Elma Salyangozları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2007 15:04
Ezgi hanım
Enfes bir çalışma omuş sizi tebrik ediyorum ,
Elma salyangozları hakkında bilir kişi oldunuz elma deyince akla siz geliyorsunuz affına sığınarak size Elma abla dersek yeridir .
Saygılarımla,
Beğenenler: [T]120552,blackmarried[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2007 15:11
Ali bey sizde bu konuda baya ilgilisiniz, yazılarınızı bekleriz. Bu arada evdekiler , salyangoz kraliçesi diyorlar ama siz Elma ablada diyebilirsiniz.Bunu ilk defa duydum.ezgixxxxx 2007-05-08 15:13:18
Beğenenler: [T]120552,blackmarried[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2007 15:22
SAYIN ELMA ABLA
Benim gözlemlediğim ama sizden okuyamadığım olayları var
Benim salyangozlarım aç kaldıklarında mutlaka yavruluğa giriyorlar ilk önceleri ben koyuyordum temizlesinler diye şimdi kendileri girip yemeklerini yer çıkarlar özellikle neritiler bu konuda çok akıllılar nerdeyse onların yemek kabı oldu
Konunuza ilave ederseniz, Elma salyangozları ayağını hortum gibi yaparak çukur olusturarak, suyun bunun içine akmasını sağlıyor ve su üstündeki artıklarıda ayaklarında biriktirip yiyorlar.özellikle yemleme zamanında veya balıkların yemeyeceği kadar küçük yem artıklarını yiyorlar bir nevi suyu süzüyorlar .Salyangoz bu su çukurunu oluşturduğunda dayanamaz o çukura ben yem bırakırım .
Birde sorum olacak Ezgi hanım, suya düşen yumurta dayanma süresi ne kadardır.
SAYGILARIMLA,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2007 15:40
Haklısınız eksikler var tabi, siz ekleyin diye kırmızı kırmızı yazsım.Dün yemleme yaptım bu keretalar çok uyanık hemen huni yaptılar kendilerini bende uyanığımda hemen onlarn içine yem attım, neredeyse 50 salyangozum öle idi su üzerinden biz de bir güzel eğlendik.Herkes balığına elinden yediriyor bende salyangozuma elimden yediriyorum. Ayrıca yavruluğa girdikleri konusunda da haklısınız.Gece yemler sabah bir kalkardım yavruluğun içi elma salyangozu dışkısı dol.Yavruluk kullanmayı bıraktığım için aklıma bile gelmemiş.Bunlar için güzel espirileri, ekleriz Ali bey.
Ayrıca yumurta suya düşünce süresi nedir bilemem. Ben ellemiyorum suya düşenleri onlarda elmalara yem oluyorlar. Ama fazla kalmamalı heralde boğulurlarmış diye okumuştum.Düşünce hemen kapın.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2007 05:40
Sayenizde benim de elma salyangozlarım oldu ve nerdeyse 1 ay olacak bende geçirdikleri süre. Ortalıkta gezip duruyorlar. En güzeli ise Guppy yavrularımın antenleriyle oynayıp onu korkutmaları.spalt 2007-05-09 11:08:35
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2007 03:53
Elma salyangozu benim akvaryum hobisine geri dönmemi sağlayan yegane unsurdur. 8 ay önce aldığımda fındık boyunda dahi değildi. İlk elma salyangozumun ölümünün hemen ertesi günü almıştım. Tek başına akvaryumda dolanıyordu. Tabii sonradan büyüdükçe yanına 15 tane daha geldi. Amacım yavru haldeki salyangozun büyümesi, çiftleşmesi, üremesi ve ölmesinden oluşan yaşamının tamamını izlemekti. Şu anda bu aldığım elmamın yumurtlamasını izliyorum. Geriye bir tek ölüm kaldı. Onu da ne kadar geç görürsem o kadar iyi.
encort 2007-05-11 13:54:09
Beğenenler: [T]120552,blackmarried[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2007 04:16
Eklemek isterim ki, b12 vitamini elmaların üremesini tetikliyor, yumurta verimini artırıyor. (kazara bulduk desem yeridir, 1 dişiden 4 hafta içinde 30'dan fazla yumurta paketi aldık, ortalama günde 1 pakete denk gelir) Fakat yüksek doz b12 vitamini de öldürüyor. Bulundukları suya (haftalık maksimum 100 litreye 1cc, nominal 100 litreye 0,5cc) eklenmesi uzun süren çiftleşme merasimlerini yumurta dökme merasimlerine dönüştürüyor. Fakat fazla yumurta almak için uygulanmasını da tavsiye etmem :D yavrular çıkınca nereye koyacağınızı şaşırıyorsunuz :D
Eğer akvaryuma b12 takviyesi düşünülüyorsa; daha önce akvaryuma hiç b12 eklenmediyse verdiğim dozların da yarısı uygulanmalı yada hiç uygulanmamalı çünkü bu canlılar b vitaminlerine karşı hassaslar ve felç geçirebilirler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2007 13:19
Bu bilgiyi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederiz,Yiğit bey.Benim değil ama yumurta alamayan arkadaşların işine çok yarayacaktır.Bende şu an nereye sığdıracağımı bilemiyorum elmalarımı sizin gibi.
Yanlız 4 haftada , 1 dişiden 30dan fazla yumurta almak iddialı bir rakam.Bir kere 4 hafta boyunca kesintisiz yumurtlaması inanılmaz! Güzel bir deney...
Peki ben hep şeyi düşünüyorum, yumurtlayan dişilerin kabukları çabuk yıpranıyor ve hızlı ölümler oluyor bu yıpranmadan yani kalsiyum eksikliğinden dolayı.Siz böyle bir şey gözlemlediniz mi? Yani haftada 30 kez yumurtalayan bir dişide bu tarz bir yıpranma ya da erken ölüm gibi.
Aslında ben bunu yeni salyangozuma uygulayabilirim, kısır olduğunu felan düşünmeye başladım çünkü.İşe yarayabilir sanırım.
Tabi aslında riskli bir iş ve belkide sizin yaptığınız gibi tek bir dişi üzerinde önce uygulanıp, denenmeli.
Teşekkür ederiz. Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2007 13:36
Bu arada bende birşey ekleyeyim. Bir süre önce Oğuz Sağlam'ın bir yazısını okumuştum, elma salyangozları için hazırlanan mamaya mürekkep balığı kemiği koyun diye yazmıştı.
Gerçekten mürekkep balığı kemiğinin elmaların kabuğu açısından işe yaradığına eminim,eğer sizde de böyle bir durum varsa kullanın derim.
Bende de ozaman çok damızlık kaybı vardı, haftada 2-2 gidiyorlardı.Bende gittim ulusdan mürekkep balığı kemiği alıp akvaryuma attım.Bu kemik, zamanla suda çözünüyor ve tahminim suya verdiği kalsiyum elmalara iyi geliyor hatta bazen o kemiği emen elmalar bile görebiliyorum.Şu ana kadar 2 kemik bitti,2 ayda felan; sonuç o zamandan süresince hiç kaybım olmadı.Ölümler bıçak gibi kesildi.
Ama şu an kemik bitti ve 2 gün önce nedenini anlayamadım ama 2 elma salyangozum öldü damızlık ve aynı anda aynı gün.
Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2007 02:23
Aslında bu veriye (b12 takviyesi) kazara ulaştık. neyin neden olduğunu anlıyana kadar da birkaç dişiyi kaybettik.(zaten 4 adet vardı, 4'ünü de kaybettik) Hayvanlar sanki yumurtlama emri gelmiş gibi ölene kadar yumurta bıraktılar. (sanırım ölüm nedenleri aşırı yumurtlama, hergün kendi hacminde yumurtayı nasıl üretip bırakır onuda çözebilmiş değilim) yumurtlayan dişide birkaç yumurtlama sonrasında kabuk deformasyonu belli olmaya başlıyor, bu yumurtlama devam ederken suya kalsiyum eklenmesi de pek fayda etmiyor. Yumurtlama döneminde dişiler protein ağırlıklı beslenmeye çalışıyor (yakalayabilseler canlı balıkları yakalayacaklar) Bu dönemde eğer akvaryumda yeterli protein bazlı yem yoksa veya kalabalıktan dolayı akvaryumda bir yem kavgası yaşanıyorsa dişiler küçük elmaları yiyebilir. (şimdiye kadar hiç sağlıklı bitki yediklerini görmedim, aç kaldıklarında yiyebilir diye söylenir ama aç kaldıklarında da yemediler)
YBN 2007-05-28 02:27:39
Bu bilgiden sonra başka bir arkadaşımız b12 takviyesi yaptı, onun tankı 100 litre civarıydı ve 2cc (bir tüp) b12 uyguladı fakat elma'larının yarısından çoğunu kaybetti ve hiçbir üreme olmadı. Bizim uyguladığımız tank 160 litreydi ve 2cc uyguladığımızda oldukça farklı bir tablo çıktı. Bu akvaryumda 6 erkek 4 dişi elma vardı, 1 aydan fazla süredir çiftleşiyorlar fakat yumurta bırakmıyorlardı. b12 takviyesinden sonra vahiy gelmiş gibi yumurta bırakmaya başladılar. Öyleki suyun çekili olduğu cam yüzeyin ve kapağın içinin tamamı yumurta ile doldu. Yumurtalara kıyamadık, binlerce yavrumuz oldu, binlercesini de yer yokluğundan kaybettik. (sayı çok olunca su çok çabuk bozuluyor)
Benim arkadaşlara tavsiyem b12'yi son çare olarak kullanmaları ve dozajı kesinlikle abartmamaları. her akvaryumda tetikleyici olmadığını gördük. (her iki akvaryumda orta derecede bitkili, tabanında 6 cm civarı midye kırığı vardı ve ph'ları 8 civarı idi, ölüm yaşanan akvaryum güneş ışığı alıyordu ve tahminen ısı'sı 28-30 derece civarındaydı, yumurtlamanın tetiklendiği akvaryum ise güneş ışığı almıyor ve ısısı 24 derece civarındaydı)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2007 10:45
Yiğit Hocam, bahsettiğiniz durumun önüne geçebilmek için ( üreme potansiyeli kazandırılmış dişilerde kabuk deformasyonunun önüne geçilebilmesi için ) ayrı bir kapta-tankta, bu dişilere yumurtlama sonrası yüksek oranda kalsiyum desteği verirsek ölümlerin önüne geçebilir miyiz ? Şayet yararlı olursa, yumurta dökerken kendi kabuğundaki kalsiyum mineralini kullanan elmaların erken ölümlerinin önüne geçebiliriz sanırım. Aslında denemek lazım. Yeni yumurlamış bir elma dişisine kalsiyum sandoz kürü yapmak gibi...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2007 11:32
Yiğit bey, siz bu konuda taktir ettiğim bir insansınız, ve gözlemleriniz çok doğru.
5 tane son boy damızlık bronzum, 3 leopar çöpçüm afiyetle yendi.3 dişi 1 erkek betam da aynı şekilde afiyetle yendi. Ve betaları yemeleri 1 gecede tamamlanıyor.Damızlık çöpçümün biri anca 3 günde bitti.
Elma salyangozları proteine ihtiyaç duyuyorlar ve eğer proteinsel yemleme yoksa yumurtalama zamanı canlı balıkları ve küçük elmaları yiyorlar.Kimse inanmıyor ama ben size bir hasılat çıkarıyım.
Ben akvaryumumda hiç proteinsel yemleme yapmazdım sadece sera flora verirdim, bunun bedelini kötü ödedim.
Bir iki gün aç bıraktığımda ise tüm su mercimeklerim ve ricciam bitmişti.Ayrıca fazla elma salyangozu suyu inanılmaz bozuyor ,inanılmaz kokutuyor,fakat bu bozulma gözle pek görünmüyor,daha içeriksel oluyor.
Ayrıca bir yerde yazmıştınız sanırım bir damızlık elmaya 6.5 lt diye.Mesela bende fazla popülasyondan elmaların gelişiminin durduğunuda farkettim, bu işe ilk başladığım zaman inanılmaz hızlı büyürken şu an gözle görülür bir duraksama var gelişim hızlarında.
Son olarakda gün ışığını ve fazla sıcağı sevmiyorlar, tetikleyici etken karanlık ve dediğiniz gibi 24 derece olabilir, yumurtlamarında.
Saygılar,
Beğenenler: [T]192075,omer417[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2007 12:07
Göktuğ bey,
Kalsiyum sandoz oranı iyi ayarlanırsa yardımcı olabilir fakat ben elma'ların sudaki kalsiyumdan fazlaca faydalanabildiğini sanmıyorum, daha çok yedikleri besinlerden aldıkları kalsiyum onlarda işe yarıyor sanırım. Bu bağlamda Ezgi hanım'ın yazdığı mürekkep balığı kemiği çok daha faydalı olabilir.
Çünkü; Şu anda ilgilendiğim bitki akvaryumumda ph 6.3 ila 6.5 arasında, fakat ph'ın düşük olmasını co2 desteği sağlıyor. Akvaryum kumu ph'ı değiştirecek özellikte değil fakat kullandığım kayalardan birisinde beyaz damarlar mevcut. Tabi kayanın üzeri yosun kaplanıyor ve bu damarlar görünmüyor. Fakat elma'lar kabuk yapacakları zaman bu kayayı ziyaret ediyorlar ve sadece damarların olduğu yerleri temizliyorlar. Demekki kayadaki beyaz damarlar kalsiyum içerikli bir yapıda. Aynı Fillerin belli dönemlerde tuz yataklarını ziyaret etmeleri gibi akvaryumumdaki elmalar da belli dönemlerde sanki orası bir tapınakmışçasına bu damarları bulup üzerlerindeki yosunu iyice temizleyip bu kısımları emiyorlar. Su sertliğim düşük olmasına rağmen kabukları ve renkleri mükemmel. Buda bana kullandıkları kalsiyum'u sudan değil yediklerinden aldıklarını anlatıyor. Ayrıca genelde dayanıklı canlılar olarak görülseler de su değişimlerine karşı hassas canlılar ve sudaki kalsiyum artışına iyi bir tepki vermeyebilirler.
Ezgi hanım,
Bende balık kaybına uğradım fakat yazmaya çekindim :D Lepistesler onlar için çerez gibiydi, geriye en ufak bir artık kalmıyor maalesef. Özellikle geceleri kuma yakın uyuyan balıklar tehlikede oluyorlar, fakat yumurtlama zamanı protein bazlı yemleme yapılırsa balıklara bulaşmıyorlar.
Bende yabancı bir forumda okudum, bir damızlık elma salyangozuna 6,5 litre düşmeliymiş. Bizde salyangozların bol olduğu bir akvaryumda o ağır koku ile karşılaştık. Salyangoz sayısı çok olduğu için koku da oldukça ağır oldu, salyangoz sayısı azaltılmadığı müddetçe de pek öyle su değişimi ile kurtulunamıyor. Fakat elbet hepsi birer tecrübe, tecrübe ederek öğreniyoruz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir