OTOMATİK YEMLEME MAKİNASI YAPIYORUZ
Arkadaşlar gecikme için üzgünüm. Şehir dışındaydım. Vaktim az olduğu için ancak devre şemasını yetiştirebildim. Mekanik kısmını ve yapılışının açıklamasını bir an önce ekleyeceğim. Yalnız biraz yoğunum. 1-2 güne ancak tamamlanır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Elektro-mekanik akvaryum yemleyici, akvaryumu olan bir çok kişinin işine yarayacaktır. Artık akvaryumu olanlar tatile gittiklerinde balıklara yem verme görevi bu mini makinenindir.
Makinemiz elektronik ve mekanik olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Elektronik kısım bir zamanlayıcı devredir. Mekanik kısmın ne zaman ve ne kadar süre ile çalışacağını belirler. Mekanik kısım ise deposundaki yemleri akvaryuma boşaltan bir mekanik aksamdır. Elektronik kısım tarafından çalıştırılıp durdurulur. Kısaca elektronik kısımdaki elektriksel titreşim mekanik kısımda mekanik titreşime dönüştürülür. Oluşan bu mekanik titreşimlerin etkisi ile yemler yavaş yavaş hareketli kısım üzerinden akarak akvaryuma dökülür. Yemlerin akvaryuma dökülme süresi elektronik devre üzerinde belirtilen potansiyometre ile minimum 2,5 saniye maksimum 27 saniye arasında ayarlanmaktadır.
Şimdi anlaşılması için bu kısımları sıra ile açıklayalım. Elektronik kısımda 555 entegresi ile üretilen ve 1M ohm’luk potansiyometre ile periyodu yaklaşık olarak 7,2 dakika ile 19 dakika arasında ayarlanabilen bir sinyal iki adet 4017 entegresi tarafından 100’e bölünür. Kısaca 4017 entegrelerinin çıkışından minimum her 12 saatte bir veya 32 saatte bir tetikleme palsi çıkar. Bu pals monostable olarak çalışan 555 entegresini tetikler. Bu tetikleme ile birlikte 555 entegresinin çıkışı 0 seviyesinden minimum 2,5 saniye ile 27 saniye arasında 1 seviyesine yükselir. Bu süre 100 K’lık pot ile ayarlanır. Monostable olarak çalışan 555’in çıkışı astable olarak çalışan 555’in reset girişini 0 seviyesinden 1 seviyesine yükseltir. Böylece astable olarak çalışan 555 entegresi 22 Hz.lik titreşim üretmeye başlar. Bu elektriksel titreşim güç transistörleri vasıtası ile mekanik kısımda bobine iletilir. Bobin bu elektriksel titreşimi manyetik titreşime çevirir. Mekanik aksam da bu manyetik titreşimi mekanik titreşime çevirir.Ve bu titreşimin etkisi ile yemler akvaryuma doğru akar.
(Mehmet Ali Süzer'in Pratik Elektronik Kitabından Alınmıştır.)Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Galiba bunu elektrik işlerinden anlayan biri yada mühendis yapabilir hiç bir şey anlamadım.
Saygılar
[/QUOTE]
Eh kimse kolay olacağını söylemedi. Ne de olsa otomatik çalışan bir elektronik cihaz yapacağız. Mühendis olmaya gerek yok. Elektronikten az biraz anlamak yeterli.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ya benim ne elektrikçi tanıdığım var nede mühendis arkadaşım. Bağlantıları yapabilirim ama devre elemanlarının simgelerinden pek bişey anlamadım. Elemanları simgeleriyle beraber yazarsanız sevinirim. Biraz açıklayın lütfen.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir