Neden Üretim Yapamıyoruz?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Konuyu baştan sona keyifle okudum..Çok güzel görüşler belirtilmiş..Konuyu açan arkadaşımız kültür balıkçılığı(gıda amaçlı) ile giriş yapmış ama akvaryum hobisi ile ilgili bir sitede olduğumuz için haliyle süs balıkçılığı ağırlıklı olarak üretimden yana görüşler ifade edilmiş.
Süs balıkçılığı anlamında bence üretim yapılamıyor diye bir şey yok..üretim yapılıyor ama( bireysel veya ticari )esasen pazar bulma sorun oluyor.
Ticari üretime girmek istemiyorum, çünkü ticari üretime ve yatırıma giren zaten "pazar payı" ve "maaliyet" kavramlarını araştırarak bu konuya girmelidir.Her ticari faaliyette esas olan budur ve ticari olunca her talebe bir nebze de olsa karşılık verebilmeniz gerekir çünkü siz üretimci iseniz size gelen akvaryumcu tek tür balık almaz.Pek çok çeşitten almak ister. Bu nedenle de her ticari üretimci çeşit yapar ve yapmalıdır da..Fakat hobi anlamında tek tür yetiştirmek veya üretmek zaten olayın "doğal bir sonucu" dur çünkü hepimiz sonuçta kalbimizi çalan tür ne ise onu besliyor,en iyi şartlarda yaşatmaya çalışıyor ve üretiyoruz.
Balık ithalatı da benzer bir duruma yol açıyor. Balık üretiminin zayıf olmasının nedeni, enerji ,su, balık, pazar maliyetlerinin yüksek olmasıdır diye düşünüyorum. Ayrıca bu alanda yeterli STK olmaması'da önemli bir faktördür.
Merhabalar, öncelikle yazıların hepsini okuyamadım, farklı garip bir şey söylersem kusuruma bakmayın.Bence gözden kaçan önemli bir husus var, ülkemizdeki türlere olan ilgi dağılımı. Biliyorsunuz ülkemizde akvaryumcular gerçek anlamda iki balık türünden para kazanıyor.Birincisi japon balıkları(bir çok kişi bunu bilmez), akvaryuma hobi olarak değilde bir anlık hevesle bir fanus yada küçük akvaryumla başlayıp sonra büyük bir kısmının bu hobiye başlamadan vazgeçenlerin sayısı o kadar çok ki, diğer bütün türlerin satışının bir kaç mislidir.(ülkemizde bu kadar çok akvaryumcuyu ayakta tutan budur). Diğeri ise cıchlıddır(bizim sorunumuz burda başlıyor). Her ne kadar bizim üretimhaneler yüzde doksan cıchled balıklarına ayrılsada, bizim iddealı olamamızın sebebi, ülkemizdeki cıchled balıklarına olan büyük ilgi(tekel). Bu ilgi okadar çok ki(zannedersem Türkiye lider) yurt dışına oranla balıkların fiyatını uçuruyor. Siz bukadar pahalı balıkları nasıl alıpda, diğer ülkelerdeki gibi büyük üretimhane yapabilirsiniz(siz 5 balık alırken adam aynı paraya 10-15 balık alıyor). Ürettiğiniz bir kaç balığı neden çok daha ucuza yurt dışına satasınız. Yada Sarı prenses gibi balıkları ihraç etme şansınız ne kadar olabilir. Birde diğer ülkelere bakalım, sadece hobi olarak üretilen tetra türleri heralde ülkemizdeki tetra nüfusundan fazladır. Kimse tetra ve benzeri tropikal türleri maliyeti çok daha az olduğu halde üretimi ve bakımı zor bahanesiyle üretime yanaşmıyor. E iyide sen üretimden bahsediyorsun, tek seferde 500 yumurtanın yarısını yaşatamayacaksan yapma bu işi. İnsanlar diğer tropikalleri üretmeyi, göze hoş gelen evimizdeki akvaryumlarda olur zannediyor. Onlara uygun ortam sağlansın bakın nasıl ürüyorlar. Bir düşünün, ülkemizde bildiğim kadarıyla ticaret amaçlı tropikal üreten yok(canlı doğuran , melek hariç), bunu yapan kişi büyük bir pazar yakalar, hemde ülkemizde yetiştiği için daha dayanıklı olurlar.Bunlarardan şu sonuca varıyorum, ülkemizde üretim yapan arkadaşların içinde profesyoneerin sayısı çok az, amatörler olmalı ama bu sayılarla ne kadar hedef tutturabiliriz. Birde biz balık besleyenler acaba zeyk aldığımız balıklarımı, yoksa modayımı besliyoruz. Yukarıda saydığınız etkenler çok büyük, ama temelimiz çok çürük onun farkında değiliz. Her işi beden gücüyle halletmeye çalışıyoruz, ama bilgi, emek ve sabırdan yoksunuz, besleyenlerde, üretenlerde( üstadlara lafımız yok).
Selam