Kaplumbağa ve Sürüngenlerde Salmonella Hastalığı
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bu başlığı şimdiye dek görmediğim için kendi kendime çok kızdım, sanırım kaplumbağalar pek ilgi alanıma girmediğinden olsa gerek. Ancak size konu hakkında şunu söyleyebilirim ki kaplumbağa dahil soğuk kanlı sürüngenlerin evde beslenmesi salmonella türü bakterilerle infeksiyon bakımından ciddi bir risktir. Bununla ilgili olarak Avrupa birliği "Eurosurveillance report" adı altında çok ciddi ve kapsamlı yıllık raporlarından birini bu konuya ayırmış ve yayınlamıştır. Linkini verdiğim dosyada (http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=18902) bu yıl haziran ayında yayınlanan raporun tamamını bulabilirsiniz.
Rapor, linkte de görüldüğü üzere İsveç, Belçika, Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, Litvanya ve Hollanda hükümetlerine bağlı konu ile ilgili en yetkili devlet kuruluşlarının bir ortak çalışması olarak hazırlanmıştır.
Bilgilerinize sunarım
Tansel Beyin (hacılar) önerisi üzerine, konunun daha fazla dikkat çekmesi ve daha fazla insanın konu hakkında bilinçlenmesi için konu başlığı değiştirilmiştir. Buradan Tansel Bey'e konuy aolan alakasından dolayı tekrar teşekkür ediyorum.
Bu başlığı şimdiye dek görmediğim için kendi kendime çok kızdım, sanırım kaplumbağalar pek ilgi alanıma girmediğinden olsa gerek. Ancak size konu hakkında şunu söyleyebilirim ki kaplumbağa dahil soğuk kanlı sürüngenlerin evde beslenmesi salmonella türü bakterilerle infeksiyon bakımından ciddi bir risktir. Bununla ilgili olarak Avrupa birliği "Eurosurveillance report" adı altında çok ciddi ve kapsamlı yıllık raporlarından birini bu konuya ayırmış ve yayınlamıştır. Linkini verdiğim dosyada (http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=18902) bu yıl haziran ayında yayınlanan raporun tamamını bulabilirsiniz.
Rapor, linkte de görüldüğü üzere İsveç, Belçika, Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, Litvanya ve Hollanda hükümetlerine bağlı konu ile ilgili en yetkili devlet kuruluşlarının bir ortak çalışması olarak hazırlanmıştır.
Bilgilerinize sunarım[/QUOTE]
Serhat Bey,
Görüşünüze katılmıyorum.Kedi,köpekte salmonella taşıyıcısı olsaydı şiddetle karşı çıkardım.Kedi ve köpekler kist hidatik denen parazitik enfeksıyonu tasıyıp bulastırabılır.Ancak bu önlenebılır.Pişmiş gıda ve etler ile beslenmeleri,çiğ et verilmemesi buyuk ölçüde bu riski azaltır.
Kaplumbağalar salmonella bakterisini doğal olarak vücutlarında bulunduruyor.(Kedi-köpekte böyle doğal bir taşıyıcılık yok)Sindirimlerinde faydalanıyorlar.Yani kaplumbağaların hepsi taşıyıcı.
Benim kaplmbağamda yok,temiz kimse diyemez.Onların doğası böyle barsaklarında bu bakteri bulunuyor.Salmonella bakterisi olmazsa yeterince beslenemezler.
Tifo hastalığından ilköğretimde okurken öğretmenlerimiz sıkça bahsederdi.Pek çoğumuz duymuşuzdur.Ölümcül olabilecek ağır ishal vakalarına yol açabilir.
Benim çocuğum çok değerli,hayattaki en değerli varlığım.Herkesinkide öyledir.Riske atamam.Sizde atamazsınız.
Akvaryumlar konusunda tedbirimi alıyorum.Sadece ikimiz olduğumuzda yem atarken seyretmesine izin veriyorum.Akvaryumların üstü kapalı,suya elini sokamıyor.Elektrik tesisatı yukarda uzanamıyor.Hepsini ayrıntısıyla düşündüm.
Ancak salmonella bulaştırıcılığı çok farklı.
Kaplumbağa evde olsa nasıl bir tedbir alabiliriz yada bu tedbirlerle çocuk kaplumbağayı nasıl sever tartışalım.Eline almasına nasıl mani olacaksınız.
Doktor olarak sizlere tavsiyem:
Evlerinizde sürüngen beslemeyin,çocuk olan evde asla düşünmeyin.İllaki yapacaksanız ve bu riski biliyorsanız,kaplumbağanızla ilgilenirken mutlaka eldiven giyin.İşiniz bittğinde sıcak su ve sabunla uzunca yıkayın.
Ben akvaryuma her mudahalede ellerımı bol sabunla mutlaka yıkarım....
Son olarak şöyle söyleyeyim.Avrupa ve Amerika sürüngen beslenmesi konusunda ciddi uyarılar yapıyorsa ve kısıtlama getırıyorsa vardır bir bildikleri...
[QUOTE=KURT BEY]Bu hastalık köpeklerdede olabiliyor.Çok dikkat etmek lazım.Salmonella çiğ yumurtada oldukça fazladır.Sakın köpeklerinize ya da diğer canlılarınıza çiğ yumurta vermeyin.
[/QUOTE]
[QUOTE=].....Çiğ yumurtalarda salmonella olabileceği ıspatlanmış ve sağlık açısından çiğ yumurta yenmemesi tavsiye edilmektedir .
Salmonella nın 11 farklı türü bulunmakta ve 2 si ölümcül derecede etkili , diğerleri ise en ağır besin zehirlenmelerine sabep olabilmekte .
İnsanlarda oluşan bir salmonella türü de mevcut.
Bunların yanında ilk kez salmonella domuzlarda keşfedilmiş ve büyükbaş hayvanlarda da varmış .
.....
[/QUOTE]
[QUOTE=KURT BEY]Bu hastalık köpeklerdede olabiliyor.Çok dikkat etmek lazım.Salmonella çiğ yumurtada oldukça fazladır.Sakın köpeklerinize ya da diğer canlılarınıza çiğ yumurta vermeyin.
[/QUOTE]
[QUOTE=].....Çiğ yumurtalarda salmonella olabileceği ıspatlanmış ve sağlık açısından çiğ yumurta yenmemesi tavsiye edilmektedir .
Salmonella nın 11 farklı türü bulunmakta ve 2 si ölümcül derecede etkili , diğerleri ise en ağır besin zehirlenmelerine sabep olabilmekte .
İnsanlarda oluşan bir salmonella türü de mevcut.
Bunların yanında ilk kez salmonella domuzlarda keşfedilmiş ve büyükbaş hayvanlarda da varmış .
.....
[/QUOTE]
Muhabbet kuşları ile ilgili sıkıntıyı ben yaşadım.Tüyü rahatsız etti,astım atagı gecirdim.Çok sonra kuş tüyüne alerji olduğunu anladım.Kuş evden gitti benim sorunlar bitti.
Kaplumbağadaki hassasiyetinizi şimdi çok iyi anlıyorum.
Evde risk var.
Üstad kaplumbaaları gönderin 3 diskus alın çocuklarınız onlara yem versin.İnanın siz ve çocuklarınız için çok daha hayırlı olacaktır.
Kaplumbağaları öpen çok çocuk gördüm.Her anne baba sizin gibi bilinçli değilki.Siz riski minimuma indirmişsiniz.Ama risk yinede var.Samimiyetimize güvenerek bu konuda ısrar edeceğim.
Televizyon konusunda hemfikiriz.Maalesef çok daha büyük tehlike.
Salmonella kanatlı hayvanlarda doğal konakçı değil.Hepsinde olmuyor.Ancak bazen olabilir.Sürüngenlerdeki durum farklı...
Pişirilmemiş gıda tüketilmesi,çiğ yumurta riski artırıyor.Doğrudur..
Aileleri bilinçlendirebilirsek zaten kaplumbağa satışları çok düşer.Karlı bir iş olmaktan çıkar.Ancak bu çok zor.
Bizim gibi okuyup arastırmayan toplumlarda imkansız gibi...
Salmonellaya,İlker Beyin bu konu başlığında forumda gezinirken rastladım.
Öğrenciliğimizde derste mutlaka anlatılmıştır,ama demekki kaplumbağamız olmayınca ilgimizi çekmemiş.Biraz araştırdım,gördümki kaplumbağalar taşıyıcı.Doktor ,Represant ve Hemşire arkadaslarımıza bahsettim.Ertesi gün kaplumbaalar evlerden gitti.Yani anlayacağınız okumuş adamlar dediğimiz,pekçoğumuz konudan habersiz...
Çoğumuzun haberının olmadığı konuda bilinçlendirme nasıl yapılır merak ediyorum...
Sadece birkaç hobi forumunda konunun tartışılası yeterli etkiyi yaparmı?
Bizler ne yapabiliriz?