Nitrit-Nitrat Döngüsü
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bu bir yana pek çok kişi tarafından nitrivec'in ne derecede etkili olduğu, ne derecede söylenenleri yerine getirdiği tartışılmaktadır. Pek tabii ki işe yaramaktadır fakat akvaryumcuların bahsettiği kadar gerekli midir? Ticari kaygılar bir yana bırakılırsa başka yöntemler ile de (aşılama, bekleme) bu döngü rahatça oluşturulabiliyor.
Konu ; Su
düzenleyicileri kullanmadan sıfırdan akvaryum kurmak ve su değişimi.
Özellikle bahsedeceğimiz ürünler için hazırlanmış katalogların ve
ticari amaçla bu işi yapan akvaryumcuların sıkça tavsiye ettiği, çok
işe yarar, olmazsa olmaz gibi anlattığı. Hatta sitemizde dahi çoğu
kullanıcının bilinçsizce, belki iyi niyetle tavsiye ettiği su
düzenleyicilerini ele alacağız ve bu ilaçlara para vermeden
yaptıkları işleri nasıl yapabileceğimizden bahsedeceğiz.
Su
düzenleyiciler nedir, ne işe yararlar?
Sera ve Tetra gibi akvaryum malzemeleri üreten bilindik firmaların
piyasaya sürdükleri klor gidericiler, bakteri kültürleri, toksik
madde uzaklaştırıcıları v.b. ürünlerdir.
Nitrivec ne
kadar işe yarıyor?
Biyolojik
döngü olarak bildiğimiz, amonyağın nitrite, nitritin de nitrata
dönüştürülmesi süreci çeşitli bakterilerin rol aldığı bir süreç.
Amonyağın nitrite dönüştürülmesinde Nitrosomonas, nitritin nitrata
dönüştürülmesindeyse Nitrobacter adlı bakterilerin rol aldığı bilinir.
Timothy Hovanec yaptığı araştırmalarda Nitrosomonasların, amonyağın nitrite çevrilmesinde rol aldığını fakat baskın
olmadığını göstermiştir. Bu süreçte baskın bakteri grubunun
Nitrosococcus mobilis olduğu görülmüş.
Timothy Hovanec bu sürece Nitrobacter'lerin bir katkısı olmadığını, bu işlemin Nitrospira türü bakteriler ile
gerçekleştiğini iddia ediyor.
Soru : Peki nitrivec'in ne içerdiği iddia ediliyor?
Cevap : Nitrosomonas ve Nitrobacter bakteri kültürlerini.
İlgili makaleler [İngilizce]
Nitrospira, not Nitrobacter...Again!
Nitrospira: the real nitrite-oxidizing bacteria in aquaria
What Are the Ammonia-Oxidizing Bacteria Really?
Ek ; ilgi çekici diğer makaleler
http://www.reefs.org/library/aquarium_frontiers/Topical.html
İşe yarıyor fakat gerektiği
gibi değil, kaldı ki içeriği tam olarak bilinmemkle birlikte
bakteriler için gerekli olan bir nevi besin sıvısı da ihtiva ediyor
olabilir. Bu konuda aşağıda ki mesajı okuyunuz.
Koray Özgencil Yazdı:
|
İlyas Aydemir Yazdı:
|
Kemal Saka Yazdı:
|
Esas konumuz olan Su düzenleyicileri kullanmadan sıfırdan akvaryum kurmak ve su değişimi konusunu artık ele alabiliriz.
Sıfırdan akvaryum kurmak için izlenebilecek yöntemler
İlaçlarla önerilen; Önce akvaryum doldurulur, sırasıyla aqutan ve nitrivec ilave edilir. İki gün boyunca akvaryum boş olarak filitre edilir daha sonra da balıklar tanka ilave edilir. Sonrasında nitrivec uygulamasına 10 gün devam edilir.
Masrafsız yöntem; Aqutan ilave edilmez, onun yerine filitreye (İç veya dış filitre farketmez) karbon konulur.
Çünkü ; Aqutan bünyesinde EDTA denen bir molekül bulundurur ve bu molekül ağır metalleri bünyesinde hapseder.(Serbest metal iyonları bağlar)
Aqutanın yaptığı işi aktif karbon fazlasıyla gerçekleştirebilir ve masrafsız bir yoldur. Aynı şekilde karbondan daha uzun ömürlü ama bir nevi bulunması zor olan zeolitte kullanılabilir.
Link vereyim kalabalık olmasın.
http://www.zeoliteproducer.com/havuz.html
http://www.zeoliteproducer.com/sukulturu.html
Aqutan kullanmadık, nitrivec'te kullanmıyoruz.Yerine suya bir kaç parça yem atıyoruz ve suyu iki gün boş olarak filitre ettikten sonra güvenle balıkları ekliyoruz. İlk günlerde yemlemeyi azar azar yapıyoruz. Mümkünse değerleri günübirlik kontrol ediyoruz.
Nitrivec ve yem katımına alternatif olarak güvendiğimiz, tankında hastalık olmayan bir arkadaşımızın veya mevcut akvaryumlarımızın iç filitre süngerlerinden de yararlanabiliriz.
Görüldüğü üzere hiç masraf etmeden sıfırdan sorunsuz akvaryum kurduk (Anlattığım yöntem ile 200 litre tankıma aynı anda 15 discus yavrusu ekledim (3-4cm) ve sorun yaşamadım)
Su düzenleyicisi kullanmadan su değişimi yapmak.
Malawiler v.b. dayanıklı balıklar için ; İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerimizde şebeke sularında klor eser miktarda bulunur. Özellikle bahsi edilen türler düzenli su değişimlerinde bu miktarı tolere edebilir, hassaslık göstermezler. Bu nedenle kombiden direk ısısı eşitlenmiş su ile su değişimi yapabilirsiniz.
Lakin asla 1-2 aydır su değişimi yapmadığınız bakımsız akvaryumunuzda direk çeşmeden su değişimi yapmayınız. Çünkü kloramin açığa çıkarak balıklarınız zehirlenebilir.
Discus ve bazı hassas türler için ; Kloru 3 ppm altına indirmelisiniz. 0 - 0.03 mg/l arası tehlikesiz kabul edilir.
Bunun için suyu ağzı açık kaplarda (Damacana, bu iş için ayırabileceğiniz su dinlendirme tankları, ihtiyaca göre turşucuların kullandığı 70 lt bidonlar olabilir) min. 1 gün dinlendirmenizi öneririm. Bundan sonrasında ısıyı eşitleyerek hiçbir su düzenleyicisi kullanmadan su değişimi yapabilirsiniz.
Eğer suyu dinlendirme imkanınız yok ise ; Ekleyeceğiniz suyu bazı aparatlar yardımı ile filitre ederek eklemeniz veya aktif karbon, zeolit v.b. ile filitrelemeniz gerekiyor. Bu konuda biraz araştırma yapmalısınız yazı yeterince uzun olduğu için bu konuya değinemiyorum.
Yazılar linkten alıntıdır. http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=42275& PN=1
Benim 4-5 aylık, 200 lt akvaryum, 35 lt kadar sump'ım var.İçeriside sadece bir maroon clownfish besliyorum şimdilik. Haftada yaklasık %10 turkuaz su ile değiştiriyorum. Sump'taki PS'den sonra suyun ilk filitrelendiği elyafı haftada bir değiştiriyorum.İçerisinde 25 kg kadar canlı kaya var gibi.Testleri her hafta sonu yapıyorum ama her nedense NH3/NH4 0.25 'in altına düşmüyor, en iyi ihtimalle, ki renk tonundan anladığım kadarıyla 0.20 oluyor. Bunun nedeni ne olabilir. Bir yerlerde feci bir yanlışlık mı yapıyorum acaba?
Mesela aylardır sifonla 3-4 mm'lik mercan kırıklarını hiç almıyordum, temizledim, hala değerler aynı.Sump'ın içi de sünger ve iri 4-5 cm'lik mercanlarla dolu. Acaba onları mı temizlemeliyim, ama yararlı bakteriler?
Ne dersiniz?
Acikcasi sump'i ben yapayim diye planlar internetten toplarken, akvaryumcuda hazirini buldum.. Yaklasik 30 lt.
Akvaryumda 200 lt gibi. icinde 2 tane 650 lt/saat (yada 750 olabilir) powerhead ve sirkulasyonu saglayan 450 lt/saat pompa var.
=====
Peki akvaryum icerisindeki toplam su, sump icerisinden 1 saatte kac kere gecmelidir gibi bir formul var mi.. Yaklasik ta olsa.. (Mahmut Beyin dedigi gibi yaklasik 5 kere zannedersem)
Ve PowerHead ile ilgili bir lt/saat orani...
Yani akvaryumu, t saatte, x kere cevirmelidir gibi..
Ama benimde eklemek istediğin birşey var nitrit nitrat bakterileri akvaryum kumundada yaşayabilmekte tabi dekor niyetiyle kullandığımız kaya ve küp lerdede tutunabilmektedir.Birde fazla nitrat akvaryum bitkilerinin yapraklarının delik delik olmasına sebep oluyormuş ve Balıkların dışkılarını ve idrarlarını amonyak şeklinde atıyorlarmış yani balılarında idrarları varmış.
SAĞLIKLI HOBİLER
Ama benimde eklemek istediğin birşey var nitrit nitrat bakterileri akvaryum kumundada yaşayabilmekte tabi dekor niyetiyle kullandığımız kaya ve küp lerdede tutunabilmektedir.Birde fazla nitrat akvaryum bitkilerinin yapraklarının delik delik olmasına sebep oluyormuş ve Balıkların dışkılarını ve idrarlarını amonyak şeklinde atıyorlarmış yani balılarında idrarları varmış.
SAĞLIKLI HOBİLER
[/QUOTE]
Nitrifikasyon bakterileri tabii ki kumda, camda, taşta hatta bitkilerin yapraklarında dahi yani kısacası her türlü yüzeyde bulunurlar. Yalnız ağırlıklı olarak bulundukları nokta filtredir.
Balıkların azotu amonyak olarak attıklarını yazıda belirttim.
not:Benim izlenimim bakteri karanlık ortamları seviyor ve daha güzel suyu işliyor ve su değişimde ani değişiklikte (ısı,ph,ms)hemen ölüyor
soru:balıkların dışkısını dip çekimi vs akvaryumdan uzaklaştırdığımızda üstündeki çürükçül bakterileride attığımızdan olsa gerek su patlıyor bu işi çözen varmı yani baktiriye zarar vermeden yada en az bir kayıpla su değişimi ,dip çekimi yapabilen?