri (pH:7,5-8) daha uygun.
Hatta güncel bir örnek vereyim,hani bir diş macunu reklamı vardı,yumurtayı sirkenin içine koyuyorlardı,15 gün sonra o diş macunuyla fırçalanan bölüm sağlam,diğer taraf yumuşuyordu.. :) Hatırladınız mı? :) İşte aynen o şekilde kabuklar asidik ortamda aşınabilir..
Beğenenler: [T]193996,Sulajmido[/T][T]227631,Miurana[/T]
+1: [T]227631,Miurana[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2007 11:12
Örnek süper hakan bey ... Agresif olmayan tetra turlerinin yaninda salyangozda beslemek istiyorum. Ozmn tetralari 7-8 ph alistiracagiz. :)
Beğenenler: [T]168268,asfcgi[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2007 14:53
Bu ph olayını sevdim.Hiç anlamadığım bir konu idi.Ama örnek güzel gerçekten, ve elma salyangozlarında da çok önemli bir konu.Aşınan kabuk salyangozun sonunu hazırlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir